Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , neuromancer каза:

Olx, eBay и подобни, има стари неща почти без пари...

В алиекспрес гледам само кабел, за USB, каквото вероятно имаш. Но ще ти трябва и батерия...

Тия неща остаряват морално много бързо, а това е на 15 години, ако го подкараш срещу 20-30лв ок, ама наистина ли нямаш нещо по-ново?

Мерси, нямам въобще необходимост към момента, нося си само телефона. Все пак искам да пробвам как е с фотоапарат. Ще го мисля. 

Публикувано:

Някой знае ли кой би се заел с диагностика и евентуално ремонт на GoPro камера? 

Няма почти никаква информация в нета, включително в групите за GoPro Bulgaria, явно е нещо много рядко..

Имам една GoPro Hero 8, която е пускана 3 пъти общо, снимах в Египет с нея през 2022-ра, след което тази година реших да я пусна и изненада не тръгваше 😄

Пробвах и с нова резервна батерия (не оригинална) да видя дали не е от батерията, но отново не пали, а оригинална батерия почти никъде няма, защото е стар модел. 

Идеята ми е някой да успее да го ремонтира, ако е възможно, за да я продам после, защото не ми трябва вече. Единствено отзиви има за сервиз "Бушона", но са крайно негативни и не ми се рискува. 

Благодаря! 

Публикувано:
преди 47 минути , Kosta Grudov каза:

Някой знае ли кой би се заел с диагностика и евентуално ремонт на GoPro камера? 

Няма почти никаква информация в нета, включително в групите за GoPro Bulgaria, явно е нещо много рядко..

Имам една GoPro Hero 8, която е пускана 3 пъти общо, снимах в Египет с нея през 2022-ра, след което тази година реших да я пусна и изненада не тръгваше 😄

Пробвах и с нова резервна батерия (не оригинална) да видя дали не е от батерията, но отново не пали, а оригинална батерия почти никъде няма, защото е стар модел. 

Идеята ми е някой да успее да го ремонтира, ако е възможно, за да я продам после, защото не ми трябва вече. Единствено отзиви има за сервиз "Бушона", но са крайно негативни и не ми се рискува. 

Благодаря! 

Бушона- гаранционно и извънгаранционно- това им е сервиза. Питах колегите - това казаха.

Публикувано:
преди 5 часа, aleksandrina каза:

Бушона- гаранционно и извънгаранционно- това им е сервиза. Питах колегите - това казаха.

Благодаря! В крайна сметка май ще опра до тях.. 😞

• Харесвам 1
Публикувано:

Имам въпрос, който е в обхвата на трудовото законодателство. 

Не ми изплащат извънреден труд. По принцип, при нас това са извънредни часове преподавателска дейност, които се сумират и се изплащат след края на учебната година. 

Да, но поради някакви неясни обстоятелства и уж "административни" неуредици, вече трети месец нямам изплатен извънредния труд за миналата година (а на колеги от други структури го изплатиха още септември или октомври). 

Понеже ми е втори договор (на 4 часа) обикновено си мълча, не е голяма сумата, няма да загина без нея. Въпросът е принципен. 

Идея от къде да започна?

Публикувано:
преди 2 минути , Lyubina каза:

Не ми изплащат извънреден труд. По принцип, при нас това са извънредни часове преподавателска дейност, които се сумират и се изплащат след края на учебната година. 

Да, но поради някакви неясни обстоятелства и уж "административни" неуредици, вече трети месец нямам изплатен извънредния труд за миналата година (а на колеги от други структури го изплатиха още септември или октомври). 

Понеже ми е втори договор (на 4 часа) обикновено си мълча, не е голяма сумата, няма да загина без нея. Въпросът е принципен. 

Идея от къде да започна?

На страницата на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" има възможност за подаване на сигнал, описваш случая и в рамките на месец ще разбереш какъв е бил проблема, а и след като си работила толкова много ще получиш и подарък от дядо Коледа 🙂

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 2 минути , Ivan Ivanich каза:

На страницата на Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" има възможност за подаване на сигнал, описваш случая и в рамките на месец ще разбереш какъв е бил проблема

Благодаря, ще погледна 🙂 

Публикувано:
преди 3 часа, Lyubina каза:

Идея от къде да започна?

Провери решенията на АС. Може да има някакви ограничения и разлики за преподавател на втори трудов договор. Напр. ако за щатен преподавател е гласуван таван на наднормените 100 часа, за този на 4 ч. да е 50 часа. Като ги надвишиш, не ги заплащат. Докторски също не заплащат при втори трудов договор.

• Харесвам 1
Публикувано:

Всичко е точно така, въпросът е че не ми плащат и регламентираните. Аз за останалите отдавна съм се примирила, че работя pro bono.

Но не разбирам защо тази година упорито се правят на ударени. Ако искат да се отърват от мен има много лесен и елегантен начин: просто да ми кажат. Аз съм разбран човек. Но да ме товарят с извънредни часове (които категорично не са по мое желание) и след това да се ослушват не е почтено. 

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Lyubina каза:

Всичко е точно така, въпросът е че не ми плащат и регламентираните. Аз за останалите отдавна съм се примирила, че работя pro bono.

Но не разбирам защо тази година упорито се правят на ударени. Ако искат да се отърват от мен има много лесен и елегантен начин: просто да ми кажат. Аз съм разбран човек. Но да ме товарят с извънредни часове (които категорично не са по мое желание) и след това да се ослушват не е почтено. 

Би трябвало да подписваш форма за предстоящата заетост. Можеш да диктуваш условията, когато си на втори договор. Ще подписваш само часовете, необходими за норматива, и над тях толкова, колкото се заплащат. 

За щатните това не е приложимо. Доста часове се вземат pro bono и не може да се отказват.

• Харесвам 1
Публикувано:

Пуснах търсене в google maps приложението. Намери ми обектите, но те си останаха на картата и вече няколко седмици се мъча да ги махна и не намирам как. Мооощ - както казва Мечо Пух.

Screenshot_20251204_075543_Maps.jpg.5a876bec9733746743d1ca381cf7c23e.jpg

Публикувано:
преди 4 часа, MayaS каза:

Пуснах търсене в google maps приложението. Намери ми обектите, но те си останаха на картата и вече няколко седмици се мъча да ги махна и не намирам как. Мооощ - както казва Мечо Пух.

Screenshot_20251204_075543_Maps.jpg.5a876bec9733746743d1ca381cf7c23e.jpg

Клик върху слоевете и оттам ще се покаже използваната карта. Клик върху нея и се маха.

Screenshot_20251204_122621_Maps.jpg.1ceab93d0c27f393d8ef9dad2e42d52e.jpg

Screenshot_20251204_122638_Maps.jpg.96504c83e0c4a550df582ab1c6c6dab9.jpg

• Харесвам 3
  • Благодаря 2
Публикувано:
преди 28 минути , Граф Вронски каза:

Клик върху слоевете и оттам ще се покаже използваната карта. Клик върху нея и се маха.

Златен си. Много ти благодаря.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аз ползвам Mondly и съм доволен, но не са в ъпдейтвали скоро с нови думи и фрази. Тествал съм и Duolingo но на мен повече ми допадна Mondly. Има още няколко известни приложения. Изтегляш си ги и тестваш да видиш кое най ще ти допадне като метод за учене. После си плащаш за пълния достъп.

Публикувано:

Здравейте магеланци.

Някой знае ли къде в София има контейнер за изхвърляне на лекарства с минал срок на годност?

В края на всяка година почиствам домашната аптечка и бих искала вместо в кофата за боклук, да ги изхвърля на правилното място,както правя с всички останали отпадъци,за които има обособено място.

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 5 минути , jungfraujoch каза:

Здравейте магеланци.

Някой знае ли къде в София има контейнер за изхвърляне на лекарства с минал срок на годност?

В края на всяка година почиствам домашната аптечка и бих искала вместо в кофата за боклук, да ги изхвърля на правилното място,както правя с всички останали отпадъци,за които има обособено място.

Не зная за контейнер, но някои аптеки събират, тъй като се смятат за опасни отпадъци. До нас близо такава аптека в Нота бене, те са верига, може да видиш дали няма в близост до вас или да потърсиш друга.

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 1 минута , Бръмбар каза:

Не зная за контейнер, но някои аптеки събират, тъй като се смятат за опасни отпадъци. До нас близо такава аптека в Нота бене, те са верига, може да видиш дали няма в близост до вас или да потърсиш друга.

Благодаря.

Питах в няколко аптеки,нямаха.

Ще продължа да питам.

• Харесвам 2
Публикувано:

Аптеките не са длъжни , нито са оторизирани да събират лекарства с изтекъл срок на годност.

Относно въпроса ти може да разгледаш тук :

https://inspectorat-so.org/графици/графици-дейност-чистота/1159-график-за-събиране-на-опасни-отпадъци-от-домакинствата

График и пунктове за събиране в София :

https://inspectorat-so.org/images/_СО_опасни_отпадъци_2025.pdf

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аптеките отказват да събират, защото после никой не ги взима от тях. Аз съм връщала в мобилните пунктове- следя графика, който @stanimir е пуснал. Обикновено е 2 пъти годишно на квартал.

• Харесвам 1
Публикувано:

Имам питане, май имаше професионалисти във форума, ако може да кажат нещо ще е супер.

Дъщеря ми има договор от юни тази година за курс за категория Б. Освен многото точки, изрично е написана цената от 1700лв. Плати половината когато се подписа договора, имаме касов бон. До момента не е карала, защото при тях първо се взима теорията и след това се кара. Има курсове, които процедират двете дейности  едновременно, не че е от значение.

Днес си взе теорията и са й казали, че ще започне да кара след нова година, но трябвало да доплати 250-300лв! Даже била на далавера, защото увеличението е повече, ама те искат само 50%!

Сега гледах договора, никъде няма срок на давност на цената, да не говорим, че горивата дори спаднаха леко последните месеци. Та имаме чист опит за изнудване на клиенти, ако мине.

Понеже става дума за курс за  книжка, а не за шкаф ли друга елементарна услуга, не мисля да се карам с тях и след това да остане да кара с тях, защото последствията може да са са доста тежки за нея.

Питах други фирми и ми приспадат само 200лв, ако е взела теорията и меко казано недоумяват как ми искат още пари след като имаме договор.

КЗП върши ли някаква работа в момента?

Може ли след като те не спазват договора, да искам да ми върнат парите, дори да не е на 100%, макар те да нямат нито лев разходи до момента?

Някаква дело има ли смисъл, ако не пожелаят да връщат нищо? Какво би струвало?

Дори да платя сега, нищо не пречи януари да кажат ами дай още 100лв и т.н.. пълна подигравка.

В крайна сметка, вместо да платя 300лв отгоре, а то може да стане и 400лв+, ще платя 700 и ще започне при друга фирма, с идеята да си възвърна нещо в последствие.

Някакви по-добри идеи?

По всички мрежи ще има подобаващи отзиви за тях и то не  един и два, но това е за десерт.

• Шок 4
  • Замислям се 1
Публикувано:

Попитай ги на какво основание вдигат цената и виж има ли го е договора.  Освен това прочетете внимателно всички точки в договора които касаят цената. Не знам коя е фирмата, но мога да ти препоръчам ако продължат с изнудването една друга много добра форма за практика. Взимаш си останалите пари и отива дъщеря ти да кара практиката в друга фирма. Бих ти препоръчал да мине и този курс https://jrs.bg/safety-driving/ ако не се лъжа преди имаха и обучения за нови шофьори но сега не намерих такава информация в сайта

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 2 часа, Captain45 каза:

Попитай ги на какво основание вдигат цената и виж има ли го е договора.  Освен това прочетете внимателно всички точки в договора които касаят цената. Не знам коя е фирмата, но мога да ти препоръчам ако продължат с изнудването една друга много добра форма за практика. Взимаш си останалите пари и отива дъщеря ти да кара практиката в друга фирма. Бих ти препоръчал да мине и този курс https://jrs.bg/safety-driving/ ако не се лъжа преди имаха и обучения за нови шофьори но сега не намерих такава информация в сайта

Не знам дали ще са склонни да върнат парите и колко.

Тази сутрин звънна  един от инструкторите и пита дъщеря ми, кога може да започне.

Уговориха се след празниците, катo тя изрично попита кога трябва да се доплати, без останалите подробности.

Инструктора отговори, че след като минат половината часове 15, което ме устройва.
Няма да има драми дотогава, ако след това станат ще си тръгнем просто, но няма да съм на загуба.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.