Прескочи до съдържание

Триседмична обиколка на България (за чужденци)

Роца

Препоръчани мнения

Не разбрах през кой месец ще се пътува.

От 21 юли до 6 август Белоградчишките скали са сцена на Софийската опера :) - ще е зор с нощувките и посещението на скалите.

Пещерата Магура - от 21 юли до 30 юли - също ще бъде сцена на Софийската опера, и билетите, от по 80 лв, вече са изкупени за всички събития :mad:.

Магурата, ако ще ходят през този период, може да се замени с пещера Леденика, която е до Враца.

В района на Смолян - бих препоръчал нощувка в село Смилян. В хотел Родопски рай могат да се насладят на типични родопнски манджи.

• Харесвам 6
Връзка към коментар

В деня, в който ще се посети Троянския манастир - аз бих продължил на юг през прохода Троян-Кърнаре, за да посетя Копривщица (ако остане в програмата). От Копривщица бих тръгнал към Казанлък с посещение на различни тракийски гробници (включително Старосел, да идат в Избата и да пробват вино.) и от Казанлък бих тръгнал в посока север - към Велико Търново през прохода Шипка, като така по път ще посетя Шипка, Етъра, Габрово и нощувка във Велико Търново. А, оттам пътят ми ще продължи през Арбанаси към Шумен (платото, Мадара), Преслав, Плиска и Варна :). След Варна, Аладжа манастир и Балчик, бих тръгнал към Поморие (бих направил там нощувка) и от Поморие, през Странджа и Сакар бих се спуснал към Родопите :).

• Харесвам 2
Връзка към коментар

37 minutes ago, Polina said:

Тогава Пловдив да го изключим,  защото лятото там е непоносимо горещо? Както изключваме и Искърското дефиле, м? ;)

Никой от нас не знае какъв тип почивка предпочитат, ако се съобразим с това което Роца е написала, посочените места са основно градски тип и лесно достъпни. Като добавим и не особено добрите пътища, като цяло програмата трябва да се скъси, а не да се добавят допълнителни места. Нека им оставим нещо и за следващия път като решат да дойдат в Бг на разходка. И Рилските езера, и Мусала, Мальовица,  и Попово езеро и Безбог... Нека има какво да видят тогава. Не правете такива програми максимум, защото накрая ще се приберат по-уморени отколкото са тръгнали.

Няма да предлагам програма максимум - по-скоро е добре да опитат по нещо от всичко- оттук оттам. Малко планина, малко пещери, малко манастири, малко язовири. Пловдив не се пипа - всъщност, предлагам да го ползват като база за няколко нощувки и да го разглеждат основно вечер, като се връщат от път и се е поразхладило. Всъщност, бих предложил да си направят програмата изцяло в Южна България, точно с идеята да могат повече да се насладят на местата, които ще посетят. Държа да отбележа, правя го основно заради по-добрите пътища, иначе аз харесвам повече северната част на страната (с изключение на местата над 2000 м надморска височина).

Казах, че Калиакра се набива на очи като липсваща, но аз не бих я включил в програма с толкова много други обекти. Нека североизточната част на страната я оставят за друг път, все пак и във Варна има летище  :).

За Искърското дефиле - прекрасно е пеш, с колело или с влак. Съжалявам, ако бях твърде рязък, но този път ме ужасява. Реално в Родопите пътищата са с повече завои, но и с по-лоша настилка, та шофьорите карат по-внимателно. Когато мина Искърското дефиле в кола без да повърна, може и да запаля една свещичка в Черепишлия манастир ;)

А по повод на горното мнение на Yavor - не му завиждам на шофьора, който да трябва да минава всички тези балкански проходи в поредни дни. Това става обиколка на България с трудност като за Тур дьо Франс  :)

Аз ще се опитам утре на свежа глава да слобя нещо цялостно. От мене лека нощ! :)

П.П. И последно - ако датите позволяват, програмата може да се направи така, че да съвпадне с някой от големите летни събори в Родопите - на Рожен тази година събор няма да има, но Илинденският събор и гайдарското надсвирване в Гела е нещо невероятно (тази година е на 5 и 6 август). На няколко пъти съм водил чужденци там и всичките ми казват, че това е било най-запомнящото се нещо от лятото им в България.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен това е много път. Аз бих олекотила програмата като пропусна Враца, Тетевен, Севлиево, Арбанаси. Тук бих вместила Боженци и Етъра, ако позволява времето. После бих пропуснала Шумен (паметникът 1300 години България е як, но не по-як от Балчик или Созопол), побити камъни (там няма какво толкова да видят освен пясък и няколко камъка), Овеч (след Царевец си мисля, че Овечката крепост ще бледнее), Поморие (Несебър е по-добра опция, макар че аз бих направила нощувка в Созопол). Също бих прескочила Казанлък и няколкото пещери. Бих се спряла на Дяволското гърло плюс още една пещера примерно. От манастирите  бих оставила Рилски и бих включила Бачковски. Останалите не че не са укални, но на мен ми идват в повече. Бих отделила повече време на Пловдив и Родопите/ Рила. Нощувка в Триград вместо в Девин. Природата там е уникална. За Рилските езера съм с особено мнение. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар

Парадоксалното е, че не познавам много добре България и не съм бил никога в Северозападна България, нито в Рила, Сандански, Мелник, Созопол, Копривщица, Панагюрище, затова не мога да ги коментирам тези места. Обещавам, че в бъдеще ще посетя поне някои от тях. Но, горе-долу познавам североизточна България, защото съм от Варна и затова се съгласявам с Алекс, че Овечката крепост в Провадия може да се пропусне, загуба на време в сравнение с Царевец. Калиакра и Шумен са също излишни, с риск да обидя всички почитатели на Калиакра. В Преслав и Плиска не съм бил, но от снимките ми изглеждат пълна бутафория. Но, всичко е въпрос на вкус, затова е трудно да се дават съвети. Аз лично бих елиминирал тези места.

С риск да хвърля бомба във форума, искам най-искрено да заявя, че след посещение на Елзас преди няколко години, където останах в див възторг от невероятните малки градчета и села като Колмар, Риквир, Рибовил, Егисхайм, Хунавир и т.н., мои приятели ме заведоха ентусиазирани в Боженци и Етъра и просто им благодарих любезно, защото след Елзас и Боженци и Етъра ми изглеждаха доста постни и прехвалени. Hе бих отишъл там отново, нито бих завел жена ми там или други чужденци приятели. 

Аз лично препоръчвам на моите приятели чужденци следните обекти в България - Боянската църква, Пловдив, Банско, Благоевград, Рилския манастир, Батак, Велинград, Велико Търново, Мадара, Морската градина във Варна, Балчик, Несебър. От местата, в които съм бил до този момент, тези са ми харесали. Може би си струва да се видят Белоградчишките скали, Плевенската панорама и Рилските езера, плюс някои места в Родопите, но пак казвам не съм бил и е трудно да преценя. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Според мен е важно да се нареди програмата така, че хем много да се види, а пък да остане и време за почивка, а и нещо за да се върнат пак. Примерно:

София, Белоградчик - 1 ден;

Трявна, Велико Търново - 1 ден; 

Русе. Сребърна - 1 ден; 

Шумен, Мадара - 1 ден; 

Варна, Калиакра, Балчик, Аладжа манастир - 4 дни; 

Несебър - 1 ден; 

Смолян, Рожен - 1 ден; 

Пловдив, Дряновски манастир, Старосел, Хисаря - 2 дни; 

София, Рилски манастир, Сапарева баня, Рилски езера, София - 3 дни. 

Реално не може да се обхванат и природните дадености, и културно-историческите места за 15 дни, а ако включим и винен туризъм, тогава следва голямо пренареждане. 

Редактирано от Миланка
допълване на текста
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Всички предложения са супер, но наистина ще се "убият" от пътуване. По огромна част от маршрута магистрали няма :) , ограниченията на скоростта на места за безумни, на други пък някои си стоят нарочно да създават проблеми точно на чужденците. Дори ида няма дупки, малките пътища в планините могат да са доста изморителни. Да не говорим, че нашите пътища могат да са много опасни за хора, свикнали с различно поведение на пътя.  Това само като предупреждение за тях :) 

Боженци не го препоръчвам. Пътят до там е пълен отврат, тесен, колкото да се съберат кола и половина. Разни, с мутроподобно поведение и огромни коли са в състояние да изхвърлят от пътя всеки, когото срещнат. А там напоследък май има доста такива. Селцето е китно, но последно като ходих беше позападнало, плюс контраст с някои доста "излъскани" къщи, кръчми, миризма на скара-бира....

За Пловдив с две ръце. Нищо че ще е горещо. Сигурна съм, че ще им хареса дори и в жегите. Пролетта водихме гадже-германец ;) беше като залепнал за Стария град.

Като говорим за Родопите, да не пропускаме, че Кърджали - Златоград - Смолян е кратко разстояние, но може да отнеме и 5 часа с кола.

Общо взето, моето мнение е да се намалят точките за всеки един ден. Обиколката е твърде изчерпателна и да пропуснат Рилските езера и Рилския манастир като за първо посещение в България няма да е голяма загуба. Ако си говорим за манастири - и Троянският е хубав, и Бачковския. Отделно, че по край Рилския манастир паркирането като за чужденци може да е приключение ;) 

В Шумен какво ще правят? Ако е заради Мадара - да минават да я видят и да гонят морето. Нямат работа там.

Сребърна също не препоръчвам - не защото не си струва, а защото е отклонение, което ще им "изяде" близо половин ден в път. Сравнението между Аладжа-манастир и Басарбовските и Ивановските скални манастири е в полза на последните, но да не им станат много манастирите. Въпрос на предпочитания, пък да не забравяме че са с тийнове.

Отделете повече време на Велико Търново и Етъра. В Търново има и нещо като "музей на восъчните фигури".

Сигурна съм, че си станала "разногледа" от толкова много идеи и мнения.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
Евгени Димитров

Ако отивате към Триград, покрай Ягодинската пещера, препоръчвам Харамийската. Тя си е по-екстремна, там се ходи с придружители. Провери Гугъл, направете уговорка предварително с момчетата алпинисти. Голям кеф беше, гарантирам 100% удоволствие. 

Връзка към коментар
преди 4 часа, Crazy Horse каза:

Парадоксалното е, че не познавам много добре България и не съм бил никога в Северозападна България, нито в Рила, Сандански, Мелник, Созопол, Копривщица, Панагюрище, затова не мога да ги коментирам тези места. Обещавам, че в бъдеще ще посетя поне някои от тях. Но, горе-долу познавам североизточна България, защото съм от Варна и затова се съгласявам с Алекс, че Овечката крепост в Провадия може да се пропусне, загуба на време в сравнение с Царевец. Калиакра и Шумен са също излишни, с риск да обидя всички почитатели на Калиакра. В Преслав и Плиска не съм бил, но от снимките ми изглеждат пълна бутафория. Но, всичко е въпрос на вкус, затова е трудно да се дават съвети. Аз лично бих елиминирал тези места.

С риск да хвърля бомба във форума, искам най-искрено да заявя, че след посещение на Елзас преди няколко години, където останах в див възторг от невероятните малки градчета и села като Колмар, Риквир, Рибовил, Егисхайм, Хунавир и т.н., мои приятели ме заведоха ентусиазирани в Боженци и Етъра и просто им благодарих любезно, защото след Елзас и Боженци и Етъра ми изглеждаха доста постни и прехвалени. Hе бих отишъл там отново, нито бих завел жена ми там или други чужденци приятели. 

Аз лично препоръчвам на моите приятели чужденци следните обекти в България - Боянската църква, Пловдив, Банско, Благоевград, Рилския манастир, Батак, Велинград, Велико Търново, Мадара, Морската градина във Варна, Балчик, Несебър. От местата, в които съм бил до този момент, тези са ми харесали. Може би си струва да се видят Белоградчишките скали, Плевенската панорама и Рилските езера, плюс някои места в Родопите, но пак казвам не съм бил и е трудно да преценя. 

Е, няма страшно :) Те хората са казали " Опознай света, за да обикнеш родината". Естествено, че тези места няма как да се мерят с Елзас, но красотата на България е и в усещането. Да седнеш да изядеш една пърленка, с една голяма салата, малко ракия, един таратор, да послушаш народна музика или пък гайди на живо (в Родопите все още е срещано явление), да си поговориш с някой дядо, да ти разкаже за внуците - кой в Америка, кой в Германия, да се оплаче как парите не стигат... сутрин за закуска да ти направят мекици или пържени филийки :) Всяка страна си има своите красоти. Така че според мен, ако не си бил в района на Триград и Смолян, нарамвай раничката с цялата рода и си организирайте една обиколка там. И както Евгени каза, Харамийската пещера задължително. За образован човек като теб бай Георги ще е жива атракция :) Ще може на дълго и на широко да обсъдите как е по-правилно да се каже " Не ми се яде сирене" или "Сирене не ми се яде". 

• Харесвам 5
Връзка към коментар
Публикувано: (редактирано)

Знаех си, че мога да разчитам на Магеланците! :)

Благодаря на всички за предложенията и идеите! Вече имам списък с алтернативи и места за пропускане ;).

Днес или утре ще седна да си поговоря подробно с колежката точно кога пътуват (беше ми споменала август, но не знам дали не си е сменила датите в зависимост от проекта, по който работи), какъв тип места искат да посетят и ще обсъдим кое как може да се нагласи в зависимост от желанията им.

Ще ви държа в течение :)

Редактирано от Роца
Връзка към коментар

Здрасти. Има доста неща, които ще напиша по-късно, но сега само ще нахвърляни някои основни. Първо, мисля че твоите хора си представят България като една Македония примерно и всички тези обекти, които са планирали могат да се видят за по час, дори и градове като Пловдив и Велико Търново. Няма как да стане. Второ, кум съм на една французойка, на която семейството идва няколко пъти до България и винаги разглеждаха различни места. Тя самата живя няколко години тук и мога да я питам какво най-много би допаднало на французи. Трето, може да прозвучи нескромно, но съм обиколил България повече от голяма част от хората тук, имал съм обиколна практика в цялата страна точно в такъв стил като програмата на французите, доста други практики по география из страната, освен това девет месеца съм бил от понеделник до петък в различни части на България в командировки и стотици пъти съм пътувал с приятели или семейство. Не го казвам, за да се хваля, но наистина ме озадачават някои съвети. Без да обиждам никого, но това че Ловеч бил само един покрит мост, ами Вароша, крепостта, зоопарка все едно не съществуват. Овечката крепост бледнеела след Царевец, при положение, че са съвсем различни по тип и няма място за сравнение. Плиска и Преслав били бутафория, побитите камъни били малко камънак, Леденика без лед била просто една пещера. Един от най-големите пътешественици в днешно време проф. Румен Пенин, който е обикалял по целия свят сам ми казва, че за него най-голямата страна е България, защото колкото и да я обикаля винаги намира нещо ново и интересно. Та, обясни им на французите, че колкото и неща да наблъскат в програмата, ще останат много повече, които ще пропуснат. Като седна на лаптопа ще напиша и някои конкретни предложения. 

Редактирано от Krum4ov
  • Харесвам 9
Връзка към коментар

Krum4ov, снимката по-долу е част от т.нар. реставрация на Плиска от 2015 г. в стил Божидар Димитров. Това как го наричаш? Аз му викам кич, бутафория и опропастяване на историческото наследство. Тухличките итонг, с които се строят и дострояват крепости също не са ми нещо по вкуса. Иначе съм съгласен с Алекс, че в България повечето туристи се кефят на атмосферата, кухнята, разговорите с хората. Аз съм така също. Подобни усещения имах и в Македония и Сърбия - безценни моменти имам по тези места, задушевен разговор с местни хора над вкусни гозби и питиета, няма сравнение това! Но да впечатляваш французи с бутафорни реставрации и порутени къщички, при условие, че Франция има едни от най-красивите дворци, замъци и крепости в Европа и е давала тон в архитектурата на Европа векове наред е леко несериозно. Със същия успех мен ме "впечатлиха" макетата с кичозните си гротески в центъра на Скопие или в Белград с т.нар. впечатляваща архитектура в австрийски стил в Стария град. 

Kitsch.jpg

Връзка към коментар
Преди 1 час, Krum4ov каза:

Без да обиждам никого, но това че Ловеч бил само един покрит мост, ами Вароша, крепостта, зоопарка все едно не съществуват. Овечката крепост бледнеела след Царевец, при положение, че са съвсем различни по тип и няма място за сравнение. Плиска и Преслав били бутафория, побитите камъни били малко камънак, Леденика без лед била просто една пещера

Виж сега, принципно си прав. Въпросът е какво да се пренебрегне при едно първо посещение в страната. Не може за 3 седмици (на практика са по-малко от 20 дни) да се обърне внимание на всичко, вкл. на ловешкия зоопарк. Нали, нищо лично, ама то не само в Ловеч има зоопарк, колкото и да е велик, не е по-велик от разни други. ;) 

Същото е валидно и за други местенца на България. И да не си мерим кой колко и къде е пътувал из страната, ;) 

Идеята е, че планът трябва да бъде оптимизиран максимално, така че хората хем да добият една добра представа за страната, хем да не им писне от пътуване и от мизерия, щото ай да не си кривим душата - има много "ъгълчета" по известните места, от които ти иде да се скриеш в миша дупка от срам, национален. Пък нека после България да е най-голямата страна. Щото ако е така, какво правим по света, че и се връщаме пак да доразгледаме ;) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Crazy Horse само по снимки не става номера. Бил съм и на обектите при Плиска и Преслав и в Скопие и в Перник. Плиска и Преслав се посещават, защото са стари столици. Там на място дори без тези "реставрации" може да се добие представа за мащабите на града, за архитектурата и за различните типове сгради, които са били. Вярно е, че реставрирани изглеждат малко изкуствено, но се придобива някаква представа за сградите как са изглеждали. Иначе разликата със Скопие е че там не пресъздават исторически паметници, а "създават". В Перник пък крепостта е деформирана от калпави "реставрации", които тотално губят духа на крепостта и са меко казано жалки.

Иначе майка ми и баща ми ходиха миналата година и са страшно впечатлени и от Плиска(повече) и от Преслав. Аз бях преди 4-5 години. Може би не на всеки му харесват такъв тип забележителности, но нека не си правим изводи от снимки в нет-а. Ако беше така, нямаше да пътуваме, а само да гледаме снимки и да казваме, че сме посетили местата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Lyubina, точно. Ясно е, че мнения как еди кое си не ставало абсолютизират, ако говорим за неограничена по време обиколка. Но точно такива мнения помагат да се отсее кое да се види и кое не в ограничено по време пътуване. Трябва наистина да има критичен поглед кое може да се пропусне за сметка на друго и точно това помага най-много. Не сме тук за да правим пълен пътеводител на България, а да направим точният план за даден период от време. Въпросът не е заслужава ли си Леденика без лед, а заслужава ли си Леденика без лед при положение, че имаме само 21 дни. И ако си заслужава, кое от другите неща трябва да отпадне за да видим Леденика без лед. 

Роца, предлагам да зачеркнеш тази програма и да започнеш на чисто. Спрямо вкусовете на хората, да определим няколко пирона, в които да се остане по 3-4 дни и евентуално обиколки от там. Иначе няма как да стане от Белоградчик до Калиакра, до Созопол и Сандански, никакъв шанс. 

• Харесвам 7
Връзка към коментар
преди 15 часа, Георги каза:

държа да отбележа, че съм чист аматьор, в сравнение с много от хората тук, така че да не се приемат като канон, а просто като отправна точка за дискусия.

Абсолютно предубеждение е, че  професионалистът е по-добър от аматьора! "Професионалистът" в 90% от случаите върши дадена работа(професия) заради парите, с които да изхранва семейството си. В основата на думата "аматьор" стои глаголът amare = обичам. Този, който обича нещо, го върши с душа,  безкористно, и затова крайният резултат при аматьора много често е по-добър от този на професионалиста!

Връзка към коментар
преди 17 минути , Crazy Horse каза:

реставрация на Плиска от 2015 г. в стил Божидар Димитров.

А това, което ти препоръчваш - Царевец,  е бутафория в стила и с материалите от 1930-те (стените, портите и "Балдуиновата" кула) и 1980-те (църквата на върха).  Което не е аргумент да не се водят туристи във Велико Търново :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар
1 minute ago, Lyubina said:

Виж сега, принципно си прав. Въпросът е какво да се пренебрегне при едно първо посещение в страната. Не може за 3 седмици (на практика са по-малко от 20 дни) да се обърне внимание на всичко, вкл. на ловешкия зоопарк. Нали, нищо лично, ама то не само в Ловеч има зоопарк, колкото и да е велик, не е по-велик от разни други. ;) 

Същото е валидно и за други местенца на България. И да не си мерим кой колко и къде е пътувал из страната, ;) 

На мен мнението ми за Ловеч специално беше свързано с един коментар, че в Ловеч, освен покрития мост нямало какво да се види. Ясно е, че има и други зоопаркове и други крепости и други селища със старинна българска архитектура, но това не означава, че всеки не е интересен по отделно. Иначе е ясно, че няма как да се види всичко за 21 дена. 

Колкото до това да си мерим кой къде е пътувал. Честно казано грам не ме интересува. Но много хора не са пътували на много места и започват да си настояват на своите и се получават изказвания точно в стил Ловеч-еми то там има само един покрит мост и няма какво друго да се види, но аз ще ти препоръчам това и това, защото съм бил там и ми хареса. Ето Роца си призна, че не е била на много места в България, но пък тя е обиколила много повече от мен Франция, така че не мисля че тук става въпрос за състезание кой къде е бил, а да можем да дадем максимално обективна оценка и да споделим собствени впечатления. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 16 минути , Krum4ov каза:

Колкото до това да си мерим кой къде е пътувал. Честно казано грам не ме интересува. Но много хора не са пътували на много места и започват да си настояват на своите и се получават изказвания точно в стил Ловеч-еми то там има само един покрит мост и няма какво друго да се види, но аз ще ти препоръчам това и това, защото съм бил там и ми хареса. Ето Роца си призна, че не е била на много места в България, но пък тя е обиколила много повече от мен Франция, така че не мисля че тук става въпрос за състезание кой къде е бил, а да можем да дадем максимално обективна оценка и да споделим собствени впечатления. 

Не съм сигурен, че те разбирам правилно, но държа да отбележа, че не е задължително всеки да е обиколил всичко за да има мнение. И много трябва да се внимава с автоматичното доверие към авторитети, защото всички сме различни хора и няма гаранция, че точно мирогледа на този, който е видял две керемидки е по-подходящ за теб от този на човека обиколил всичко от-до. Въпрос на читателя е да си направи преценката чие мнение да приеме, важното е че няма излишно такова - независимо дали смята Преслав и Плиска за бутафория, и че в Ловеч няма какво да се види. 

В този ред на мисли, ние тук имаме известно изкривяване и чакам с нетърпение мнението на французите, които са живяли тук. Да се доверяваш на местните не винаги е полезно, когато просто искаш да си чужд турист. За нас може да е очарователно да поговориш с някоя баба в родопско село, но французите няма как да го направят и да искат. Не може да очакваме чужденец да вложи същите емоции в Шипка, които влагаме и ние, това също трябва да се вземе предвид, когато се посещават исторически места. 

• Харесвам 6
Връзка към коментар
преди 22 часа, Роца каза:

Програмата е следната:

Ден 1 - пристигане в София. Може би е по-добре да поразгледат София 2-3 дни в началото, а не в края. Защото след цялата обиколка ще са супер скапани и ще претупат София, а в нея има много какво да се види.

Ден 2 - Искърското дефиле, Черепишки манастир, Враца. Наистина ако вземат влак и наемат кола от Враца, ще е по-добре. С влакът хем няма да се изморят, хем ще се насладят на гледки. Ако е толкова мерак да обикалят, могат пък да пропуснат манастира и да минат пътьом през Проходна. Ще е по-запомнящо се от манастира, защото ще разгледат и други манастири, но "Очите на бога" са нещо, което не се забравя. При Враца може да се посети Леденика, а по път да се видят и наземните карстови форми овали, въртопи, понори. Ако знаят какво е това ще им е интересно да го видят нагледно, като интересни релефни форми.

Ден 3 - Белоградчик - скалите (аз тук добавям и Магурата). Магурата е най-голямата облагородена пещера и е интересна, но тъй като е сравнително млада е още с доста малко на брой сталактити, сталагмити и сталактони, съответно на много места има вид просто на огромна зала. Някой спомена Венеца. Тя е много от скоро облагородена и поради тази причина сравнително непосещавана още. Един познат има къща за гости до Белоградчик и ми каза, че всички много се впечатлявали и била много красива, но не съм ходил и нямам мнение.

Ден 4 - пещерата Съева дупка, Гложенски манастир, Тетевен (заслужава ли си Тетевен?)Съева дупка определено е приятна и прохладна пещера(супер за лятото) и доста богата на разнообразни карстови образования вътре. Тя вече е по-стара от Магурата и затова е доста малка и неизморителна, но много приятна за разглеждане. Гложенски манастир е добър избор. Уникална гледка към Балкана, малка музейна част със символична цена, мисля че левче. И аз подкрепям мнението за Рибарица пред Тетевен. Последните 7 години, абсолютно всяко лято съм там, както и идния уикенд . Прекрасна природа и чудесно място за отдих. Много добре поддържано и населено село с много голямо спокойствие и все пак най-дългото село в България.:dancing::dancing:

Ден 5 - Троянски манастир, Деветашка пещера, Ловеч. Тук подкрепям за Крушунските водопади. Самият Троянски манастир не ми е любим. Винаги има доста туристи и е много комерсиален. Все пак наблизо може да се посети за общо час музеят с препарирани животни в Черни осъм, който ще е много интересен на децата, а и на родителите. Деветашката пещера впечатлява с размери, като в най-голямата й зала спокойно може да се побере храм паметникът Александър Невски. Ловеч освен покрития мост, за чужденци ще е много интересен старият квартал Вароша. 

Ден 6 - Севлиево, Дряновски манастир, Велико Търново (тук предложих вместо Севлиево, Арбанаси) Севлиево е симпатичен и голям град, но в случая мисля, че трябва да отпадне. Дряновски манастир разбира се е интересен, но да не стане едно презасищане с манастири. Велико Търново с релефа си и с Царевец е доста изтощителен, особено за половин ден. Арбанаси наистина е мутренско селце. Този целия ден ако се отдели на Велико Търново няма да е достатъчен, но ще е най-оптимален вариант. Все пак от чужденците в България най-много обикалят Велико Търново и Пловдив. 

Ден 7 - Шумен, Мадара (тук бих добавила Плиска и Преслав) Може би на мястото на този ден да се сложи Русе. Наистина Шумен, Мадара, Плиска, Преслав са много исторически места за нас, но за чужденци ще е по-интересно да се разходят в един светски град като Русе със страхотна архитектура, приятен център и разбира се неслучайно е наричан Малката Виена  :)

Ден 8 - Овечка крепост, Побитите камъни, Варна От Овечката крепост се открива уникална гледка към Провадия, но ако са видели гледката от Гложенския манастир, могат да я пропуснат. Крепостта е по-интересна именно с разположението, а разбира се няма толкова запазени части, колкото Царевец. Побитите камъни са много интересен природен феномен и ако са им интересни такъв тип скални образувания си заслужават.Проблемът е че през лятото в жегите някой може да колабира. 

Ден  9 - Аладжа Манастир, Варна. Ако направят Русе, там могат да минат през Ивановските и Басарбовски скални църкви и манастир. Аладжа манастир може да се пропусне в такъв случай. Варна е един страхотен град и да му отделят, колкото повече време е възможно.

Ден 10 - устието на Камчия, Несебър, Поморие. Директно си казвам. Поморие отпада, Созопол е добър вариант. През Несебър само транзит стария град да се поразгледа и към Бургас. Също прекрасен град,който си заслужава да му се отдели време, а и е приятен за разходки, особено морската градина.

Ден 11 - почивка в Поморие (аз бих препоръчала Несебър... или греша?) Почивка в Бургас, а ако им се ходи на плаж, имат кола.

Ден 12 - Казанлък, Шипка. Бузлуджа също е добър вариант. Може и да се мине през Ямбол, да се посети Кабиле, а и в самия град има нов интересен военен музей и други забележителности разбира се. Може и Стара Загора да се посети. 

Ден 13 - Карлово, Пловдив (тук бих добавила Старосел и Копривщица, вместо Карлово)Пловдив поне един цял ден!

Ден 14 - Бели пласт, Перперикон, Татул, Кърджали Перперикон е по-интересен от Татул, като второто може да отпадне. Особено в жегите са убийствени.

Кърджали е интересен град, има голям и хубав музей, и в околностите има какво да се види.

Ден 15 - почивка в Кърджали (аз тук бих сложила ден 14 в Пловдив/Бачково и ден 15 за Бели пласт, Перперикон и евентуално нощувка в Кърджали ?) Ардино, Дяволският мост е страхотно преживяване. Вместо Бели пласт, може и каменната сватба край Зимзелен, по-близко разположена до Кърджали.

Ден 16 - Смолян, Широка лъка, Девин. Страхотна природа,но този ден може да ги пропуснат тези неща.

Ден 17 - Триградско ждрело, Ягодинска пещера, Гоце Делчев (там има ли нещо интересно?) Гоце Делчев е приятно градче за почивка и разходка до Папаз чаир. 

Ден 18 - Мелник, Сандански, Банско (аз бих пропуснала Сандански) И Банско може да се пропусне. Църквата в Добърско е интересна, но ако не е по път няма смисъл, да се отклоняват много само заради нея.

Ден 19 - Рилски манастир, пътуване до София Стобските пирамиди по път за Рилския манастир. Силно препоръчвам. 

Ден 20 - София

Ден 21 - София и обратен полет за Париж

Ами това са и моите предложения, но ще е най-добре да се уточни какъв тип туризъм предпочитат. Повече градски или повече забележителности. Дали по-динамично или по-лежерно. Как разглеждат обектите и дали предпочитат гидове. Нещо много важно е за много от историческите обекти, например Плиска и Преслав, да има кой да ти каже две три думи. Защото наистина ако само погледнеш тези "камънаци" и не знаеш нищо за тях трудно ще се впечатлиш. Ако има кой да ти обрисува нещата, всичко става много по-интересно. Ще питам и моята французойка какво би препоръчала и пак ще пиша.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Привет! Като за начало да кажа, че се възхищавам на ентусиазма на тези хора, но смятам, че програмата е силно претрупана и невъзможна в този й вид за изпълнение. Освен трудните пътища и голямата жега, не е за подценяване фактът, че в голяма част от България има сериозен проблем с намирането на места за спане...

Малко идеи и от мен: Троян - на 15 август е празникът на манастира и около тази дата се провежда традиционният панаир в Орешак. Ако семейството има интерес към традиционни занаяти - препоръчвам панаира и в частност - Панаирната палата в Орешак и шатрите със занаяти. Може да се пробват костюми, да се стреля с лък, да се израбоват монети и пр. - миналата година беше безплатно. В палатата има зали  с традиционно българско изкуство, както и експозиции от цял свят, а в магазина на палатата се продават уникати на майстори от района ( грънци, дърворезби, картини, инструменти).

Могат да минат Троянския проход - живописно е, спиране на Беклемето за хапване и на билото могат да отидат до небезизвестния паметник, на който от малки викахме "чоропогащника" ( израстнала съм в Троян :)). По пътя за Беклемето има и конна база - много приятни разходки из Балканските пътечки правят... 

По пътя за Кърджали могат да спрат на каменните гъби край село Бели пласт - много са готини. 

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Много се е изписало до момента и под почти всички мнения бих се подписала с две ръце.

Програмата е  твърде амбициозна, три седмици бясно препускане, което си е уморително, а за децата може да е и отегчително на моменти.

Правили сме го не един път и след седем дни път и  посещения на различни места се връщаме уморени и се заричаме следващия път да го даваме по-лежерно. Не че е лошо човек да види повече неща. Но както ако натрупаш много продукти в една чиния, не  можеш да усетиш и оцениш по достойнство красотата на вкуса и аромата на различните компоненти, така е и с  впечатленията от различните природни и културни забележителности. Нужно е прецизно комбиниране, от гледна точка на личните интереси и предпочитания.

Цитат

" Роца, предлагам да зачеркнеш тази програма и да започнеш на чисто. Спрямо вкусовете на хората, да определим няколко пирона, в които да се остане по 3-4 дни и евентуално обиколки от там. Иначе няма как да стане от Белоградчик до Калиакра, до Созопол и Сандански, никакъв шанс.  "

Мисля и аз, че е добре да се изберат няколко места, където да отседнат, и които да са отправна точка за обиколки в околността.

Довечера ще пиша повече, с конкретни предложения за отсядане.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Не съм съгласна, че Шумен може да се пропусне. Шуменкста крепост е много запазена без бутафорната реставрация, природата е уникална. Откриха и пещера в Шуменското плато, която е дом на разнообразни видове прилепи. Няма да се включа в дискусията за Плиска и Преслав, но ще кажа, че Шуменска област е най-посещаваното място в България от туристите през последната година, сигурно има защо.

п.с Бургаската морска градина е по-красива от Варненската ;)

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Бургаската морска градина не е нещо, което един французин да не може да пропусне :). Градина, в която няма нищо интересно или забележително. Просто я поддържат в последните години. Което за България само по себе си е забележително :).

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.