Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
  На 3.11.2020 г. в 11:45, Alexander каза:

Винаги съм се чудел, защо на Chile, казват Чили у нас? Отделно, че ми прилича на подправката чили.

Разшири  

Не е само у нас. Едни чилийци, с които живях в Австралия, всеки път като казваха откъде са наблягаха на всеки който се запознава с тях, че е Чиле, даже по-скоро Тсиле, а не Чили, защото не е подправка. Не е български феномен. 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
  На 3.11.2020 г. в 20:53, Георги каза:

Не е само у нас. Едни чилийци, с които живях в Австралия, всеки път като казваха откъде са наблягаха на всеки който се запознава с тях, че е Чиле, даже по-скоро Тсиле, а не Чили, защото не е подправка. Не е български феномен. 

Разшири  

Интересно, никога не съм чувал англоезичен да не произнася правилно държавата Чиле...

Публикувано:
  На 3.11.2020 г. в 21:46, stanislavpp каза:

Интересно, никога не съм чувал англоезичен да не произнася правилно държавата Чиле...

Разшири  

Има и ютюб клипчета:

Иначе не бих казал, че едното е правилно, а другото грешно. Подобни дискусии си имаме периодично, че фонетичните особености на различните езици водят до различно произношение на имената на държавите.

• Благодаря 1
Публикувано:

Пак от рубриката домашен майстор. 

На края на смесителя в банята имаше една малка метална мрежичка, която падна. Мисля, че всички смесители имат подобни. И сега водата хвърчи като луда и няма шанс да си измиеш зъбите без да бъдеш опръскан целия. Има май някакви накрайници, които могат да се сложат, ама при нас няма нито резба, нито нищо, от този вид е:

image.png

Вижда ми се адски тъпо заради тази мрежичка, която явно е фокусирала водата в един сноп да се налага да сменяме целия смесител...

Публикувано:
  На 4.11.2020 г. в 9:14, Gentleman Basta каза:

Не мога да повярвам, че го знам! Сменяхме ги преди 2 седмици

Аератор

Разшири  

Ама не съм сигурен дали мога да развия това цялото кръгло накрая на смесителя. Него ли трябва да сменя? Предполагам, че ще взема тръбния ключ и много бързо ще разберем дали ще ми трябва нов смесител...

Публикувано:

Цялото, ама дали се сменя кой знае

Всеки смесител си е със собствен дизайн, при мен се сменят с някакво специално назъбено ключе, по общите магазини не продават тия чаркове, вероятно само фирмен на марката...

Та смяната на целия смесител не е изключена

• Харесвам 1
Публикувано:
  На 4.11.2020 г. в 9:36, Георги каза:

Ама не съм сигурен дали мога да развия това цялото кръгло накрая на смесителя. Него ли трябва да сменя? Предполагам, че ще взема тръбния ключ и много бързо ще разберем дали ще ми трябва нов смесител...

Разшири  

според мен първо развий и провери. като цало е трудно да падне само мрежата, може да имаш наслагвания на боклуци (това е една от целите) и след почистване да няма проблем. 

погледни, би трябвало да има на две места "изрязване" и да може да се развие с обикновен ключ (не е моята област, може и да не съм прав 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
  На 4.11.2020 г. в 9:36, Георги каза:

Него ли трябва да сменя? Предполагам, че ще взема тръбния ключ и много бързо ще разберем дали ще ми трябва нов смесител...

Разшири  

Аераторът се развива много джентли. Най-добре да се подложи някаква тъкан между него и ключа, който ще се ползва. Резбата е нормална, т.е. дясна. Равиването наляво. Продават се готови комплекти. Само филтър, който е проблем не съм срещал да се предлага.  Малко съм обстоятелствен и моля за извинение, за което, но това лято преживяхме КОШМАРЕН ремонт на сервизни помещения. Сблъсках се с въпиюща некомпетентност от "майстори" и продавач-"консултанти" по строителните хипермаркети. Успех!!!

• Харесвам 5
  • Браво 1
Публикувано:

@Георги и ние наскоро сменяхме аераторите вкъщи. Не помня дали от Бриколаж или от Практикер купихме новите, но ги има. Ако смесителят ви е точно като този от снимката, на нея се виждат скосенията за ключа:

image.png

Съвсем леки са и ако не се загледаш внимателно, може да ги пропуснеш. Оказва се, че има няколко размера (мъжът ми го установи по трудния начин - купи си ключ от Практикер, мерейки по смесител там, а като се прибра, се оказа, че нашият е друг размер и се връща да сменя ключа).

• Харесвам 2
Публикувано:
  На 4.11.2020 г. в 9:47, дядо Пепи каза:

Сблъсках се с въпиюща некомпетентност от "майстори" и продавач-"консултанти" по строителните хипермаркети. Успех!!!

Разшири  

Ох, и аз имам подобни впечатления. Там влизам само ако знам много прецизно какво и къде търся, колкото пъти съм оставал на "ще отида там и ще питам някой на място", толкова пъти съм съжалявал. Ако нещо не ми е ясно или питам, или чета предварително 🙂

Мерси, ще го поразгледам после дали има скосявания за ключ.

Публикувано:

@Георги, сетих се още нещо. Гривната, която се развива, е част от смесителя ти, а аераторът беше "пълнител" и просто се поставяше на тази гайка, така че можеш да си купиш аератори от всеки магазин за ВиК.

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
  На 3.11.2020 г. в 11:45, Alexander каза:

Винаги съм се чудел, защо на Chile, казват Чили у нас? Отделно, че ми прилича на подправката чили.

Разшири  

Ето защо. Мнение на филолог! 😳След освождението от турско робство България е под силно политическо, културно и цивилизационно влияние първо на Русия, впоследствие и на Франция. По онова време да учиш и знаеш  френски е било символ на престиж, ерудиция и висока култура. Увеличаващата се интелигенция е попивала всичко френско, понякога сляпо и примитивно /Криворазбраната цивилизация например/. Всякаква книжнина, включително атласи и географска литература,  се е превеждала от френски и руски от не особено квалифицирани за онова време преводачи и много топоними са влизали в българския език точно така както са звучали или във френски или в руски. От тук и Рим не е Roma , Лондон не е Лъндън, а самият Париж по всяка вероятност идва от руския, защото така са го чували нашите прадеди от руския, тъй като в никой друг език не звучи с ж на края. Чили е Чили и в руския и във френския. А пропо, до преди години аз много, ама мнооооого се дразнех, когато не особено интелигентни журналя, водещи на програми, а и политици, произнасяха БарЦелона, Сан ФранЦиско, Никарагуá,  Бúенос Аíрес и ПОрто Рико.

• Харесвам 4
Публикувано:
  На 4.11.2020 г. в 10:27, muchachote каза:

Ето защо. Мнение на филолог! 😳След освождението от турско робство България е под силно политическо, културно и цивилизационно влияние първо на Русия, впоследствие и на Франция. По онова време да учиш и знаеш  френски е било символ на престиж, ерудиция и висока култура. Увеличаващата се интелигенция е попивала всичко френско, понякога сляпо и примитивно /Криворазбраната цивилизация например/. Всякаква книжнина, включително атласи и географска литература,  се е превеждала от френски и руски от не особено квалифицирани за онова време преводачи и много топоними са влизали в българския език точно така както са звучали или във френски или в руски. От тук и Рим не е Roma , Лондон не е Лъндън, а самият Париж по всяка вероятност идва от руския, защото така са го чували нашите прадеди от руския, тъй като в никой друг език не звучи с ж на края. Чили е Чили и в руския и във френския. А пропо, до преди години аз много, ама мнооооого се дразнех, когато не особено интелигентни журналя, водещи на програми, а и политици, произнасяха БарЦелона, Сан ФранЦиско, Никарагуá,  Бúенос Аíрес и ПОрто Рико.

Разшири  

Това е вярно, но в случая с Чили и на английски, и на немски се е изписвало Chili докъм 1900, така че не е само русофилското и франкофонско влияние.

Публикувано:
  На 4.11.2020 г. в 10:27, muchachote каза:

От тук и Рим не е Roma ,

Разшири  

Да, бе. Ще чакаме до края на XIX век да дойдат французи (?!) и руснаци да ни кажат как се казва Вечният град.

Рим си е Римъ и на старобългарски

http://histdict.uni-sofia.bg/dictionary/show/d_08279

Имената на градовете Лондон и Париж предхождат с векове текущото произношение на официалните езици на днешните национални държави, чиито столици са. Лондон се пише и чете с о поне от римско време, а как се произнася в новините по BBC или на диалекта кокни е безпредметно извън зоната на английския език. Париж завършва на глуха съгласна на съвременен книжовен френски. Но на повечето европейски езици се чува съгласна, била тя с, з, ж или дж. До нас ж-то може да е дошло през руски, но пък дотам е стигнало най-вероятно през полски, а дотам през ... (любознателните да потърсят отговор)

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Защо (почти) винаги авиокомпаниите предлагат промоции не от последната точка на летене? Пример Осло-Бангкок ( през Истанбул) , Амстердам - Кабо Верде (през Лисабон) Цюрих- Монреал ( през Париж) и т.н. Как Осло-Бангкок излиза по евтино от Истанбул - Бангкок? Ясно е че авиокомпанията лети до крайната точка от страната на авиокомпанията , но защо директните полети са по-скъпи от "промоцията" ? Ако не съм във вярната тема , моля модераторите да я преместят.

Публикувано:

Най-общо казано, заради конкуренцията.  Авиокомпаниите се опитват да "откраднат"  чужди пътници предлагайки им по-атрактивни цени от тези на директния превозвач. 

Примерно за да накарат швейцарец да лети от Цюрих до Монреал с  прекачване ,  французите трябва да му предложат много по-добра цена през Париж от тази на директния полет на Swiss. 

От друга страна повечето французи ще предпочитат да летят директно от Париж до Монреал и затова Air France няма нужда да държи ниски цени за местния си пазар.

В крайна сметка  се получава, че Цюрих-Париж-Монреал може да е по-евтин от Париж -Монреал.

Париж-Цюрих-Монреал пък може да е по-евтин от Цюрих-Монреал, защото Swiss ще опитват да откраднат пътници на Air France.

Всяка АК си има някакъв  процент лоялен домашен пазар и се опитва да донапълни самолетите си чрез ниски цени на конкурентните пазари. 

Дори да няма директен полет конкуренцията пак си казва думата. 

Примерно в България AirFrance / KLM се конкурират с Qatar за азиатските дестинации и почти винаги,  когато единия пусне промоция другия реагира също с промоция. 

Цените София-Париж-Азия (София-Амстердам-Азия)  много често са по-ниски от  Париж-Азия (Амстердам - Азия). 

• Харесвам 7
Публикувано:

Има едни декоративни дървени елементи, сериозно застъпени в проектите на интериорните дизайнери.  Приличат на летвички, понякога са и като пано от пънчета, ползват се за разделяне на помещение като преградни стени, прикриване на кабели около телевизори,  декорация, плъзгащи се врати и тн. 

Стоплете интериора у дома с дървени преградни стениСтоплете интериора у дома с дървени преградни стени

прегради за стаи

Wooden-wall-panels-design-4.jpg

Намирам обаче само статии с идеи как да ги ползвам, със снимки от pinterest, без информация откъде да ги взема тези неща 🙂 От кого обаче се правят или поръчват? 

Публикувано:

Тия летвички ми приличат на фурнирован мдф.  Такъв продават в салекс.

Иначе на търсене в Гугъл за ламперия, открих и това https://foresttrade.bg/bg/продукти/дъбови-обшивки/вътрешна-обшивка-от-дъб/

• Благодаря 1
Публикувано:

Да, може да е фурнирован МДФ, става  и с ЛПДЧ. Най-общо, да е нещо, с което се избягва нехомогенния състав на масивната дървесина. 

• Благодаря 1
Публикувано:
  На 16.11.2020 г. в 18:04, Светославов каза:

Да, може да е фурнирован МДФ, става  и с ЛПДЧ. Най-общо, да е нещо, с което се избягва нехомогенния състав на масивната дървесина. 

Разшири  

Тоест трябва да попитам тези, които ще изработят кухнята? 

На 16.11.2020 г. в 17:39, miroslava каза:

Тия летвички ми приличат на фурнирован мдф.  Такъв продават в салекс.

Иначе на търсене в Гугъл за ламперия, открих и това https://foresttrade.bg/bg/продукти/дъбови-обшивки/вътрешна-обшивка-от-дъб/

Разшири  

Благодаря! Видях ги днес тези, ама нищо не разбрах от ценоразписа и го затворих. 

Публикувано:
  На 16.11.2020 г. в 18:12, Lindt каза:

Тоест трябва да попитам тези, които ще изработят кухнята? 

Благодаря! Видях ги днес тези, ама нищо не разбрах от ценоразписа и го затворих. 

Разшири  

Да, питай тези, които правят кухнята. Със сигурност имат идея как се прави.

Иначе и със Форест трейд може да си говориш. В галерията им има много опции, но цените са като че ли само за един вид.

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.