Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Здравейте приятели. Ще си организирам екскурзия до Мароко през октомври. Имам няколко питания: Кои хотели бихте ми препоръчали в Казабланка и Маракеш? И каква е цената на златото там и съответните магазини? Чувам, че е доста по-евтино от тук. Мисля да остана 10-12 дни. И за това ме интересуват тези неща. Извинявам се, ако са коментирани. Благодаря Ви

Връзка към мнение

За риадите гледай да са по-близо до някой голям площад или нещо забележително,което се намира лесно.Улиците са като лабиринти,еднотипни са и ориентацията е наистина трудна.От Казабланка бягайте надалеч.Освн една джамия,която е като музей с екскурзовод,няма нищо друго интересно.Най-неприятното място за мен в Мароко.В Маракеш спахме в риад,който не се отичаваше с нищо специално,така че няма смисъл да ти го препоръчвам.

Виж проблемът със златото е сериозен.Трудно се изкарват 10-12 дена без злато:)

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

 

Зарежи Казабланка.

Съвет от мен-наблегни на природата.По добре По добре ползвай Маракеш като отправна и крайна точка или го съчетай с Фес.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Ако имаш възможност не пропускай южно Мароко и Сахара. Харесаха ми. В пътеписа ми (блогът е в подписа) съм описала забележителностите, които видях там. Неповторимо е.

  • Харесвам 2
  • Браво 1
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

И аз съм с другите - не ти трябва Казабланка.

 Иди в Маракеш - после се отправете към Merzouga, Ait ben haddouh, има организирани екскурзии от Маракеш за 3 дена - уникални са.

 

 После наобратно идете в Есауира, Агадир, на север - Фес, Мекнес, Рабат. Шефшауен също не е за изпускане.

 Златото в арабските страни не само е по-евтино, а и 20, 22, 24 карата, но трябва да имате познати, за да не ви измамят. Мароко е мн.мн. туристическа дестинация, не е добре да се пазарува от където и да е.

 

Започнете с Маракеш най-добре и завършете с Фес - Фес е най-див и автентичен и трябва малко време, за да се адаптирате и да не се шокирате от дългите роби с островърхи качулки. :)

  • Харесвам 6
Връзка към мнение
  • 3 седмици по-късно ...

Използвам темата за моя казус: искам да посетим Мароко в през втората половина на септември. Още нищо не съм купила и сега трябва в следващите няколко дни да организирам. Засега идеята ми е да пътуваме през Милано, мислех си да стартираме с Фес през Рабат, Казабланка и да финишираме в Маракеш, а може и обратното.

Малко не наплашиха, че сега било опасно да се пътува към Мароко заради терористични атаки.. но то къде ли е сигурно.

 

Чета, че повечето препоръки са за наемане на кола, но не знам защо ме е страх да се придвижваме така. Автобусите добра алтернатива ли са?

Мислим да тръгнем на 18.09 към Милано, на 19ти летим за Фес.. и оттам нататък съм пред белия лист.

Отворена съм за идеи и предложения. Връщането плануваме да е 28.09 към Милано или някоя друга междинна станция и на 29.09 към София.

Искам със сигурност да видим и Шефшауен, не знам обаче как точно да го вмъкна..

Редактирано от Geppy
Връзка към мнение

Здравей, ние сме ползвали обществен транспорт за две отсечки в Мароко. Автобус от Шефшауен до Рабат и влак от Рабат до Маракеш. Моите впечатления са, че транспорта е надежден, в смисъл тръгна и пристигна навреме, в автобуса даже беше и приятна атмосферата ( уточнявам, че говоря за автобусите на СТМ, другите изглеждат доста колоритно^_^), а във влака е една идея по-мръсно от нашето БДЖ. Ние също държахме да посетим Шефшауен, така че го вмъкнахме веднага след Фес и преди Рабат. Това е линк към сайта на автобусния превозвач http://www.ctm.ma

Редактирано от Roberto Baggio
Връзка към мнение

Благодаря за информацията! А как и кога си купихте билети? Някъде четох, че билетите свършвали бързо и било добре да се купят предварително..

Можеш ли да ми кажеш какъв беше вашият маршрут и евентуално някакви полезни практически съвети?

Как процедирахте с парите?

Връзка към мнение

В моя вариант беше София - Рим - Маракеш с връщане Фес - Мадрид-София. Комбинация от Ryanair и Wizz за мисля около 80 € с вкл. голям салонен багаж на Wizz.

От Маракеш бях резервирал организирана екскурзия 4 дни / 3 нощи. 

Marrakech - Ait Ben Haddou Kasbah – Ouarzazate – Draa Valley –  Zagora – Dades Valley - Todra Gorge - Erg Chebbi dunes - Merzouga.

Трипа се предлага с връщане в Маракеш , което е безмислено или с трансфер до Фес , но на място може да се организира много по-евтино.

Има ги и в обратния вариант с тръгване от Фес.

На четвъртия ден след закуска с минибус от Merzouga към Fes

 

Бях резервирал по препоръки от теми във форума. На място видях , че много агенции предлагат едни и същи екскурзии на доста различна цена и после клиентите им се групират по бусовете следващи един и същ маршрут. Разлика май има единствено в категорията хотел / камп в пустинята.

 

Във Фес се оказа , че всички автобуси CTM до Шефшауен са разпродадени за моите дни , но имах късмет и все пак успях да отида за ден. Според мен си заслужава една нощувка там.

 

Имах ден и в Рабат , общо взето  нищо впечатляващо според мен на фона на останалите преживявания в Мароко. Все пак стария квартал е доста живописен и в синьо досущ като Шефшауен.

За мен най-готиното беше пустинята  при Erg Chebbi , Todra Gorge и Шефшауен.

За Фес мисля ден е достатъчен , също и за Маракеш.

В близост до Фес много интересен беше и Ifrane -  спокойно градче с борови гори , алпийски къщи ..

До море изобщо и не стигнах. 

 

Фес - Рабат пътувах с влак , беше съвсем приличен.

 

Всъщност ето тура с описание :

 

http://igomorocco.co.uk/package/4-days-marrakech-desert-trips/

 

 

 

Редактирано от stanimir
  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Здравей,

ние кацнахме във Фес, изкарахме 2 дена, от Фес отидохме в Шефшауен. Билетите от Фес до Шефшауен за СТМ автобусите бяха свършили още от предния ден, но ние уцелихме почивни дни. На други местни автобусни компании има билети, но автобусите на мен ми изглеждаха много съмнителни и в крайна сметка взехме доста скъпо такси до Шефшауен. Там ни хареса, според мен си заслужава една нощувка, ако те интересува мога да ти препоръчам хостел. После от Шефшауен с автобус към Рабат ( тук не сме имали проблем с билетите, купихме ги директно сутринта преди тръгване) В Рабат на мен въобще не ми допадна, не мисля, че си струва отбивката, разбира се, мое лично мнение. От Рабат с влак към Маракеш. Там отделихме един ден на Маракеш. На място си взехме организирана 3-дневна екскурзия до пустинята (предлагането на място е много голямо) - това преживяване най-много ме впечатли  и наистина си заслужава. Последния ден трябваше да отделим отново за Маракеш, но си променихме идеята и резервирахме еднодневен тур до водопадите Узуд - много ни хареса, препоръчвам с две ръце. Летяхме към България през Маракеш. Това, накратко, беше нашата организация, ако нещо по-конкретно те интересува -питай смело. Относно парите - бяхме обменили всичко предварително в България (никой никъде не ни е питал колко и каква валута внасяме). В част от хотелите имаше сейфове и ги оставяхме там, друг път ги носехме в нас. За щастие не сме имали проблем, но трябва наистина да сте много бдителни и внимателни.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Благодаря много и на двамата за подробната информация! Малко по-късно ще седна да я обмисля по-внимателно и пак ще пиша.

На прима-виста се сещам за още нещо: какъв е вариантът човек да си купи предварително билети за автобуса? Някъде хората пишеха, че са си купували през хотелите.. мога ли онлайн да си взема?

И какво имаш предвид под съмнителни автобуси?

 

Паспортите с вас си ли носехте през цялото време?

Връзка към мнение

Здравей, аз се опитах да взема online през сайта на СТМ, но не става без мароканска кредитна или дебитна карта. Писах на нашия риад с молба да ни вземат билети по-рано, но те обясниха, че билети имало достатъчно и ще ни вземат като пристигнем. Както стана ясно, билетите вече бяха свършили. Може да се опиташ да помолиш мястото за настаняване, което си избрала, да ти купят предварително - дано са по-отзивчиви. Имай предвид, че често съдържателите на риадите са близки с някой таксиметров шофьор и могат да не искат да ти помогнат единствено с цел да те принудят да дадеш 4-5 пъти повече пари за такси. Поне точно така стана с нас. С паспортите процедирахме както с парите.

P.S. Съмнителни в превод означава много раздрънкани, мръсни, миризливи и пълни със съмнителни индивиди. Поне на нас така ни се видяха, тогава, може и да сме се заблудили ^_^

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Нашия полет беше София-Бергамо-Маракеш.  С Wizz и Ryan. Бяхме отседнали в риад Dar Asdika в Маракеш (има го в букинг). Локацията му е супер. Собственичката на риада готвеше за нас, защото бяхме с малката и малко по-особено е с малко дете. Нея помолих да ни организира тур до Marrakech - Ait Ben Haddou Kasbah – Ouarzazate – Draa Valley –  Zagora. Цената беше по-ниска от интернет офертите. Взеха ни и ни върнаха в риада.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Ние летяхме София-Милано-Маракеш и се върнахме от Танжер-Мадрид-София. Използвахме кола под наем от Europcar и не сме имали никакви проблеми.

Ето местата/риадите, където отсядахме - съвсем прилични бяха всичките и сме доволни като цяло. 

Маракеш - риад Каталина

Тингир - Палмерайе - къща за гости

Фес - риад Дар ал Мадина ал Кадима

Шефшауен - риад Дар Сабаба

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Благодаря ви!

Относно колата под наем - как са пътищата и как е шофирането. Активен шофьор съм, не съм страхлива, но не знам защо за Мароко си представям някаква нецивилизация и талибани навсякъде. Май много са ме наплашили. Но искам да видя Мароко и тази година това ще стане :)

 

Юлия/Джулия :) вие колко нощувки имахте в Маракеш?

Редактирано от Geppy
Връзка към мнение
преди 2 часа, Geppy каза:

Благодаря ви!

Относно колата под наем - как са пътищата и как е шофирането. Активен шофьор съм, не съм страхлива, но не знам защо за Мароко си представям някаква нецивилизация и талибани навсякъде. Май много са ме наплашили. Но искам да видя Мароко и тази година това ще стане :)

 

Юлия/Джулия :) вие колко нощувки имахте в Маракеш?

6 нощувки в Маракеш + 2 нощувки в Бергамо.

Връзка към мнение
преди 3 часа, Geppy каза:

Относно колата под наем - как са пътищата и как е шофирането.

Пътищата са по-хубави от нашите.Извън градовете се кара спокойно.В големите градове има трафик ,но не е страшно.Само в Медините не се набутвайте,че е тясно и навигациите не работят добре там.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Здравейте отново!

Мисля да купя билети до Милано, после Милано-Маракеш. Запазила съм 3 нощувки в риада на Джулито (благодаря за препоръката). Връщането ще е или от Фес, или от Танжер.. все още умувам. Гледам, че има самолет от Танжер до Мадрид и каца в 16:25 (райън еър) и след това в същия ден има самолет Мадрид-София (уиз еър) от 21:55. Мисля си, че е постижимо. Смятате ли, че е риск?

Този тур Marrakech - Ait Ben Haddou Kasbah – Ouarzazate – Draa Valley –  Zagora колко врме  е и каква цена?

 

Аз искам да отидем до пустинята и да видим планините - какъв тур/турове трябва да вземем за тази цел?

 

Още ми е доста объркано каква програма да наглася. Реалното ни отиване в Мароко е на 19.09, а връщането го мисля или 29.09 или 30ти, още не съм решила. 

 

Някакви идеи какво да буукнем в Милано? За придвижване до града и обратно Тера Вижън ли сте ползвали?

 

 

 

 

 

Редактирано от Geppy
Връзка към мнение

Edit: купих вече всички билети:

 

18.09 - София-Милано

19.09 - Милано-Маракеш

 

29.09 - Танжер-Мадрид

29.09 - Мадрид-София

 

Надявам се на 29.09 да нямаме проблеми с полета Танжер-Мадрид и да успеем навреме да си хванем полета за София :)

Някой друг правил ли е такива авио гимнастики в един и същи ден на две лоу кост компании?

Знам, че си е чист късмет де.. ще рискуваме 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Много хора го правят това, просто гледай да имаш достатъчно време между полетите - 3-4 часа

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.