AlexandraKo Публикувано: 19 декември, 2020 Сподели Публикувано: 19 декември, 2020 преди 49 минути , bulpa каза: Може ли да обосновеш характеристиките на каталунския етикет за вино? От чисто професионално любопитство питам 🙂 Елементарно, Уотсън:)))) Ми, Гренаш е написано на каталунски Garnatxa, на испански е Garnacha:)))) Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 19 декември, 2020 Автор Сподели Публикувано: 19 декември, 2020 преди 11 минути , AlexandraKo каза: Елементарно, Уотсън: Професионална обремененост, кво да прайш 😉 Аз виждам машинописен шрифт, с кегел 16, 14, 12, черно-бял печат обикновена хартия и печат, та затова ми е интересно кое точно е каталунското в етикета... 4 Връзка към коментар
Mihail Публикувано: 24 декември, 2020 Сподели Публикувано: 24 декември, 2020 Взел съм няколко за празниците 🙂 А тази вечер ще е това 6 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 6 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 6 февруари, 2021 Днес пробвах Sarva-Мавруд от Драгомир, бях пил едно по-скъпо вино на тази изба и за мен е едно от хубавите български. Имах по-сериозни очаквания. След първата чаша, взе да влиза много трудно, а все пак не е някое евтино 16-18лв по магазините. Не бих купил повече от него. Над очакванията ми за турско вино или по-скоро някак си не съм очаквал толкова от това вино от Кападокия. 9 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 7 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2021 Не купувам разни био/мио вина, но днес пробвах едно испанско 2019 година за 9лв от Фантастико. Ами пивко е и май няма нашо вино на тази цена, което да е по-добре. В Испания има много малко био вина и като цяло са евтини и никой не ги купува. 4 Връзка към коментар
iMari Публикувано: 7 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2021 преди 16 часа, Alexander каза: След първата чаша, взе да влиза много трудно, а все пак не е някое евтино 16-18лв по магазините А какво значи да влиза трудно? 🙂 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 7 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 7 февруари, 2021 преди 24 минути , Мари Николова каза: А какво значи да влиза трудно? 🙂 Ами не се пие лесно, което би било нормално за някоe по-калпаво вино, натежава-накъртва. Обикновено колкото по-хубаво и скъпо, по-лесно върви. 3 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 Пак съм на българска вълна. Нормалната Енира ми харесва, пил съм 2-3 пъти и взех Енира Дуо 2017. В началото ми хареса, но след 150мл се случи както с предния Мавруд на Сарва, за който писах по-нагоре, стана много накъртващо и не се пие. Не бих взел повече. За сметка на това, днес отворих Енира neipperg 2016 и да мога да кажа, че е добре, харесам ми. Двете последни Енири бяха на една и съща цена, но разликата е доста голяма между тях.. все едно са различен клас. 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 преди 26 минути , Alexander каза: Пак съм на българска вълна. Нормалната Енира ми харесва, пил съм 2-3 пъти и взех Енира Дуо 2017. В началото ми хареса, но след 150мл се случи както с предния Мавруд на Сарва, за който писах по-нагоре, стана много накъртващо и не се пие. Не бих взел повече. За сметка на това, днес отворих Енира neipperg 2016 и да мога да кажа, че е добре, харесам ми. Двете последни Енири бяха на една и съща цена, но разликата е доста голяма между тях.. все едно са различен клас. Да ти кажа, няколко пъти опитвах техни вина и не ги заобичах:( @AlexanderАлекс, а ти пробвал ли си нещо на Ямантиеви? https://www.yamantievs.com/ 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 Преди доста години съм пил няколко пъти от по-евтиното им Villa Armira, за цената си ставаше. Май един път пих и нещо малко по-скъпо, но не помня как беше. Гледам и те нямат празно, всякакви сортове, чак Аликант Буше 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 преди 16 минути , Alexander каза: Преди доста години съм пил няколко пъти от по-евтиното им Villa Armira, за цената си ставаше. Май един път пих и нещо малко по-скъпо, но не помня как беше. Гледам и те нямат празно, всякакви сортове, чак Аликант Буше Ние ги харесваме, имат хубави и червени, и бели. За нашия вкус, де. Че то, “ на вкус и на цвет...”. И това Аликант Буше го бива:))) Армирата е от най - долния сегмент. Ма пак става. Връзка към коментар
ivooo Публикувано: 15 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 15 февруари, 2021 Извинете че ви се набърквам в темата , защото нищо не разбирам от вина . Ние го пихме на Пампорово 3 вечери и експертката каза , че било добро . За съжаление го купихме за 35 лв и то от минимаркет , а сега виждам че е 15 на сайта им . Егати надценките . А колко ли е в ресторант 🙂 . За въпросната изба става дума . https://www.yamantievs.com/c/cherveni-vina-1/vino-reserve-ivaylovgrad-23 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 19 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 Днес купих от Метро няколко вида вина, някои по няколко броя. Всичките съм ги пил и ги познавам и бяха на намаление. От ляво на дясно 1. Conte Di Campiano Sicilia Nero d’Avola Syrah 2018 По принцип е 15лв, но много често го пускат на 10лв. Бутилката е много по-дебела и тежка от стандартните за 750мл. Виното е силно, 14 градуса и много добро за всеки ден, за мен лично за 10лв е едно от най-добрите вина в България, дори за 15лв пак почти няма конкуренция. 2. Casillero del Diablo Carmenere 2018-Chile, Шкафчето на дявола в превод, писал съм и преди за него, добър избор е, 12лв беше днес, иначе е 15, а по други магазини и нагоре. От същата изба има и Шардоне и други, но аз наблягам на това, 13,5% съвсем стандартно за червените вина. 3. Casal Garcia vinho verde 2020-Portugal типичното португалско vinho verde/зелено вино. Не е много за зимата, защото се пие като бяло, охладено, леко е, младо и освежаващо, както пише на етикета горе. В Португалия освен бяло, червено и розе, има и зелено вино. Зелените вина са си бели, но се правят от неузряло грозде или в много начален стадии на узряване, откъдето идва и името зелено вино. Всички са леки, свежи, понякога много леко газирани, това е 9,5%. Идеални са за пасти, пици, риби и пр, цената беше 8,99, в други магазини е 12-13лв. 4. Gran Campo Viejo Cava Brut Reserva- Испания, голямото старо поле в превод, 11,5%, типична кава, беше само 14,99лв, в Испания е такава цената, не съм го срещал никъде другаде, но цената е отлична. На Катарджина BRUT CHARDONNAY, който е отлежавал само 6 месец е поне на същата цена. Знам, че доста малко хора пият такива вина, аз също години наред не пиех, защото ги свързвах с разни помии от 3-4-5-6лв газирани с CO2 като газирана вода. Само, че след няколко проби, си промених мнението. По принцип сухите се съчетава с почти всичко, най-добре с оризи, паея, риби и морски неща, кашкавали, пица, паста, включително бели меса, пиле, агне и фоа гра. Десертните е ясно за какво са. Кавите имат доста видове според количеството захар. Brut Nature: най-малко захар или липса, максимум до 3 гр/л. Brut: до 12гр/л, това е и моята кава от днес. Seco/сухо: между 17 и 32 гр/л. Semiseco/полусухо: между 32 и 50 гр/л. Dulce/сладко или десертно на български: над 50 гр/л. Отделно се разделят и според отлежаването си. Joven: между 9 и 15 месеца. Reserva: между 15 y 30 месеца, моята кава е тук. Gran reserva: над 30 месеца. Май поста залитна повече към кавите..наздраве 10 1 Връзка към коментар
AlexandraKo Публикувано: 19 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 преди 36 минути , Alexander каза: Днес купих от Метро няколко вида вина, някои по няколко броя. Всичките съм ги пил и ги познавам и бяха на намаление. От ляво на дясно 1. Conte Di Campiano Sicilia Nero d’Avola Syrah 2018 По принцип е 15лв, но много често го пускат на 10лв. Бутилката е много по-дебела и тежка от стандартните за 750мл. Виното е силно, 14 градуса и много добро за всеки ден, за мен лично за 10лв е едно от най-добрите вина в България, дори за 15лв пак почти няма конкуренция. 2. Casillero del Diablo Carmenere 2018-Chile, Шкафчето на дявола в превод, писал съм и преди за него, добър избор е, 12лв беше днес, иначе е 15, а по други магазини и нагоре. От същата изба има и Шардоне и други, но аз наблягам на това, 13,5% съвсем стандартно за червените вина. 3. Casal Garcia vinho verde 2020-Portugal типичното португалско vinho verde/зелено вино. Не е много за зимата, защото се пие като бяло, охладено, леко е, младо и освежаващо, както пише на етикета горе. В Португалия освен бяло, червено и розе, има и зелено вино. Зелените вина са си бели, но се правят от неузряло грозде или в много начален стадии на узряване, откъдето идва и името зелено вино. Всички са леки, свежи, понякога много леко газирани, това е 9,5%. Идеални са за пасти, пици, риби и пр, цената беше 8,99, в други магазини е 12-13лв. 4. Gran Campo Viejo Cava Brut Reserva- Испания, голямото старо поле в превод, 11,5%, типична кава, беше само 14,99лв, в Испания е такава цената, не съм го срещал никъде другаде, но цената е отлична. Знам, че доста малко хора пият такива вина, аз също години наред не пиех, защото ги свързвах с разни помии от 3-4-5-6лв газирани с CO2 като газирана вода. Само, че след няколко проби, си промених мнението. По принцип сухите се съчетава с почти всичко, най-добре с оризи, паея, риби и морски неща, кашкавали, пица, паста, включително бели меса, пиле, агне и фоа гра. Десертните е ясно за какво са. Кавите имат доста видове според количеството захар. Brut Nature: най-малко захар или липса, максимум до 3 гр/л. Brut: до 12гр/л, това е и моята кава от днес. Seco/сухо: между 17 и 32 гр/л. Semiseco/полусухо: между 32 и 50 гр/л. Dulce/сладко или десертно на български: над 50 гр/л. Отделно се разделят и според отлежаването си. Joven: между 9 и 15 месеца. Reserva: между 15 y 30 месеца, моята кава е тук. Gran reserva: над 30 месеца. Май поста залитна повече към кавите..наздраве Алекс, преди НГ тази кава, беше 2, на цената на 1, та и ние си накупихме, нали знаеш, че сме фенове на кавата:)) Ама, вече сме си го излочили. Навсякъде в левъл-а на Мелиите, се лее кава, без ограничения. Интересно ми е, в новата Мелия в Дубай, дали е така. Ще се проверява скоро:)))))) 3 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 19 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 19 февруари, 2021 Пробвах едно много добро бяло, ESPORÃO RESERVA BLANCO 2018, Аlentejo Portugal, 13,5%. Кехлибарен цвят, никакво киселинност, много пивко, от най-силните като алкохол бели, само един проблем имаше, че свърши по-бързо от очакваното.. Купих го от Мейк98 за 22лв, което е колкото струва в Португалия. Избата има собствени лозя с възраст от над 20 години, отлежавало е в бъчва 6 месеца. 6 Връзка към коментар
Радо Публикувано: 20 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 20 февруари, 2021 Моят скромен запас: 9 1 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 27 февруари, 2021 Сподели Публикувано: 27 февруари, 2021 Отворих и червеното от тази изба, страхотно е, не че съм очаквал нещо друго. 14,5%, много пивко и неутрално просто може да служи за еталон. Смес е от Alicante Bouschet, Aragonez, Trincadeira, Cabernet Sauvignon 6 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 27 март, 2021 Сподели Публикувано: 27 март, 2021 И преди бях виждал по клипове разбира, се как се отварят разни много стари и много скъпи вина , ама това го пускам и тук. https://www.youtube.com/watch?v=7lP_ArfSw5w 6 Връзка към коментар
Миланка Публикувано: 27 март, 2021 Сподели Публикувано: 27 март, 2021 Това се прави да не се разпадне тапата, следва декантиране и консумация. 🍷 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 28 март, 2021 Сподели Публикувано: 28 март, 2021 Добро френско винце 2019, Grenache, Syrah и Mourvèdre, 15%, но честно да си кажа очаквах малко повече. Уцелих го на намаление в Метро за 18лв. 2 1 Връзка към коментар
bibi Публикувано: 12 май, 2021 Сподели Публикувано: 12 май, 2021 Бошшшкейй, как съм изпуснала таз тема ! Ние напоследък сме на Bononia estate - основнно розетата им. Отлично съотношение качество -цена: Ooh La la Rosé – Розе | БОНОНИЯ ЕСТЕЙТ (bononiaestate.com) GOMOTARTZI Rose – Розе | БОНОНИЯ ЕСТЕЙТ (bononiaestate.com) Вече и големите деца викат: Сипи едно Гомо ! (от Гомотарци) Изобщо резерват Северозапад имат хубави вина, а и подкрепяме индустрията в родния край на съпружеството. За бяло мога да препоръчам виното на Бай Тошо: Врачански мискет Trevite, Вина Тревите — Винарска изба Магура (magurawinery.bg) както и ЮВЕ ДЕ НОРД БЯЛО СУХО ВИНО: Премиум вина — Винарска изба Магура (magurawinery.bg) Да отдадем дължимото и на третата изба в региона - Боровица с няколко летни предложения: Боровица блъш бледо розе: Боровица Блъш 2019 (бледо розе от Пино Ноар) (winwines.net) Боровица ориндж гардън (оранжево вино): Боровица Ориндж Гърдън 2017, работен етикет (winwines.net) Боровица Бел муж: Боровица Бел Муж 2018, работен етикет (winwines.net) Червените им вина са друга (много обширна) тема, ама не им е сезон 🙂 Наздраве ! 6 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 13 май, 2021 Автор Сподели Публикувано: 13 май, 2021 В събота и неделя дефилирахме в Стария град на Пловдив - чудесно време, прекрасни вина, усмихнати хора 🙂 Виното, което ме впечатли и се открои сред останалите - белия 3 Blend на Братанови - шардоне, вионие и тамянка, леко целунати от дъб, снимката няма да показвам, че се е размазала от вълнение 😉 Няколко колажа, защото и розите показаха цялата си прелест Дивата сира на Виа Антика е другото вино, което ме впечатли - бутилките са без етикети, защото сега беше примиерата на вината, и етикетите не са готови. Дива е не защото лозето е подивяло, а защото ферментацията е спонтанна. Изба Хараламбиеви - както винаги с непознати сортове. Соларис (сорт вино, хибрид от ризлинг, пино гри и мускат отонел, създаден в Германия) Днес в София започва Wine & Spirits Show 2021 - събитие, на което ще се представят вина, високоалкохолни напитки и крафт бири, открити площи на Интер Експо (13-15 май) 6 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 12 юни, 2021 Сподели Публикувано: 12 юни, 2021 А тук се почувствах като дете в магазин за играчки 😆 5 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 12 юни, 2021 Сподели Публикувано: 12 юни, 2021 think global drink local 2 Връзка към коментар
Pantelej Putnik Публикувано: 12 юни, 2021 Сподели Публикувано: 12 юни, 2021 И нещо от дълбоките ми резерви, което с гордост може да бъде отнесено в графа "Тежка артилерия" 4 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега