Прескочи до съдържание

Два месеца соло из Югоизточна Азия

vassilnk

Препоръчани мнения

Публикувано:
Здравейте,

Дойде и моят ред за дълга разходка из югоизточна Азия и съответно за задаване на хиляди въпроси относно колебанията покрай планираното ми пътуване натам. 

Преди дни скочих с двата крака на промоцията на катарските авиолинии, преди да съм размислил и в началото на Ноември заминавам към Бангкок с идеята да изкарам около 2 месеца в региона.

Естествено след първоначалният ентусиазъм ме обхванаха известни съмнения, че знам какво точно правя, тъй-като това ми е първото соло пътуване за такъв дълъг период от време, а в Азия до сега крака ми не е стъпвал. 

Оказа се, че и доста решения трябва да взема в сравнително кратък интервал от време, а ме е обхванала сериозна нерешителност, та в тази връзка и темата ми тук.

Първо накратко плана ми за тези два месеца: 

След кратка климатизация към реалностите на далечния изток тръгвам от Бангкок на север към Чанг Май и обратно за няколко седмици с няколко спирки за по 2-3 дни по пътя - за транспорта още не съм особено уверен, но мисля да пробвам влак или автобус. 

Следва самолетен полет Бангкок-Ханой - не намерих полет от северната част на страната - въпреки, че е по-близо всички прекачват в Бангкок, а Лаос по неясни дори за мен причини съм го зачертал за сега. 

Обиколка за поне седмица из северен Виетнам (Ха Лонг, евентуално Сапа), след което може би с влак на юг до Сайгон с няколко спирки по пътя. За централен Виетнам съм се приготвил да очаквам лошо време и според прогнозата ще преценя къде и за колко да пусна котва. 

Няколко дена из региона и делтата на р. Меконг и автобус към Пном Пен и Сием Рип. След седмица-10-ина дена евентуално полет Сием Рип - Сингапур и от там към южните острови на Тайланд. 10-14 дена там (Ко Ланта, Ко Фи Фи) след което вкъщи за нова година.

А сега и обсебилите ме въпроси и съмнения :)

-- кандидатствах за еднократна туристическа виза за Тайланд предимно по финансови съображения и се чудя дали няма да има някакви проблеми с reentry permit-a или издаването на нова visa on arrival след като изляза от там веднъж. Малко съм наплашен от цялата бюрокрация в България, а там сигурно нещата не звучат по-добре обяснени на тайландски.

-- относно ваксините - размишлявам над хепатит и тетанус, но понеже имат кофти странични реакции се чудя до каква степен са задължителни - това предимно за Twinrix за хепатит А и B. За тетанус съм решил да я бия със сигурност ако успея да я изкопча от личната си лекарка (нещо се опъва, защото не ми е годината за реимунизация). Знам, че въпросът е спорен, но от хигиенна гледна точка смятате ли региона за по-рисков от да речем нашето черноморие.

-- багаж - много се чудя как поне там да обикалям предимно с carry-on багаж за да не чекирам по самолети и да спестя малко разходи и време - разумно ли е да огранича багажа до минимум и да купувам на място ако нещо съм пропуснал или може да затъна в сериозни разходи на време и пари.

-- сигурност - тъй-като вече няма българска консулска служба в Тайланд - поне така твърди сайта на външно - се ползва най-близката, която е в Ханой. Ако остана без паспорт не съм сигурен какви са ми опциите изобщо да мина границата и да се докопам до това консулство.

Относно маршрута, не исках да го прецизирам до край защото най-вероятно ще отиде в кофата цялото детайлно планиране - предполагам, че на живо нещата изглеждат по съвсем различен начин отколкото на лист. И все пак ако имате коментари - давайте, нямам против да променям планове и в движение.

Също ако някой ще е в региона през тези два месеца ако иска да даде знак - нямам против да направя някой завой за да се срещна с други хора по пътя, все пак пътувам сам и без ясна цел - искам да позабавя темпото и да разгледам.

Ами май това е от мен на този етап, мерси предварително за отговорите и дано не повтарям вече задавани хиляди пъти въпроси.

• Харесвам 6
Публикувано:

Здравей,

Първо да споделя, че ти завиждам, че можеш да отделиш толкова време за района. Аз ще имам само две седмици през февруари - март и ще ги прекарам в Тайланд и малко в Камбоджа /Сием Рип/. Не съм ходила преди там - в момента и аз като теб проучвам, така че не мога да ти отговоря на въпросите от първа ръка.

По отношение на визите - от всичко, което прочетох във форума за многократното влизане в Тайланд, съответно VOA и re-entry permit, оставам с впечатление, че няма от какво да се притесняваш - поне аз не прочетох някой да се е оплакал, че е имал проблеми. Разбира се, трябва да си предвидиш съответното време преди полета, с който излизаш от Тайланд /в случая с re-entry permit/, съответно след полета, с който влизаш (за VOA) за тези процедури.

За ваксини аз поне не съм мислила, а и не знам дали има задължителни за там.

По-запознатите с района могат да ти кажат повече.

А по отношение на програмата- то си е въпрос на вкус, но ако искаш можеш да хвърлиш един поглед на темите, в които наскоро са обсъждани програми за района, за да се ориентираш. 

• Харесвам 1
Публикувано:
Здрасти, от мен това:

1. За визата не вярвам да имаш проблем с VOA. Доколкото знам е практика туристите да излязат от Тайланд за малко след като им изтече визата, за да могат да влязат пак и да си вземат нова VOA.

2. Тук ще чуеш много и разнопосочни мнения за ваксините. За мен са си задължителни. Няма как миенето на чиниите да представлява топене в леген с вода и да няма риск от хигиенна гледна точка. Вода (лед), качество и свежест на продуктите - всичко това са рискови фактори. Сложи си ваксините, за да ти е мирна главата. Хепатитът не е болест за пренебрегване. Освен описаните от теб, ние сложихме и ваксина за коремен тиф. Може да е прекалено, но по-добре да е така, отколкото да съжаляваме после.

3. Ако можеш само с ръчен е супер. Дрехите там са евтини - тениските в Тайланд са по 5-10 лв., прането навсякъде е по 1-2 лв. за килограм. Горна дреха не съм обличал нито веднъж за цял месец (ноември) в региона.

4. Паспортът, парите и картите ти стоят в теб само като се придвижваш от едно място на друго (за предпочитане в специален портфейл под дрехите), а иначе в сейфа в стаята ти. Като излизаш и обикаляш носиш копие на паспорта и пари за деня. Ако имаш елементарна предпазливост, шансът да се разделиш с паспорта си не е толкова голям. Дърпат се чанти, има джебчии и ментърджии, но въоръжените грабежи са истинска рядкост.
  • Харесвам 1
Публикувано:

Звучи ми много познато твоето усещане :)

За първи път ходих до Азия за 2 месеца, но не соло. Много е различно (не знам къде си бил преди това), но бих се връщала колкото пъти мога в тази посока на света. Та...

Ясно е, че точен маршрут е безумие да правиш при такъв период. Но да - посоката на "въртене" поне е важно да се определи, а ти си го направил и грубото разпределение на дните по страни. 

При нас беше следното (груб опис):

Северен Тайланд 10-12 дни: Банкок - Сукотай - Чианг Май - Чианг Рай (само с автобуси)

Лаос 3 дни: Луанг Прабанг (страната си струва доста повече време!), виза на място без проблем. От северен Тайланд с лодка 2 дни по река Меконг (по 6-7 часа на ден с 1 спане в селце).

Виетнам 15 дни: от Ханой - Хуе - Хой Ан - Да Нанг - Сайгон (само с автобуси, по 12-13 часа нощни преходи в легнало положение:). Виза от България. От Лаос до Ханой беше единствения ни вътрешен полет, който купихме като стъпахме в Лаос, защото четейки вечер как да се предвижим напред не ме изкефиха въобще сухопътните опции:)

Камбоджа 8 -9 дни: Пном Пен - Сием Реп (пак автобуси). От Сайгон с бус минахме границата към Пном Пен, виза на място.

Южен Тайланд 20 дни: плавно качване от о.Ко Тарутао до Банкок (от най-южна точка на север). Имаше обаче 1 ден яко пътуване: от Сием Реп автобус до Банкок, от там бус до Хат Яй и после миниван до Пак Бара, ок. 24 часа мисля по автобусите. И от там - островите са твои! Спираш където искаш и стоиш колкото искаш :)

Относно ваксините - сложихме си и коремен тиф, и хипатит А+Б (ако в рамките на 1 год повториш ваксината ще важи за цели 10 год), и тетанус (бях пропуснала да си сложа преди 5 години при личната лекарка и я помолих да се възползвам в този момент:). Нямах странични реакци никакви освен леко подуване на ръката, но не мисля, че това би изплашило някого.

Пари - за такъв период и то в толкова страни не исках данося долари от тук и да ги мисля. Теглихме пари във всяка страна от банкоматите: идват в тяхна валута и не нося големи суми в мен. Само ако ти се налагт големи плащания в брой се планира 2-3 дни по-рано, а да може да теглиш на порции поради лимитите на банкоматите за теглене в рамките на 24 часа. Загубата от всичките превалутирания за 2 мес ни беше излязла около 100 лв.( смятала съм по извлечение от банката после:).

Багаж - евтино е, но ако мислиш да ползваш вътрешни полети е все тази дали от тук ще носиш, защото не вярвам от всяка страна да си купуваш наново неща. Ако си само в Тайланд и Камбоджа нямаш грижи да си с ръчен багаж, но заради Виетнам трябват малко връхни дрехи..малко :) Бях със 7 кг чекиран багаж и 5 кг ръчен и като се връщах знаех, че мога да го редуцирам с още 1/4 :D

Застраховка - няправих си за 2 месеца. Не ми се налага да я ползвам, но пак бих си направила :)

Като приключи всяко пътуване осъзнавам каква голяма част от емоцията ми е донесла и самата подготовка и вълнението покрай нея.

Хубаво да ти е и на теб :)

• Харесвам 6
Публикувано:
Хей, мерси много на всички за отговорите - излиза, че съм уцелил маршрута на 90% поне :)

Относно застраховките и аз твърдо съм решил, че не е перото от което да пестя пари - за сега към World Nomads съм се прицелил след известни препоръки, но ако някой има опит от първа ръка ще ми е любопитно - като цяло съм водил дълги войни и дела срещу застрахователните компании и ми се ще да си ги спестя занапред.

За ваксината за коремен тиф - не бях мислил за такава, но щом втори човек казва, че е ползвал май ще ме убедите - ще направя място за още една дупка на ръката :)

Нощните автобуси във Виетнам ок ли бяха - питам защото четох разни теми колко било популярно да карат пияни и как не всеки път уцелвали завоите и реших, че влакчето не е лоша алтернатива за там.

Публикувано:

Здравей,

На повечето въпроси вече са ти отговорили, така че няма да повтарям. 

На въпроса ти какво става, ако ти откраднат документите и няма българско посолство- отиваш в първото по пътя ти посолство на страна от ЕО и ги убеждаваш да ти съдействат. Длъжни са, нищо че не всеки път са много отзивчиви.

Тук имаше една подобна тема на една магеланка и бяха откраднали документите в Банкок, дано някой даде линк от нея, но тя така се оправи.

Успех.

Публикувано:

Ето това е темата, връзката е директно от началото на паспортната драма: http://magelanci.com/topic/4026-привет-и-от-мен-помогнете-с-пътуване-до-тайланд/?p=83586

А това е резюмето: http://magelanci.com/topic/4026-привет-и-от-мен-помогнете-с-пътуване-до-тайланд/?p=90098

Доклад за успешно изплащане от world nomads ето тук: http://magelanci.com/topic/869-застраховка-при-пътуване/?p=138748

• Харесвам 4
Публикувано: (редактирано)

Привет,vassilnk

Тревожиш се за прекалено много въпроси,някои от които без ясни отговори...ха ха..

Миналата година бях два месеца сам в тази част..

Съветвам те да почнеш от Виетнам-аз тръгнах от там.Ама ти май си взел билети вече.За твоя информация...Моя маршрут беше Ханой(Сапа)връщане в Ханой...От Ханой слипинг бас през 6-7 града до Хо Ши Мин..за около 10-12 дни.Следва Хо Ши Мин - Hà Tiên...минаване границата към Камбоджа...Siem Reap за 10-12 дни от там самолет за Лоас-Luang Prabang - 6 дни престой,Следва Luang Prabang-Vang Vieng-Vientiane-Ханой-Ха Лонг Бей.........Всичко за 55 дни.

Ваксини не ти трябват...още повече,че те се правят месеци преди тръгване и са доста болезнени особенно тази за жълта треска.

Застраховки...излишни пари...мисля!!

Мислех сега ноември да тръгвам за Папуа,но го отложих и май ще тръгна към Thailand-Myanmar-Bangladesh

Успех ти желая,давай смело...Ако имаш въпроси ми пиши ....

Редактирано от picsvet
  • Харесвам 2
Публикувано:
Хаха, супер звучи, липсва ми на мен още самочувствие в организирането на толкова дългосрочни пътувания, за това залагам повече на безмисленото тревожене :)

Иначе вече взех билети и съм вързан със старт от Бангкок - преди това и аз обмислях варианти от Хо Ши Мин или Ханой, но реших, че ще намаля малко културния шок ако започна от по-подредената част на региона.

Имам и един по-конкретен въпроса за Виетнам - за Сапа колко сериозна екипировка и дрехи трябват - не ми се ще да взимам якета и тежки обувки само заради няколко дена там.

Хаха, супер звучи, липсва ми на мен още самочувствие в организирането на толкова дългосрочни пътувания, за това залагам повече на безмисленото тревожене :)

Иначе вече взех билети и съм вързан със старт от Бангкок - преди това и аз обмислях варианти от Хо Ши Мин или Ханой, но реших, че ще намаля малко културния шок ако започна от по-подредената част на региона.

Имам и един по-конкретен въпроса за Виетнам - за Сапа колко сериозна екипировка и дрехи трябват - не ми се ще да взимам якета и тежки обувки само заради няколко дена там.

Да за Сапа..бях около седмица...хванах облачно време и беше хладно...особенно на мотора които наех за да обикалям.Трябват ти  суйтчер и дълги гащи нещо като за ранна есен,маратонки дъждобран евентуално...ха ха!Ще се опитам да изровя името на хотелчето където бях ако не се лъжа за по 8 долара на ден.

Ето моя снимка на част от красотите...на Сапа

13939390_10205610435980827_9048579021612

Ето страницата на хотела... https://www.facebook.com/Sapa-Cheap-rooms-Nam-Vien-1672099119714109/

провери все пак цената дали е такава но 8-10 долара на ден е добре...

Редактирано от picsvet
  • Харесвам 3
Публикувано:

Ухаа, екстра! Не звучи като чак толкова много багаж отгоре. И хотелчето изглежда идеално, дават го по 10 долара на ден към момента, но аз така или иначе ще запазвам в движение, че от сега датите са доста непредвидими.

Аз цяла седмица едва ли ще събера за Сапа - за целия регион с Ханой и Ха Лонг си го представях към 10 дена най-много, но кой знае...

Другата седмица ще мина и през посолството им да видя как стои въпроса с визата, че като гледам как процъфтяват разни виетнамски сайтове за покани няма да се учудя и да ми поискат.

Публикувано:

За VOA в Тайланд изискванията са: Снимка 4Х6см. резервация на хотел, 10 000 Бата или еквивалент, билет/резервация за напускане на страната в рамките на 14 дни и такса от 1000 бата в брой (валута не се приема).

Обръщам ти внимание на 14 дневния максимален престои с VOA, с виза от посолство е 30 дни.

Аз имам годишна застраховка(пътувам 8-10 пъти годишно до района), ваксини не съм правил никога дори за Африка и не съм имал проблеми досега, но спазвам мерки за безопасност и внимавам какво ям и пия(разбира се всеки си носи рисковете за решенията). 

Ако минеш през Сингапур отдели и няколко дни на Малайзия, хората са много френдли, храната е много по добра от тайландската, по сигурно е от Южен Тайланд (практически няма престъпност, терористични актове също за разлика от Тайланд) и има какво да се види.

• Харесвам 1
Публикувано:
Мерси, току-що се сдобих с виза за Тайланд от консулството валидна за 60 дни - единствената уловка е, че е single entry и ще трябва да намеря начин да се уредя с reentry permit или пък да издам нова след като изляза от страната.

Доста предварителни изисквания има за VOA като чета коментара ти - като, че ли не си струва главоболието, ще се опитам да не я ползвам.

Иначе днес звънях и на виетнамците и от там ми поискаха 60 USD за виза + още 20 USD за покана!! Всичко това е отново за еднократна виза - чудя се дали няма по-евтин вариант, например VOA или да се настроя от сега, че ще трябва да се простя с тия 140 лв.

Заедно с камбоджанската, която май е само онлайн по първоначални сметки над 300 лв са трите визи -  дано не изскочи още някоя добре скрита такса отнякъде :)

За Малайзия наистина не бях мислил до момента, но сега проверих, че режима е безвизов, което спестява едно главоболие - ще прочета повече за там, че тя все пак е голяма страна. Ти Куала Лумпур ли препоръчваш?

Над ваксините още размишлявам - днес минах на посещение при личната и се върнах с нова придобивка против тетанус и дифтерит, сега трябва поне 28 дни да изчакам преди да ми бият другите.

Публикувано:

VOA за Тайланд става 2000 бата от 27 септември.

За Виетнам: www.cheаpvietnamvisa.net , вадиш си покана за $8 + $25 долара кеш за печата при пристигане на летището.  Ако ще влизаш по земя се приготви да се занимаваш с консулства, с поканата няма да минеш там.

Камбоджанската виза е по-евтина и безпроблемна  при пристигане - $30.

За мен ваксини за региона са пълна простотия, но няма да убеждавам никого, всеки сам си решава. :)

• Харесвам 1
Публикувано:

Всички ваксини си ги поставихме в рамките на 2 седмици като разбира се медицинските лица бяха предупредени - никой не ни е предупреждавал за 28 дни.

Относно виза за Виетнам - не знам да има при пристигане. Ние също платихме 80 долара от тук в посолството.

А за нощните автобуси във Виетнам - аз съм им голям фен (не губя време за път през деня, мога да спя, има тоалетна в автобуса :) 

Публикувано:

Мерси, току-що се сдобих с виза за Тайланд от консулството валидна за 60 дни - единствената уловка е, че е single entry и ще трябва да намеря начин да се уредя с reentry permit или пък да издам нова след като изляза от страната.
Доста предварителни изисквания има за VOA като чета коментара ти - като, че ли не си струва главоболието, ще се опитам да не я ползвам.

Иначе днес звънях и на виетнамците и от там ми поискаха 60 USD за виза + още 20 USD за покана!! Всичко това е отново за еднократна виза - чудя се дали няма по-евтин вариант, например VOA или да се настроя от сега, че ще трябва да се простя с тия 140 лв.

Заедно с камбоджанската, която май е само онлайн по първоначални сметки над 300 лв са трите визи -  дано не изскочи още някоя добре скрита такса отнякъде :)

За Малайзия наистина не бях мислил до момента, но сега проверих, че режима е безвизов, което спестява едно главоболие - ще прочета повече за там, че тя все пак е голяма страна. Ти Куала Лумпур ли препоръчваш?

Над ваксините още размишлявам - днес минах на посещение при личната и се върнах с нова придобивка против тетанус и дифтерит, сега трябва поне 28 дни да изчакам преди да ми бият другите.

Всъщност ти препоръчвам Малайзия за няколко дни ако, както пишеш вероятно ще летиш до Сингапур (Сингапур ми е от любимите места също)  Куала Лумпур също е голям хъб за лоу кост полети(ако пък решиш да летиш направо до там)-основно летище на AirAsia и има изгодни полети до много дестинации (нахвърлям ти варианти които може да обмислиш само).

И накрая ако си в Сингапур или Куала Лумпур и имаш два месеца, помисли за Индонезия, както и за Филипини (за мен е фаворит, ходя много често но не ми омръзва-няма визи, има евтини полет-виж www.cebupacificair.com Манила им е основен хъб) на твое място бих отделил поне 15 дни. Каквото и да избереш едва ли ще сбъркаш и приоритет са твоите предпочитания както и бюджета с който разполагаш, от споменатите държави не съм бил във Виетнам, но от останалите само Сингапур е значително по скъп, следва го Тайланд (поне по всички туристически дестинации начело с Пукет и Банкок) Филипини и особено Камбоджа са с ниски цени, но в Камбоджа няма какво да правиш за повече от няколко дни докато Филипини се състоят от 7107 острова.......

Публикувано:
Мерси, всъщност от доста време разсъждавам над Филипините и аз, но нещо напоследък стана доста хардкор ситуацията там с новия им президент - убийства по улиците на заподозряни за наркодилъри и наркомани, заплахи за санкции от ООН и какво ли не - май е въпрос на време да обявят случващото се за геноцид.

Та това за сега ме държи настрана от там, ако някой знае от първа ръка каква е ситуацията да каже.

За виетнамската виза май ще заложа на маневрата от T.E. Lawrence - все пак спестява едни 47 долара, които по-добре да ги дам за самолетен билет до там. 

Проверих сайта, там обаче спецификата е, че трябва да знам предварително на кое летище пристигам и датата на пристигане.

Тъй-като ми е малко трудно да предскажа от сега кога ще кацна там някой знае ли ако вляза по-късно от зададената във визата дата за колко време би важала? Отново ли за 30 дни или за оставащите дни от началната дата в нея?

За нощните автобуси из Виeтнам - предполагам ще се ползват, но на seat61 ми хареса как звучи и пътуването с Vietnam reunification express - някой има ли впечатления от там?

Мерси предварително!

Щом не знаеш още датата на влизане във Виетнам, няма нужда да бързаш с поканата. Изпращат я на мейла до два работни дни. Ако се наложи, имат и по-скъпи експресни порчъки за ден или за няколко часа. На рецепцията на всеки нормален хотел няма да ти откажат да ти я принтират. 

Редактирано от T.E.Lawrence
  • Харесвам 1
Публикувано:

Ще използвам темата за един въпрос:

Предвиждам трип до Сапа. Идеята ми беше пътуване с нощен влак и в двете посоки и пълни дни в Сапа.

От една агенция ме уверяват, че това не е добра идея, тъй като влаковете били бавни и шумни и не можело да се спи, което след това пречи на трекинга там, тъй като си доста уморен. Същите препоръчват ползване на ранен сутрешен автобус и връщане със следобеден автобус. Предимствата според тях са, че има красиви гледки по пътя, не си уморен, взимат те от хотела и те връщат пак там и е по- евтин вариант. Според тях това е по-добрият вариант, тъй като вече имало магистрала до Сапа от Ханой.

Какво ще кажете по въпроса с нощния влак? Труден ли е нощния преход с влака или да си държа на моето? Интересното е, че агенцията предлага и двата вида тура с различен преход и този с влак е по-скъп.

Публикувано:

Ние ходихме с влак, мен лично шумът от влак (и люшкането) ми действа приспиващо и въпреки че по принцип трудно спя на шум, в нощните им влакове нямах абсолютно никакъв проблем. Единствено ранното им пристигане ми пречеше :-D Помня, че после в бусчето нагоре адски ми се спеше, но при трекинга изобщо не чуствах умората. Не знам обаче как е с автобусите дотам и не мога да сравнявам. До Сапа наистина ли има магистрала вече?? То си е планина, не мога да си представя магистрала там по онези завои, да не е само до Lao Cai пак? Ако разполагаш с повече време, може и с автобус, но само заради гледките не виждам много смисъл, тъй като ще си ги гледаш пешеходно колкото искаш (и ще имаш и повече време така).

• Харесвам 1
Публикувано:

То си е планина, не мога да си представя магистрала там по онези завои, да не е само до Lao Cai пак?

Предполагам, че са имали пред вид Lao  Cai за магистралата.

Четох ти пътеписа и мисля, че вие бяхте направили Сапа самостоятелно. Мислиш ли, че е лесно, без да се губи време да се свържеш с водач и да се обиколят местенцата там. Не мога да карам моторче, така че ще трябва да разчитам изцяло на пешеходни турове.

Публикувано:

Ние ползвахме туристическото бюро в Сапа, сутринта като отвори отидохме (все пак влака+буса стига доста рано, но пък има време за закуска), говорихме с младежа, избрахме си самостоятелен тур с водачка, той се обади по телефона и каза да отидем в хотела, тя идва да ни забере оттам. Отне и към половин час, но ни обясни с извинение, че е била на нивата в нейното село (до Сапа) и веднага е тръгнала (пеш), но просто не е възможно да лети ;-) Това за тура по баирите в близост до Сапа. Cat Cat е съвсем наблизо, но за пеша не знам колко време би отнело, евентуално само да си наемеш моторче заедно със шофьор да те остави там и вече пеша в региона (абсолютно не ти трябва гид за там). Вече водопадите са малко по-далеч и най-добре да питаш в хотела за най-добрия вариант (или някой по-вещ от мен). Представа си нямам дали има някакъв обществен превоз, но се съмнявам...

• Харесвам 1

За Сапа има гидове много ,те ще ви нападнат още на улицата,те са само жени мъже няма.

Ако не сте на ти с моторите да степен мотокрос не се хващайте.Аз бях с моторче и съжалявам,че не взех нещо по мощно.Пътищата на участъци има гръгли малки и големи речни камъни и това е доста проблемно.Можете да обикаляте и без гид но ви трябва карта която има във всеки хотел.

А и за Сапа и от Сапа само слипинг BUS..наспивате се и пестите от хотел..

Редактирано от picsvet
  • Харесвам 2
Публикувано:

Пътищата са само с гръгли малки и големи речни камъни и това е доста проблемно.

Не знам за кои пътища става въпрос, но ние се движихме само по асфалт (или бетон) навсякъде. Бяха по-хубави и от някои наши магистрали като настилка... Естествено, че не говорим за оф роуд...

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодаря за инфото. Въобще не съм на ти с моторите и всякакви МПС, така че наемането на моторче, не е вариант.

Стигам до извода, че ако искам да видя нещо повече от пешеходен Трек, е по-добре с организиран трип.

Някакви отзиви за пренощуването във виетнамската къща в селце из Сапа? Що за преживяване е това, имайки предвид, че съм капризна на битови условия? Някакви съвети.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.