Прескочи до съдържание

Триседмична обиколка на България (за чужденци)

Роца

Препоръчани мнения

44 minutes ago, Георги said:

Не съм сигурен, че те разбирам правилно, но държа да отбележа, че не е задължително всеки да е обиколил всичко за да има мнение. И много трябва да се внимава с автоматичното доверие към авторитети, защото всички сме различни хора и няма гаранция, че точно мирогледа на този, който е видял две керемидки е по-подходящ за теб от този на човека обиколил всичко от-до. Въпрос на читателя е да си направи преценката чие мнение да приеме, важното е че няма излишно такова - независимо дали смята Преслав и Плиска за бутафория, и че в Ловеч няма какво да се види. 

Ами не мисля че съм обиколил всичко, никога няма и да го направя. Нито се мисля за авторитет, който е обиколил всичко от-до. Не исках и изказването ми да прозвучи като мерене, кой къде е ходил. Примерно осъзнавам че Crazy Horse е обиколил много повече Испания от колкото мен. Всеки е ходил на различни места, а в крайна сметка аз съм имал добрия или лош късмет да пътувам страшно много из цяла България. И мисля че за това е форума, за да си помагаме. Някой ако се чувства засегнат за Плиска, Преслав или Ловеч, да ме извини. Вярно е, че човек може да мисли че Плиска е бутафория, или в Ловеч има само един покрит мост за разглеждане. Приемам тези мнения и изказах своето. Пък всеки да преценява. 

• Харесвам 3
Връзка към коментар
17 minutes ago, Vyara said:

Не съм съгласна, че Шумен може да се пропусне. Шуменкста крепост е много запазена без бутафорната реставрация, природата е уникална. Откриха и пещера в Шуменското плато, която е дом на разнообразни видове прилепи. Няма да се включа в дискусията за Плиска и Преслав, но ще кажа, че Шуменска област е най-посещаваното място в България от туристите през последната година, сигурно има защо.

п.с Бургаската морска градина е по-красива от Варненската ;)

По принцип и аз не съм съгласен, че Шумен може да се пропусне, ама препоръчах да се смени с Русе, защото и то "не може да се пропусне", а времето е ограничено :( Интересна ми е тази статистика, че Шуменска област е най-посещавана. Може ли източник.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Георги каза:

Роца, предлагам да зачеркнеш тази програма и да започнеш на чис

Мисля, че наистина ще е по-добре да започнеш на чисто... покрай тази дискусия се замислих, ако аз лично имах 20 дена, за да обиколя България (или да направя програма на приятели), кои места бих включила като must see за този ограничен период и стигнах до следната лична класация (с която не обвързвам никого), а именно: пещерата Леденика, Магурата, Белоградчишките скали, Съевата дупка, Крушунските водопади, Деветашката пещера, Троянския манастир, Троян, Копривщица, Етъра, Велико Търново, Плиска, Мадарския конник, Варна, Аладжа манастир, Балчик, Несебър, Созопол, Перперикон, Татул, Дяволския мост, Каменните гъби, Каменната сватба, Шейтан дере, Триградското и Ягодинското ждрело, ведно с Триград и Ягодина, Широка лъка, язовир Въча, пещерата Снежанка, Пловдив, Рилските езера, Рилският манастир, Банско и Мелник.

Може би ще е по-лесно да си харесаш кои точно забележителности според теб трябва да видят за тези 20 дни и след това да се направи програма по дни, спрямо тях.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Съгласен съм с Георги, едва ли французи могат да си говорят с родопски дядовци както един българин, затова най-добре французи, които познават в България да дадат съвет. Макар че наистина всичко зависи от човека и е въпрос на вкус. 
Единственото, което искам да добавя е, бъдете реалистични и предупредете французите за ужасните пътища и наглото шофиране и в никакъв случай не им разправяйте смехории, че България е най-голямата страна. Ама бил го казал професор Пенин. Е, и?! И един умен човек понякога може да изръси глупост. Във всяка страна ако се връщаш постоянно, ще откриваш нови и нови места. Аз постоянно откривам интересни места в Испания, мои приятели в Португалия и т.н. Да не говорим за противоречието уж живее в най-голямата страна, а постоянно ходи по света. Мисля, че форумът на Магеланци е място, където подобна пропаганда няма как да мине, най-малко с мен. Жалко е когато национализмът помрачава съзнанието дори на разумни хора и то за страна като нашата, която повечето западни туристи просто пресичат транзитно на път за Гърция. 

Когато мои приятели чужденци ме питат за България винаги им препоръчвам да комбинират с Румъния или Гърция, защото 3 седмици в България си е много по моето скромно лично мнение. 

Връзка към коментар
преди 16 часа, Роца каза:

И днес ме помоли да прегледам съставената от нея програма. Ще пътуват със самолет и наемат кола на място.

Тъй като за последен път съм "почивала" на родна територия преди 7 години, и то само на морето, реших да използвам жокера "Магеланци", за идеи и препоръки :).

Програмата е следната:

Ден 1 - пристигане в София

Ден 2 - Искърското дефиле, Черепишки манастир, Враца

Ден 3 - Белоградчик - скалите (аз тук добавям и Магурата)

Ден 4 - пещерата Съева дупка, Гложенски манастир, Тетевен (заслужава ли си Тетевен?)

Ден 5 - Троянски манастир, Деветашка пещера, Ловеч

Ден 6 - Севлиево, Дряновски манастир, Велико Търново (тук предложих вместо Севлиево, Арбанаси)

Ден 7 - Шумен, Мадара (тук бих добавила Плиска и Преслав)

Ден 8 - Овечка крепост, Побитите камъни, Варна

Ден  9 - Аладжа Манастир, Варна

Ден 10 - устието на Камчия, Несебър, Поморие

Ден 11 - почивка в Поморие (аз бих препоръчала Несебър... или греша?)

Ден 12 - Казанлък, Шипка

Ден 13 - Карлово, Пловдив (тук бих добавила Старосел и Копривщица, вместо Карлово)

Ден 14 - Бели пласт, Перперикон, Татул, Кърджали

Ден 15 - почивка в Кърджали (аз тук бих сложила ден 14 в Пловдив/Бачково и ден 15 за Бели пласт, Перперикон и евентуално нощувка в Кърджали ?)

Ден 16 - Смолян, Широка лъка, Девин

Ден 17 - Триградско ждрело, Ягодинска пещера, Гоце Делчев (там има ли нещо интересно?)

Ден 18 - Мелник, Сандански, Банско (аз бих пропуснала Сандански)

Ден 19 - Рилски манастир, пътуване до София

Ден 20 - София

Ден 21 - София и обратен полет за Париж

Французойката се е ориентирала много добре.

Ден 2 и 3 могат да се сместят в един трип от София. Тетевен не си заслужава, по-добре спане в Ловеч; след това спане във Велико Търново; по пътно Шумен и Мадара, спане във Варна 3 дни с трипове до Аладжа Манастир и Балчик; устието на Камчия, Несебър, Поморие 2 дни; Казанлък, Шипка, Карлово със спане в Старосел; спане в Пловдив 2 дни с трип до Бачковски манастир; Бели пласт, Перперикон, Татул спане в Кърджали; Дяволски мост и спане в Пампорово; Широка лъка, Триградско ждрело, Ягодинска пещера спане в Триград; Доспат и спане в Огняново; спане в Банско; Рилски манастир спане в Сапарева баня; и София.

Редактирано от Миланка
Връзка към коментар

България в 8 дни. Туристическа програма направена от французи с подробен маршрути и карта на ла Бюльгари. 

https://vacancesenbulgarie.com/voyages-bulgarie/la-bulgarie-en-8-jours

Друг вариант в 6 дни
https://www.lonelyplanet.fr/forums/bulgarie/les-villes-visiter-en-bulgarie-je-reviens-dun-voyage-de-6-jours 

И по-подробни препоръки
http://www.routard.com/guide_a_voir/bulgarie.htm 

Всичко писано от французи за французи!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
56 minutes ago, Crazy Horse said:

Ама бил го казал професор Пенин. Е, и?! И един умен човек понякога може да изръси глупост.

Може да сте се почувствал засегнат за това, че не споделих мнението ви за Плиска, но Румен Пенин надали ви е обидил с нещо, че да си позволявате така открито да казвате, че говори глупости, дори без да го познавате и да има право да се аргументира. Това че казва, че за него България е най-голямата държава той го възприема като собствено усещане и не го налага на другите. А той го възприема така именно от гледната точка на това, че е българин и за него са интересни, както разказите на родопските дядовци, така и посещението на Стара планина, така и посещение на някое малко селце в Добруджа или Предбалкана и винаги открива нещо ново. При положение, че е бил в над 100 държави на 6 континента, той много ясно съзнава, че както за него България е "голяма държава", така и за един Мексиканец, Мексико е голяма държава и т.н.

И знайте, че в магеланци няма някакъв болен национализъм, няма пропаганда. Французите сами са си избрали да посетят страната ни за 21 дни и никой не им е говорил колко е хубаво и прекрасно, за да ги убеждава в това им решение(поне от форума). Тук всеки ще гледа да похвали дадена дестинация и да предложи най-доброто от нея, за да помогне на другия. Това че казваме, че България е много красива държава е мнение формирано на това, че сме я обиколили, кой колкото е успял и наистина ни харесва. Но аз по същата логика съм хвалил и Черна гора и Турция и безброй много други места в чужбина, които съм харесал от посещения, не от снимки.

Спирам със спама, но тъй като намесих името на Румен Пенин съвсем случайно и с най-добри чувства се почувствах длъжен да аргументирам "глупостите", които изръсих и от негово име. 
Роца, чакам да ми отговори Жули и ще пиша какво я е впечатлило нея за 4-те години, които живя в България. Съжалявам, че ти оспамихме темата с ненужни спорове.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Моите виждания за конкретната програма, без да ангажирам никого:

Ден 2 - Искърското дефиле, Черепишки манастир, Враца - без Враца

Ден 3 - Белоградчик - скалите (аз тук добавям и Магурата) - Магурата - да

Ден 4 - пещерата Съева дупка, Гложенски манастир, Тетевен (заслужава ли си Тетевен?) Тетевен не си заслужава. Ако е за спане, може в Рибарица. Ако остане време, пещерата Очите на бога (Проходна) би била добро допълнение

Ден 6 - Севлиево, Дряновски манастир, Велико Търново (тук предложих вместо Севлиево, Арбанаси) - без Севлиево

Ден 7 - Шумен, Мадара (тук бих добавила Плиска и Преслав) - биха могли да пропуснат и четирите. Ако няма кой да им разказва, ще гледат основно камъни. Пък и кой знае дали ги интересува българската история... Бонус - овобождава се един ден

Ден  9 - Аладжа Манастир, Варна - звучи като по-лежерен ден, това е добре; подкрепям, че Бесарбовският манастир и Ивановските скални църкви са по-интересни, но са и по-голямо отклонение от пътя. Стигнат ли до там обаче, си заслужава и пещера Орлова чука.

Ден 10 - устието на Камчия, Несебър, Поморие - Поморие може да се пропусне

Ден 12 - Казанлък, Шипка - и Бузлуджа, която привлича доста чужденци, в Казанлък няма много за гледане, евентуално Косматки, но зависи дали ги интересуват подобни неща

Ден 13 - Карлово, Пловдив (тук бих добавила Старосел и Копривщица, вместо Карлово)  - "За" предложението в скобите, освободеният ден 7 може да се използва за Пловдив

Ден 14 - Бели пласт, Перперикон, Татул, Кърджали - без Татул, на фона на Перперикон е по-невзрачно за гледане, а, както казах, ако няма кой да им разказва интересни неща, остават предимно камъни; няма много смисъл от дълго застояване в Кърджали

Ден 16 - Смолян, Широка лъка, Девин - Смолян и Девин са по-скоро за спане, отколкото за разглеждане

Ден 17 - Триградско ждрело, Ягодинска пещера, Гоце Делчев (там има ли нещо интересно?) - без Гоце Делчев; препоръчвам Дяволското гърло и Харамийската пещера. Втората отнема няколко часа, но за тийновете вероятно ще е интересно приключенско изживяване

Ден 18 - Мелник, Сандански, Банско (аз бих пропуснала Сандански) - в Сандански не съм ходила, но за Банско през лятото не виждам смисъл, освен ако не хванат лифт да се разходят из планината.

Доста амбициозна и уморителна програма, но си е план максимум, а кой ли не е попадал в капана на подобни планове ;)  Ясно е, че има и много други красиви места, но като за първо посещение, това е повече от достатъчно.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Относно Несебър (ако остане в програмата), искам само да вмъкна, че не само е едно със Слънчев бряг, но и август е лудница там. В този ред на мисли, когато търсят място за нощуване, няма да е зле да е с паркинг - ще спести много евентуални главоболия с търсене на място за паркиране или с "паяците", които обикалят доста нахъсано лятото и вдигат доста настървено. Наблюденията ми са от Свети Влас, де, но предполагам, че разликата с Несебър няма да е особено голяма.

Също така, доколкото знам, има разни корабчета, които тръгват от стария Несебър и обикалят из залива. Не съм ги ползвала, но може и да се окаже приятна разходка, ако имат време.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Наистина е най-добре хората да си кажат какъв тип забележителности предпочитат. Но е задължително да им споменеш, че повечето неща в списъка се намират до малки населени места и отнема малко повече време достигането до тях.

От изброените неща за мен могат да отпаднат: Банско (стара част на града е сравнително малка ,а къщите-музеи сиг. няма да ги вълнуват), Гоце Делчев, Девин (много по-добър избор за градче с минерални извори е Хисаря, има стари римски разкопки), Карлово (в случай, че не се интересуват от Възрожденските ни времена), Поморие,  Севлиево, Тетевен. Също бих задраскал една от двете ни стари столици- Плиска или Преслав

Евентуално твоите приятели могат да помислят за разместване/включване на следните обеките: Баба Вида, Хисаря вместо Девин, Русе (крепостта Червен, пещера Орлова чука и скалните манастири т.н.), Калиакра и Тюленово, Етъра.

Друг съвет, който бих дал е, да изберат 7-8 по-централни (Търново, Варна, Несебър, Пловдив и т.н.) места и да ги използват за спане, а през деня да джиткат с колата до забележителностите наоколо. Иначе ще трябва да търсят много места за нощувка.

Но както и преди написах много зависи от това каква натура са твоите приятели, например аз около Смолян бих посетил една еко-пътека- Каньона на Водопадите, но не знам дали на тях би им се разхождало из природа 2 часа.

Връзка към коментар

Аз повечето места съм обиколил с жената (не е българка), но не на един път и понякога с отскачане до Турция или Гърция за разнообразие. Места като Копривщица и Шипка нямат такова голямо въздействие както при нас. Според мен да сложат 2-3 нощувки на едно място на морето и 2-3 в Родопите за почивка, иначе става само път. Съответно да се махнат големите отклонения от маршрута.

• Харесвам 5
Връзка към коментар
14 minutes ago, tch said:

Но както и преди написах много зависи от това каква натура са твоите приятели, например аз около Смолян бих посетил една еко-пътека- Каньона на Водопадите, но не знам дали на тях би им се разхождало из природа 2 часа.

Каньонът на водопадите не е за лятото. Преходът не е от леките (виждал съм доста хора да се отказват, най-вече защото са тръгнали с неподходящи обувки), а освен това през лятото водопадите са твърде маловодни и ефектът им се губи. Сега например, през май, каньонът е чуден, но през август няма смисъл. Освен това маршрутът минава през резерват и пътеките невинаги са добре почистени от паднали дървета, тъй като за това се изискват специални разрешения. И на мене ми се е случвало веднъж да се залутам из този район нагоре от каньона

Като изключим водопадите в Централния Балкан, у нас няма други водопади, за които да си струва да ходиш до тях през лятото. Но пък точно те изискват много сериозна подготовка и няма как да се включат в подобен тур. Извинявам се, пропуснах Рилска Скакавица; в него има много вода през цялата година и преходът през хижа Скакавица е с лека до умерена трудност. Но тъй като в района са Рилските езера, все пак те са приоритет. Възможно е да се обиколят и езерата и водопада за ден, но е доста изморително. Евентуално ако решат да направят една-две нощувки в Сапарева Баня/Паничище, тогава може. Но предвид заложеното време, едва ли...

Ако ще се залагат водопади в програмата, Крушунските са най-достъпни за хора с кола. Друго, което ми идва наум, е да оползотворят един ден в София с посещение на Боянската църква и умерено трудна разходка, но не особено дълга (2 часа общо за двете посоки) до Боянския водопад.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Скромното ми лично мнение е, че Царевец е по-хубав и интересен от ловешката крепост. Позволявам си да ги сравнявам, защото съм бил и на двете. Отново, това е личното ми мнение. Също дълбоко вярвам в crowdsourcing-a (моля да бъда извинен за чуждицата, в навечерието на 24 май). Ясно е, че във Вароша има възрожденски къщи. Но такива къщи има и в Търново, Пловдив, Копривщица, ...

На планирането на маршрут може да бъде гледано като на оптимизационна задача - минизирайте разстоянието и посетете най-голямо разнообразие от забележителности - подхването го от този ъгъл и ще стане ясно кое може лесно да отпадне ;)

А зоопарковете (независимо от местонахождението им) ще ги пропусна, защото не мисля, че са тема...

• Харесвам 5
Връзка към коментар
21 minutes ago, master_of_germs said:

Каньонът на водопадите не е за лятото. Преходът не е от леките (виждал съм доста хора да се отказват, най-вече защото са тръгнали с неподходящи обувки), а освен това през лятото водопадите са твърде маловодни и ефектът им се губи.

Аз за това написах, че зависи от светоусещането на хората и какво ги вълнува тях. Наистина Крушунските водопади са най-лесно достъпни за хора с кола, но особено август месец там е постоянен върволик от хора по тесните пътечки. А и след злополуката не знам до къде е разрешено да се стига. 

Това в никакъв случай не значи, че водопадите не си струват, просто аз (сигурно защото съм чешит) бих избрал места като "Бялата река" или "Боров камък". За сега толкова по темата от мен. Като има включване от авторката на темата, евентуално мога да се включа пак.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Докато чакаме да ни кажат какво все пак искат да видят французите на Роца,бихме могли да дадем малко данни.

От София до Бургас са 420км(или почти толкова),а от София до Варна малко повече.Както и да намесваме лошите ни пътища това си е половин работен ден каране,грубо казано.Т.е. -една седмица е достатъчна за това -онова на север и на юг от Балкана.Сега  да уточним,че Южна България е лесно постижима с кола от Пловдив - кеф ти Подбалкан,кеф ти Родопи.Изплъзва се само долината на Струма.Какво ще гледат си решават те.Аз да вметна ,че из Родопите е добре да изберат поне една хощувка в къща за гости.Да видят децата домашни животни и да вземат още топло яйце от полога.Пък ако ги повозят и на магаренце или конче,няма да искат да си ходят.Освен това в никой хотел няма да им сервират мекици за закуска и пататник за обяд.

Северна България е по-трудна от едно място,но нощувки в Рибарица,Търново и Шумен,ще им осигурят къси преходи и достатъчно време за разходки където решат.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Добро утро и честит празник!

Съжалявам, че чак сега се включвам, но снощи не бях вкъщи :). Прочетох с интерес пропуснатото, много интересна дискусия се е заформила :)

Вчера говорих с моята колежка. Обясних й, че програмата е много натоварена, предложих й да включи нови варианти (напр. Куршунските водопади, Балчик, Старосел, Рибарица) и да премахне други (Севлиево, Тетевен, Карлово), както и да помисли за варианта за "базов лагер" в 2-3 от големите градове и дневни обиколки с колата. Предупредих я и за състоянието на пътищата и че може да стане така, че да изминат 100 км за 3 часа.

Пътуването ще е 7 - 27 август, децата са на 12 и 15 години, ще кара само мъжът й. За съжаление, и двамата не пият алкохол, което обезсмисли идеите ми за винен туризъм и дегустация на местни сепажи като гъмза, широка мелнишка лоза и мавруд :). Доколкото разбрах, предпочитанията им са повече насочени към "градски" тип туризъм и културно-археологически забележителности, не толкова към планински преходи. За всеки случай предложих да помисли за варианта за Рилските езера, и Куршунските водопади, а ако ги пропусне, има 2 водопада, ако не се лъжа близо до Дряновския манастир. Хубавото е, че изглеждат непретенциозни хора, понеже прие с ентусиазъм идеята за настаняване в къщи за гости и каза, че не държи на тризвездни хотели.

Тук от днес започва дълъг уикенд, та колежката ще работи над втора версия на програмата. Ще ви държа в течение :)

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Роца, щом са градско-насочени, да си направят няколко нощувки в София. Има какво да се види, могат да се разходят до Витоша, да видят Боянската църква,  да отидат в Самоков и Боровец.

Няколко нощувки в Пловдив , според мен, поне 5, като база,  за да могат да видят всичко. То, само за Пловдив си трябват няколко дни. :)

Един ден за Асеновград, много приятно градче, разходка до Бачково, разглеждане на манастира, само да не е на 15 август, че е лудница баш тогава. Могат да отидат до Старосел, до Казанлък.

Велико Търново и Царевец.

Балчик и Градината, Варна, Созопол и Несебър.

И то, времето ще мине.:)

Аз също съм един градски турист и предпочитам да ходя по църкви и археологически места и ходенето по планини не ме влече хич.:mad:

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 3
Връзка към коментар
Дани Магелани
На 22.05.2017 г. в 22:40, lyusi каза:

Много ми е трудно да коментирам, тъй като на повечето места бих прекарала повече време. Тези хора ще се утрепят от път и нищо няма да усетят. Да започнем с любимия ми Пловдив- хич не заслужава да е наблъскан в един ден с още куп места. Около Казанлък са интересни и Косматките. В Севлиево наистина няма какво да се прави, но около Габрово освен Етъра, Боженци също си заслужава много. В Родопите могат да прекарат и седмица. Не знам, не ти е лека задачата.

Добавям Трявна в ден 6. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Дани Магелани

Всеки харесва различни неща. Може би една импресия със забележителностите би им помогнала да се ориентират и изберат. В мрежата се въртяха такива. Скоро не съм търсила, но може да се провери.

Връзка към коментар

Празникът на Варна е 15.08 и смея да кажа, че атмосферата в града е невероятна. Всички са навън, безплатни концерти, заря. Миналата година Филхармонията изнесе прекрасен концерт на плащада, рок-музика, хепънинг.  Около датата има и други мероприятия.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ще се включа с малко разпиляни мисли и идеи.

При посещение на Ягодинската пещера претърпяхме неуспех с нашите гости-чужденци. Бяхме в ден понеделник, оказа се, че е почивен ден за влизане в нея. Не повторихме с тях опитите, тежко преживяха завоите. 

Чудните мостове- много им хареса. Ползвахме за база Пловдив- еднодневно посещение от там е възможно и за двете.

Като живяла за година във Враца, бих я пропуснала. Тъй като местността Вратцата привлича скални катерачи, а Околчица- парапланеристи, това ме подсети да помислим за някакви активности, които биха могли да се предложат като запомнящо се преживяване по пътя. Между културните забележителности е хубаво да се разпусне. Децата не са толкова малки, защо не например полет с балон над Белоградчишките скали? 4 човека са, правят група, за която биха организирали нещо такова (произволно потърсих в Гугъл, има предложения). Има къща за гости точно в подножието на крепостта, с гледка към скалите, може би ще им хареса.

Проблем, който срещнахме в района- трудно открихме място за вечеря. Пътят към Магурата пък не беше добре обозначен.

Скални образувания като Побити камъни, Скални гъби не бих пропуснала, те могат да се гледат без нужда от гид, а са впечатляващи и "като за снимка".

Край морето- разходки с корабчета: Бургас до о. Анастасия ми хрумва. Би ли ги впечатлил розовият цвят на Атанасовско езеро?

Редактирано от Sju
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам какво точно се разбира под "градски турист", но в Родопите за да се видят почти всички изброени неща не трябва да мине повече от 1км пеша общо. То и за всички изброени тук места важи, без Каньона на водопадите. 

Освен това, ако махнем всичко, което се намира извън градовете, то да се види останалото няма смисъл да се ходи в България, в цяла Европа си има същите неща по много (да ме прощават пловдивчани).

През самите Родопи само с кола да минеш е много красиво и оставя едно такова спокойно и приповдигнато настроение, а неща като скалните ниши, пещерата Утроба, просто трябва да се видят.

В Търново трябва да се види Звук и светлина, но за съжаление не знам как се разбира кога ще има. Царевец е малко бутафория по мое мнение (не изглежда така, защото е сравнително отдавна построено, но е), но като включим Патриаршията и Звук и светлина си става произведение на изкуството.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Абе ,я най-добре ги заведете хората до Охридското езеро и до Стамбул ( попътно  отбивайки се из Розовата Долина)  ,като им обясните на хората ,че това са исконни български земи (културата и храната ,общо взето подобна) ; пък и до Букурещ (виа българската Виена =Русе ,ще им хареса ,ако са ходили до австрийския Русчук) . 

:)

Това горното ,щото дискусията стана много ,,разтеглива,, а така може и до безкрай да е ...

:buba:

Пък и Авторката по темата казва ,че от доста години не си е идвала в България и не е на ясно с ,,нещата,, в днешно време в Татковината ни .

:O

п.с.

...и задължително Търновград Велики ,на път за Месемврия ,;) пардон Несебър ...

Редактирано от theo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Мисля, че в този случай е нужен аналитичен подход. :) Хората са ентусиасти, нека им покажем най-доброто от България без да се убиват от път. И така:

1. Най-интересните манастири, църкви. Рилски манастир, в София - Боянската църква, ротондата "Св. Георги", "Св. София", във Велико Търново - "Св. 40 мъченици".

2. Стари градски центрове. Пловдив, Копривщица.

3. Археологически забележителности. Перперикон, Татул, Старосел, Ивановски скални манастири.

4. Природа, лесно достъпни забележителности. Белоградчишки скали, пещера Леденика, пещера Съева дупка.

5. Море. Варна, Балчик, Калиакра, Тюленово.

Силно препоръчвам църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново, там се намират оригинални колони от времето на Хан Омуртаг, хан Крум и цар Иван Асен II.

Около изброените забележителности има и други, с които може да се запълнят ден или два. Примерно светлинното шоу на Царевец или Каменната сватба около Кърджали. Гледката от крепост Моняк към двата язовира - Кърджали и Студен кладенец и т.н.

Не препоръчвам да се гледат водопади в България през август, обикновено няма много вода и не са атрактивни. :lol:

• Харесвам 8
Връзка към коментар
преди 2 часа, neuromancer каза:

Не знам какво точно се разбира под "градски турист", но в Родопите за да се видят почти всички изброени неща не трябва да мине повече от 1км пеша общо. То и за всички изброени тук места важи, без Каньона на водопадите. 

Освен това, ако махнем всичко, което се намира извън градовете, то да се види останалото няма смисъл да се ходи в България, в цяла Европа си има същите неща по много (да ме прощават пловдивчани).

През самите Родопи само с кола да минеш е много красиво и оставя едно такова спокойно и приповдигнато настроение, а неща като скалните ниши, пещерата Утроба, просто трябва да се видят.

В Търново трябва да се види Звук и светлина, но за съжаление не знам как се разбира кога ще има. Царевец е малко бутафория по мое мнение (не изглежда така, защото е сравнително отдавна построено, но е), но като включим Патриаршията и Звук и светлина си става произведение на изкуството.

Да знаеш, пловдивчани ти се обидихме, фръц / докачено/.:mad:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.