dimitrov6 Публикувано: 22 август, 2023 Сподели Публикувано: 22 август, 2023 преди 28 минути , sildoro каза: Здравейте, на някого да се е налагало да търси средствата на починал близък от Revolut? Сега чета тук https://help.revolut.com/bg-BG/help/more/legal-topics/what-happens-to-a-revolut-account-if-the-account-holder-passes-away/ 2 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 22 август, 2023 Сподели Публикувано: 22 август, 2023 На 20.08.2023 г. в 8:25, Topfly каза: При мъни маркет фондовете и всякакви ценни книжа нещата стоят по съвсем различен начин. Тези ценни книжа се пазят извън балансово на името на клиента (подобно на ценностите в сейф). При един евентуален фалит на Revolut клиентът ще си получи ценните книжа, дори те да са на стойност за 10 милиона евро. Един евентуален фалит на Fidelity също не е проблем, защото те управляват фонда, но ценните книжа са при банка депозитар извънбалансово. Рискът при ценните книжа е при един евентуален фалит на банката или инвестиционния посредник е да се окаже, че книжата пазени в “сейф“ са откраднати и тогава в ЕС има национални гаранционни фондове, които изплащат до минимум 20 000 евро. Другият риск е пазарната стойност на книжата в които е инвестирано да паднат при рязка промяна на лихвите или фалит на даден емитент, но понеже тук емитентите са държави и корпорации с висок рейтинг, матуритета е малък и има диверзификация загубите могат да бъдат максимум няколко процента. По принцип би трябвало да е така, но реално не е. Дори през IBKR закупените ценни книжа не са на името на клиента, да не говорим за Револют... Цитат от FAQ Страницата на Interactive Brokers: Цитат While clients are the beneficial owner of all securities held in their account, all such securities are held in 'Street Name' meaning that they are registered in the name of Interactive Brokers on the books of the issuer. Interactive Brokers, in turn, holds them for you in what is known as 'Book-Entry' form meaning that we maintain a record on our books that you are the owner of the securities. Връзка към коментар
Redyred Публикувано: 22 август, 2023 Сподели Публикувано: 22 август, 2023 преди 17 часа, Павел* каза: и си купи от там money market ЕТФ или ЕТФ с американски 1-2-3 годишни облигации @Павел* Би ли изпратил няколко такива, нещо не успявам да се ориентирам и да открия. Мерси! Връзка към коментар
Павел* Публикувано: 22 август, 2023 Сподели Публикувано: 22 август, 2023 преди 4 часа, Redyred каза: @Павел* Би ли изпратил няколко такива, нещо не успявам да се ориентирам и да открия. Мерси! justetf.com е доста добра търсачка. Виж DBXT, SMART, IBTA, ZPR1..... 1 1 Връзка към коментар
arlekino Публикувано: 22 август, 2023 Сподели Публикувано: 22 август, 2023 Несериозно е малко това, в JustETF аз поне не виждам подобен продукт като този на Fidelity. Пример: Fidelity ISIN: IE000H9J0QX4. The United States Dollar Fund Class R Flex Distributing Shares" Distribution frequency: Monthly Fund 30 Day Net yield: 5.26 Fund 7 Day Net yield: 5.28. Според мен това е institutional fund, до който трудно човек да се добере като retail investor, сделката с Револют дава достъп до retail базата им, като дори след комисионна доходността е доста добра, като няма lock in period. Според мен единствено corporate bonds може да се купят в IBKR с подобна доходност, но там от EUR 1K нагоре е par value........ 1 Връзка към коментар
Павел* Публикувано: 22 август, 2023 Сподели Публикувано: 22 август, 2023 преди 47 минути , arlekino каза: Несериозно е малко това, в JustETF аз поне не виждам подобен продукт като този на Fidelity. Пример: Fidelity ISIN: IE000H9J0QX4. The United States Dollar Fund Class R Flex Distributing Shares" Distribution frequency: Monthly Fund 30 Day Net yield: 5.26 Fund 7 Day Net yield: 5.28. Според мен това е institutional fund, до който трудно човек да се добере като retail investor, сделката с Револют дава достъп до retail базата им, като дори след комисионна доходността е доста добра, като няма lock in period. Според мен единствено corporate bonds може да се купят в IBKR с подобна доходност, но там от EUR 1K нагоре е par value........ Нещо не те разбирам. Всички фондове с краткосрочни държавни американски облигации в момента дават около 5.35% за долари. Това е близко до лихвата на ФЕД. Корпоративните може би дават малко повече. При мен Револют дава 4.71% в долари за премиум плана. За стандард ще е по-малко. Не съм много сигурен, но мисля че ще те обуят и с 0.1% костъди такса. Имаш и задължения към НАП. Револют според мен става за оборотни пари, които чакат да бъдат изхарчени, но за по сериозни инвестиции не бих го ползвал. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 23 август, 2023 Сподели Публикувано: 23 август, 2023 преди 23 часа, П.Кръстев каза: По принцип би трябвало да е така, но реално не е. Дори през IBKR закупените ценни книжа не са на името на клиента, да не говорим за Револют... Цитат от FAQ Страницата на Interactive Brokers: Това, че технически в депозитарите не се водят регистрирани на твое име не означава, че юридически те не са твои и при евентуален фалит на брокера или банката това не са извънбалансови активи, които може да си ги вземеш без проблем. При самият инвестиционен посредник или банка тези активи се водят на твое име и те не могат да разполагат с тях без твое разрешение. При парите сложени на депозит в банката, тя абсолютно законно и по задание може да ги даде на заем ма трето лице и т.н. Същото нещо с ценни книжа е невъзможно да се направи законно без твое изрично разрешение! Принципът при ценните книжа е същият, като при държене на злато в централен сейф на дадена банка. Банката гарантира, че в сейфа има точно толкова злато, колкото клиентите са оставили при нея, но когато си поискаш златото няма гаранция, че физически ще получиш същото кюлче, което си депозирал в банката. 3 Връзка към коментар
arlekino Публикувано: 23 август, 2023 Сподели Публикувано: 23 август, 2023 On 8/22/2023 at 5:04 PM, Павел* said: Нещо не те разбирам. Всички фондове с краткосрочни държавни американски облигации в момента дават около 5.35% за долари. Това е близко до лихвата на ФЕД. Корпоративните може би дават малко повече. При мен Револют дава 4.71% в долари за премиум плана. За стандард ще е по-малко. Не съм много сигурен, но мисля че ще те обуят и с 0.1% костъди такса. Имаш и задължения към НАП. Револют според мен става за оборотни пари, които чакат да бъдат изхарчени, но за по сериозни инвестиции не бих го ползвал. Съгласен съм с казаното от теб за Револют, лихвата на стандартния план беше 3.98% нещо такова след комисионна. По отношение на първото изречение, "Всички фондове с краткосрочни държавни американски облигации в момента дават около 5.35% за долари", може ли да посочите тикер на EUR деноминиран ЕТФ (distributing) с кратосрочни американски облигации, който мога да закупя от IBKR? Връзка към коментар
Павел* Публикувано: 23 август, 2023 Сподели Публикувано: 23 август, 2023 Преди 1 час, arlekino каза: Съгласен съм с казаното от теб за Револют, лихвата на стандартния план беше 3.98% нещо такова след комисионна. По отношение на първото изречение, "Всички фондове с краткосрочни държавни американски облигации в момента дават около 5.35% за долари", може ли да посочите тикер на EUR деноминиран ЕТФ (distributing) с кратосрочни американски облигации, който мога да закупя от IBKR? Изпратих на ЛС да не се отплесваме от темата. 1 Връзка към коментар
dimitrov6 Публикувано: 25 август, 2023 Сподели Публикувано: 25 август, 2023 Получих предложение за 3 месеца безплатно Премиум абонамент. Ще пробвам,защото имам билети за 3 държави извън ЕС и дават безплатно застраховка. Ако полета закъснее с час има право на безплатен салон. 4 Връзка към коментар
Marisha Публикувано: 25 август, 2023 Сподели Публикувано: 25 август, 2023 преди 4 часа, dimitrov6 каза: Получих предложение за 3 месеца безплатно Премиум абонамент. Ще пробвам,защото имам билети за 3 държави извън ЕС и дават безплатно застраховка. Ако полета закъснее с час има право на безплатен салон. Прочети внимателно условия, май ще трябва да платиш останалите 9 месеца, не можеш просто да канселираш след 3 месеца. 2 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 25 август, 2023 Сподели Публикувано: 25 август, 2023 да прочете, но при мен даваха 2 месеца безплатно и може да се откажеш, отказах си се 1 1 Връзка към коментар
jorrro Публикувано: 25 август, 2023 Сподели Публикувано: 25 август, 2023 преди 2 минути , Marisha каза: Прочети внимателно условия, май ще трябва да платиш останалите 9 месеца, не можеш просто да канселираш след 3 месеца. Принципно ако е trial период, няма неустойка за прекратяването му. Аз ползвах миналата година и тогава го прекратих без такса. Сега също ползвам такъв trial. А и прекратяването не беше с пълните такси до края на едната година, а имаше някаква еднократна такса от 30-40 лв, по спомен. 3 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 25 август, 2023 Сподели Публикувано: 25 август, 2023 Trial за Премиум върши работа да продадете онези безплатни крипто койни без досадната такса от 2 лв или колкото беше там... 2 Връзка към коментар
Patrick K Публикувано: 26 август, 2023 Сподели Публикувано: 26 август, 2023 преди 21 часа, Marisha каза: Прочети внимателно условия, май ще трябва да платиш останалите 9 месеца, не можеш просто да канселираш след 3 месеца. Досега винаги е било с опция безплатен отказ преди изтичане на безплатния период. 2 Връзка към коментар
neuromancer Публикувано: 26 август, 2023 Сподели Публикувано: 26 август, 2023 Дали можеш да се откажеш предварително, и ти важи до края на трайъл периода, както разните услуги със subscription или го спират веднага? Че трябва малко зорко да се следи датата. Връзка към коментар
Patrick K Публикувано: 26 август, 2023 Сподели Публикувано: 26 август, 2023 Преди 1 час, neuromancer каза: Дали можеш да се откажеш предварително, и ти важи до края на трайъл периода, както разните услуги със subscription или го спират веднага? Че трябва малко зорко да се следи датата. Веднага го спират. 1 1 Връзка към коментар
КОКО22 Публикувано: 26 август, 2023 Сподели Публикувано: 26 август, 2023 В Правилата си пише: Ако безплатният пробен период е за повече от 14 дни, имате право да анулирате избрания от вас абонамент в рамките на безплатния пробен период (вашия "период за размисъл"), но след края на безплатния пробен период ще се прилагат нормалните правила за анулиране. 5 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 Моля някой, който зарежда от дебитна карта на ОББ, да ми каже как се изписват транзакциите в онлайн банкирането. До 24.08 (предпоследното ми зареждане), вида на всяка транзакция е "Покупка POS", вижда се в онлайн бакнкирането като Quassi cash Revolut..../Dublin. Последното - на 28.08 се вижда като "Изпратена сума от карта", като вид на транзакция не пише нищо. В лимитите на картата виждам, че е при Интернет транзакции това последно зареждане, не е при Плащане на стоки и услуги. За бившата Райфайзен/КВС иде реч. Да очаквам ли изненади/такси? Връзка към коментар
Captain45 Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 На мен ми се наложи да обменям голяма сума във валута и преминах към Премиум плана на Револют. Много съм доволен. А относно лихвите които дават банките или Револют, аз имам свободен слот за сума до 200 000 лв. и предлагам 10% лихва за една година. Договорът може да бъде за 6 или 12 месеца. 2 Връзка към коментар
КОКО22 Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 Интересно каква е валутата. И аз преминах на Премиум поради няколко дребни обмени BGN-EUR, но удрям на камък . Няма промяна в курса. Даже преди 3 седмици беше по-изгоден на стандартния план. Ако продължи така ще им откажа Премиума... Връзка към коментар
ДиянаВ Публикувано: 31 август, 2023 Сподели Публикувано: 31 август, 2023 преди 3 часа, Надя каза: Моля някой, който зарежда от дебитна карта на ОББ, да ми каже как се изписват транзакциите в онлайн банкирането. До 24.08 (предпоследното ми зареждане), вида на всяка транзакция е "Покупка POS", вижда се в онлайн бакнкирането като Quassi cash Revolut..../Dublin. Последното - на 28.08 се вижда като "Изпратена сума от карта", като вид на транзакция не пише нищо. В лимитите на картата виждам, че е при Интернет транзакции това последно зареждане, не е при Плащане на стоки и услуги. За бившата Райфайзен/КВС иде реч. Да очаквам ли изненади/такси? Няма такси. Вчера зареждах и още не е осчетоводена, но и преди съм прехвърляла суми от ОББ. Не са ми начислявали досега такса. Връзка към коментар
Zlia Публикувано: 7 септември, 2023 Сподели Публикувано: 7 септември, 2023 На 23.08.2023 г. в 19:12, Павел* каза: Изпратих на ЛС да не се отплесваме от темата. Би ли подсказал и на други, които имаме интерес в тази тема- Инвестиции, доходност и т.н. Връзка към коментар
antea Публикувано: 7 септември, 2023 Сподели Публикувано: 7 септември, 2023 вчера си изпратих от моя револют към моя българска банкова сметка с превод една сума - в левове, но още не е пристигнала, тези преводи не би ли трябвало и те да са SEPA? виждам, че има и друга опция вместо превод - да си посоча картата към същата банкова сметка и щяло да бъде мигновено, но досега не съм използвала този начин, работещ е, нали? Връзка към коментар
timobg Публикувано: 7 септември, 2023 Сподели Публикувано: 7 септември, 2023 преди 1 час, antea каза: вчера си изпратих от моя револют към моя българска банкова сметка с превод една сума - в левове, но още не е пристигнала, тези преводи не би ли трябвало и те да са SEPA? виждам, че има и друга опция вместо превод - да си посоча картата към същата банкова сметка и щяло да бъде мигновено, но досега не съм използвала този начин, работещ е, нали? Не са SEPA. По някаква причина ги въртят през Райфайзен и идват като местен превод. Аз пращах скоро превод - пристигна на следващия ден към 17 часа.. Това с картата не съм го пробвал, сигурно работи. Но вероятно твоята банка ще му цапне една такса от поне 1% или колкото са посочили като такса за получаване на суми по карта.. 2 1 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Публикувано от Георги,
връзка за първа безплатна карта
Препоръчано от Георги
2 реакции
Към мнение
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега