Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 13 часа, Lyubina каза:

Да кажа и аз, въпреки че не сме с такъв плот. Кухнята ми е изцяло от ИКЕА, включително плота.  Най-обиновен. Вече 6-та година, държи се добре. Нямам оплаквания.

А плотът от ИКЕА дали случайно е дървен/фурнир или си е термоплот? 

преди 13 часа, stanimir каза:

Относно дивана , мислили ли сте за куче 🐶

А, нямаме място и за куче в леглото, стигат ни настоящите питомници 😄

• Харесвам 5
Публикувано:

@Lindt - имала съм/имам от всички видове кухненски плотове с изключение на новите композитни материали. 

Спойлер

Термоплот - не може да се слага горещо отгоре, не може да се слага мивка под плот. Като цяло по-трудно се драска, но не е невъзможно. Преди години при съединяване на ъгъл и/или две плоскости се слагаха едни алуминиеви ленти (не се сещам за точния термин) и там се събира много мръсотия. Сега има техники да се прави без фуга и такива елементи, но е важно майсторът да го умее това. Почиства се лесно. Вече почти 20 години нямаме проблеми с този плот. При нас има и същия гръб. 

Дървен плот - също не се слага горещо отгоре, драска се лесно, поддръжката му е трудна. Всяка година трябва да се шкури и маслява наново, иначе бързо се захабява и лесно остават петна. В Бургас сме с такъв от Икея, но там пребиваваме относително рядко и шкуренето го правим на няколко години. Красиво е с такъв плот, но лично никога повече няма да сложа някъде дървен плот.

Гранит - в Колумбия бяхме с такъв. Понася всякакви издевателства, лесно се поддържа, но при гранита има специфични цветове, а тамошният имаше и едни лъскави като камъчета... просто на мен не ми харесва на външен вид. 

Мрамор - такъв имахме в Малайзия първия път. Пореста материя, на която трябва да й баеш. Изобщо не се препоръчва за кухненската зона.

Технически камък имахме в Украйна и сега тук в София. Много съм доволна. Не слагам нищо горещо, като режа използвам дъска за рязане, но е много лесен за поддръжка и чистене. Изтървавала съм тежки предмети без поражения.

Сега за един ремонт ни предлагат някакви нови плотове (нови за нас, де) на Кроношпан - slim line. Модерна интерпретация на гетинакса, изглеждат обещаващо, но ние сме още далеч от този момент и не съм се задълбочила. Може би и други производители имат такива. Ценово се движат по-евтино от техническия камък. 

Ако искаш някакви снимки, мога да ти изпратя на лични. 

• Харесвам 3
  • Благодаря 1
Публикувано:

Привет на всички. Знам, че тук има доста хора с домашен любимец - куче. Аз имам следния казус, не мога да пътувам с кучето и се налага някой да го гледа когато отсъствам. Само, че казуса е по особен. Тя не може да се гледа с други кучета или животни, трябва да бъде взета в дома на гледащия, защото има нужда от повече грижи. (по-често извеждане за тоалетна, специална храна (аз я осигурявам, но трябва да се спазва), не може да стои повече от 3-5 часа сама. Породата и е Парсън Ръсел Териер и е много кротка. През повечето време спи. Дали случайно познавате някого, който би се ангажирал с такова гледане, срещу заплащане, когато се налага да ни няма в къщи. Понякога  ни изникват отсъствия и в последния момент, т.е. 4-7 дни преди това.  Много ще се радвам ако някой може да помогне с такъв човек. Благодаря предварително. Сега за 29-ти 08 ми трябва най-скоро, като дата.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 57 минути , MayaS каза:

Привет на всички. Знам, че тук има доста хора с домашен любимец - куче. Аз имам следния казус, не мога да пътувам с кучето и се налага някой да го гледа когато отсъствам. Само, че казуса е по особен. Тя не може да се гледа с други кучета или животни, трябва да бъде взета в дома на гледащия, защото има нужда от повече грижи. (по-често извеждане за тоалетна, специална храна (аз я осигурявам, но трябва да се спазва), не може да стои повече от 3-5 часа сама. Породата и е Парсън Ръсел Териер и е много кротка. През повечето време спи. Дали случайно познавате някого, който би се ангажирал с такова гледане, срещу заплащане, когато се налага да ни няма в къщи. Понякога  ни изникват отсъствия и в последния момент, т.е. 4-7 дни преди това.  Много ще се радвам ако някой може да помогне с такъв човек. Благодаря предварително. Сега за 29-ти 08 ми трябва най-скоро, като дата.

Хубаво е да се уточни град все пак. 😉

Иначе за София- виждала съм по кварталните групи обяви за подобен тип гледане. Нямам идея дали може да им се има доверие на тези хора. Питайте и съседите с кучета, когато ги разхождате.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , aleksandrina каза:

Хубаво е да се уточни град все пак. 😉

Иначе за София- виждала съм по кварталните групи обяви за подобен тип гледане. Нямам идея дали може да им се има доверие на тези хора. Питайте и съседите с кучета, когато ги разхождате.

Ами да естествено :dash1: за София иде реч. Сега гледам един сайт и там има ревюта. Може да опитам.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 8 минути , MayaS каза:

Може да опитам

Можете да попитатеи и в хотелите за кучета.  Възможно е гледачите да предлагат подобни услуги или да Ви насочат.

• Харесвам 3
Публикувано:

На 15.08.2025 г. в 9:51, MayaS каза:

Опитай на petstay.bg да потърсиш някой гледач, който да се съгласи да положи грижите, от които се нуждае вашето кученце. 

• Харесвам 2
Публикувано:
На 12.08.2025 г. в 17:33, ivailo_radev каза:

Така и да не е най-добрият материал против котки, след няколко години ще му сложиш нови калъфи.

Няколко години, викаш. Ти знаеш ли какви котки има, все едпо с 8 крака, от породата Шива. 

• Смея се 5
Публикувано:

По-малко от година трае дамаската.

Иначе за съжаление не мога да помогна. Сменяхме дамаска на столовете, уж коткоустойчива, но не беше. После сменихме пак с друга, от тази съм много доволен, ама нито знам модел, нито нищо, пък и няма как да знам има ли същата в България...

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
преди 5 минути , bibi каза:

Искам да попитам как да си ъпдейтна посетените държави в профила? 🙃

Когато влезеш в профила : клик върху бутона Редакция на профила. Отваря се нов прозорец и дай scroll на него, В долната му част има списъка с посетени държави.
П.с. Това е на desktop версията. 

Screenshot2025-08-26163116.png.e9ee9dfb4398a2d486e7d16c35ba0b15.png

• Благодаря 1
Публикувано:

Един странен казус.

Моя план на мтел е с 2.50 лв/ден роуминг и имам 100мб/100 мин и 100 СМС в Сърбия, Турция и Македония и ЮК.

Обаче се оказа, че и ЕС ми взима 2.50 лв/ден за да си ползвам включените в плана в БГ мин/МБ.

Приятел не е с тоя роуминг план, а с някакъв от преди 10г. В ЕС няма такива дневни харчове - мин и МБ си се ползват в ЕС както в БГ.

Как е при вас?

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 11 часа, Gisp каза:

Един странен казус.

Моя план на мтел е с 2.50 лв/ден роуминг и имам 100мб/100 мин и 100 СМС в Сърбия, Турция и Македония и ЮК.

Обаче се оказа, че и ЕС ми взима 2.50 лв/ден за да си ползвам включените в плана в БГ мин/МБ.

Приятел не е с тоя роуминг план, а с някакъв от преди 10г. В ЕС няма такива дневни харчове - мин и МБ си се ползват в ЕС както в БГ.

Как е при вас?

Един приятел с А1 си пускаше тази добавка за одринските набези през уикенда. Установи, че ако между одринските има и солунски набег, то му се таксува и солунския. Сега ако между одринските има друго пътуване в чужбина си спира добавката преди излизане в чужбина и след това преди одринско пак си я пуска. Така нямало проблеми (само малко гимнастика).

• Харесвам 1
  • 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Привет, 

случайно някой да е ползвал платен chatGpt за интериорен дизайн, концепции и рендери? Дава ми безплатно по 1-2 визуализации на ден, но не се справя с изпълнението на задачите си. Примерно потвърждава, че ще визуализира мивка, тоалетна и душ в една линия и после визуализира на различни стени в помещението. Или се разбираме къде ще е параванът, но после го слага по друг начин. Та се чудя дали платеният ще е по-добре. 

Публикувано:

Виж какво отговаря самият chat gpt:

"Ето основните разлики между платената (ChatGPT Plus) и безплатната версия на ChatGPT (например GPT-3.5):

1. Модел на езиковия интелект

• Безплатна версия:
    Обикновено използва GPT-3.5, който е по-бърз, но има по-малко напреднали възможности и понякога по-ограничено разбиране и креативност.

• Платена версия (ChatGPT Plus):
    Дава достъп до GPT-4 (или по-нови версии като GPT-4.5), който е по-мощен, по-точен, по-креативен и с по-добро разбиране на сложни задачи.

2. Приоритет при достъп

• Безплатна версия:
    Може да изпитваш забавяне или ограничения при голям трафик, особено в часове на пиково натоварване.

• Платена версия:
    Получаваш приоритетен достъп, което означава по-бързи отговори и по-малко или никакви прекъсвания.

3. Ограничения в използването

• Безплатна версия:
    Има по-строги лимити за брой заявки на час или ден.

• Платена версия:
    Обикновено позволява повече заявки и по-дълги разговори.

4. Допълнителни функции

• Платените версии понякога предлагат достъп до по-нови функции и експерименти преди да станат достъпни за всички."

• Харесвам 1
Публикувано:

Е, гледах какво казва за интериор, обаче реално не знам работи ли по-добре или ще продължи да си добавя и мести някакви неща из помещенията. 

Публикувано:

Наскоро проучих няколко и тествах специализирани AI tool-ове за интериорен дизайн, на повечето ти трябва някакъв вид платена версия, за да имаш достъп до готини функционалности и повече от 1-2 безплатни рендъра. Пробвах платената версия на Painit.ai и не съм доволен - след 5-6 опита успява да направи горе-долу каквото съм му задал, но на следващия prompt тотално променя визията и разположението в стаята. Следващият, който съм записал за тест е Planner 5D, ако успея тези дни да видя как се справя, ще докладвам, но съм скептично настроен.. 
Иначе ползвам също и Perplexity Pro, където имам достъп до последните модели на Open AI - също не стават за това.. 

Може би човек, който е навътре в сферата трябва да се изкаже какво точно и как трябва да се ползва, за да има резултати, но определено за човек, който не се е занимавал никога с това - не съм доволен. 😄 

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 59 минути , Lindt каза:

Привет, 

случайно някой да е ползвал платен chatGpt за интериорен дизайн, концепции и рендери? Дава ми безплатно по 1-2 визуализации на ден, но не се справя с изпълнението на задачите си. Примерно потвърждава, че ще визуализира мивка, тоалетна и душ в една линия и после визуализира на различни стени в помещението. Или се разбираме къде ще е параванът, но после го слага по друг начин. Та се чудя дали платеният ще е по-добре. 

Тук си играхме с платена версия за една единствена стая, не мисля че си заслужаваше. Постоянно забравя инструкциите, чат-пат се сеща и ти прави нещата точно както искаш и ти иде да се разплачеш от умиление и след следващата инструкция пак те връща в първи клас.

• Смея се 3
Публикувано:

Тъй като и ние в момента експериментираме с подобни инструменти, за момента резултатите не ме впечатляват особено. Основното, което изисква този подход, е много добро описание на визията ти за различните детайли и точни спецификации (така наречените promts, които са може би най-важната част за добри резултати - колкото е по-описателен, колкото е по-точно изразяващ какво имаш в предвид, толкова и резултатите са по-добри). Основната разлика между безплатната и платената версия е, че с платената можеш да качваш много снимки или примерни дизайни безкрайно, а ChatGPT генерира подобрени модели (схеми, описания, визуализации), като винаги използва GPT-5, който е значително по-добър от моделите в безплатната версия.

Аз лично използвам Floorplanner, за да оразмеря баните и да избера обзавеждане (безплатната версия се справя прекрасно), като получените 2D и 3D планове после качвам в ChatGPT за доработки и нови идеи. В безплатната версия след 1-2-3 снимки трябва да се чака 24 часа, докато платената версия запазва контекста много по-добре и позволява непрекъснато надграждане на дизайна.

Все пак най-добре работи комбинацията: първо да се генерира и преправи дизайн в Floorplanner, а после да се подава на ChatGPT за доразвиване и нови варианти. Не е перфектно, но помага да се визуализират пространствата и да се ориентираш какво ще пасне, когато отидеш в магазина или разглеждаш онлайн. Но... със сигурност ChatGPT не е създаден за това и има доста по-добри такива тулове. Гледах препоръки и за Home Designs AI, но не съм го пробвал (и е скъпичък).

• Харесвам 1
  • Благодаря 2
Публикувано:

Преди месец опитах с безплатната версия на Planner 5D, но след близо час чертане на една кухня, не успях да постигна нищо и се изнервих. В платената можех да кача чертежа и да избирам готови мебели, но те май пак няма да са каквото искам. Освен ако не се качват снимки с желаното, забравих вече.

Вчера се заиграх покрай едни плочки за баня, исках да си ги представя.

Обаче ми свършват безплатните визуализации преди да преценя доколко може да ми е полезен.

Предпочитам точно като в chatGPT да кажа имам правоъгълна баня с този размер, сложи душ до прозореца, тоалетна и мивка срещу вратата, ползвай тези плочки (качвам снимка и давам търговско име) за акценти на това и това място.

Обаче наистина 5 преправяния не стигнаха, за наглед лесна задача: 

Messenger_creation_E738A64D-1EB0-415D-8EFA-CFDC755F6FF4.jpeg.9bee9751990c25dbb9e9daa6c98addc0.jpeg

На посочения пример само под смени, другите задачки си ги омаза 🙂

• Харесвам 1
  • Благодаря 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.