bulpa Публикувано: 27 декември, 2016 Публикувано: 27 декември, 2016 Да си направим една темичка за виното Започвам с последната дегустация, на която бях. Вината на шато Копса Първото вино - 1NE - шардоне, барел ферментед, името идва от това, че гроздето е ферментирало само в ЕДНА американска бъчва, лимитирана серия само триста бутилки, т.е. минус две вече Второто - Zeyla 2014 - каберне совиньон, отлежавало 10-12 месеца във френски и американски бъчви, след което се смесва и отлежава в бутилка (ако оцелее от набезите на винолюбителите). Цялата серия Зейла е само от едносортови вина. Третото вино - Stradivarius Rouge Selection 2013 - купаж сира, мерло и каберне совиньон. Четвъртото вино - Chateau Copsa Rouge 2012 - мерло и каберне совиньон, отлежавало 12 месеца с американски и френски бъчви. Петото вино - 8TH - 8 от най-добрите френски бъчви мерло и каберне совиньон, отлежавало 12 месеца и осем месеца в бутилка. Лимитирана серия - 2400 бутилки. Следва друга моя любима изба, как да не ги харесаш след като от чешмата им тече вино Това е част от празника Трифон Зарезан, за техните вина ще пиша в някой следващ пост. 39
cck Публикувано: 28 декември, 2016 Публикувано: 28 декември, 2016 Чудесна идея. Аз бих подсказал по темата с южноафриканските вина за Домоседовите сводки Капските енотуристически дневници (част първа и втора). --- Конкретно от мен - заравям се във фотоархива да видя какво ще излезе оттам 9
Двуцветко Публикувано: 28 декември, 2016 Публикувано: 28 декември, 2016 Наскоро попаднах в много интересна изба около Мелник. Сградата е уникална под формата на вкопана в земята бъчва, сериозна технологична база, отношение към виното, интересни сортове и органични вина, много приятна зала за дегустации, много добър тур и за бонус уникални снимки от Мелник от преди век от известен френски фотограф. Орбелус е избата, взех си две бутилки, които не бяха никак зле. 23
Цвете Публикувано: 28 декември, 2016 Публикувано: 28 декември, 2016 Приветствам темата! Като любител на виното винаги опитвам където и да отида. За съжаление, нямам задълбочените познания на Булпа, но съм прилежна ученичка. За южноафриканските вина мога да говоря много, а сега ще представя две, които са в личната ми изба. Bosman е семейна винарна, чиито собственици имат италиански корени. Произвеждат бяло, червено и розе, както и лимитирано количество грапа. https://bosmanwines.com/ Kingsbridge се намира в Западен Кейп и произвежда по френска технология. 15
Alexander Публикувано: 28 декември, 2016 Публикувано: 28 декември, 2016 Браво за темата. Ще обменяме опит и тук. Аз ползвам една програма, когато не познавам вината, които гледам и избирам. Vivino, има я за всички видове смарт телефони. Като цяло, ако има поне 30-40 мнения дадено вино, оценката е вярна и не ме е подвела до сега. Разбира се, пускам често и отзиви в апликацията, може да следвате приятели и непознати, които сте решили, че имат сходен вкус и оценяват правилно. 8
ECC Публикувано: 28 декември, 2016 Публикувано: 28 декември, 2016 До преди 4-5 години не близвах червено вино.Само бяло през лятото.И нещо се пречупи в мен и пропих и червено.Любител съм на младите сухи вина.От тази година мога да се похваля със собствена мини-винарна.От реколта 2016 заложих на Cabernet Franc от района на Свиленград.Мисля,че нещата се получиха доста добре.Май вече доста магеланци го пробваха.Дано е добра реколтата през 2017,че ще трябва да увеличавам количеството. 14
Светославов Публикувано: 28 декември, 2016 Публикувано: 28 декември, 2016 До преди 4-5 години не близвах червено вино.Само бяло през лятото.И нещо се пречупи в мен и пропих и червено.Любител съм на младите сухи вина.От тази година мога да се похваля със собствена мини-винарна.От реколта 2016 заложих на Cabernet Franc от района на Свиленград.Мисля,че нещата се получиха доста добре.Май вече доста магеланци го пробваха.Дано е добра реколтата през 2017,че ще трябва да увеличавам количеството. Аз не бързам. На моето розе 2016 вчера му правих второ претакане, а никога не начевам преди пролетта. 3
Zaro Публикувано: 28 декември, 2016 Публикувано: 28 декември, 2016 До преди 4-5 години не близвах червено вино.Само бяло през лятото.И нещо се пречупи в мен и пропих и червено. Не ги разбирам тези, които не пият червено. Виното е напитката на боговете. За червеното вино народни песни бол. За бялото - само една - "Ой, ти бяло вино, що не си червено". 11
Дани Магелани Публикувано: 29 декември, 2016 Публикувано: 29 декември, 2016 Приветствам темата и, като ценител на хубавото вино, ще я следя. 2
georgikehayov Публикувано: 29 декември, 2016 Публикувано: 29 декември, 2016 Страхотно ! Виното си е вино 1
Sara Публикувано: 29 декември, 2016 Публикувано: 29 декември, 2016 Тази година по повод деня на виното посетихме с.Мечка ,Русенско,в една чаровна винарна ,наречена "Седем поколения". https://sevengenerations.bg/bg_BG/page/homepage На мен лично много ми харесаха вината,които ни предложиха за дегустация.Отделно бях очарована от историята на фамилията Рабчев,емигрант в Америка,но завърнал се у нас да продължи семейната традиция във виноправенето. Предлагат и обучителна разходка в избата с главният технолог. Мястото е подходящо за двудневен излет,включително и за къмпинг. Намира се близо до Дунав,на живописно място,подходящо и за велопоходи покрай реката.Хотелът е с внимание към детайлите,ресторантът беше на средно ниво. Малко снимки Личният ми фаворит от опитаните беше Cuvee 2012 https://sevengenerations.bg/bg_BG/shop 20
bulpa Публикувано: 29 декември, 2016 Автор Публикувано: 29 декември, 2016 Орбелус е избата, взех си две бутилки, които не бяха никак зле. Тези ми бяха изчезнали от хоризонта, благодаря, че ми ги припомни И тъй като фейсбук тези дни постоянно ми напомня къде съм била минали години, да вмъкна едно португалско вино. Vinho verde - регионално вино от областта Minho, Португалия. Това е общо название за младо вино, не за цвета на виното. Може да бъде бяло, розе, червено - кой, каквото му харесва. Леко, свежо, препоръчва се да се изпие до една година от производството му. 14
edbloom Публикувано: 29 декември, 2016 Публикувано: 29 декември, 2016 Двуцветко, благодаря за информацията относно избата На Коледа ми подариха точно вино от нея, което много ми хареса и щях да търся информация от къде е 14
woman_in_white Публикувано: 29 декември, 2016 Публикувано: 29 декември, 2016 bulpa поздравления за темата!И аз ще се включа с няколко снимки от дегустация в Бутикова винарска изба TODOROFF с. Брестовица, обл. Пловдивска. Първо ще започна с една мисъл на Омар Хаям... А за останалото снимките говорят... Моите фаворити бяха Мавруда и Каберне Совиньона. 18
Светославов Публикувано: 29 декември, 2016 Публикувано: 29 декември, 2016 И още от великия Омар Хаям: "Налей от виното, що с капка в Нил пиян би станал всеки крокодил, а бъде ли изпито от сърната от страх и тигър даже би се свил." 9
Роца Публикувано: 30 декември, 2016 Публикувано: 30 декември, 2016 (редактирано) Орбелус е избата, взех си две бутилки, които не бяха никак зле. Тъкмо тези дни гледах, че и един приятел ги похвали. Аз лично съм фен на розето и на по-нетаниновите червени вина. Не съм специалист, повече съм на принципа "харесва ми/не ми харесва", отколкото на определяне на сепаж, нотки, нос, и тероар От време на време ходя на дегустации (основно на френски вина ). Утре вечер ще посрещаме новата година със шампанско розе, което е ново вино, но не се оказа никак зле. Ще разровя архивите да видя какви снимки имам от дегустациите... Редактирано 30 декември, 2016 от Роца 4
Двуцветко Публикувано: 30 декември, 2016 Публикувано: 30 декември, 2016 (редактирано) Двуцветко, благодаря за информацията относно избата На Коледа ми подариха точно вино от нея, което много ми хареса и щях да търся информация от къде е Бях в района и случайно ми попадна тази карта, която е направена много добре (сн.1 & 2 плюс линка, че снимките са малко омазани) и реших да пообиколя някои от винарните. Орбелус ми хвана окото и не съжалявам. Похвалиха ми също и Вила Мелник (сн.3), но си е оставих за следващия път. http://winetours.bg/винени-маршрути-мелник-е-вече-факт/ Редактирано 30 декември, 2016 от Двуцветко 4
cck Публикувано: 31 декември, 2016 Публикувано: 31 декември, 2016 Ако имате път към гръцкия остров Санторини и интерес към винената продукция там, то една от добрите спирки е Santo Wines Winery (https://www.santowines.gr/en/) Предлагат бели, червени и розета местно производство. За мен беше удоволствие да експериментирам със сет-а от 18 предложения. По сладките, най-много ми харесаха, в акомпанимента на локалните сиренца. Самата винарна е разположена съвсем близо до Пиргос, над пристанището в Ормос, с прекрасна гледка към островите Неа Камени и Палеа Камени. Подходяща както през деня, така и за посрещане на някой от прословутите залези 12
Дани Магелани Публикувано: 1 януари, 2017 Публикувано: 1 януари, 2017 За Новата 2017, и за носещите името Васил и производните му, наздраве с добри грузински, бели и червени вина! 14
woman_in_white Публикувано: 1 януари, 2017 Публикувано: 1 януари, 2017 Снимки от Шато Копса и аз... но от малко по-различен ъгъл. 22
Роца Публикувано: 1 януари, 2017 Публикувано: 1 януари, 2017 От мен две френски дегустации: - Monbasillac - Доменът на Монбазийак се простира на няколко километра южно от Бержерак на територията на пет общини, всяка от които е със собствен замък, разбира се. Ние посетихме замъка, дал името на домена – Монбазийак. Построен към 1550 година, замъкът е запазен в голямата си част до наши дни, оцелял след преминаването си през религиозните войни, френската Революция и селските бунтове в района. Кацнал на върха на хълма, обграден от защитен ров и кули с бойници, от него се разкрива чудна гледка към заобикалящите го лозя, чак до Бержерак. Предполага се, че култивирането на характерните за региона лозя е започнало през XI век от монасите от обителта свети Мартин близо до Бержерак, които са усъвършенствали технологията за производство на сладкото десертно вино. Гроздето за неговото производство, от сортовете семийон, совиньон и мускадел, се събира презряло, най-често през октомври. Тогава количеството захар в зърната е най-високо, благодарение на Botrytis cinerea (благородна плесен), заразила гроздовете в началото на есента. Полученото вино е със златист цвят и аромат на мед и зрели плодове (или така пишеше в брошурата). - Château de Pommard от миналогодишната новогодишна бургундска разходка. Когато резервирах къщата имах някаква приблизителна представа къде се намира. После погледнах и разстоянията и установих, че сме на по-малко от час път с кола от митичните лозя (и замъци) на Романе-Конти (Romanée-Conti), Пюлини-Монтраше (Pulligny-Montrachet), Нюи Сен-Жорж (Nuits Saint-Georges), Мьорсо (Meursault)... Само дето почти всичките бяха затворени за посещения през коледната ваканция. Потърсих алтернатива и попаднах на замъка Помар, намиращ се на няколко километра от Бон и датиращ малко преди френската революция. При дегустацията научих, че всъщност в Бургундия вината са основно от четири сепажа - два, водени за "благородни" - пино ноар и шардоне и два по-обикновени - алиготе и гаме. А след това тероарът определя основните характеристики на всяко вино. Ние дегустирахме пино ноар от Помар. А това са размерите на бутилките: 0,5л, 0,75 л, Magnum (1.5 L), Jéroboam (3 л), Mathusalem (6 л), Salmanazar (9л), Nabuchodonosor (15л) 25
Alexander Публикувано: 1 януари, 2017 Публикувано: 1 януари, 2017 Като пускате разни неща, ще може ли поне ориентировъчни цени, че има виното не е като бирата от 1-2-4 евро.. 3
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега