Прескочи до съдържание

С обществен транспорт до летище София

Препоръчани мнения

Станимир, мисля, че няма нужда от няколко теми за Летище София, в крайна сметка.. всичко е свързано. А в случая тази дискусия (конкретно със запитването на Димитров) се предполага, че ще приключи още днес. Моят въпрос е: @dimitrov6, имаш ли купен самолетен билет и със сигурност ще летиш ли? Че ако само си говорим за предполагаема ситуация и какво било преди 20 дни.. само си губим времето.

Що се отнася до шофьорите, които отказват къси разстояния: тези, които официално обслужват Летище София (OK Taxi до миналото лято и Yellow Taxi след това) чакат пред двата терминала и нямат право да отказват адрес, даже не е и нужно и да им се отговаря за къде ще пътуваме. Чак когато се качиш в таксито казваш дестинацията си. Взима се първото такси в колонката, нямаш право второто, третото и т.н. Което ти се падне. Те са задължени да вземат всеки.  Друг е въпросът, че Yellow Taxi тръгват от 3.80 лв ... (първоначална такса+такса повикване) и до Искърско шосе даваш едни излишни 10 лв.  Питал съм изрично на 91119 дали имат право шофьорите да добавят "такса повикване", когато таксито не е повикано по телефон, а е взето от улицата, казаха че за летището това не важи, там се слага и такса "повикване", защото ги инструктирали диспечерите... "20 коли към Т2" примерно и тези в района ходят и се нареждат, като по повикване 😄

• Харесвам 3
Връзка към коментар

T1 е на 2,5 км от къщи, а Т2 на 3. Аз, мъжът ми и децата имаме сумарно над 60 полета годишно ( лично и служебно). За половината ползваме такси, е как пък веднъж не ни отказа нито едно такси да ни закара от/ до летището. Преди мрънкаха някои, но през последните години нямаме такъв казус. Не виждам защо ще отказват до Искърско.

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 4 часа, Hakkâri Spor каза:

Моят въпрос е: @dimitrov6, имаш ли купен самолетен билет и със сигурност ще летиш ли? Че ако само си говорим за предполагаема ситуация и какво било преди 20 дни.

Имах преди 20 дни купени билети в двете посоки и не ходих.Пак има хубави цени до Бари ,но няма да успея да хвана транспорт към нас и това ме спира.Сега смениха и часовете,преди имаше 7 часа престой в Бари и се връщаш същия ден.Сега и Раян и Уиз тръгват вечерта и не става за еднодневно пътуване.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И какво ще видиш за 7 часа? То само пътят от Димитровград до Бари в едната посока е мн. повече. Но ти си знаеш де.

Колкото до схемата, за която г-н Петков писа (с автобусите до Истанбул)... преди няколко месеца имах някакъв вечерен полет за София, мисля, че от Барселона беше. И още там като се качихме в самолета, човекът, който беше седнал пред мен звънна по телефона в офиса на автобусна компания (най-вероятно Метро, защото само те пътуват до Истанбул от 23 ч.), от разговора стана ясно, че иска да иде в Хасково. Обясняваше, че самолетът каца в София към 22.30 и иска вземе автобуса от Интер експо център на Цариградско шосе ... до Хасково. И го инструктираха да е там не по-късно от 23.05, после обясняваше на спътника си, че ще вземат метрото за 4 спирки до Цариградско. Човекът говореше достатъчно високо, та всички около него разбрахме с най-големи подробности, това беше преди самолетът да се засили по пистата. Накратко ... очевидно Metro позволяват такива пътувания, в рамките на страната. Може и да не е нелегално.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
21 hours ago, dimitrov6 said:

.🙂Фармацевтката не губи,защото касовата бележка е объркана и взех повече лекарства без да са писани.

А кой мислиш плаща липсите след ревизия ? 

Карай , със здраве да си ги ползваш.

• Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Hakkâri Spor каза:

Може и да не е нелегално.

От гледна точка на законноста, такова пътуване е незаконно, но от гледна точка на алъш-вериша, разбира се, че автобусните компании го разрешават (не само Метро). Особенно конкретния случай, който описа. В него  мениджътите знаят за  пътника, който ще пътува само вътрешно в страната и предупреждават и инструктират шофьора къде да спре. Така кешът ще отиде в компанията, а не в джоба на шофьора. Схемата с автобусите за Истанбул от много години се използва за пътуване от Варна до Бургас. Официално последната маршрутка за Бургас от  Варна е едва в 18:30 ч.  При "черноморската схема"  официализирането беше измислено  с изписване на билет до Дерекьой (първото турско село след Малко Търново) така всичко законово е спазено....международен билет за 20 или 25 лева.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 18 часа, epetkov каза:

Това е така, защото влак БВ 8626 от Филипово продължава за Карлово и после към София.

Писах на БДЖ и от днес вече е оправено разписанието за този влак

преди 17 часа, epetkov каза:

Почти на 100% е сигурно. Може някой  турчин кацнал от Нюрнберг (или  от жк Дружба софиянец)  да чака въпросния автобус на Т2.  Няма условие, че за пътуване до Истанбул задължително трябва да има купен онлайн билет. 

По-добре е предварително да се обади човек на Ардатур дали ще минат през летището

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 часа, stanimir каза:

Нещо против да се направи отделна тема за транспорта от/до летище София ? Ще е доста по-прегледно за търсещи точно такава информация.

Има такава, даже е моя.

Станаха две страници мнения за едно и също, даже вече за Бургас и Варна се говори и автобуса от Турция.

Няма да е лошо, някой ги премести в другата тема.

https://magelanci.com/forums/topic/7614-с-обществен-транспорт-до-летище-софия/?tab=comments#comment-175773

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 2 часа, epetkov каза:

От гледна точка на законноста, такова пътуване е незаконно

А защо да е незаконно?  Щом има различни спирки (общо 4-5) всеки би трябвало да може да се качи и да слезе, където пожелае, какво от това, че е международен? Нима при международния влак София-Белград не може да се качиш от Пирот до Ниш? (тоест между 2 точки в една и съща държава). 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 20 минути , Hakkâri Spor каза:

Нима при международния влак София-Белград не може да се качиш от Пирот до Ниш? (тоест между 2 точки в една и съща държава). 

И при Ардатур автобуса от София до Истанбул не взима пътници в Одрин, но на връщане вече се качват от Одрин до България. И при Flixbus от София до Букурещ май взема хора в Русе,а в обратна посока спира да слязат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 часа, epetkov каза:

При "черноморската схема"  официализирането беше измислено  с изписване на билет до Дерекьой (първото турско село след Малко Търново) така всичко законово е спазено....международен билет за 20 или 25 лева.

Нали има списък с пътниците, който се изготвя още преди автобусът да тръгне. Същият този списък се показва на границата и по същата бройка пътници после се иска да показват паспортите, то е ясно, че бройката няма да излезе, ако някой в списъка, пътуващ за Dereköy, е слязъл в Бургас или някъде по пътя. По-скоро такъв пътник да го пишат в списъка с крайна дестинация: Бургас. Или изобщо да е невидим. 

преди 4 минути , dimitrov6 каза:

И при Ардатур автобуса от София до Истанбул не взима пътници в Одрин, но на връщане вече се качват от Одрин до България. И при Flixbus от София до Букурещ май не спира в Русе,а в обратна посока спира.

Само да кажа, че веднъж пътувах Бурса-София с онзи Metro-автобус тип-маршрутка. И на автогарата в Байрампаша се качиха поне 10 души-турци, които слязоха после в Одрин, на автогарата.. и 1/3 от автобуса се опразни. Помня го ясно, защото между Бурса и Истанбул-Самандъра имаше доста свободни седалки, после между Байрампаша и Одрин беше фул до козирката. И към България пак беше с доста празни седалки. Така че може между 2 точки в рамките на 1 държава. Същите тези хора са си платили билет на касата на Метро в Байрампаша или от уебсайта.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 2 часа, Hakkâri Spor каза:

международния влак София-Белград не може да се качиш от Пирот до Ниш? (тоест между 2 точки в една и съща държава). 

Влаковете и  автобусите имат различна регулация. Преди време звънях на автобусна фирма  Карат - С,  за да ги питам мога ли да се кача Белград-София (идеално разписание на  тръгване от Белград по линията им Будапеща-София) като им писах на коя конкретна бензиностанция  на магистралата до Белград ще чакам. Отрязаха ме. Бяха неприколонни. Не можело.  Бройката на влезлите в Сърбия от Унгария, трябвало да е същата на излизане от Сърбия.  В самия Белград не влизат и нямат спирка там. В  коментираните случаи с Метро и Арда Тур нямаме трансгранично преминаване и затова е възможно по-чисто балкански(български) да се случи. 

P.S. По-късно ще пиша на една румънска фирма за София (02:00ч) -Русе  по маршрута им Солун-Букурещ. Не вярвам да се съгласят, освен, ако не са и те истински балканци. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 50 минути , epetkov каза:

По-късно ще пиша на една румънска фирма за София (02:00ч) -Русе  по маршрута им Солун-Букурещ

Скоро мислех за една комбинация.Тръгвам с първия влак до София,после Flixbus до Солун,там се качвам на Уиз до Букурещ,след 3 часа с Пегасус до Русе,и там с първия влак се прибирам в къщи

1710777273_Screenshot2024-05-07at14-41-5818.png.e8e511d6a787f7db4c772a3b2454a9d7.png

649611084_Screenshot2024-05-07at14-43-00--poweredbyTicketCloud.png.37ab5f84299c97f1267f327216db58f6.png

1079251254_Screenshot2024-05-07at14-49-17WIZZ...png.d02b56e498be592b0e226af5bd9cee4d.png

• Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 2
Връзка към коментар
9 minutes ago, dimitrov6 said:

Скоро мислех за една комбинация.Тръгвам с първия влак до София,после Flixbus до Солун,там се качвам на Уиз до Букурещ,след 3 часа с Пегасус до Русе,и там с първия влак се прибирам в къщи

1710777273_Screenshot2024-05-07at14-41-5818.png.e8e511d6a787f7db4c772a3b2454a9d7.png

649611084_Screenshot2024-05-07at14-43-00--poweredbyTicketCloud.png.37ab5f84299c97f1267f327216db58f6.png

1079251254_Screenshot2024-05-07at14-49-17WIZZ...png.d02b56e498be592b0e226af5bd9cee4d.png

Ще бъда честен. Направи го, и влизаш на пол позиция в темата за счупен "умно"мер. 

• Харесвам 1
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 1 час, dimitrov6 каза:

първия влак до София,после Flixbus до Солун,там се качвам на Уиз до Букурещ

Но това са цели 5,5 часа свободно време в Солун. Няма ли да ти писне от толкова много време разходки в града?

• Смея се 6
Връзка към коментар

Димитров, а защо просто не си вземеш самолета за Будапеща от София? (Раянеър мисля, че летят)? Кому е нужно това разкарване с фликсбус до Солун? А и не забравяй, че летищата са все извън града, та... логистиката не е толкова "пей, сърце".

преди 5 часа, epetkov каза:

Преди време звънях на автобусна фирма  Карат - С,  за да ги питам мога ли да се кача Белград-София (идеално разписание на  тръгване от Белград по линията им Будапеща-София) като им писах на коя конкретна бензиностанция  на магистралата до Белград ще чакам. Отрязаха ме. Бяха неприколонни. Не можело.  Бройката на влезлите в Сърбия от Унгария, трябвало да е същата на излизане от Сърбия.  В самия Белград не влизат и нямат спирка там. 

А как "Флоренция Бус", които пътуват по линията Флоренция-Триест-Любляна-Загреб-Белград-София могат да взимат пътници и от Словения, и от Хърватия и от Сърбия? На всяка една граница пътниците са все повече...

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Аз преди бях вметнал шеговито за квартира до Сабиха , но с неговия ритъм на пътуване една квартира в "Дружба" (възможно най-близо до летището ) наистина е вариант.Решава проблема с ранните/ нощните полети , няма да блъска с часове до София по всевъзможни влакове и автобуси , а и кварталът не е сред скъпите.Ако калкулира всички разходи може да излезе по-изгодно и най-вече ще може да лети още по-често.

• Смея се 4
Връзка към коментар
преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

Флоренция

Спирките в Белград,  Загреб и Любляна са регламентирани. Флоренция Бус е искала и е получила разрешение от всяко едно Министерство на  Транспорта. Вероятно Карат-С не са получили разрешение от Сърбия поради голямото количество превозвачи между Белград и Будапеща. 

преди 3 часа, stanimir каза:

Аз преди бях вметнал шеговито за квартира до Сабиха ,

Това съм го пропуснал. Иначе  щях да му предложа. Имах вариант за летния сезон.  Поне за  по-евтина нощувка, ако не за квартира. Много хора българи и руснаци, занимаващи се с летни трансфери  българско черноморие- истанбулски летища си наемат квартири за отдих  и почивка около  летищата за два-три месеца.  Щях да помоля някой. 

преди 3 часа, Hakkâri Spor каза:

логистиката не е толкова "пей, сърце".

И аз това си помислих първоначално, но именно в Солун  по плана му часовете са много  и е безрисково. Изобщо @dimitrov6  е по логистичните ми следи и може и да ме стигне в някакъв момент.  В днешно време  нямам конкуретно предимство пред него с чуждите езици. Той умело се справя с тях чрез  съвременните  интернет технологии. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 4 часа, epetkov каза:

нямам конкуретно предимство пред него с чуждите езици. Той умело се справя с тях чрез  съвременните  интернет технологии. 

А това за хвалба ли е? А спре ли интернетът, спират и чуждите езици 😉 по време на полет с Уиз или Раян как отговаряме на чужденец, ако ни попита нещо на борда 😄

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.