Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

преди 49 минути , bulpa каза:

Може ли да обосновеш характеристиките на каталунския етикет за вино? От чисто професионално любопитство питам 🙂

 

Елементарно, Уотсън:))))

Ми, Гренаш е написано на каталунски Garnatxa, на испански е Garnacha:))))

Връзка към коментар
преди 11 минути , AlexandraKo каза:

Елементарно, Уотсън:

Професионална обремененост, кво да прайш 😉

Аз виждам машинописен шрифт, с кегел 16, 14, 12, черно-бял печат обикновена хартия и печат, та затова ми е интересно кое точно е каталунското в етикета... 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Днес пробвах Sarva-Мавруд от Драгомир, бях пил едно по-скъпо вино на тази изба и за мен е едно от хубавите български. Имах по-сериозни очаквания. След първата чаша, взе да влиза много трудно, а все пак не е някое евтино 16-18лв по магазините. Не бих купил повече от него.

Capture.JPG.f5718ada7a7c8b5a8b37b8548c9defa0.JPG

 

 

Над очакванията ми за турско вино или по-скоро някак си  не съм очаквал толкова от това  вино от Кападокия.

 

Capture1.JPG.b9419624f79519c48c4a0ba0fe696e48.JPG

  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Не купувам разни био/мио вина, но днес пробвах едно испанско 2019 година за 9лв от Фантастико. Ами пивко е и май няма нашо вино на тази цена, което да е по-добре.

В Испания има много малко био вина и като цяло са евтини и никой не ги купува.

 

492378000__2021-02-07_144915.png.b089e3dd0b7ea06035ec307d4644270d.png

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 24 минути , Мари Николова каза:

А какво значи да влиза трудно? 🙂

 

Ами не се пие лесно, което би било нормално за някоe по-калпаво вино, натежава-накъртва.

Обикновено колкото по-хубаво и скъпо, по-лесно върви.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Пак съм на българска вълна.

Нормалната Енира ми харесва, пил съм 2-3 пъти и взех Енира Дуо 2017.

В началото ми хареса, но след 150мл се случи както с предния Мавруд на Сарва, за който писах по-нагоре, стана много накъртващо и не се пие. Не бих взел повече.

За сметка на това, днес отворих Енира neipperg 2016 и да мога да кажа, че е добре, харесам ми.

Двете последни Енири бяха на една и съща цена, но разликата е доста голяма между тях.. все едно са различен клас.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 26 минути , Alexander каза:

Пак съм на българска вълна.

Нормалната Енира ми харесва, пил съм 2-3 пъти и взех Енира Дуо 2017.

В началото ми хареса, но след 150мл се случи както с предния Мавруд на Сарва, за който писах по-нагоре, стана много накъртващо и не се пие. Не бих взел повече.

За сметка на това, днес отворих Енира neipperg 2016 и да мога да кажа, че е добре, харесам ми.

Двете последни Енири бяха на една и съща цена, но разликата е доста голяма между тях.. все едно са различен клас.

Да ти кажа, няколко пъти опитвах техни вина и не ги заобичах:(

@AlexanderАлекс, а ти пробвал ли си нещо на Ямантиеви?

 

https://www.yamantievs.com/

 


 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Преди доста години съм пил няколко пъти от по-евтиното им Villa Armira, за цената си ставаше.  Май един път пих и нещо малко по-скъпо, но не помня как беше.

Гледам и те нямат празно, всякакви сортове, чак Аликант Буше

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 16 минути , Alexander каза:

Преди доста години съм пил няколко пъти от по-евтиното им Villa Armira, за цената си ставаше.  Май един път пих и нещо малко по-скъпо, но не помня как беше.

Гледам и те нямат празно, всякакви сортове, чак Аликант Буше

Ние ги харесваме, имат хубави и червени, и бели. За нашия вкус, де. Че то, “ на вкус  и на цвет...”.

И това Аликант Буше го бива:)))

Армирата е от най - долния сегмент. Ма пак става.

Връзка към коментар

   Извинете че ви се набърквам в темата , защото нищо не разбирам от вина . 

Ние го пихме на Пампорово 3 вечери и експертката каза , че било добро .

 

IMG_20210128_193825.jpg.565a3fd96f60b4f23cbb7cc3f9b2c5db.jpg

 

За съжаление го купихме за 35 лв и то от минимаркет , а сега виждам че е 15 на сайта им . 

Егати надценките . А колко ли е в ресторант 🙂 . 

 За въпросната изба става дума .  

 

https://www.yamantievs.com/c/cherveni-vina-1/vino-reserve-ivaylovgrad-23

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Днес купих от Метро няколко вида вина, някои по няколко броя. Всичките съм ги пил и ги познавам и бяха на намаление.

 

От ляво на дясно

 

B9ED9B4F-8948-4290-9792-F0D302FD2DDF.jpeg.3894f970bb53ff9b07d86fccba89007a.jpeg

 

 

 

1. Conte Di Campiano Sicilia Nero d’Avola Syrah 2018

По принцип е 15лв, но много често го пускат на 10лв. Бутилката е много по-дебела и тежка от стандартните за 750мл.

Виното е силно, 14 градуса и много добро за всеки ден, за мен лично за 10лв е едно от най-добрите вина в България, дори за 15лв пак почти няма конкуренция. 

 

2. Casillero del Diablo Carmenere 2018-Chile, Шкафчето на дявола в превод, писал съм и преди за него, добър избор е, 12лв беше днес, иначе е 15, а по други магазини и нагоре.

От същата изба има и Шардоне и други, но аз наблягам на това, 13,5% съвсем стандартно за червените вина.

 

3. Casal Garcia vinho verde 2020-Portugal типичното португалско  vinho verde/зелено вино. Не е много за зимата, защото се пие като бяло, охладено, леко е, младо и  освежаващо, както пише на етикета горе. В Португалия освен бяло, червено и розе, има и зелено вино.

Зелените вина са си бели, но се правят от неузряло грозде или в много начален стадии на узряване, откъдето идва и името зелено вино.

Всички са леки, свежи, понякога много леко газирани, това е 9,5%. Идеални са за пасти, пици, риби и пр, цената беше 8,99, в други магазини е 12-13лв.

 

4. Gran Campo Viejo Cava Brut Reserva- Испания, голямото старо поле в превод, 11,5%, типична кава, беше само 14,99лв, в Испания е такава цената, не съм го срещал никъде другаде, но цената е отлична. На Катарджина  BRUT CHARDONNAY, който е отлежавал само 6 месец е поне на същата цена.

Знам, че доста малко хора пият такива вина, аз също  години наред не пиех, защото ги свързвах с разни помии от 3-4-5-6лв газирани с CO2 като газирана вода.

Само, че след няколко проби, си промених мнението.

 По принцип сухите се съчетава с почти всичко, най-добре с оризи, паея, риби и морски неща, кашкавали, пица, паста, включително бели меса, пиле, агне и фоа гра.

 

Десертните е ясно за какво са.

 

 

 

Кавите имат доста видове според количеството захар.

 

Brut Nature: най-малко захар или липса, максимум до  3 гр/л.

Brut: до  12гр/л, това е и моята кава от днес.

Seco/сухо: между  17 и  32 гр/л.

Semiseco/полусухо: между 32 и 50 гр/л.

Dulce/сладко или десертно на български: над 50 гр/л.

 

 

Отделно се разделят и според отлежаването си.

 

Joven: между  9 и 15 месеца.

Reserva: между 15 y 30 месеца, моята кава е тук.

Gran reserva: над 30 месеца.

 

Май поста залитна повече към кавите..наздраве

  • Харесвам 10
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 36 минути , Alexander каза:

Днес купих от Метро няколко вида вина, някои по няколко броя. Всичките съм ги пил и ги познавам и бяха на намаление.

 

От ляво на дясно

 

B9ED9B4F-8948-4290-9792-F0D302FD2DDF.jpeg.3894f970bb53ff9b07d86fccba89007a.jpeg

 

 

 

1. Conte Di Campiano Sicilia Nero d’Avola Syrah 2018

По принцип е 15лв, но много често го пускат на 10лв. Бутилката е много по-дебела и тежка от стандартните за 750мл.

Виното е силно, 14 градуса и много добро за всеки ден, за мен лично за 10лв е едно от най-добрите вина в България, дори за 15лв пак почти няма конкуренция. 

 

2. Casillero del Diablo Carmenere 2018-Chile, Шкафчето на дявола в превод, писал съм и преди за него, добър избор е, 12лв беше днес, иначе е 15, а по други магазини и нагоре.

От същата изба има и Шардоне и други, но аз наблягам на това, 13,5% съвсем стандартно за червените вина.

 

3. Casal Garcia vinho verde 2020-Portugal типичното португалско  vinho verde/зелено вино. Не е много за зимата, защото се пие като бяло, охладено, леко е, младо и  освежаващо, както пише на етикета горе. В Португалия освен бяло, червено и розе, има и зелено вино.

Зелените вина са си бели, но се правят от неузряло грозде или в много начален стадии на узряване, откъдето идва и името зелено вино.

Всички са леки, свежи, понякога много леко газирани, това е 9,5%. Идеални са за пасти, пици, риби и пр, цената беше 8,99, в други магазини е 12-13лв.

 

4. Gran Campo Viejo Cava Brut Reserva- Испания, голямото старо поле в превод, 11,5%, типична кава, беше само 14,99лв, в Испания е такава цената, не съм го срещал никъде другаде, но цената е отлична.

Знам, че доста малко хора пият такива вина, аз също  години наред не пиех, защото ги свързвах с разни помии от 3-4-5-6лв газирани с CO2 като газирана вода.

Само, че след няколко проби, си промених мнението.

 По принцип сухите се съчетава с почти всичко, най-добре с оризи, паея, риби и морски неща, кашкавали, пица, паста, включително бели меса, пиле, агне и фоа гра.

 

Десертните е ясно за какво са.

 

 

 

Кавите имат доста видове според количеството захар.

 

Brut Nature: най-малко захар или липса, максимум до  3 гр/л.

Brut: до  12гр/л, това е и моята кава от днес.

Seco/сухо: между  17 и  32 гр/л.

Semiseco/полусухо: между 32 и 50 гр/л.

Dulce/сладко или десертно на български: над 50 гр/л.

 

 

Отделно се разделят и според отлежаването си.

 

Joven: между  9 и 15 месеца.

Reserva: между 15 y 30 месеца, моята кава е тук.

Gran reserva: над 30 месеца.

 

Май поста залитна повече към кавите..наздраве

Алекс, преди НГ тази кава, беше 2, на цената на 1, та и ние си накупихме, нали знаеш, че сме фенове на кавата:))

Ама, вече сме си го излочили.

Навсякъде в левъл-а на Мелиите, се лее кава, без ограничения. Интересно ми е, в новата Мелия в Дубай, дали е така. Ще се проверява скоро:))))))

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Пробвах едно много добро бяло, ESPORÃO RESERVA BLANCO 2018, Аlentejo Portugal, 13,5%. Кехлибарен цвят, никакво киселинност, много пивко,  от най-силните като алкохол бели, само един проблем имаше, че свърши по-бързо от очакваното..

Купих го от Мейк98 за 22лв, което е колкото струва в Португалия. Избата има собствени лозя с възраст от над 20 години, отлежавало е в бъчва 6 месеца. 

 

11669361__2021-02-19_210102.png.5eb8cf14ed8605646ee9059051977518.png

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

Отворих и червеното от тази изба, страхотно е, не че съм очаквал нещо друго. 14,5%, много пивко и неутрално просто може да служи за еталон. Смес е от Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon

 

3512215A-2FF8-43C0-A861-E440DDC3BB90.jpeg

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Бошшшкейй, как съм изпуснала таз тема !

Ние напоследък сме на Bononia estate - основнно розетата им. Отлично съотношение качество -цена:

Ooh La la Rosé – Розе | БОНОНИЯ ЕСТЕЙТ (bononiaestate.com)

GOMOTARTZI Rose – Розе | БОНОНИЯ ЕСТЕЙТ (bononiaestate.com)

Вече и големите деца викат: Сипи едно Гомо ! (от Гомотарци)

Изобщо резерват Северозапад имат хубави вина, а и подкрепяме индустрията в родния край на съпружеството.

За бяло мога да препоръчам виното на Бай Тошо:

Врачански мискет Trevite,

Вина Тревите — Винарска изба Магура (magurawinery.bg)

както и ЮВЕ ДЕ НОРД БЯЛО СУХО ВИНО:

Премиум вина — Винарска изба Магура (magurawinery.bg)

 

Да отдадем дължимото и на третата изба в региона - Боровица с няколко летни предложения:

Боровица блъш бледо розе: Боровица Блъш 2019 (бледо розе от Пино Ноар) (winwines.net)

Боровица ориндж гардън (оранжево вино): Боровица Ориндж Гърдън 2017, работен етикет (winwines.net)

Боровица Бел муж: Боровица Бел Муж 2018, работен етикет (winwines.net)

 

Червените им вина са друга (много обширна) тема, ама не им е сезон 🙂 Наздраве !

  • Харесвам 6
Връзка към коментар

В събота и неделя дефилирахме в Стария град на Пловдив - чудесно време, прекрасни вина, усмихнати хора 🙂

 

Виното, което ме впечатли и се открои сред останалите - белия 3 Blend на Братанови - шардоне, вионие и тамянка, леко целунати от дъб, снимката няма да показвам, че се е размазала от вълнение 😉

 

Няколко колажа, защото и розите показаха цялата си прелест

183312253_1743555562496587_1710410592423196162_n.jpg.82d3db31cecbab4ddca47ca29b029c2d.jpg

 

Дивата сира на Виа Антика е другото вино, което ме впечатли - бутилките са без етикети, защото сега беше примиерата на вината, и етикетите не са готови. Дива е не защото лозето е подивяло, а защото ферментацията е спонтанна.

 

184150636_299978558435764_6270775000600975972_n.jpg.2c22f0c55356b87983b359e31746b297.jpg

 

Изба Хараламбиеви - както винаги с непознати сортове. Соларис (сорт вино, хибрид от ризлинг, пино гри и мускат отонел, създаден в Германия)

 

184164315_217308663189620_8709920953421791895_n.jpg.4eebf7ae69269aeb778e2f302b59eaf0.jpg

 

Днес в София започва Wine & Spirits Show 2021 - събитие, на което ще се представят вина, високоалкохолни напитки и крафт бири, открити площи на Интер Експо (13-15 май)

 

 

  • Харесвам 6
Връзка към коментар
  • 5 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.