Прескочи до съдържание

Искам да попитам...

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Темата е за общи въпроси, несвързани с пътешествията. Ако имате пътешественически въпрос, използвайте останалата част от форума :)

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 8 минути , Lyubina каза:

Не знам дали работят в неделя, но мисля че имат опция за поръчки: 

Дар от боговете

ПП: Сега видях, в неделя не работят. И не приемат онлайн поръчки в неделя. 😞 

Да, това изглежда много добре, Благодаря! А дали знаеш дали имат готови кошници/подаръчни комплекти? На мен ще ми трябва за понеделник следобед, така че евентуално като отворят може да ги проверя.

• Харесвам 1
Публикувано:
Преди 1 час, oli_mali каза:

Дайте идея от къде в София утре /неделя/ мога да взема някаква по-луксозна кошница с продукти за подарък.

Пулия също предлагат кошници.

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 2 часа, oli_mali каза:

Дайте идея от къде в София утре /неделя/ мога да взема някаква по-луксозна кошница с продукти за подарък. Бюджет: 200+ лв. Аз се сетих за Линдт магазините, ама сякаш вече изтъркано ми е някакси. Ако не бъркам в Парадайс мол имаше някакъв магазин точно до входа на метрото (Grand food) или нещо подобно и май там по витрините имаше подобни, ама хич не съм сигурен. Може и с поръчка да става за понеделник да е готова. Идеи?

Метро! 

• Харесвам 1
Публикувано:

@oli_mali, нямам лични  впечатления. Знам за тях, защото преди време,  на фирмено парти донесоха една тяхна кутия. Тогава ги разгледах, защото ми допадна идеята за бъдещ подарък. 

• Харесвам 2
  • Браво 1
Публикувано:
На 14.11.2023 г. в 10:50, Климент каза:

Не само младежите поне 90% процента от хората в метрото "чешат" телефоните

И така си зяпат в телефоните,че не виждат бременните жени,възрастните хора и т.н.

Аз също като @Lindt правя тактични забележки.На тинейджърка,завряла главата си в телефона,спокойно седнала на люлка за три годишни деца на детската площадка.На младеж,заел двойната седалка в препълненото метро-на едната той,на другата раницата му.Изрепчи ми се,добре че един мъж оправи нещата.На дама,на опашката в аптеката,която искаше да предреди десет човека,за да попита нещо.И още....

Хич и не ме интересува дали ме мислят за заядлива лелка.Има писани и неписани закони в този живот и поведението на всеки е въпрос на възпитание и личен избор.

• Харесвам 10
  • Благодаря 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 10 минути , jungfraujoch каза:

поведението на всеки е въпрос на възпитание и личен избор.

Без да наливам масло в огъня, но това последното обръща на 180 градуса цялата теза. За съжаление нямаме отношение към възпитанието на другите, а още по-малко към техния личен избор. В същото време нашето възпитание и личен избор не би следвало да ни дават право да решаваме от името на останалите...

Иначе те разбирам напълно и всеки един от примерите е релевантен към темата, но лично аз опитвам да се въздържам от подобни забележки и се намесвам наистина само в краен случай. Което пак звучи противоречиво, защото "краен случай" е разтегливо понятие...

Тоест, както обикновено, няма черно и бяло и всяка ситуация е сама за себе си...

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 14 минути , jungfraujoch каза:

...

Хич и не ме интересува дали ме мислят за заядлива лелка.Има писани и неписани закони в този живот и поведението на всеки е въпрос на възпитание и личен избор.

Все пак имаме напредък.

В метрото по екскаваторите повечето стоят от дясно ... вече. :biggrin:

Спираме на пешеходни пътеки. Тук сме на фаза да се научат и пешеходците, че пешеходната пътека не е алея в Борисовата градина.

Слагаме си колани ... поне на предните седалки.

Абе ... еволюираме ... май.

:dance3:

:wink:

• Харесвам 14
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 10 минути , ven62 каза:

Все пак имаме напредък.

В метрото по екскаваторите повечето стоят от дясно ... вече. :biggrin:

Спираме на пешеходни пътеки. Тук сме на фаза да се научат и пешеходците, че пешеходната пътека не е алея в Борисовата градина.

Слагаме си колани ... поне на предните седалки.

Абе ... еволюираме ... май.

:dance3:

:wink:

Може би ескалаторите имаш предвид? Защото екскаваторите основно в мините се ползват. Аз съм много навътре в минното дело, защото там постоянно пращаме заловени бунтовници ...

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • Браво 1
  • Смея се 8
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 1 час, ven62 каза:

Тук сме на фаза да се научат и пешеходците, че пешеходната пътека не е алея в Борисовата градина.

И да се научат да се качват в обществения транспорт (имам предвид автобуси, тролейбуси и трамваи) през предната врата, а да слизат през другите, но и всичко изброено си е напредък. 

Публикувано:
преди 35 минути , Lyubina каза:

И да се научат да се качват в обществения транспорт (имам предвид автобуси, тролейбуси и трамваи) през предната врата, а да слизат през другите, но и всичко изброено си е напредък. 

А, това защо да го правят, щом на шофьорите не са вменени контролни функции и автоматите за чекиране не са разположени само при шофьора?

Единствената ми забележка към пешеходците е липсата на навик да стъпват на платното, за да индикират преминаване. Неписано правило в цял свят е, че пешеходец получава предимство едва когато поне с единия крак е стъпил на пешеходната пътека. Висенето на тротоара не винаги означава желание за преминаване от другата страна и като цяло е доста объркващо...

• Харесвам 6
Публикувано:
преди 39 минути , Lyubina каза:

Защо биха го правили? Освен ако не си купуваш билет или няма система за валидиране на първа врата, е страшно неудобно да разбутваш всички в пик час, за да стигнеш до другия край на превозното средство. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Публикувано:
преди 7 минути , Duke каза:

А, това защо да го правят, щом на шофьорите не са вменени контролни функции и автоматите за чекиране не са разположени само при шофьора?

Единствената ми забележка към пешеходците е липсата на навик да стъпват на платното, за да индикират преминаване. Неписано правило в цял свят е, че пешеходец получава предимство едва когато поне с единия крак е стъпил на пешеходната пътека. Висенето на тротоара не винаги означава желание за преминаване от другата страна и като цяло е доста объркващо...

Там на платното често има локви, а и ме е страх да не ме отнесат. Но разбирам проблема с объркването на шофьора, често спират коли, пред които не искам да пресека, нищо че има пешеходна пътека. 

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:
преди 5 минути , Lindt каза:

често спират коли, пред които не искам да пресека, нищо че има пешеходна пътека. 

Затова говоря, в повечето европейски страни никой няма да спре ако стоиш на тротоара, но тук спираме защото наистина не знаем какво е намислила русата ти главица... 😛 

Според мен в този случай е най-добре да се дръпнеш малко встрани от пешеходната пътека и пак да си чакаш принца на бял кон... 😄  

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
В момента, Duke каза:

Затова говоря, в повечето европейски страни никой няма да спре ако стоиш на тротоара, но тук спираме защото наистина не знаем какво е намислила русата ти главица... 😛 

Според мен в този случай е най-добре да се дръпнеш малко встрани от пешеходната пътека и пак да си чакаш принца на бял кон... 😄  

Аз всъщност често искам да си пресека, ама не искам да спира колата, да осъществяваме очен контакт и серия потвърдителни кимвания, при положение, е след конкретния автомобил няма други 😄

Освен това тук до работа е ужасно и веднъж един автомобил ми спря, ама задният се удари в него, и ако аз вече бях на платното, като нищо можеше да го метне върху мен. 

• Шок 1
Публикувано:
преди 27 минути , Lindt каза:

Там на платното често има локви,

Размахай им Закона за движение по пътищата, чл. 121, ламиниран, на табелка, за по-добра видимост 🤣🤣🤣

"Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците."

• Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 4
Публикувано:
преди 16 минути , searus каза:

Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците."

Мисията невъзможна 🙂 

Цитат
преди 48 минути , Lindt каза:

Защо биха го правили?

Защото и така на спирките и в транспортните средства цари пълна бъркотия. 

Ако се качват отпред и слизат назад поне потока пътници ще е само в една посока

Публикувано:
преди 15 минути , searus каза:

Размахай им Закона за движение по пътищата, чл. 121, ламиниран, на табелка, за по-добра видимост 🤣🤣🤣

"Когато на платното за движение има вода, кал или дребни камъни, водачът на пътно превозно средство е длъжен да преминава с такава скорост, че да не причини изцапване или нараняване на пешеходците."

Сега, ако го изнамериш това и в Английският закон ...

Така е написано, че каквото и да стане, който кара колата да е виновен. За мен това е абсурд като понятието "съобразена скорост" 🙂

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 минути , jorocontrola каза:

Сега, ако го изнамериш това и в Английският закон ...

Така е написано, че каквото и да стане, който кара колата да е виновен. За мен това е абсурд като понятието "съобразена скорост" 🙂

Накара ме да се разтърся, попадало под чл. 3 от Закона за движение по пътищата, и глобата за това била до 5000 паунда 🤣

• Шок 2
Публикувано: (редактирано)
преди 53 минути , Duke каза:

Защо пък аз съм останал с впечатление, че в страните на северозапад от нашите географски ширини спират. В 90% от случаите вървейки по тротоара и достигайки пресечка, даже без пешеходна пътека   изчакват пешеходеца. Даже ми става неудобно и опитвайки се да ги пропусна те най-възпитано изчакват.

Да допълня, в Италия и Испания също се случва, но предимно при жени шофьори.:smile:

Редактирано от traveler
  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 13 минути , traveler каза:

Защо пък аз съм останал с впечатление, че в страните на северозапад от нашите географски ширини спират. В 90% от случаите вървейки по тротоара и достигайки пресечка, даже без пешеходна пътека   изчакват пешеходеца. Даже ми става неудобно и опитвайки се да ги пропусна те най-възпитано изчакват.

Да допълня, в Италия и Испания също се случва, но предимно при жени шофьори.:smile:

Явно всичко е относително, моите впечатления са други. Като спомена северозапад, неволно се присетих за югоизток и по-конкретно за Грузия и Армения, където има неписано правило шофьорите да натискат газта в момента, в който забележат човек стъпил на пешеходна пътека... 😛 

• Смея се 4
Публикувано:
преди 2 часа, Duke каза:

Явно всичко е относително, моите впечатления са други. Като спомена северозапад, неволно се присетих за югоизток и по-конкретно за Грузия и Армения, където има неписано правило шофьорите да натискат газта в момента, в който забележат човек стъпил на пешеходна пътека... 😛 

Подобна е ситуацията в Неапол, ако някой ти спре на пешеходна пътека, то той е с рентакар. Иначе ако пресичаш неправилно има по-голям шанс да ти спрат.

Публикувано:
преди 3 часа, Lyubina каза:

Мисията невъзможна 🙂 

Защото и така на спирките и в транспортните средства цари пълна бъркотия. 

Ако се качват отпред и слизат назад поне потока пътници ще е само в една посока

Въобще не изгледа разумно, просто каващите се не трябва да стоят срещу вратата а отстрани за да могат слизащите да напуснат по-бързо и след това се качват всички.

Качването през една врата особенно на автобус с 4 врати е ненужно бавно. Има смисъл само ако шофьора проверява пътниците.

Публикувано:
преди 28 минути , Климент каза:

Подобна е ситуацията в Неапол, ако някой ти спре на пешеходна пътека, то той е с рентакар. Иначе ако пресичаш неправилно има по-голям шанс да ти спрат.

О, ти само опитай да караш в Палермо! Там използването на мигачи се приема за кръвна обида от останалите участници в движението. Единствената форма на комуникация между шофьорите е клаксон и жестове с очи на кръстовище. Дори в час пик съм минавал през регулирано със светофарна уредба кръстовище, по средата на което беше застанал полицай с палка, който въобще не се вълнуваше от светофарите, а с жестове и подвикване подканяше участниците...

• Браво 1
Публикувано:

искам да попитам, ако има наоколо хора с опит в отдаването или наемане на апартаменти, няколко неща, понеже днес останах доста неприятно изненадана

синът ми си търси апартамент под наем, хареса си един на абсолютно пазарна цена (не е примерно по-евтин), но му сервираха, че всъщност договорът ще бъде на стойност пет пъти по-ниска от реалния наем, ще трябва да плаща кеш, ще има два наема депозит, които могат да се задържат в поне 7-8 описани казуса, включително и прекратяване на договора преди 12-тия месец, и 70% комисионна за брокера, който всъщност е брокер на наемодателя, и не предлага нищо смислено за защита и на неговите интереси

като оставим настрана плащането кеш, което е супер долнопробно занимание в наши дни, не става да дават и разписки за пълната сума, защото така се нарушава закона за ограничаване на плащанията в брой и синът ми не може да извади разписки и да се самоуличи, че го е нарушил, ако се наложи да си търси правата, че си изпълнява добросъвестно договора, за да не си загуби депозита

обаче брокерът му казал, че така били 90% от всички наеми в страната, и ако се откаже от този сега, при следващите пак ще падне на подобни условия 

вярно ли е?  за момента го спрях да подписва, обаче ако наистина масово ситуацията е такава...?

• Шок 2
  • Замислям се 1
Публикувано:

Лимитът за плащане кеш не е ли 5к (ако го приеха де)? Над 5к ли е наемът?

Нямам добър поглед, но според мен да се разбере поне да плаща малката сума по банка (тая, която е по договор). Или поне за нея да взема разписка. То останалите пари така или иначе няма да ги има в договора и няма да има какво да се оспорват... Поне така си мисля.

Депозитът също по банка.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.