Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:

Тия на по-нормалните цени са само намазани с ленено масло, не са от LIFA:rofl:или са леееки ментаци.

Ама, ми прави впечатление, че братята китайци нЯщо не я произвеждат тази марка. :yahoo:

• Смея се 1
Публикувано: (редактирано)

@iaia_mama, глобата е заради неопазване на личните документи.

ps И аз не съм юрист и не работя в МВР. ;)

Редактирано от aleksandrina
Публикувано:
На 16.04.2018 г. в 8:08, Фичо каза:

Приемам идеи и препоръки за лятно (сравнително тънко) дишащо яке за дъжд и вятър, което да не струва майка си и баща си ( а поне само баща си :biggrin:) или станаха много несъвместими изисквания ... :unsure:

Моето мнение по темата- има хубави мембрани на бергхаус 10000/6000г ( в стената са намалени на 175 лв.), освен тях може да погледнеш mac in a sac - в БГ са трудни за намиране, но имат сайт и са към 38 евра ( 7000мм/7000г). По-скъпите са и с по-сериозна изработка, иначе и двете якета се прибират в торбичка и са доста компактни - може да ги носиш месеци наред в раницата и когато ти потрябва да се защитиш. 

Друго приложение такива якета намират на много ветровити места - може и да не вали дъжд, но ако е студено и има силен вятър, който поларите не спират, може да си метнеш отгоре едно такова яке. 

• Харесвам 4
преди 21 часа, iaia_mama каза:

Аз пък искам да попитам нещо друго. Ако модераторите преценят, че питането ми няма място тук, нека го изтрият. Предполагам, че най-точен отговор би могъл да ми даде някой юрист или работещ в МВР.
С няколко думи: В началото на м.септември 2016г. в автобуса някой ми открадна портфейла с неголяма сума, но и личната ми карта беше вътре. Разбрах това на сутринта на следващия ден и веднага отидох в  районното на МВР. Обясних кое, какво, що, описах случая и подадох документи за нова лична карта, като заедно с това ми написаха и акт за глоба. Странно е, че хем не си виновен, хем те наказват, ама нейсе. След няколко дни си получих новата лична карта, но за глобата, до онзи ден, никой никога не ме беше търсил, нито са ми удържали някакви пари отнякъде. И от онзи ден ме търси еди-кой, който бил/е "квартален" да ми връчи акт ли, постановление ли за някакви пари, не ми стана ясно, което било от 13.09.2016г. Не че тези пари ще ме "съборят", но (след като и преди 12години ми разбиха и обраха апартамента, а до ден днешен полицията нито са хванали обирджиите, нито някой ми е върнал бижутата, парите и фотоапарата), но е обидно... Та, въпросът ми е принципен: След като са изминали вече година и половина в "пас" и чак сега ме търсят, имам ли аз законно основание да не плащам въпросната глоба?
Благодаря.

Щом са ти дали акт за установаване на административно нарушение тогава, то сега искат да ти връчат наказателно постановление за сумата, която трябва да платиш. Най-добре отиди при кварталния да ти връчи наказателното постановление, в противен случай той ще го върне в МВР, ще го пратят на публичен изпълнител, той ще образува изп.дело срещу теб без да те уведоми и след примерно 5 год. като ти потрябва у-ние от НАП, че не дължиш, 50-те лева ще са станали 500 лв. Няма оправия. А сега ако влезеш с пин в НАП сигурно нищо няма да видиш, защото те не действат толкова бързо, ...лихвите върху сумата си текат в тяхна полза....

Казваш, че си отишла на следващия ден и че са ти написали акт за глоба.

Съгласно Закона за българските лични карти

Чл. 81. (Изм. - ДВ, бр. 108 от 2000 г., доп., бр. 29 от 2003 г., бр. 105 от 2006 г., изм., бр. 82 от 2009 г.)k.gif

(1) Наказва се с глоба от 20 до 150 лв. лице, което:

1.

2.

3. не подаде заявление за издаване на лична карта в срок до 30 дни, след като е заявил, че тя е повредена, унищожена, изгубена или открадната;

(2) Наказва се с глоба от 30 до 200 лв. лице, което:

1.

2. изгуби, повреди или унищожи български личен документ;

3. не е декларирало в тридневен срок изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на български личен документ;

т.е. при заявена кражба, глоба не се дължи, освен ако не е просрочен 3-дневния срок за деклариране по чл.81, ал.2, т.3.  или заявлението за издаване на нова л.к. е подадено след 30 дни от заявяване на кражбата - чл.81, ал.1, т.3.

В случая твърдиш, че си подала жалба за кражба на следващия ден и тогава си подала и заявлението за нова л.к. Странно на кой текст от закона са се позовали за тази глоба в акта, който са ти връчили.

Редактирано от Емика
  • Харесвам 4
Публикувано:

По темата за документите за самоличност - принципът, който се прилага (сигурно има и изключения) е следният:

- ако заявиш, че си ги загубила, ти налагат глоба за това, както е посочено в поста по-горе. Ако глобата е в около минималния размер - просто го плащаш и забравяш. Ако е в горния праг, може а помислиш обжалване, ако ти се занимава или имаш близък юрист.

- ако заявиш, че е откраднат - обикновено не налагат глоба, но трябва да се подаде жалба/сигнал за кражбата, което си е друга форма на занимание за губене на време.

• Харесвам 3
преди 11 часа, aleksandrina каза:

@iaia_mama, глобата е заради неопазване на личните документи.

ps И аз не съм юрист и не работя в МВР. ;)

Очевидно. 

Макар че на мен логиката ми убягва нещо - ако си остави човек личната карта вкъщи, за да не го оберат или да не я загуби, ще го глобят. Ако му откраднат документа, обаче, пак ще го глобят...

Редактирано от iaia_mama
Публикувано:

Въпрос пак за IT помощ :) 

Един от сайтовете, който съм свикнала от много години да чета за новини в България, е Dir.bg. Те сега направиха мякакъв update и на лаптопа си получавам съобщението: 

This page isn’t working
dir.bg is currently unable to handle this request.
HTTP ERROR 502

От мобилния телефон го отварям, но аз от телефон трудно чета. 

Сайтът едва ли е забранен от фирмата, в такива случаи получавам директен забранителен банер.

Някаква идея поради що се е получило така?

преди 20 минути , Rainy каза:

Въпрос пак за IT помощ :) 

Един от сайтовете, който съм свикнала от много години да чета за новини в България, е Dir.bg. Те сега направиха мякакъв update и на лаптопа си получавам съобщението: 

This page isn’t working
dir.bg is currently unable to handle this request.
HTTP ERROR 502

От мобилния телефон го отварям, но аз от телефон трудно чета. 

Сайтът едва ли е забранен от фирмата, в такива случаи получавам директен забранителен банер.

Някаква идея поради що се е получило така?

Има нова визия от няколко дни, която като цяло не се харесва на читателите му - коментарите са силно негативни.

Опитай да влезеш от тук в старата версия на сайта.

https://dir.bg/classic

Редактирано от Таньо
Публикувано:
преди 43 минути , Таньо каза:

Има нова визия от няколко дни, която като цяло не се харесва на читателите му - коментарите са силно негативни.

Опитай да влезеш от тук в старата версия на сайта.

https://dir.bg/classic

Така е - подозирам промените са се отразили на връзката, само че идея нямам защо изобщо не мога да го отворя... 

Не успявам и със старата, благодаря ти! 

Публикувано:
преди 1 минута , neuromancer каза:

може да не са го доизчистили още

на мен ми го отваря, виж с друг браузер дали става

Това беше първото, което направих. Опитах с Explorer - нъцки. Явно ще почакам и ще провам отново във времето. 

И не, че сайтът е незаменим, но много съм свикнала с него - още от зората на чатовете 2002 г. и най-лесно смилам новините с него визуално. С новата версия не  е ясно дали ще е така - и дали изобщо ще мога и да го посещавам очевидно.

Благодаря!

Публикувано:

Опитай да си flush-неш DNS-a. Стартираш command prompt като администратор (ако си с Windows 10 натискаш с дсесен бутон върху старт бутона и отиваш на Command prompt (Admin)) и пишеш: ipconfig /flushdns 

Пиши после дали е станало. 

• Браво 2
преди 10 минути , chandni каза:

Опитай да си flush-неш DNS-a. Стартираш command prompt като администратор (ако си с Windows 10 натискаш с дсесен бутон върху старт бутона и отиваш на Command prompt (Admin)) и пишеш: ipconfig /flushdns 

Пиши после дали е станало. 

Тъкмо щях да кажа, че много ме надценяваш и го направих  :biggrin: Безуспешно, де... Но ти благодаря за съвета!

П.П. Не мисля, че мога да стартирам служебния си лаптоп като администратор.

image.png.2674be3c95ef62ed7a5b9a81b1470179.png

Редактирано от Гост
Публикувано:

Познавайки като цяло как работи дир-а, проблемът едва ли е в твоя телевизор :) 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 20 минути , aleksandrina каза:

@Rainy, правят ти услуга. ;)

Много е вероятно :) Но аз така и не съм намерила читав източник на новини от България, затова просто чета формАта, с който съм свикнала. Сега търся нов :) 

Публикувано:
преди 5 минути , aleksandrina каза:

dnes.bg , vesti.bg ...

Dnes.bg е в групата на dir.bg и не се отваря също; vesti.bg - преди време изобщо не ми харесваха, скоро не съм ги отваряла... 

Засега надничам в dnevnik.bg и news.bg - но още ми е трудно.

Благодаря ти!

Публикувано:
преди 1 минута , Rainy каза:

Dnes.bg е в групата на dir.bg и не се отваря също; vesti.bg - преди време изобщо не ми харесваха, скоро не съм ги отваряла... 

Засега надничам в dnevnik.bg и news.bg - но още ми е трудно.

Благодаря ти!

offnews и ти препоръчвам nenovinite :)

• Харесвам 4
Публикувано:
В момента, traveler каза:

offnews и ти препоръчвам nenovinite :)

Да, чета и offnews, но са безкрайно политизирани и ме отблъскват често... Nenovinite ме заливат във Фейсбук! :lol:

Благодаря!

От известно време забелязвам петънца по снимките ми. На едно и също място. Чистих лещите, но няма промяна. Четох, че може би трябва да се почисти сенсора. Препоръчайте ми къде в София е най-добре да отида. И имате ли представа в какъв порядък е цената на тази услуга? Предварително благодаря.

Редактирано от Diana Doncheva
Публикувано:

Имам спешен въпрос.

Дъщеря ми в момента е в Бергамо и от хотела й искат да снимат лицевата страна на кр. карта - като гаранция.

Имат ли право на това и не крие ли рискове?

преди 10 минути , noshtna_ptica каза:

Имам спешен въпрос.

Дъщеря ми в момента е в Бергамо и от хотела й искат да снимат лицевата страна на кр. карта - като гаранция.

Имат ли право на това и не крие ли рискове?

Аз бих платил цената на хотела и не бих позволил да ми снимат картата, защото носи риск.

Дали имат право - съгласно директивата за защита на лични данни не, но във форума е писано че понякога в хотелите искат да снимат лични документи и карти.

Лично решение е дали такива данни да се предоставят.

Редактирано от Таньо
  • Харесвам 2

Дъщеря ти трябва да пита дали са лицензирани като оператор на лични данни. Да й покажат удостоверие за това и да й обяснят как ще съхраняват тази информация и кога ще бъде унищожена, ще я предоставят ли на трети лица. Ако не могат да отговорят на тези въпроси, значи толкова са им притрябвали данните и не заслужават да ги имат. Ако пък наистина им трябват, ще знаят какво да отговарят на тези въпроси.

Редактирано от vorbis

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.