Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

преди 2 минути , giafil каза:

има кой да те спре ...има квоти за внос на грозде .... има Митническа политика,

Първо ако си мислиш, че ей така ще си купиш грозде без Фитосертификат за износ от Сърбия или Македония няма как да стане...

ако внасяш десертно за вино, сметката няма да ти излезе...

Нещата не са полкова прости...За нелегален внос не ми се говори, това е не сериозно...

OK, че не е просто е ясно, няма да го обсъждаме.

Остава другото което си е реално, не се крие, нито някой се чуди- разхождане на грозде от единя край на България до другия и след това бутилиране на виното.

Връзка към коментар
преди 17 минути , bulpa каза:

...имам наблюдения за българското вино, които споделям неангажиращо...

Благодарности за което! 

Па си е време за обедна наздравица, с розе лимитирана серия- 60л, шато Равна гора, 2017г 🙂

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар
преди 2 часа, но нейм каза:

Едва ли в Испания или в Италия, или във Франция някой ще ти представи виното си като "барел ферментед". Кога ги научиха тези думички, да се чудиш?

Прав/а си, едва ли някой от Италия и Франция ще представи така вината си 🙂 

Тяхната концепция за шардоне е друга. Техните вина са свежи, леки с плодови аромати. Франция е известна с т.нар. бяло бургундско - четири области, в които се произвежда шардоне, като всяка област си има теророарните особености. Като качеството също се дели на 4 нива:

- Bourgogne Blanc: бели вина, в които е разрешено да се прави бленд от лозя от целия регион.

- Village: вино от конкретно село, което е маркирано с името на селото. (напр. Сантене)

- Premier Cru: от конкретно (първокласно) регистрирано лозе и винарна

- Grand Cru: от конкретно регистрирано като Grand Cru лозе и винарна

Няма да се впускам в подробности. Тези, които се интересуват ще намерят инфо.

 

Сега за барел ферментед шардонетата - зараждат се в новия свят: Калифорния. Освен ферментацията в бъчви, преминават и през малолактична ферментация, в резултат на което, виното става надъбено, мощно, пищно, плътно вино с ванилово-маслени аромати. Тези характеристики са характеристики на дъба, не на сорта. Дотолкова тези вина превземат пазара и се налагат, че се появява движението ABC (Anything but Chardonnay).

 

преди 3 часа, но нейм каза:

Какво значи елегантна френска бъчва? Защо не сте допуснали, че е българска бъчвата? 

Различните бъчви носят различни характеристики. Най-общо казано:

- американски дъб - кокос, кафе, пушек, тютюн, какао

- френски дъб - ванилия, мед, сушени плодове, ядки, сладко, масло

- български дъб - землисти тонове, гора, шума, листа

Тези неща съм ги научила по време на дегустации - имали сме дегустации на едно и също вино, лежало в различни бъчви и тогава се усеща разликата.

  • Харесвам 4
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 45 минути , bulpa каза:

теророарните

Я таз дума я научИх преди 10 деня, ма не е ли по-правилно-  тероарните. Иде от тероар. 😉
Иначе към @Alexander - ами и аз се очудих, но има доста лозови масиви и изби с тяхни такива. Разцъкай дори с гугъл земля около мелник и ще видиш. Оказва се там има доста  семейни изби със засадени млади лозя и стари такива по 100-200-300 декара. Та приятно се изненадах от това, че има българи заложили на устойчив бизнес модел, който може да изхрани и внуците им. 
С поста си не искам да засегна никого. Пълен лаик съм във винопознаването. Наздраве и весели празници 🙂

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Ще дам малко инфо как е в Испания, същото е в съседните страни  топ производители на вино в Европа, съкратил съм максимално всичко като информация.

 

1. Вино за маса-всекидневно-няма никакви изисквания да се обяви какво е гроздето,  откъде идва и т.н.-най-ниския клас, това са вина в кутии или по 1-2евро бутилката.

2. IGP, трябва да имат някакво качество за зоната, като минимум 85% от гроздето трябва да е от същата зона.

3. DOP, това са качествените IGP, имат изискване за качество на гроздето и при произвеждане на виното, според зоната.

4. DOC, най-високия клас,  трябва да са имали минимум 10 години стаж като DOP,  контрол от гроздето до продажбата на бутилката, включително физикохимичен, за хомогенност  и вкусов.

 

Това е линк, за всички зони DOC в Испания, избирате си от падащото меню зоната и излиза за последните години какво е било качеството на гроздето-долу има легенда - перфектно, много добро, добро, горе-долу и зле.

 

Отиваме на отлежаването.

Най-общо има минимални цифри според вида вино за цялата страна, както и по-високи цифри за някои от най-реномираните зони.

Ще пиша за червените вина, защото белите отлежават много по-малко и по-рядко.

За Испания като цяло са:

1. Crianza- минимум 24 месеца, от които минимум  6 месеца в бъчва.

2. Reserva - минимум 36 месеца, от които минимум 12 месеца в бъчва.

3. Gran reserva- минимум 60 месеца, от които минимум 18 месеца в бъчва.

 

Бъчвите трябва да са дъбови и  максимум 330 литра.

 

Има и по-ниски нива като Roble-дъб и Joven-младо, но за тях няма да давам информация.

 

 

Често някои производители си увеличават тези цифри, като някои по-сериозните зони имат свои  минимални изисквания и това долу  е за всички вина от Rioja.

 

1. Crianza- минимум 24 месеца, от които минимум  12 месеца в бъчва.

2. Reserva - минимум 36 месеца, от които минимум 12 месеца в бъчва.

3. Gran reserva- минимум 60 месеца, от които минимум 24 месеца в бъчва.

 

Бъчвите трябва да тип Бордо с обем 225 литра.

 

Вече някои от избите в Риоха отделно увеличават минималните за зоната изисквания, същото е за Ribera del Duero.

 

При по-сериозните изби, казват всяко вино, до коя година е добре да се изпие за оптимално качество, примерно някоя crianza от 2017, ще е с максимални вкусови качества до 2023, а примерно Protos  reserva 2014 ще в най-добро състояние до 2021-2022 или 7-8 години

Отделно, че Reserva Gran reserva се правят от други лозя, обикновено ако нормалното вино или crianza на една изба е от 10-15 годишно лозе, то ресервата е от 20-25, а Gran reserva 2012 е от 50 годишно и така е с всички по-реномирани изби.

Има тясна връзка между времето на отлежаване и времето което може да изкара след това без да се влоши.

 

Горното вино беше прост пример, има много други такива.

 

Понеже ме попитахте за примери, ето няколко примера за съвсем нормални вина с цени 4-10 евро.

Finca la Estacada 12 meses 2015-2016 от  3-4 сорта грозде e за 6-7 евро, лозята са техни със средна възраст 25 години, бъчвите от американски дъб.

Finca La Estacada Tempranillo 6 Meses, цена 3,50 евро.

Viña Cumbrero Rioja 2013-2014 reserva, отлежавало в бъчви от американски и френски дъб 25 месеца, отделно в бутилката на цена от 8 евро.

Cune crianza Rioja , отлежавало 12 месеца в бъчва е на цени около 6 евро

Diego de Almagro Crianza-Valdepeñas, това е зона с по-евтини вина за всеки ден, това е вино отлежало 6 месеца и минимум 2-3 години в бутилка и се продава за по 4-5 евро също.

 

Има и по-ниски цени от примерите ми горе на вина от не толкова реномираните им зони, да не говорим, че винаги има намаления на някое вино и цените стават съвсем други..

Всички примери, които съм дал съм ги пил многократно, та като говорим поне за цени, нашите вина са значително по-скъпи за идентично качество, като под качество разбирам какво е струвало да се произведе, като пари и време, не само емоция.

 

Дал съм примери  само нисък и среден ценови клас, за вина, които се намират почти навсякъде.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към коментар

@Alexander чудесно е, че си решил да споделиш тези знания с нас. Благодаря, за което 🙂

 

Мислех, че говорим за друг клас вина. Заблудих се, защото показаните от теб скъпи български вина са само от лимитирани серии.

 

Но щом си дал инфо за "нормални вина с цени 4-10 евро" веднага мога да ти изредя няколко български изби с масовите им вина в този ценови клас:

Меди Вали:  - Серията А GOOD YEAR, цена до 7-8,00 лв в магазин, серията EXCENTRIC INCANTO - около 12 лв, серията INCANTO - пак около 12-14 лв, виното Great Bulgaria - Произход: Рубин и Мавруд – Тракийска низина, Мелник 55 – Югозападна България (района на Сандански), Гъмза – Северозападна България, е превъзходно вино на цена 20 лв.

 

Катаржина: серията CALLISTO - био вино, цена около 8 лв; сериите Мезек и CHEVAL De KATARZYNA също са около 8лв, серията CONTEMPLATIONS - 11лв, Серията THE ESTATE - цена 12,50

 

Рупел - серията Spancha, цена 10,00лв, Поморийско злато - серията Пентаграм - 7,50лв

 

Няма смисъл да изреждам, тези вина ги има в големите хипермаркети, всеки може да види и да сравни цените. И след като сме заговорили за цени, в Лидъл има испански вина по 5-6 лв.

  • Харесвам 3
  • Браво 2
Връзка към коментар

За скъпи не писах, защото не съм пробвал много, да не казвам, че са  много малко, като повечето пробвани от мен трудно могат  да се купят и намерят, отделно, че не съм  разбирач и е безсмислено да разсъждавам над тях.

Дадох примери с нормални и по-евтини вина,  които са с доста сериозна информация, относно лозя, изби, отлежаване, история  и пр и същевременно на ниски дори за нашите разбирания цени.

Почти всички от изброените от теб български вина съм ги пил, като са ми допаднали  А GOOD YEAR и леко CHEVAL, обичам да пробвам и винаги давам малко по-висока оценка от тази която  заслужават.

 

За мен като пил и от другите, които изброих, просто едно вино от горе изброените от мен  за 4-5 евро, се равнява като  вкусови качества и леко се доближава като отлежаване и пр, а това струва пари на наши от 16-18лв най-грубо, това е което се мъча да обясня от началото. 

Същото и при сравнение  с португалските вина, просто за едно и също качество, нашите са по-скъпи.

 

Специално за Лидъла съм скептично настроен, много рядко оттам съм купувал нещо, което поне малко да става, да не говорим, че болшинството от чуждите  вината  са произведени специално за Лидъл..

Виж в Лидъл в Германия за същите пари, вече имам какво да се купи.

 

 

 

 

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз бях предубедена за Лидл. От вината които пуснаха тази година в коледната серия преди 1 месец пробвахме австрийски ризлинг и френски пино-ноар, и двете на цена около 6-7 лева. Това беше супер съотношение качество - цена. Не успяхме да затвърдим пробването, след три дни вече нямаше от тези вина.

Връзка към коментар

Подариха ми Istar Caberne Frank 2018, естествено на етикета няма абсолютно нищо като информация, освен червено сухо вино и колко алкохол има-14%, все едно е вино за 5лв.

😔

Според сайта им, е отлежавало цели 6 месеца във френски дъб, като  избата има собствени лозя.

 

Ще го отворя днес, очаквам да става, на цена от 14,50лв са сайта им, вероятно по магазините е с още 1-2лв поне отгоре.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 11 минути , Alexander каза:

Подариха ми Istar Caberne Frank 2018, естествено на етикета няма абсолютно нищо като информация, освен червено сухо вино и колко алкохол има-14%, все едно е вино за 5лв.

😔

Според сайта им, е отлежавало цели 6 месеца във френски дъб.

 

Ще го отворя днес, очаквам да става, на цена от 14,50лв са сайта им, вероятно по магазините е с още 1-2лв поне отгоре.

 

Алекс, има си  и коректни винарни. Ние всяка година, заръчваме вино +етикет, наша снимка, през годината и раздаваме, на семейството и приятелите.

Тази година, виното е от Панагюрище, около 17 лева излезе, с етикета.

Ето, какво пише:

 

D749426C-4274-4360-A8BF-F3F630C5FF60.jpeg.08393fa3088b04f6771ebc8bcff13e98.jpeg

 

E724B8B7-A3AB-4680-8BA7-88CED8582343.jpeg.7ae0e737812777432811fcfb57aa4069.jpeg

Връзка към коментар

Мога да препоръчам вината на изба Старо Оряхово ( @bulpa ме насочи) . Много бях впечатлена! Купиха ми 4 вида от там, но трябва да ги потърся в магазините. Цената беше нещо от рода на 12-14лв.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз наистина не мога да разбера защо не се пише нищо. Всеки нормален човек и всеки собственик на изба, би искал да се напише, ако има какво.

Това си е чиста и безплатна  реклама, не струва нито стотинка повече, но масово не пишат.

 

Бих го провал този Мавруд и аз!

преди 1 минута , Цвете каза:

Мога да препоръчам вината на изба Старо Оряхово ( @bulpa ме насочи) . Много бях впечатлена! Купиха ми 4 вида от там, но трябва да ги потърся в магазините. Цената беше нещо от рода на 12-14лв.

Дай да видим де, цената е идеална.

Аз поне не съм пил наше вино което да ми допадне под 10лв. За под 10лв, много малко стават за пиене за мен.

Иначе ми харесваха 7 grapes, stalion, le photographe.

 

Най-доброто българско което съм пил е на Драгомир, гледам, че имат собствени лозя 12 годишни и е отлежавало 12 месеца + 12 месеца в бутилка, да много добро е, но и цената е сериозна над 40лв по магазините.

1573863566__2020-12-19_122211.png.23ea442bbdd15e56cb67f845bcc6217a.png

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 3 минути , Цвете каза:

Няма какво да ти покажа, изпих ги отдавна 😄

https://www.sow.bg/

Няма червени.... сега или по принцип са само бели?

преди 9 минути , Alexander каза:

Аз наистина не мога да разбера защо не се пише нищо. Всеки нормален човек и всеки собственик на изба, би искал да се напише, ако има какво.

Това си е чиста и безплатна  реклама, не струва нито стотинка повече, но масово не пишат.

 

Бих го провал този Мавруд и аз!

Дай да видим де, цената е идеална.

Аз поне не съм пил наше вино което да ми допадне под 10лв. За под 10лв, много малко стават за пиене за мен.

Иначе ми харесваха 7 grapes, stalion, le photographe.

 

Най-доброто българско което съм пил е на Драгомир Питос, гледам, че имат собствени лозя 12 годишни и е отлежавало 12 месеца + 12 месеца в бутилка, да много добро е, но и цената е сериозна над 40лв по магазините.

1573863566__2020-12-19_122211.png.23ea442bbdd15e56cb67f845bcc6217a.png

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 1 час, Alexander каза:

Аз наистина не мога да разбера защо не се пише нищо. Всеки нормален човек и всеки собственик на изба, би искал да се напише, ако има какво.

Това си е чиста и безплатна  реклама, не струва нито стотинка повече, но масово не пишат.

И наистина си прав, това е често срещан проблем. Причините може да идват от вътрешнозаводската организация до чисто параноично-налудничеви подбуди. 

 Производителя е задължен да упомене сорта грозде, ако не на етикета, то на контра етикета(този, който се лепи на задната част на бутилката). Ако виното е в кутия се поръчва допълнителен стикер, съдържащ сорт,произход, % и т.н. Но представи си, че търговец спешно поръчва голямо количество от дадена серия, а производителя няма достатъчно контраетикета или стикери, а бърза да изпълни заявката, защото може да няма втора.

Друга причина, която ме е изненадвала най-много е, че купажа на успешните, качествени вина би могъл да се пази в тайна, като защита от конкуренцията. А това съм го чувала от технолог. Не споря и не коментирам.

В случая с Istar Caberne Frank 2018, това е сорта на виното. Cabernet Franc е латинското наименование на Каберне Фран. Но да, задължително е да има по-подробно описание на продукта. Най-малкото за да грабне клиента от пръв поглед. Преди време гледах интервю с куратор на известен музей, който обясняваше, че една картина, за да е успешна и да предизвика емоция, трябва да разказва интересна история. С пълна сила това важи и за едно добро вино. Каква по-интересно история от самото раждане на един шедьовър в чаша? 🙂

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

Аз наистина не мога да разбера защо не се пише нищо. Всеки нормален човек и всеки собственик на изба, би искал да се напише, ако има какво.

Това си е чиста и безплатна  реклама, не струва нито стотинка повече, но масово не пишат.

1573863566__2020-12-19_122211.png.23ea442bbdd15e56cb67f845bcc6217a.png

Лека забежка встрани, но аз не мога да разбера защо не се пише нищо, а това, което се пише не е на български, а на английски.  Каква е тази мания в тази държава (все още) да се пише всичко на английски. Английският официален език ли е? Отиваш на автомивка - уош енд гоу, в ресторанта - ует флоор, в кафенето - тейк ауей.  По вносните стоки, а то други няма, лепнати едни етикети на български с един шрифт с лупа да го четеш. Това си е тих терор над купувача. Редовно в големите магазини някой ме моли да му прочета нещо. защото не виждал и му е ситен шрифтът.

 

И с вината същото - българските вина са с етикет на английски - жалка картинка. 

 

Португалски вина - етикетът на поругалски, Италиански вина - етикетът на италиански, испанските - на испански, френските - на френски. 

Само не ми излизайте с аргумента за международни езици! Никой гражданин в държавата не е задължен да знае чужди езици.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 19 минути , но нейм каза:

Лека забежка встрани, но аз не мога да разбера защо не се пише нищо, а това, което се пише не е на български, а на английски.  Каква е тази мания в тази държава (все още) да се пише всичко на английски. Английският официален език ли е? Отиваш на автомивка - уош енд гоу, в ресторанта - ует флоор, в кафенето - тейк ауей.  По вносните стоки, а то други няма, лепнати едни етикети на български с един шрифт с лупа да го четеш. Това си е тих терор над купувача. Редовно в големите магазини някой ме моли да му прочета нещо. защото не виждал и му е ситен шрифтът.

 

И с вината същото - българските вина са с етикет на английски - жалка картинка. 

 

Португалски вина - етикетът на поругалски, Италиански вина - етикетът на италиански, испанските - на испански, френските - на френски. 

Само не ми излизайте с аргумента за международни езици! Никой гражданин в държавата не е задължен да знае чужди езици.

О да, много ме дразни и мен,  най-редовно не мога да разбра едно вино дали е вносно или българско! Трябва сериозно да се огледа

И не само при вината, навсякъде наблюдавам тази тенденция.

  • Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, Alexander каза:

О да, много ме дразни и мен,  най-редовно не мога да разбра едно вино дали е вносно или българско! Трябва сериозно да се огледа

И не само при вината, навсякъде наблюдавам тази тенденция.

Хехе, щом на теб ти е трудно, дет си с пет езика, питаш ли ги хорицата, дет си знаят само местния диалект?:girl_cray2:🤪🍾Па и на тях им се пие вино:))))

  • Смея се 1
Връзка към коментар
преди 6 часа, Alexander каза:

естествено на етикета няма абсолютно нищо като информация, освен червено сухо вино и колко алкохол има-14%, все едно е вино за 5лв.

Ще ми е интересно да коментираш етикета на бутилката в средата. Няма заден етикет, само този е. Ориентировъчна цена 25 евро. 

 

PSX_20201219_183013.jpg.c12f089044f39a45200a257c7aae331e.jpg

 

Когато съм в настроение, ще разкажа за тази дегустация на испански вина 🙂

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Не мога. Не съм го виждал, нито чувал. Вероятно има и такива без информация, но са точно толкова, колкото у нас с информация.

 

Това вино не се среща във всеки магазин със сигурност, вероятно е за по-сериозни пиячи и познавачи и така бих приел да няма нищо, ако се продава само в специализирани магазини и пр.

 

Разкажи как са тези вина.

 

  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Това средното вино, е от една винарна, близо до Барселона. Ако не се лъжа. Били сме там на дегустация, преди време. 

Pares Balta се казва винарната, ние  пием една една тяхна Cava, около 20 евро бутилката.Не са им евтини вината, отлежават в дъбови бъчви, ама колко време, не мога да кажа. Имам снимки някъде - на единия вход, има фонтанче, вместо вода - циркулира вино:))))
Но то, там имаше толкова много бъчви и вина, че след третата чаша, всички ми се видят еднакви.:))))

Помня, че повечето бяха с някакви плодови нотки - ягоди, малини.

  • Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 10 минути , AlexandraKo каза:

Това средното вино, е от една винарна, близо до Барселона.

Тъкмо щях да кажа, че и без да знаеш нещо за виното, веднага се разбира че е каталунско, от етикета, разбира се. 

Връзка към коментар
преди 33 минути , но нейм каза:

Тъкмо щях да кажа, че и без да знаеш нещо за виното, веднага се разбира че е каталунско, от етикета, разбира се

Може ли да обосновеш характеристиките на каталунския етикет за вино? От чисто професионално любопитство питам 🙂

 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.