Прескочи до съдържание

Усещане за общество в magelanci.com - анкета

Препоръчани мнения

Понеже другата тема не е точно тема, а е само анкета и не мога да я повдигна...абе просто няпомням, някой ако иска до петък да отговори на въпросите, после може да покоментираме резултатите :)

http://magelanci.com/topic/7783-%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-magelancicom-%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Връзка към коментар

С нетърпение очаквам резултатите. От тях ще стане ясно дали преди време съм прав или твоето решение относно политиката на форума се оказа по-печелившо. Въобще няма да злорадствам, категорично декларирам това още тук в тази тема! Наистина за мен тази анкета ще е показателна за минало, настояще и бъдеще. Дано магеланците са били максимално искрени в отговорите, защото имаме нужда от обективна картина на ситуацията, а не захаросана извадка от ученически лексикон...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Последно напомняне, ако някой не е гласувал в анкетата, а иска: http://magelanci.com/topic/7783-%D1%83%D1%81%D0%B5%D1%89%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%BE%D0%B1%D1%89%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B2%D0%BE-%D0%B2-magelancicom-%D0%B0%D0%BD%D0%BA%D0%B5%D1%82%D0%B0/

Ще я затворя може би след около час-два. 

Връзка към коментар

"Когато имам проблем, мога да разговарям с членовете на общността"

Това изобщо за проблем ли се отнася или за такъв свързан с пътуване?

Редактирано от Tedy
Връзка към коментар

Формалните са тези   :) 

Неформалните ти си ги избираш!  ;)

О не, това въобще не е вярно!

Има огромна разлика между лидер и администратор. Нека не се бъркат двете значения, защото тъкмо в неделя ще избираме и аз лично не виждам нито един лидер между предложените администратори... ;)

Анкетата е страхотна и очаквам резултатите с нетърпение. Пак да повторя, моля се искрено, магеланци да да отговаряли по съвест, а не машинално и политически коректно...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Първо, благодаря на Георги за напомнянето! Защото, въпреки че влизам по няколко пъти на ден в сайта, бях пропусната допитването.

Второ, за мен тази анкета също беше много интересна и с нетърпение ще чакам резултатите. 

Честно си признавам, че се опитах да отговоря точно и според усещането си на всички въпроси. На някои се затрудних не защото нямам мнение, а поради това, че съм от "новите" магеланци, при това "от провинцията". Последната дума използвам с голямо неудоволствие, защото живея в Пловдив и въобще не смятам, че той е "нещо далеч от големите градове" /според произхода на думата от латински/, но е факт, че за всички нас извън София обществото е по-скоро нещо, в което дискутираме и намираме решения, но не комуникираме пряко, не виждаме събеседника си очи в очи и не добиваме пълна представа какво представлява той като човек, а не само като пътешественик.

Тоест териториалните и времеви ограничения ми пречат, а вероятно и на много други като мен, да се почувствам пълноценен член на това общество. 

Това обаче съвсем не означава, че не желая искрено то да продължи още дълго съществуването си, както и че няма да продължавам да влизам всеки ден в сайта и да чета теми, които на пръв поглед не ме интересуват.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Страхотна идея, добре че я видях и участвах в анкетата, дори и в последния момент. Сигурен съм, че това е общество е едно от най-страхотните виртуални такива ;), а и не само! Онзи ден си мислех колко готино място е Магеланци :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ма значи цяла седмица седи анкетата и сега се разгласувахте :) В 15:00 сме край, макар че в момента броя гласували са хубавото кръгло число от 111. 

Връзка към коментар

Анкетата приключи, резултатите са видими.

Въпросите бяха разделени на 4 категории, всяка с различен подтекст и смисъл. Това може би беше най-ключовото от доклада, което може би повечето са пропуснали. Категориите са динамични и се преливат една в друга, трудно е да се разграничат твърди рамки около тях. Направо ще го пусна на английски. 

Първите три въпроса се отнасят до "Членство":

- Задоволявам важни мои потребности като член на magelanci.com

- Когато имам проблем, мога да разговарям с членовете на общността

- Хората в това общество имат сходни нужди, приоритети и цели

Membership includes the self-reinforcing aspects boundaries

(i.e. knowledge about who is inside the community), emotional

safety (i.e. boundaries that provide protection for intimacy),

personal investment (i.e. investments for becoming a valuable

member), sense of belonging, identification with other group

members, and a common symbol system (Rosenbaum, Ostrom,

& Kuntze, 2005).

Следващите два въпроса са свързани с "Влияние":

- Мога да се доверя на хората в това общество

- Повечето хора тук ме познават

Influence refers to the members’ perception of impact on the community (which makes a community attractive for formative members), and the amount of influence the community has over the individual member (which fosters a community’s cohesiveness and conformity) (Bess, Fisher, Sonn, & Bishop, 2002; Chavis, Hogge, McMillan, & Wandersman, 1986; Obst, Zinkiewicz, & Smith, 2002; Royal & Rossi, 1996).

Следващите пет въпроса са "Интеграция и задоволяване на потребности":

- Вписването в това общество е важно за мен

- Това общество може да влияе на други общества

- Аз имам влияние над цялостното състояние на обществото

- Ако има проблеми в обществото, членовете могат да ги разрешат

- Обществото има добри лидери

Integration and fulfillment of needs is based on the idea that rewards, benefits, and a kind of reinforcement are necessary parts of being a member of a community and to maintain a positive sense of togetherness (McMillan & Chavis, 1986). The needs of community members can be fulfilled through status of membership, success of the community, and perceived competence of other members (Obst et al., 2002).

Останалите въпроси се отнасят за "Споделяне и емоционални връзки":

- Много е важно за мен да съм част от обществото

- Често съм с други членове на обществото и изпитвам удоволствие от прекараното време заедно

- Очаквам да съм член на обществото за дълго време

- Оптимист съм за бъдещето на обществото

- Членовете на обществото са загрижени един за друг

Shared emotional connection derives from a shared community history, shared events, positive interaction, and identification with the community. The more people interact, the more likely they form close relationships, which subsequently leads to a stronger bond (McMillan & Chavis, 1986).

Резултатите от анкетата вече са публични, но съм изненадан, че Duke го приема едва ли не, на живот и смърт :) Поне моята идея беше да не се вадят животоопределящи изводи, а по-скоро да погледнем на форума от малко по-различна гледна точка. Дори не си спомням къде попаднах на този материал, но ми хареса опита по научен начин да се стигне до съвсем абстрактни заключения. Самите автори признават, че има какво да се желае, докато методологията филтрира белия шум, така и не мисля че има нужда да приемаме резултатите като нещо фундаментално :)

Като писах миналата седмица, мислех че ще имам време да изровя свързаните доклади, така че да сметна и в числово изражение всичките неща, но там кашата се оказа голяма, мисля че резултатите са интересни и във вида, в който са. Пък и смятам, че от по-абстрактните въпроси може да възникне съвсем конкретна дискусия, която да е от полза. Написах, че не съм социолог и коментарите ми биха били аматьорски, но кой знае, може и да има някой социолог тук, който да сподели. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Като гледам обществото изглежда доста здраво. Вярно има някой песимисти, но дори те очакват да да дълго време челенове на обществото. Няма нито един негативен отговор на този въпрос "Очаквам да съм член на обществото за дълго време" :).

Връзка към коментар

Странни резултати.. кой не си изкарва добре с хора от форума, не задоволява някаква потребност тук, но чете и губи време да попълва анкета? 

Въпросите са отворени за интерпретация. Какво точно е потребност? :) Ако потребност е храна, вода и оцеляване, със сигурност не е това тематиката на форума. Това не значи, че не се покриват други нужди за гласувалия, просто той не ги определя като потребности. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Резултати се абсолютно уникални според мен.  Напоследък срещам все повече комплексирани, надменни, неискренни и високомерни хора . Разбира се , че е съвсем нормално да има единични отговори "категорично не съм съгласен" . 

Наистина съм много радостен от резултата особенно при положение, че комплексите във виртуалното пространство са силно завишени.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Резултатите от анкетата вече са публични, но съм изненадан, че Duke го приема едва ли не, на живот и смърт :) 

Чак пък на живот и смърт в условията на сериозна цензура е занимание предназначено за самоубийци... ;)

Резултатите са интересни, точно каквито и очаквах да бъдат! Много бих искал да бъдат анализирани от специалист. Аз не бих се наел да правя категорични изводи, но ще споделя няколко видими за мен противоречия:

1. Единственият отговор "Категорично несъгласие" на въпроса "Това общество може да влияе на други общества" е мой. Още докато прочитах този въпрос останах изненадан, че се налага да търсим отговор на очевидното. За бога, братя, как нашата общност може да повлияе на която и да е друга общност? Дайте малко по-сериозно...

2. Единственият отговор "Категорично несъгласие" на въпроса "Членовете на обществото са загрижени един за друг" е мой. Още докато прочитах този въпрос останах изненадан, че се налага да търсим отговор на очевидното. За бога, братя, какво означава да бъдем загрижени един за друг? Дайте малко по-сериозно...

3. Навсякъде на въпроси свързани с лично отношение, или свързани директно до личността, съм отговорил с "Неутрално отношение" и се радвам, че не съм единствен, защото обратното щеше да бъде признак за необективност на отговорите...

• Харесвам 2
Връзка към коментар

1. Единственият отговор "Категорично несъгласие" на въпроса "Това общество може да влияе на други общества" е мой. Още докато прочитах този въпрос останах изненадан, че се налага да търсим отговор на очевидното. За бога, братя, как нашата общност може да повлияе на която и да е друга общност? Дайте малко по-сериозно...

2. Единственият отговор "Категорично несъгласие" на въпроса "Членовете на обществото са загрижени един за друг" е мой. Още докато прочитах този въпрос останах изненадан, че се налага да търсим отговор на очевидното. За бога, братя, какво означава да бъдем загрижени един за друг? Дайте малко по-сериозно...

Излиза , че 110 човека  не са били искрени. Аз се съмнявам.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Аз, за съжаление, съм пропуснала анкетата. Си мисля, обаче, че специално по тази точка не си особено справедлив. Наблюдавала съм неведнъж (и смея да твърдя участвала в) актове на сериозна взаимопомощ - и онлайн, и офлайн, която идва от загриженост - не виждам друг мотив. Иначе няма как всичко да се харесва на всички... 

Връзка към коментар

Странни резултати.. кой не си изкарва добре с хора от форума, не задоволява някаква потребност тук, но чете и губи време да попълва анкета? 

Пропускаш първата част на въпроса, "Често прекарвам време...". Ако не прекарваш време често с останалите членове на обществото е достатъчна причина за да посочиш "не съм съгласен"

Редактирано от П.Кръстев
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Другарю Дюк, ти си готов да бъдеш наш водач, ако наистина не си загрижен за нашето общество :P . 

Всеки тук е отделял от времето си, дори когато е зает с нещо важно, за да напътства и да помогне на друг магеланец. Това значи, че сме загрижени един за друг. За това да си изкараме добре почивката, да получим най-добра оферта, да направим най-хубавото пътуване.

Отделно колко безплатни съвета сме получили, доста голяма част и от теб, за неща, от които бъкел не разбираме и тези консултации другаде се плащат. За мен такъв тип помощ също е загриженост за чуждото добруване.

Спомняш ли си колко хора се включиха да помагат на дамата без документи в Тайланд? Или как някой иска да се занесе нещо на някой и ползва магеланци за куриери? Дори размяната на коледни подаръци е с цел всеобщо забавление и ощастливяване на друг магеланец. 

Редактирано от Lindt
  • Харесвам 14
Връзка към коментар

Да помагам на някой с информация удобно седнала зад компа  и да ме е грижа за него за мен са 2 различни неща.

Зависи от човека и неговото разбиране за света :) . За мен пътуването е едно от най-важните неща и оценявам помощта в тази насока много високо. Също така дали си седнала зад компютъра или търчиш в студена нощ в дъжда, ти отделяш от своето време, за някой друг. Аз контактувам с хора най-вече за удоволствие, не защото имам нужда от тях, и не разбирам точно как да покажат грижата си за мен, ако не със споделяне на своето време, емоции и мечти. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.