Topfly Публикувано: 28 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2018 Тази карта най-добре показва разликата в стандартите в различните държави защотото БВП е по паритета на покупателната способност 3 Връзка към коментар
П.Кръстев Публикувано: 28 февруари, 2018 Сподели Публикувано: 28 февруари, 2018 преди 25 минути , Topfly каза: Интересно е да се види какво е било положението през 1890-та година.. http://brilliantmaps.com/europe-in-gdp-per-capita-1890/ Мога да направя една карта за 2190-та, сигурно няма да съм много далеч от истината 3 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 8 март, 2018 Сподели Публикувано: 8 март, 2018 Някой може ли да ми обясни защо в държава като Франция, която много се гордее с националната си кухна, има толкова много ресторанти на Макдоналдс? 1 Връзка към коментар
venceremos Публикувано: 9 март, 2018 Сподели Публикувано: 9 март, 2018 преди 12 часа, Topfly каза: Някой може ли да ми обясни защо в държава като Франция, която много се гордее с националната си кухна, има толкова много ресторанти на Макдоналдс? Вероятно заради многото туристи... аз винаги съм била на мнение, че е най-добре да опиташ местната кухня, независимо дали ще ти хареса или не, но понякога разликата в цените може да окаже влияние в посока Макдоналдс и подобни вериги. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 март, 2018 Сподели Публикувано: 9 март, 2018 3 minutes ago, venceremos said: Вероятно заради многото туристи... аз винаги съм била на мнение, че е най-добре да опиташ местната кухня, независимо дали ще ти хареса или не, но понякога разликата в цените може да окаже влияние в посока Макдоналдс и подобни вериги. В Гърция, Италия и Испания също има много туристи, но там Макдоналдс е доста по слаб. В Гърция конкретно разликата е 10 пъти спрямо Франция... Връзка към коментар
Георги Публикувано: 9 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 9 март, 2018 https://www.thelocal.fr/20150703/why-do-the-french-love-mcdonalds-so-much https://www.quora.com/Why-is-McDonalds-so-popular-in-France Малко коментари по темата, повечето отбелязани фактори аз лично не мисля, че имат голям ефект, но може би комбинацията от удобството, цената, дългите работни часове и т.н. в комплект си дават своето. Но това пък е валидно и за повечето държави по света, където Макдоналдс нямат голямо присъствие, така че според мен си има и културен феномен. Може би най-сериозният изброен фактор, е че са практически монопол и почти нямат конкуренция от другите подобни вериги. Може би картата би изглеждала по по-различен начин, ако се избори брой ресторанти на милион жители в комбинация от Макдоналдс, KFC, Burger King и т.н. Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 март, 2018 Сподели Публикувано: 9 март, 2018 38 minutes ago, Георги said: Може би картата би изглеждала по по-различен начин, ако се избори брой ресторанти на милион жители в комбинация от Макдоналдс, KFC, Burger King и т.н. Не съм убеден, че карта би изглеждала по различно. Нямам спомени в Гърция, Италия или Испания други международни вериги да са по силни. По скоро обяснението е има ли силен местен Фаст фууд? В Гърция, Италия или Испания има силен местен бизнес с гирос, пици на парче, сандвичи или тапас, а френската кухня като цяло не е подходяща за Фаст фууд. В България също има доста дюнерджийници, баничарници, пици на парче и т.н., които са директна конкуренция на Макдоналдс. 2 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 9 март, 2018 Автор Сподели Публикувано: 9 март, 2018 Преди 1 час, Topfly каза: Не съм убеден, че карта би изглеждала по различно. Нямам спомени в Гърция, Италия или Испания други международни вериги да са по силни. По скоро обяснението е има ли силен местен Фаст фууд? В Гърция, Италия или Испания има силен местен бизнес с гирос, пици на парче, сандвичи или тапас, а френската кухня като цяло не е подходяща за Фаст фууд. В България също има доста дюнерджийници, баничарници, пици на парче и т.н., които са директна конкуренция на Макдоналдс. То не става въпрос да са по-силни, но да ги има. Статистиката все пак изброява само макдоналдс, а дори Бъргър Кинг в Гърция да е на 50% от техните ресторанти пак вдига процента на фаст фуда като цяло. А аз си мисля, че това трябва да гледаме, не да се фокусираме конкретно върху Мкд като бранд, колкото за този тип храна като цяло. И да, аз бих включил съвсем спокойно всички дюнерджийници, баничарници и т.н. места за бързо хранене в същата статистика. 2 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 9 март, 2018 Сподели Публикувано: 9 март, 2018 преди 2 часа, Георги каза: така че според мен си има и културен феномен. Културнен феномен е, че французите са много повече обсебени от "американа", отколкото клишетата подсказват. Никой французин публично няма да си признае, еле пък - пред чужденец, че е пил калифорнийско вино, но във вътрешния му мир багетата с камембер и хамбургерът живеят в устойчиво добросъседство. 9 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 9 март, 2018 Сподели Публикувано: 9 март, 2018 Интересно е и защо Швеция е много по американизирана от Норвегия и Финландия...Обичаме да слагаме в едно скандинавските държави, но явно и там има голяма разлика... Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 13 март, 2018 Сподели Публикувано: 13 март, 2018 (редактирано) Турците, бошняците и косоварите са доста по чистоплътни от повечето европейци. Тяхната мания към миенето на ръцете би могла да се обясни до някъде с вярата, но защо са толкова напред в списъка португалците, гърците и румънците? От друга страна ниските резултати на уж много културните холандици и италианци е доста изненадваща. Дано тези резултати не са валидини и за персонала в заведенията за обществено хранене... Редактирано 13 март, 2018 от Topfly Връзка към коментар
Oshko Публикувано: 13 март, 2018 Сподели Публикувано: 13 март, 2018 преди 30 минути , Topfly каза: Турците, бошняците и косоварите са доста по чистоплътни от повечето европейци. Тяхната мания към миенето на ръцете би могла да се обясни до някъде с вярата, но защо са толкова напред в списъка португалците, гърците и румънците? От друга страна ниските резултати на уж много културните холандици и италианци е доста изненадваща. Дано тези резултати не са валидини и за персонала в заведенията за обществено хранене... Италианец и българин влизат в тоалетна. На излизане италианецът забелязва, че българинът не си мие ръцете и му казва: - Нас от малки ни учат да си измием ръцете, след като сме ходили до тоалетната. - А нас от малки ни учат да не си пикаем по ръцете! 2 2 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 13 март, 2018 Сподели Публикувано: 13 март, 2018 При нас, за съжаление е доста кофти цветът, Европа и Северна Америка са ясни, но на мен лично ми правят впечатление югоизточна Азия и Чили Връзка към коментар
Zaro Публикувано: 13 март, 2018 Сподели Публикувано: 13 март, 2018 преди 1 минута , Фичо каза: При нас, за съжаление е доста кофти цветът, Европа и Северна Америка са ясни, но на мен лично ми правят впечатление югоизточна Азия и Чили За Югоизточна Азия и аз съм изненадан, но за Чили...там един човек свърши черната работа преди години, за бъде сега държавата най-развитата на континента. 3 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 13 март, 2018 Сподели Публикувано: 13 март, 2018 Сега обърнах внимание, че и Япония е в изненадващ (за мен) цвят ... Връзка към коментар
tch Публикувано: 13 март, 2018 Сподели Публикувано: 13 март, 2018 преди 48 минути , Фичо каза: Сега обърнах внимание, че и Япония е в изненадващ (за мен) цвят ... Предполагам, че част от хората бягат заради голямото натоварване на работното място. Там редовно някой умира от изтощение. 1 Връзка към коментар
Topfly Публикувано: 14 март, 2018 Сподели Публикувано: 14 март, 2018 Като говорим за таланти е добре да видим и от къде емигрират в най-голяма степен супер богатите... Връзка към коментар
wilks Публикувано: 3 април, 2018 Сподели Публикувано: 3 април, 2018 (редактирано) Това не е точно карта от този вид като горните, но пак е интересна идеята. Показва реалните размери на различните държави спрямо останалите в различните части на света. Тук е дадено обяснението защо се получава разликата между действителните размери на държави, с тези, които виждаме на картите в атласите. А това е сайтът с приложениетоhttps://thetruesize.com/# Във връзка с веригите за бързо хранене: На 8.03.2018 г. в 23:07, Topfly каза: Някой може ли да ми обясни защо в държава като Франция, която много се гордее с националната си кухна, има толкова много ресторанти на Макдоналдс? Два куриозни факта, с които съм се сблъсквал блуждаейки из интернет пространството през годините: В Белгия до съвсем скоро (средата на миналата година), нямаше Burger King. Причината е някаква задявка в реклама в миналото с краля (King) на Белгия. Даже имаше цели форуми, създадени в името на каузата, като например 'We want Burger King in Belgium" и т.н. И втория: мисля че до към 2016 нямаше KFC в Швейцария. Тук не съм се ровил за причините, но някъде беше споменато, че според някакво проучване на тяхната здравна организация, пилешкото месо било много вредно, и съдържало много по-вредни хормони от примерно телешкото или свинското. Във форумите на германците, работещи и живеещи в Швейцария, имаше истории как уикендите са се качвали по колите целите семейства, и са отивали до първия немски град с KFC да си купуват кофи с пържено пиле. Редактирано 3 април, 2018 от wilks допълнение 6 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега