Дани Магелани Публикувано: 1 януари, 2017 Сподели Публикувано: 1 януари, 2017 Като пускате разни неща, ще може ли поне ориентировъчни цени, че има виното не е като бирата от 1-2-4 евро.. Четирите бутилки грузинско вино са от 6,50 до 11 евро, но това е цена на летището. 2 Връзка към коментар
Роца Публикувано: 1 януари, 2017 Сподели Публикувано: 1 януари, 2017 (редактирано) Четирите бутилки грузинско вино са от 6,50 до 11 евро, но това е цена на летището. Ъъъъъъъъ, моите са малко по-скъпи, при това, не на летището Монбазийак може да се намери между 8 и 15 евро бутилката. Аз се изглезих с един от годината ми на раждане, но цената му беше по-висока. Шато Помар са по-скъпи, цените започват от близо 40 евро бутилката и могат да стигнат до 80-90 евро . Но това е все пак по-"луксозно" вино. Иначе могат да се намерят много добри тукашни вина за 5-8-10 евро бутилката. Например, това розе от Бержерак (от района на Монбазийак) беше около 6-7 евро (по спомен), горе-долу в такъв диапазон бяха и червените: Редактирано 1 януари, 2017 от Роца 17 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 21 януари, 2017 Сподели Публикувано: 21 януари, 2017 Ето кой ме поарещна в Южна Африка 15 Връзка към коментар
akair Публикувано: 22 януари, 2017 Сподели Публикувано: 22 януари, 2017 И две произведения на Кастра Рубра - Пендар и Булгариана. Булгарианата я има в няколко разновидности: 12 Връзка към коментар
jungfraujoch Публикувано: 22 януари, 2017 Сподели Публикувано: 22 януари, 2017 Тази година по повод деня на виното посетихме с.Мечка ,Русенско,в една чаровна винарна ,наречена "Седем поколения". https://sevengenerations.bg/bg_BG/page/homepage На мен лично много ми харесаха вината,които ни предложиха за дегустация.Отделно бях очарована от историята на фамилията Рабчев,емигрант в Америка,но завърнал се у нас да продължи семейната традиция във виноправенето. Предлагат и обучителна разходка в избата с главният технолог. Мястото е подходящо за двудневен излет,включително и за къмпинг. Намира се близо до Дунав,на живописно място,подходящо и за велопоходи покрай реката.Хотелът е с внимание към детайлите,ресторантът беше на средно ниво. Малко снимки 080.JPG 010.JPG 008.JPG 038.JPG 20160214_085531.jpg 005.JPG Личният ми фаворит от опитаните беше Cuvee 2012 https://sevengenerations.bg/bg_BG/shop И аз скоро прочетох за тази винарна.Хубаво е,че има българи,които инвестират във винопроизводството и туризма.С удоволствие ще посетя "Седем поколения".In vino veritas И още от великия Омар Хаям: "Налей от виното, що с капка в Нил пиян би станал всеки крокодил, а бъде ли изпито от сърната от страх и тигър даже би се свил." 3 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 22 януари, 2017 Сподели Публикувано: 22 януари, 2017 За тези, за които представлява интерес: Курс по сомелиерство 04.02.2017 г. DOMEX CONSULT с подкрепата на ресторант „Graphite” организира курс по сомелиерство с лектор Екатерина Петрова – инженер - технолог, преподавател по сомелиерство. Курса включва 2 модула: 1-ви модул: Въведение в сомелиерството – цена 90 лева Продължителност: 1 ден, 6 учебни часа по 45 мин. В теоретичната част са включени темите: - Понятие за производство на вината /винификация/, - Дегустацията като метод за окачествяване на вината, - Ароматни характеристики на винените сортове. След теоретичната част ще се проведат практически упражнения по дегустация с подбрани вина от български изби. 2-ри модул: Винени райони. Типове и стилове вина. Комбиниране на храна и вино – цена 135 лева Продължителност: 1 ден, 7 учебни часа по 45 мин. В теоретичната част са включени темите: - Винени райони в България и в света, - Типове и стилове вина, Специалните вина, - Представяне и подбор на вина в ресторант. Винен лист. - Основни принципи при съчетаване на вино с храна, - Съставяне на меню за винена вечеря, - Декантиране – техника и принадлежности След теоретичната част ще се проведат практически упражнения по дегустация с подбрани вина от винения лист на заведението. Дата за провеждане на курса: 04 – 05 Февруари 2017 г. След приключване на обучението всеки курсист получава СЕРТИФИКАТ за успешно преминат курс по сомелиерство. Място на провеждане: гр. София, ул. „Три уши“ №2 ЦПО към „Домекс Консулт“ ЕООД и Ресторант „Graphite” За повече информация и записване: e-mail: domex.bg@abv.bg и на телефон 0888 39 85 75 4 Връзка към коментар
Polina Публикувано: 24 януари, 2017 Сподели Публикувано: 24 януари, 2017 (редактирано) От мен португалското вино верде или на наш език младо вино. Бяло, леко пенливо и много ароматно: Редактирано 24 януари, 2017 от Polina 12 Връзка към коментар
lyusi Публикувано: 24 януари, 2017 Сподели Публикувано: 24 януари, 2017 Ами освен наздраве, какво друго може да се каже Наздраве, Поли! 2 Връзка към коментар
Polina Публикувано: 27 януари, 2017 Сподели Публикувано: 27 януари, 2017 (редактирано) Таз вечершното вино: Отново португалско, от район Дао. Червено и сухо. Редактирано 27 януари, 2017 от Polina 11 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 11 февруари, 2017 Сподели Публикувано: 11 февруари, 2017 Таз вечершното вино: _20170127_001514.JPG Отново португалско, от район Дао. Червено и сухо. Любимите ми зони са Дао и Доуро. Днес имаше дегустация на много изби в Ринг мола в София. Пробвах общо 7-8 вина от различни изби. Много хвалби и цени, но повечето едвам ставаха за пиене, включително за 20-30лв на намаление. В крайна сметка си харесах едно на Катарджина да не тръгвам празен. 3 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 15 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 15 февруари, 2017 (редактирано) Първата винарска изба, която посетих в Южна Африка - Beau Constantia. Семейна бутикова изба, на 15 км. от центъра на Кейптаун, в горната част на района Константия Нек. Първото вино - Pas De Nom White - 80% Совиньон блан и 20% Вионие. Совиньона е ферментирал в неръждаеми съдове, а вионието - във френски барици. Второто вино - Cecily - 100% Вионие, ферментирало във 225L френски бъчви - 20% нови, останалото в бъчви второ до четвърто зареждане. За мен това беше ново, непознато, интересно вино, в личната ми класация от тази изба - на първо място. Третото вино - Pas De Nom Red 2015 - 43% Мерло, 33% Каберне Фран, 12% Малбек, 6% Каберне Совиньон и 6% Пти Вердо. Четвърто вино - Lucca 2013 - 60% Мерло и 40% Каберне Фран, отлежавало 18 месеца във френски барици Петото вино - Aidan 2013, 50% Сира, 32% Пти Вердо, 11% Малбек и 7% Мерло. Мацерацията (настойване на ципите с гроздето) е 15 дни в стила на вината от Нов свят. Отлежавало 18 месеца в 225L френски бъчви (60% нови, 25% второ зареждане и 15% трето). Всичките вина имат над 90 точки от The Wine Advocate, Robert Parker. Някои са носители на златни и сребърни медали от разни изложения. Редактирано 15 февруари, 2017 от bulpa 16 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 16 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 16 февруари, 2017 От 22 до 26 февруари Пловдивският панаир ще е домакин на "Винария 2017". Съпътстващи изложби са: "Агра" - за биологично растениевъдство и животновъдство, "Вкусовете на Италия", "АПИ България" - за пчеларство, "Фудтекс" и "Хорека". Ако имате път към Пловдив, може да включите обиколка на панаира 6 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 24 февруари, 2017 Автор Сподели Публикувано: 24 февруари, 2017 Да представя вината на първата изба от винения тур из Стеленбош. Винарната - Villiera Започваме с брут розе - 40% Пино ноар, 30% Пинотаж, 25% Шардоне и 5% Pinot Meunier. Първият и последните две са типични сортове за производство на брут, но Пинтоажа е местно облагородяване. Добре им се беше получило. Втори брут - бял - 50% Шардоне, 30% Пино ноар, 16% Пинотаж и 4% Pinot Meunier. След уелкъм дринк, започна представянето на белите вина - совиньон блан и най-продаваното вино на избата Жасмин. При совиньона изненади нямаше - докрая на престоя ми, си затвърдих мнението, че това ми е един от любимите бели сортове Жасмин - това е моят фаворит, на място ни казаха, че е комбинация от Гевюрцтраминер, Ризлинг и Мускат Отонел (при което аз изпаднах във възторг), но сега като проверям какво точно сме пили, се оказа че тази комбинация се отнася за 2014 год. Актуалният бленд за 2016 е Гевюрцтраминер, Ризлинг и Шенин блан. Последното вино - Сира 2014 11 Връзка към коментар
примкаря Публикувано: 4 март, 2017 Сподели Публикувано: 4 март, 2017 Тази вечер сме на едно пивко комшийско винце - ''Котнар'' от района около Яш, Североизточна Румъния. Жена ми ходи днес в Лондон и ѝ поръчах любимото ми Мурфатларско Мерло от Северна Добруджа, но тя намерила само това бЕло винце 8 Връзка към коментар
Alexander Публикувано: 5 март, 2017 Сподели Публикувано: 5 март, 2017 Май трябваше да пиша в темата за оплакване, пих от гръцкото специално вино Retsina за първи път. Не бих повторил, много странно питие ми се стори. Връзка към коментар
Kaloyan89 Публикувано: 6 март, 2017 Сподели Публикувано: 6 март, 2017 (редактирано) Роца, обожавам Монбазийак, страхотно посещение. Иска ми се и на мен да посетя домейна някой ден. Също Сотерн, и двете са бели, сладки, пивки. Но трябва да обичате сладко вино, много хора предпочитат "сухо". Аз също не съм фен на червено, опитвал съм няколко пъти хубави вина и за ценители, Cote Rôtie примерно, но не мога да ги оценя по достойнство. Лятото пия розе от време на време, когато не ми се пие бира - Minuty, Côté de Provence... Редактирано 6 март, 2017 от Kaloyan89 1 Връзка към коментар
Worldismine Публикувано: 6 март, 2017 Сподели Публикувано: 6 март, 2017 (редактирано) Също Сотерн, и двете са бели, сладки, пивки. Но трябва да обичате сладко вино, много хора предпочитат "сухо". Аз също не съм фен на червено По-голямо извращение от сладкото вино е само кафе със захар Редактирано 6 март, 2017 от Worldismine 2 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 7 март, 2017 Автор Сподели Публикувано: 7 март, 2017 Това се позачудих, къде да го сложа - дали в тематата за бирата или тук Пенливо вино с хмел - с аромат на бира и вино, с вкус на вино. В другата бутилка е ликьор от хмел (да не се бърка с абсент). Може да се пият отделно, може и смесени. Пробвахме и двата варианта, интересни и необичайни за мен цвят, аромат и вкус. 7 Връзка към коментар
traveler Публикувано: 7 март, 2017 Сподели Публикувано: 7 март, 2017 Това се позачудих, къде да го сложа - дали в тематата за бирата или тук Пенливо вино с хмел - с аромат на бира и вино, с вкус на вино. В другата бутилка е ликьор от хмел (да не се бърка с абсент). Може да се пият отделно, може и смесени. Пробвахме и двата варианта, интересни и необичайни за мен цвят, аромат и вкус. 20170305_160623.jpg Винаги съм си мечтал за такова вино.Откъде да си намеря Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 7 март, 2017 Автор Сподели Публикувано: 7 март, 2017 (редактирано) Аз, лично го опитах в Ландсхут, Германия. В един магазин, специализиран за бири, зехтини, оцети, ракии и на последно място вино. Видях, че производителя има сайт, може да си поръчаш онлайн, ако толкова държиш да опиташ такова вино или по-лесният вариант - да го съчетаеш с някое пътуване до Германия. Редактирано 7 март, 2017 от bulpa Връзка към коментар
akair Публикувано: 18 април, 2017 Сподели Публикувано: 18 април, 2017 Кастра Рубра са пуснали ново вино: Купаж от 45% каберне совиньон, 35% мерло и 20% мавруд. В ценовия клас на Пендар-а е, но поне на мен не ми хареса толкова. 3 Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 28 април, 2017 Автор Сподели Публикувано: 28 април, 2017 Снощната дегустация - Росиди. Бутикова изба, която отдавна е попаднала в полезрението ми и с интерес следя развитието им. Лозята им се намират в с. Николаево до Сливен. Започнахме с бял "Унисон" - 50% шардоне и 50% гевюрцтраминер Второто вино "Шардоне" - ферментирало в бетоново яйце. За първи път чух от тях за такова яйце. В последствие няколко изби и винени проекти също си купиха такива яйца и започнаха да произвеждат този тип шардонета. (на общата снимка е второто вино отляво надясно) Третото вино - Розе от пино ноар 100% . Много елегантно вино. Затворено е със стъклена тапа, за която казват че е алтернатива на винтовите капачки. Четвъртото вино - Сира, отлежавала 12 месеца във френски бъчви. Петото вино - Рубин, отлежавал в български и френски бъчви. Тези двете вина са с потенциал за отлежаване. Изненадата на вечерта - оранжево вино. Последната бутилка без етикет, защото предстои да бъде бутилирано. За нас бяха донесли специално да опитаме. Леко лирично отклонение за оранжевите вина - правят се от бели сортове грозде по технология на червени вина, за разлика от розето, което се прави от червени сортове по технология на бели вина. Специално това вино на Росиди, е престояло 30 дни с ципите и твърдите части, за да стане този цвят. Ще се продава нефилтрирано (т.е. ако забележите, че е леко мътно - не е дефект). Миналата година направиха оранжево вино от шардоне, а тази година е от гевюрцтраминер. Силни аромати на смокиня, цитруси, много интересно вино. Край на описанието Да спомена за едно винено събитие в Пловдив - Дефиле "Вино и гурме" 2017 на 6 и 7 май в Стария град. Ако имате път към Пловдив в почивните дни, може да си направите една разходка из стария град. Няма да обяснявам колко е хубав Пловдив през пролетта 12 Връзка към коментар
Дани Магелани Публикувано: 28 април, 2017 Сподели Публикувано: 28 април, 2017 А знаеш ли каква е технологията на синьото вино? Връзка към коментар
bulpa Публикувано: 28 април, 2017 Автор Сподели Публикувано: 28 април, 2017 преди 17 минути , Dani Magelan каза: А знаеш ли каква е технологията на синьото вино? Не съм специалист и не съм опитвала все още синьо вино (някак си не мога да преглътна нещо с цвят на антифриз) Но това, което съм чувала е че се прави с естествени пигменти, добити от ципите на гроздето. 2 Връзка към коментар
примкаря Публикувано: 29 април, 2017 Сподели Публикувано: 29 април, 2017 (редактирано) Аз съм на гръцка вълна, ако видя в магазина вино или зехтин гръцка продукция винаги им налитам. Все ми се струва, че южните ни съседи са все още традиционалисти и си падат и малко богобоязливи, та сигурно би ги дострашало да ''кръщават'' продукцията си с разни модерни химии Кайзер пастърмата пък е мое домашно производство Редактирано 29 април, 2017 от примкаря 9 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега