Прескочи до съдържание

Валидност на паспорт / лична карта

Препоръчани мнения

Публикувано:

За 5 са. Реално не са и за толкова. Нашите изтичаха през февруари, но през януари пътуваме за Азия и ги смених още през октомври, защото не бях сигурна колко се бавят през посолството (не живеем в България). Те пък взеха, че дойдоха за 1 месец. 

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,

Поради промяна на постоянния ми адрес в гр. София тези дни трябва да отида да си сменя личната карта. Предвид и, че паспортът ми изтича в края на годината, смятам да сменя и двата документа наведнъж. Понеже четох, че ги продупчват при подаването на заявленията и според някои коментари - стават невалидни за пътуване, бих искал да попитам вас дали ще мога да пътувам с тях, тъй като през идния месец ми предстоят 2 пътувания в ЕС - Шенген (не, че ще гледат документите, но все пак...)?

Благодаря предварително!

Публикувано:
Just now, r_nikolov1 said:

Здравейте,

Поради промяна на постоянния ми адрес в гр. София тези дни трябва да отида да си сменя личната карта. Предвид и, че паспортът ми изтича в края на годината, смятам да сменя и двата документа наведнъж. Понеже четох, че ги продупчват при подаването на заявленията и според някои коментари - стават невалидни за пътуване, бих искал да попитам вас дали ще мога да пътувам с тях, тъй като през идния месец ми предстоят 2 пътувания в ЕС - Шенген (не, че ще гледат документите, но все пак...)?

Благодаря предварително!

Старите документи се връщат при получаването на новите. До тогава са валидни и могат да се ползват.

За паспорта са ме питали дали ще го ползвам и ако искам да го върна още при подаването на заявлението, но беше защото упълномощих друг човек да получи новите документи и се притесняваха да не пропусна да му го дам, като отиде за получаването.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 34 минути , r_nikolov1 каза:

Здравейте,

Благодаря предварително!

Сменяй двата документа смело, старите се връщат, едва когато получиш новите. Дъщеря ми така пътува до Дубай  и Абу Даби. Беше подала заявление за нов паспорт, но пътува със стария.

• Благодаря 1
Публикувано:

естествено, че няма да ти унищожат старите преди да си получил новите 😀

ако верно си прочел такова нещо иди и им кажи да не пишат глупости

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

Мен толкова страшна и неприличаща на себе си ме изкараха на паспорта през ноември, че дори родната ми майка (специално й го показах) се шокира и се усъмни, че съм аз. 😂 Както и всички хора, на които го показах.

Представям си да съм с такъв паспорт 10 години.  😃

Но пък е възможно тогава да изглеждам така... 🤣

• Харесвам 1
  • Шок 1
  • Смея се 5
Публикувано:

Не питат ли дали се харесваш на снимката ? Обикновено питат, но може да зависи и от служителя.Абе радвам се , че не снимат в цял ръст.

• Смея се 3
Георги Матеев
Публикувано:
преди 1 час, stanimir каза:

От днес започва издаването на паспорти с 10 годишен срок.

Жалко, че не пуснаха и вариант с двойно повече страници, както се говореше. В комбинация с 10-годишния срок това щеше да е чудесно. Омръзна ми да сменям паспорти понеже им свършва мястото, но добре поне, че все повече държави не бият печати.

@Argentique ако видиш снимката на аржентинската ми лична карта ще се хванеш за главата... Изпечатана е сплескана (непропорционално деформирана) и приличам на хипопотам, аз самият не мога да се позная. Хубаво, че документът най-сетне изтича през 2028 (издаден е 2013 с валидност 15 години) и най-после ще мога го сменя 🙂 

• Харесвам 2
  • Смея се 5
Публикувано:
преди 15 минути , stanimir каза:

Не питат ли дали се харесваш на снимката ? Обикновено питат, но може да зависи и от служителя.Абе радвам се , че не снимат в цял ръст.

Ми то питат, ама както има един лаф, "магаре седяло, магаре изляло".

• Смея се 3
Публикувано:
преди 7 часа, Георги Матеев каза:

Жалко, че не пуснаха и вариант с двойно повече страници, както се говореше. В комбинация с 10-годишния срок това щеше да е чудесно. Омръзна ми да сменям паспорти понеже им свършва мястото, но добре поне, че все повече държави не бият печати.

@Argentique ако видиш снимката на аржентинската ми лична карта ще се хванеш за главата... Изпечатана е сплескана (непропорционално деформирана) и приличам на хипопотам, аз самият не мога да се позная. Хубаво, че документът най-сетне изтича през 2028 (издаден е 2013 с валидност 15 години) и най-после ще мога го сменя 🙂 

Прочетох следния текст в БГ сайт преди малко:

"Янчев отбеляза още, че за първи път започват да се произвеждат паспорти с 48 страници, които са с валидност 10 години, като се запазват и старите петгодишни паспорти."

Утре отивам да си издам нов паспорт и ако наистина са 48 страници ще е едно малко невиждано чудо.

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Публикувано:

Аве да идва Бил Гейц да ни чипира и да свърши тая мъка! :biggrin:

Цитат

ако видиш снимката на аржентинската ми лична карта ще се хванеш за главата... Изпечатана е сплескана (непропорционално деформирана) и приличам на хипопотам, аз самият не мога да се позная.

Това как да е, аз вече като се видя на огледалото и не мога да се позная! :grin:

• Смея се 6
Публикувано:

При мен ситуацията със снимката на личните документи е същата като описаните по-горе случаи - и близките трудно ме разпознават. То аз по принцип не съм особено фотогенична, но съществото, което ме гледа от последната ми лична карта и мен ме плаши. 😁

Служителката в паспортното каза, че реакциите при получаване на новите документи са два типа - или пълно отчаяние или истеричен смях. 😄

• Браво 1
  • Смея се 7
Публикувано:
преди 15 минути , iMari каза:

аз по принцип не съм особено фотогенична, но съществото, което ме гледа от последната ми лична карта и мен ме плаши.

От камерите им е. 😃 Минавах в Малайзия на self-service gate, където първо на екрана излиза страшната паспортна снимка, а после актуалната ти от момента – направо се успокоих, като я видях. Хем неспала две нощи по влакове и самолет. 😃

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

преди 21 минути , Argentique каза:

Минавах в Малайзия на self-service gate, където първо на екрана излиза страшната паспортна снимка, а после актуалната ти от момента – направо се успокоих, като я видях. Хем неспала две нощи по влакове и самолет. 😃

Те там включват бюти-филтрите.  :biggrin:

• Смея се 7
Публикувано:

С настоящата ми лична карта може три от фамилията  да минем граница-аз, майка ми на 86 год и братовчедка ми на 67 год. 

• Смея се 7
Публикувано:
Преди 1 час, Bella A каза:

С настоящата ми лична карта може три от фамилията  да минем граница-аз, майка ми на 86 год и братовчедка ми на 67 год. 

Особено, ако си приличате. Те и без това снимките на ЛК приличат на нищо подобно. 😂

пс Нали знаете- щом човек заприлича на снимката от ЛК, значи е време за отпуск. 

• Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
На 27.04.2026 г. в 17:44, bronco каза:

Прочетох следния текст в БГ сайт преди малко:

"Янчев отбеляза още, че за първи път започват да се произвеждат паспорти с 48 страници, които са с валидност 10 години, като се запазват и старите петгодишни паспорти."

Утре отивам да си издам нов паспорт и ако наистина са 48 страници ще е едно малко невиждано чудо.

Вчера подадох за нов паспорт и потвърдиха, че е с 48 страници десет годишния вариант. Другата добра новина в този случай е, че за 10 години струва 29 евро, а за 5 години 27 евро.

• Харесвам 15
  • 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Да повдигна темата: В началото на  Окомври ще ходя на мач в Англия. Паспорта важи до 2Х.03.27 (двадесет и някой март) ЕТА и тя до тогава. Според МВнР, gov.co.uk и Гугъл AI сък ОК.

Ноооо в чата на фенклуба ме убеждават че било официално изискване ???

Та да попитам истински знаещите хора: Ще вляза ли в Англия с паспорт с оставащи 5 и 1/2 месеца ?

Публикувано:
Преди 1 час, КолЮ каза:

Да повдигна темата: В началото на  Окомври ще ходя на мач в Англия. Паспорта важи до 2Х.03.27 (двадесет и някой март) ЕТА и тя до тогава. Според МВнР, gov.co.uk и Гугъл AI сък ОК.

Ноооо в чата на фенклуба ме убеждават че било официално изискване ???

Та да попитам истински знаещите хора: Ще вляза ли в Англия с паспорт с оставащи 5 и 1/2 месеца ?

не повтаряй същия въпрос в нова тема, виж какво съм писал в старата

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:
Цитат

Заради прекалено големия интерес към десегодишните паспорти, надхвърлил четири пъти очакванията и бланките за такива документи са изчерпани, МВР временно спира да ги издава, съобщиха от ведомството в петък.

Цялата статия: Временно се спира издаването на 10-годишни паспорти.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.