Прескочи до съдържание

РИО 2016 - светът е олимпиада!


Krum4ov

Препоръчани мнения

Ето, че дойде и време за най-голямото спортно събитие в света, което се случва веднъж на четири години. И така от днес официално започват първите мачове от футболния турнир, а откриването е след 2 дена на 5 август. 

Разбира се за мен най-голямо значение има представянето на родния отбор и винаги се старая да следя всички българи и тяхното участие ми носи най-големи емоции.

Първата ми съзнателна олимпиада е 1996 година, когато взехме 3 златни медала, но най-ярко си спомням, че имахме цели 3-ма финалисти в турнира по бокс (за съжаление сега общият брой на участниците в бокса е 3-ма  :( ). След това бяха олимпийските игри в Сидни. От там двата ми най-ярки спомена са как имахме пълен отбор в състезанието по спортна гимнастика и го гледах рано сутринта, като събудих баба ми. В Рио ще имаме точно 0 гимнастици. Другото, което си спомням е последната олимпийска титла в леката атлетика на феноменалната Тереза Маринова. С петте златни медала тогава все си мислех, че следващата олимпиада ще е по-добре, а в Атина взехме "едва" 3 златни медала. Уви последваха Пекин с 1 златен медал и то на Румяна Нейкова, която беше по-скоро ветеран и израснала в едни различни времена от повечето състезатели от тогавашния отбор. А в Лондон ударихме дъното. Общо два медала, и то без златен. Преди 4 години с умиление си спомних как гледах олимпиадата в Сидни и ежедневно имахме успехи. 

На настоящата олимпиада България ще бъде представена от 51 спортисти в 15 вида спорт. Този път вече няма илюзии за медали и нашите спортисти не са фаворити за титла в нито един спорт. Все пак има спортисти с доста големи шансове за медал, а дори и за титла. Най-голямата ни надежда е отново в спортната стрелба. Това е Антоанета Бонева, която е сред фаворитките в двете "български" дисциплини, в които стартира и в които е била олимпийска шампионка най-успешната ни спортистка въобще в историята - Мария Гроздева. Имаме и двама мъже в стрелбата, но там повече разчитаме на късмет за влизане във финали. 

Най-голямата група в нашата делегация е от лекоатлети. Там също има надежди за медали, но с много повече неизвестни. Габриела Петрова е голямата ни звезда в тройния скок, но формата в която се намира не я поставя сред фаворитките. Другата потенциална медалистка е Мирела Демирева (с която преди 11 години бях на едно състезание в Италия, аз като тенисист на маса де). Тя трябва да наследи традициите във високия скок и този сезон има много стабилни резултати и при добро стечение на обстоятелствата може да се докопа до медалите. От другите ни атлети силни резултати се очакват от Георги Иванов на гюле, Тихомир Иванов на висок скок и Георги Цонов на троен скок. При тях успех ще е финал. От останалите атлетки чакаме финали от Радослава Мавродиева в гюлето и Ивет Лалова-Колио на 200 метра. 

Бадминтона всичко по-напред от осминафинал ще си е малко чудо. 

В бокса имаме трима участници, но там освен Станимира Петрова при жените, другите нямат шанс за медал. Съдиите ще режат жестоко по-малките отбори в бокса.

Кану-каякът може да донесе един финал, но надали и медал. 

В колоезденето имаме един състезател на световно ниво, но колоездачният съюз избра друг. За него успех ще е да завърши.

Художествената гимнастика я чакаме с голям интерес. Искрено се надяваме рускините да бъркат, защото ако не стане няма как да вземем титла, дори да сме много по-добри от тях.

В плуването очакваме полуфинал от Нина Рангелова, макар и доста трудно. 

Тенисът както винаги ще е доста непредвидим и може да се стигне до изненада от нашите при добър жребий. 

В джудото имаме силни състезатели и медал от някой от двамата няма да е изненада. 

Борбата както винаги е с най-големи очаквания за медали и както винаги може да спечели някой от нашите, напълно изненадващ. 

И какви са останалите интриги. Двата най-големи турнира са плувния, където се очаква увеличаване на титлите на Фелпс, силна доминация на френската школа от европейска страна и щатите и Австралия. С интерес се чакат и титлиот Чад Ле Кло, който победи Фелпс в Лондон, порастналата Рута Мейлутите от Литва, която в Лондон спечели най-изненадващия златен медал и злато от Адам Пийти за Великобритания, което ще е дълго чакано за островната държава. 

В леката атлетика се очаква огромна битка във високия скок при мъжете, където конкуренцията за златните медали е убийствена с поне 5-6 фаворити. Другото, което се очаква е тройния скок при мъжете, където може да падне и световният рекорд. При Юсеин Болт по-скоро няма да има интрига в двата спринта. А при жените се очаква представянето на бялата нидерландка Дафне Схипърс, която да прекъсне черната доминация на олимпийски игри. 

Най-сигурните титли изглежда са за САЩ в баскетбола при мъжете и жените и за Китай в тениса на маса при мъжете и жените. 

Е това е. Светът е олимпиада, така че включвайте се и вие.

  • Харесвам 17
Връзка към мнение

Някой открил ли е най-приятният и лесен за ориентиране сайт, в който да се следи графика на надпреварите? Официалният сайт не е лош, но е малко тежък, а и ми се ще да е някой, който поставя фокус на българските участия. 

Връзка към мнение

Някой открил ли е най-приятният и лесен за ориентиране сайт, в който да се следи графика на надпреварите? Официалният сайт не е лош, но е малко тежък, а и ми се ще да е някой, който поставя фокус на българските участия. 

 

Това?

Връзка към мнение

Е, това не е футбол, че да ти напудрят хиляди таблици от всякакъв вид, формат и размер :) Прости олимпийски игри - who cares ;)

Ако намериш нещо - пускай тук, че верно е голяма суша.

Връзка към мнение

Някой открил ли е най-приятният и лесен за ориентиране сайт, в който да се следи графика на надпреварите? 

E, то винаги е относително кой сайт е най-добър, аз често за големи състезания ползвам сайта на Eurosport (те в случая имат и правата за олимпиадата за Европа) 

 

за българското участие - виж дали това не те удовлетворява

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Това на гугъл не включва всички участници. Примерно джудистът ни, който стартира утре и колоездачът са пропуснати, като явно там някои списъци ще ги обновяват точно преди старта. Предполагам че големите сайтове ще имат всеки ден по една новина за българите на игрите в дадения ден. Утре за съжаление нямаме големи очаквания, но да видим какво ще направят джудистът Янислав Герчев, стрелецът Самул Донков и двойката ни скул Георги Божилов и Кристиан Василев. Също така Григор ще има доста трудно препятствие в лицето на Марин Чилич, но не и невъзможно. 

Връзка към мнение

Какво дотук, освен че обмислям maglanci.com  да е официален спонсор на българските олимпийци, че явно и ние, и по-голямата част от тях ходим там с една и съща цел - опознаване на Рио и забележителностите му :) Мача между Джокович и Дел Потро може би е върха до момента, наистина зверски емоции изкара от тях, хем не съм голям фен на тениса, и мен ме понесе. 

 

Така и не мога да разбера плуването, падат рекорди като за световно и то не е само тук, а на всяко голямо първенство/олимпиада. Циниците ще кажат, че явно се усъвършенства допинга, но все пак рекордите ги чупят състезатели на всякакви държави, едва ли споделят една с друга откритията си. 

 

П.С. На гугъл графика най ми харесва, само за лайвскор не става. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Така и не мога да разбера плуването, падат рекорди като за световно и то не е само тук, а на всяко голямо първенство/олимпиада. Циниците ще кажат, че явно се усъвършенства допинга, но все пак рекордите ги чупят състезатели на всякакви държави, едва ли споделят една с друга откритията си. 

 

Да се самоцитирам. Ето интересна дискусия от reddit, в резюме казва някои неща: https://www.reddit.com/r/explainlikeimfive/comments/3g91p6/eli5_why_are_swimming_records_broken_so_much_more/

 

Общо взето се оказва, че плуването е спорт, в който тепърва почват да се изливат големи пари, което идва в комбинация с технологии, научни проучвания и т.н. Не само самите спортисти се усъвършенстват (по-ефективни движения), но и самите басейни - преградите между коридорите елиминират турбуленции във водата, което нямалява съпротивлението и т.н. Както се инвестират ресурси в новите модели самолети да подобрим аеродинамиката минимално за да спестим 1-2% гориво, нещо подобно става и в басейна. Само флуида е различен - не е въздух, а вода :)

 

Въобще, оказва се, че плуването с доста млад спорт (чисто технологично) и тепърва се развива с бързи темпове, ще мине време, докато нещата се уталожат и честотата на рекордите се изравни с атлетиката. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм доволен и за мен олимпиадата досега е по-интересна, отколкото очаквах.  :) 
Споменатото вече плуване - то ми е от любимите спортове ( заедно с атлетиката, баскетбола, волейбола, колоезденето, тениса ...)
Доста рекорди паднаха още в началото в басейна, оспорвани дисциплини, победители и рекордьори от различни страни - все причини човек да стои до среднощ пред телевизора.  ;)

Баскетболът също започна интересно - много хубав мач и изненада са получи на срещата Испания-Хърватска - испанците, като изявени фаворити водеха през първите две части, но като че ли малко подцениха мача и съперника и бяха наказани - загуба с  две точки. Това обаче няма да е фатално за тях. Ако влезнат в добър ритъм, с напредването на турнира е възможно пак да затруднят Дриймтима, който започна безпроблемно и победи с огромна разлика китайците.  Изразителната победа на Австралия над Франция също е в някаква степен неочаквана, а домакините от Бразилия пък, на крилете на ентусиазма и с подкрепата на публиката,  бяха на път да сътворят чудо, като стопят разлика от около 30 точки в мача с Литва, но малко хладнокръвие и късмет не им достигна, нищо че и съдиите ги поподпряха накрая... 
Като споменахме Бразилия - във футболния турнир пак намирисва на драма за местните запалянковци , след като Селесао с участието на Неймар не успя до победи непретенциозните отбори на ЮАР и даже Ирак (!!!) 

Единственият проблем засега са ненормалните часове на състезанията, които ми разказват играта на спането.  :biggrin:

P.S. БНТ кога ще се научат да не слагат надпис "На живо" , при положение, че предаването е на запис?  :huh: 

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Досега, единственото запомнящо се на Олимпиадата е коментара на Петела преди малко по време на боксова среща с наше участие. Фичо и Станимир ще се досетят какво имам предвид. Петела е стар форумен идол... :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Нямам почти никакъв интерес към Олимпиадата, особено след отпадането на Джокович. Отделно от това няма изгледи за бум на някой от нашите спортисти, даже не мисля, че ще вземем какъвто и да е медал, което ще е очаквано, но и незапомнено дъно. За съжаление спортът ни отдавна е на апаратно дишане. Вместо да кандидатствахме за проекти за стадиони струващи по 5-6 млн. по селата (голямата част присвоени),нямаше да е лошо да се подобрят условията за спорт за децата и юношите на местата, където има такива.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И заветът на Кубертен "Не е важно да спечелиш, важното е да се бориш!" е жив!  :biggrin: 
Горките филипинчета  :( 

https://youtu.be/BGj7OLD-MEM

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

До тук олимпиадата има и добри и лоши черти. Лошите са, че някои спортни ръководители и по-лошото спортисти решават да водят някаква студена война и показване на мускули извън спортните състезания. Организацията явно също не е на ниво, но това от нашата позиция на фенове в България и по света, но не и в Рио не ни интересува. 

Иначе наистина има много интересни състезания. В плуването наистина е най-интересно, но там има и най-много дисциплини. Пийти беше феноменален на бруст и спечели с чудесен световен рекорд. Унгарците са феноменална школа в плуването и имат невероятни успехи, а се очакват и още, но отборът им е пълен с толкова много звезди, колкото американците няма да извадят и за 100 години, ако бяха с тяхното население. Тенисът също е много интересен именно заради факта, че много от звездите отпаднаха, демек е равностоен турнирът. Джокович не го харесвам като играч и като цяло, но няма как да не ми стана и на мен гадно че отпадна. 

Нашите започнаха слабо, но никой не отчита, че те са на тази олимпиада, не с помощта на държавата, а въпреки нея и че спортистите от богатите страни в такива условия на подготовка нямаше и на континентално ниво да се класират. И все пак ще вземем поне два медала. Аз и на титла се надявам, но не знам. 

Е да видим. Днеска стискаме палци и чакаме началото на добрите класирания  :)

Е, да видим

Връзка към мнение

Всъщност квалификацията по спортна стрелба просто няма телевизионно излъчване. Да се надяваме обаче, че ще видим Бонева все пак по телевизията в състезателна обстановка. До момента е 3-та в квалификацията и е с добри шансове за класиране в полуфинал.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ако нямат картина, поне коментаторът може да ни информира за актуалните резултати на българите. И без това имаме толкова малко участници, не мога да си обясня защо българските медии с такова закъснение отразяват участието ни.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Очевидно квалификацията на стрелбата ще я наблюдаваме по лайвскор. Горе-долу се светнах как върви точкуването, но някой може ли да каже какво означават тези 11x, 13x, 9x в резултатите?

 

2016-08-09_17-10-37.png

 

 

Иначе браво на Ивайло Иванов. Аз в джудото съм бос и дори не разбрах какво става :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И аз се чудих какви са тези неща. В един момент си мислех, че е брой перфектни поредни изстрели, но май не е това. Доста тъпо е, че имаме такива традиции в спортната стрелба, а в гугъл няма точно тази информация. Трябва да намерим магеланец стрелец. Важното е все пак да влезе в осмицата. 

Ивайло Иванов е 3 в категорията си в ранглистата. Тъпо че тоз кореец е доста силен. Гледах му мача и помля един австралиец за една минута. Дано все пак да стане чудо и да се класира на полуфинал, но и да не се класира, пак може да получи шанс да се бори за бронз, ако корееца стигне финал. Така че вече класирахме един в първите осем, а Бонева също е близо. Всеки следващ ден на олимпиадата ни е по-силен  :lol:

А БНТ поне уцелиха волейболния мач и аржентинците продължават с доброто представяне. След като биха 3-0 най-добрите азиатци Иран, сега се справиха и с олимпийския шампион Русия с 3-1. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Игрите са си супер!!!

Ако забелязвате почти във всички дисциплини има поставени рекорди,ако не световни то поне олимпийски.Резултатите са много високи,което показва добрата подготовка на състезателите.

Много се радвам на победите на италианците в стрелбата и фехтовката.

Австралийския баскетболен отбор показват феноменална игра,а във волейболният турнир силите на отборите са страшно изравнени.Впечатление прави отстъплението на китайците в щангите,но явно ги е страх от WADA.

И така,продължавайте да се наслаждавате на РИО2016-игрите са върха!!!

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.