Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Преди 1 час, Светославов каза:

Леле, кога сколасаха... 

Не знам кой чакаш 😉 Божолето е една седмица преди това...

Шегувам се, на дефилето се представят вина, специално произведени за него. Ориентировъчно, на Винария - февруари може да се добие представа за новата реколта. Но хората, обстановката и младото вино, правят атмосферата невороятна 🙂

На ди Вино е друго - там се представят готови за консумация вина, събран е каймака на производителите на българско вино. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
На 15.05.2017 г. в 12:57, bulpa каза:

 

 

20170514_124509-1.thumb.jpg.52f7ff5fec0a4afb49207c36bd44586e.jpg

Последната изба от нашия маршрут - Меди Валей, с. Смочево (другия ми фаворит :) ) Започнахме с Welcome Drink (Вионие) на панорамната тераса

 

20170514_164206-1.thumb.jpg.28344e2acc69ad164223330312a61902.jpg
^_^

20170514_162714-1.jpg

@bulpa, в Пловдив видяла ли си, някъде да продават техни вина?

Шардонето им ме интересува.

Връзка към мнение

@AlexandraKo в Лекси мисля, че има техни вина, и в Метро съм виждала. Ако не откриеш точното вино, което търсиш, мога да ти дам контакти на търговския представител за Пловдив.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 5 седмици по-късно ...

Кратък отчет от натоварения винен уикенд.

На Ди Вино - бяха представени 72 изби, за съжаление, за един ден успях да отметна само 43 вина по списък (тези, които не бяха в списъка - не помня колко са били). Топ вината за мен:

Изба Левент

Levent Sauvignon Blanc 2018
Levent Traminer&Vrachanski Misket 2018

 

Винарна Братанови

Cabernet Franc Private Reserve 2013

 

Вила Бассарея

Bassarea Tamianka 2017

 

Тера Тангра

Terra Tangra Single Barrel 2013 - шесторен купаж - каберне совиньон, каберне фран, мерло, сира, рубин и мавруд. С металното слънце за етикет.

 

От дефилето на младото вино в Пловдив - хубавото на последният ден от дегустациите е, че може да опиташ всички наградени вина 🙂

Топ вината:

Шато Копса - имаха 4 совиньон блана от различни масиви, моят фаворит е №3, който е и награден.

Мерлото на Коларово

И новоизгрялата звезда - Ничев - мавруд 2013, лежал между 18-24 месеца (според различните източници, а аз не запомних точно колко) в нови френски бъчви и после бутилково стареене.

Пак Братанови - 3-Blend Merlot & Cabernet Franc & Rubin 2013

 

В София по едно време се получи мини магеланска среща, та се надявам да се включат и други мнения за винените събития 🙂

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Това лято покрай едно плаване минах покрай Менорка и там седнах да хапна една паеля и си поръчах единственото червено вино в листа с вината от Менорка. Много ми хареса и избора беше много добър. Аз обичам да опитвам местните вина, че не се знае кога пак ще мина покрай това място. Въпросното вино беше купажно и много приятно на цвят, мирис и вкус.

 

binitord-oak-2008.jpg

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
На 30.10.2018 г. в 9:03, bulpa каза:

@AlexandraKo в Лекси мисля, че има техни вина, и в Метро съм виждала. Ако не откриеш точното вино, което търсиш, мога да ти дам контакти на търговския представител за Пловдив.

Намериииих, благодаря! И на двете места има.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Когато имаш честта и удоволствието да опиташ уникални вина 🙂

Началото 

IMG_20181228_011048.jpg.2506acfb17b7cca835f0f0daefdb0829.jpg

 

Третото вино отдясно наляво - черен етикет златен надпис Double barrel 2016 на винен проект Deuce на Лало и Ники. Шардоне, отлежавало 9 месеца в нови американски бъчви, после 47 дни в бъчви от бърбън. Уникално, такова вино не съм пила... Беден ми е речника, за да му направя описание - цвят; аромат, който създава очаквания за вкуса; вкус, които многократно надвишава тези очакванията 🙂

 

Вертикална дегустация на сира - 2011, 2012, 2013

 

IMG_20181228_010946.jpg.db399a36f885e20131ef6011a79fa522.jpg

 

Извън кадър - черешката на вечерта - Bulgarian treasure - Мавруд резерва 2011, 36 месеца в бъчва и бутилково стареене.

 

И новия Руж 2015 на шато Копса, каберне совиньон и мерло, лежало във френски и американски бъчви. Премиерата му беше миналата седмица, може би вече е на пазара.

 

Този пост, май беше за темата Искам да се похваля 😉

  • Харесвам 7
  • Браво 4
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Не зная дали е разпространена сред виноценителите във форума, но ви препоръчвам много апликацията за вино - Vivino , може да прочете ревюта за всяко вино, може да снимате етикета и да видите средната му цена, и т.н.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Тагвам @bulpa   на #винарна и #Калатрава - 2 в 1  :smile3:

ysios.jpg_5874725439_47973db776_o.jpg.89e0a2b466f6a4d48cd8e277d123af2a.jpg_5872269386_0064124ca5_o.jpg.9f0baeda3bb142425a9c4a58bc0e98b5.jpg



Bodegas Ysios, Rioja Alavesa

BODEGAS YSIOS WINERY

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Оооо, @Фичо, как ме уцели 🤩 И е само на 10 мин. път от друга култова винарна с хотел на Франк Гери - City of Wine Marqués de Riscal

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

За ценителите на виното - точно майските празници ще се проведе традиционният уикенд за дегустации на качествени вина "grand cru"  от района на Бордо

THE #14 WEEKEND DES GRANDS CRUS

 

image.png.950dd8d1c66707cad7a49c0a488edbb5.png

 

The Union des Grands Crus de Bordeaux is organising the 14th Weekend des Grands Crus, an outstanding event bringing together wine enthusiasts.

This year's event will take place from 24 to 26 May 2019 and features several high points, including the chance to taste over 110 Grands Crus, while enjoying views over the banks of the Garonne River.

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Купих си от синьото испанско вино, което се създаде преди няколко години, вече има от различни изби. Цвета се добива по естествен път от обвивките на гроздовите  зърна. Като го пробвам ще пиша.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Да събера на едно място предстоящите винени събития за 2019 в страната:

 

10-11 май в София - DiVino - Discover Vino World - в НДК, зала 6 (бих дала линк към сайта им, но новата ми антивирусна пищи от него)

 

11-12 май Пловдив - дефиле "Вино и гурме" в Стария град - цък

 

31 май - 2 юни в Казанлък - Rose wine expo - цък (защо имат хаштаг метоо - не знам)

 

 

Редактирано от bulpa
  • Харесвам 3
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Да разкажа, как протече дегустацията в Le Cite Du Vin (Градът на виното) Бордо - интерактивен музей с ресторант, библиотека, зали за дегустации, магазини за вино и за аксесоари. 

Сградата отвън

IMG_20190430_154229.thumb.jpg.840cfa2fd44a82ae69812dc61389d44e.jpg

 

IMG_20190430_130219.jpg.75eb7e12057f5d46233e8bb1fb83c6a2.jpg

 

Мултисензорната дегустацията беше на тема Вино и пазари - оказа се, че е сляпа дегустация 🙂

В кръгла зала на стената прожектират снимки от пазари, от разни страни, звуците също са от пазарите, от дюзи разпръскват аромати. 

Първото вино

IMG_20190430_140820.jpg.92e8560a093f136a4f6f697fe8207ec3.jpg

Картини от пазарите на Прованса, камбанен звън, глъчката от пазара, и аромата ми беше толкова познат, а не можех да се сетя... И трябваше да предположим какво вино пием 🤔 Истински капан за сетивата! Единодушно групата решихме, че е бяло вино, но уви - не. Беше розе от сира и гренаш, от Прованс. А аромата, който ме мъчеше да се сетя - листа от босилек. 

 

Второто вино - представиха пазари от Азия - Тайланд, Камбоджа, Виетнам, а виното Ризлинг от Германия, но много нестандартен, с петролни аромати. А връзката с азиатските пазари е, че виното се комбинира с такъв тип храни. 

 

Третото вино - пазари и гледки от Перу, Чили, Боливия, Аржентина и виното малбек от Аржентина. Силно таниново, кореспондираше с показваните скари. 

IMG_20190430_145102.jpg.b6625301679602c498b064faa5005517.jpg

 

Четвъртото вино - пазари от Северна Африка, сладкиши, баклави, подправки, а виното от РЮА, област Елгин (и друг път е споменавана), Пино Ноар. 

 

Накрая ни показаха дегустираните вина

IMG_20190430_153013.thumb.jpg.10729dc56629cb07479ec6f9f338040f.jpg

 

1. Не му разбрах името

2. Balthasar Ress - Von Unserm Riesling Trocken

3. Don David - малбек резерва 2013

4. Paul Cluver - Пино Ноар 2015

 

Интересна дегустация, с още по-интересни хора 🙂

  • Харесвам 7
  • Браво 1
Връзка към мнение
На 9.04.2019 г. в 13:31, Alexander каза:

Купих си от синьото испанско вино, което се създаде преди няколко години, вече има от различни изби. Цвета се добива по естествен път от обвивките на гроздовите  зърна. Като го пробвам ще пиша.

От години се продава в Метро, даже, имаше два вида последния път, като купих.

Често купувам за подарък+синьо сирене, ама, според мен, не е нищо особено. Освен, дето е интересно и  ефектно, и доста хора не го знаят.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към мнение
преди 5 минути , AlexandraKo каза:

От години се продава в Метро, даже, имаше два вида последния път, като купих.

Често купувам за подарък+синьо сирене, ама, според мен, не е нищо особено. Освен, дето е интересно и  ефектно, и доста хора не го знаят.

Пробвах го, не съм очарован, не бих купил втори път.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Вино от малка изба в Имола, пих случайно друг вид от същата и след разговор с един местен италианец, ми препоръча точно това.

 

Намерих го в магазина за само 6,50 евро, био и без сулфати и най-важното доста хубаво.

 

Обикновено италианските вина са ми слаби 12-13 градуса освен ако не са над 10+ евро в магазина там, но това ми хареса, а за цената си е едно от най-добрите, които съм пил изобщо.

 

IMG_7735.JPG

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Почти не пиша за вината които опитвам, но сега се включвам с едно "МЕТРО"- попадение, чудесно се съчетава с агнешко, може да бъде съчетано с десерт, но може и да си е себедостатъчно. Градусът му е доста висок (15.5), което обуславя сладкия привкус. Препоръчителната температура за консумация е 18 градуса, но като смъкнете още 2-3 ще е по- добре.

WP_20190502_23_40_13_Pro.jpg

Редактирано от Миланка
  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...
Преди 1 час, bulpa каза:

Този уикенд в София - осмо издание на Балкански винен фестивал пред НДК. Над 100 изби в 50 шатри - линк към събитието цък

Ох, как ме подсети, да  сипна  по едно  изпотено бЕло:))) и да река наздраве./ Кат не съм сварила сироп от бъз:))))/

СкЪтала съм една бутилчица от това:

 

E719A5BB-025F-4054-8CDE-1A15DFA05DCE.png.45322f9e1f8bca761f15ff25f9ba1be9.png

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Докато в темата за бирата си разменят рецепти за чайчета, да споделя днешното откритие 

Винарна Сребърна, търсете розовите пеликани 🙂

IMG_20190608_153524.jpg.9669b38d01559b376efffd0742dde2a0.jpg

 

На снимката е уникално за България вино от рикацители и фатяска алба, ферментирало в първо зареждане френски бъчви. Но ризлинга им е по-впечатляващ 😍

  • Харесвам 5
Връзка към мнение
преди 2 часа, bulpa каза:

Докато в темата за бирата си разменят рецепти за чайчета, да споделя днешното откритие 

Винарна Сребърна, търсете розовите пеликани 🙂

IMG_20190608_153524.jpg.9669b38d01559b376efffd0742dde2a0.jpg

 

На снимката е уникално за България вино от рикацители и фатяска алба, ферментирало в първо зареждане френски бъчви. Но ризлинга им е по-впечатляващ 😍

Фатяска алба е един от сортове, който ме впечатли в Молдова. Твърдяха, че е местен. Щом са го използвали тук, явно интересно сътрудничество се очертава. Ще ми е интересно да опитам комбинацията.

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Едно от нещата, които ме дразнят у нас е, че винопроизводителите ни искат да произвеждат-гледат всякакви сортове от всякакви точки на света, вместо да се съсредоточат на локални сортове-което ще е плюс за всички.

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Никога не съм се осмелявала да пиша в тази тема или за вино - просто нямам достатъчно знания, според мен 🙂 Иначе виното е мое основно питие. Червеното и таниновото... 

 

В Англия алкохолът е скъп и виното (вероятно) не е от наистина класните, но чисто психологически ми е трудно да купувам бутилка по-скъпа от £10, освен когато няма добри промоции (30%+ намаление). Любимите ми вина са се менили във времето, но категорични фаворити са ми били чистото Cabernet (България), Syrah (South Africa) и най-любимият Malbec (Mendoza, Argentina). 

 

Не мога да напиша такъв добър репортаж като @bulpa за Stellenbosch, но винените турове бяха фамозни. Надявам се някога да направя такива и в Mendoza 🙂 Но ако Южна Африка и Аржентина са далече, то Италия е на една ръка разстояние...

 

С неудобство признавам, че европейските вина са ми били винаги Terra Incognita - не бях попадала на такива, които да ме впечатлят. До момента, в който опитах при добра промоция резерва Tempranillo - аз не харесвах Rioja, но този сорт ме очарова дълбоко; и италианско вино - поднесено ми в скъп ресторант в Сохо - и след това сънувах години наред вкуса му. Открих го в Тоскана - и по-специално в Chianti... 

 

61369682_10216460213195232_5762559497943908352_n.jpg.7d63cbb3cf030527c13478c43b13ecc2.jpg

 

С @Василенанаправихме един разбиващ сетивата винен тур в Тоскана - в комбинация с немалко история и култура - но това, което дълбоко ме впечатли, бяха точно вината. Ако сте любители на танина (както аз), виното трябва да е резерва (една година поне отлежало в специални бъчви). 

 

И търсете запазения знак на Chianti - петлето 🙂 Вчера си купих вино от тук и докато не намерих с петле, не мирясах (£9 с 30% отстъпка). 

 

rooster-header.jpg.89fbf8706349054cf57b9e11cc696be1.jpg

 

Бяхме отседнали за няколко дни във винена ферма Il Colombaio и пихме само резерва: 14 евро бутилката. Виното беше зашеметяващо... 

 

61681827_10216484217915335_7834961641526525952_n.jpg.960ef108afb0f73799fa363c22bc1684.jpg

 

Целият регион е изключителен, а цената на такъв клас вино просто няма другаде... Ще драсна малко репортажче, когато ми остане време. 

Навсякъде предлагаха доставки до произволна точка в света срещу 30/35 евро куриер. Съжалявах, че нямам достатъчно свободни средства...

 

61331458_10216476043070969_6221212703227117568_n.jpg.b0cbe2d332d95896f447d26a54a2530c.jpg

 

Последните два дни и половина се "мотахме" във Val d'Orso със запазените гледки на Тоскана.

 

61559966_10216484216195292_4872708395234230272_n.jpg.b74d971f9a6960b620bcd7e346542c14.jpg

 

Отседнахме в Montepulciano - център на едно от най-известните италиански вина: Montepulciano Nobile. Цената му стига до много сериозни висини, но на място резерва (оak-aged Montepulciano Nobile) се продава за 15-20 евро. Отново подсмръкнах... Но си доставихме удоволствие достатъчно на място, а и аз направих два специализирани винени тура (сърце не трае) 🙂 

 

61723326_10216500930133130_6228961258020798464_n.jpg.67486e967deaa8693d0f7a9ed4755aee.jpg

 

61605002_10216500930493139_4147113338892976128_n.jpg.4283f2f81ec9679d091db9fffbc5b531.jpg

 

61985389_10216500931333160_7641109606881558528_n.jpg.657ca5f3f34c001fb38347983332de02.jpg

 

61811014_10216500931933175_2810675909021925376_n.jpg.658a0cfebc9fed66906eaf240df9e1cd.jpg

 

Следващото ми сходно изживяване съм решила да бъде в Pais Vasco... Някога. 

 

 

 

 

 

 

 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   2 магеланци

    • iMari
    • Mascotte7373
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.