Прескочи до съдържание

Амалфи и Южна Италия – търся съвети, идеи и предложения


natchobg

Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Планираме 16 дневно пътешествие (26 април – 11 май), с основна цел Южна Италия и Амалфи. Пътуваме с кемпър, аз и семейството ми, така че сме абсолютно гъвкави по отношение на програмата, не се нуждаем от хотели, хостели и други, но ако някой има препоръки относно къмпинги в района, ще съм благодарен, ако сподели.

 

Първоначалната програма е следната:

 

Ден 1 – София – нощувка някъде в Гърция около Виа Игнатия

Ден 2 – пристигане на Игуменица, пътуване с ферибот SuperFast, отплаване от порта.  

Ден 3 – Пристигане сутринта в Бари.

 

Вариант А : Разходка в Бари, потегляме към нац. парк. Гаргано, Нощувка в Матината. Ден 4. Продължаваме да разглеждаме Гаргано, втора нощувка някъде. Ден 5 – продължаваме към Соренто.

 

Или Вариант Б : Разходка в Бари, пропускаме Гаргано, пристигане в Соренто, използване на къмпинг на брега за база за следващите няколко дни.

 

Ден 4 – Соренто – Капри (корабче)

Ден 5 – Соренто – Помпей (влак)

Ден 6 – Соренто – Позитано – Амалфи – Ровело (корабче + автобус)

 

Мисля да не губим време за Неапол, обаче така и така сме наблизо, не мога да реша още. Всички мнения и предложения относно престоят в Соренто ще са ми от полза. Също така засега изкачването на Везувий не влиза в програмата. 

 

Ден 7 – напускаме Соренто и начало на обиколката на Южна Италия, фокус предимно на Апулия.  

Тук вече има много варианти, засега местата, които планирам са:

 

Фазано, заради сафарито и дъщеря ми – половин ден.

 

Матера – половин ден

 

Алберобело (трули), Локоротондо, Остуни, Отранто (най-източната точна на Италия), Лойка (Leuca – върха на тока на ботуша, събира Адриатика и Йонийско море).

 

Идеята е не само да обикаляме из тези градчета, но и да се къпем в морето, така че тези 8 дена в Южна Италия (предимно Апулия) ще бъдат микс м/у пътуване и лежерно излежаване, дайвинг, шнорхелинг, задълбочено запознанство с местната кухня…знаете за какво иде реч.

 

Тръгване обратно от Бари, ден 14, прибиране в София ден 16.

 

Така че някои от въпросите към момента – заслужава ли си „загубването“ на 2-3 дена в Гаргано. От снимките, които разглеждам, има уникални плажове, а ние сме ценители.

Неапол – да или не. Знам че е глупав въпрос, но все пак…

 

Апулия и Южна Италия – препоръки и идеи?

 

Благодаря за коментарите. Ще почерпя на някоя форумска сбирка.  

Редактирано от natchobg
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Звучи добре. На отиване или на връщане може да спите в Калабака, за да видите Метеора, ако вече не сте го сторили, разбира се. Не ми стана ясно защо от Соренто до Помпей смятате да пътувате с влак. Този участък с изключение на десетина километра преди Соренто е извън амалфийското крайбрежие, тоест не става дума за тесен път с много завои и спокойно бихте могли да отидете до Мопмей с кемпера. За Неапол не мога да кажа нищо, защото мен ме бяха посъветвали да не влизам в града с личното МПС. Като излязох от магистралата от Рим, някъде в района на Помпей, веднага разбрах какво са имали предвид хората. Почти всяка кола в тази част на Италия сякаш е направена от гофрирана ламарина. Хубава програма, завиждам благородно!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Duke, 

 

За Метеора и Каламбака - добра идея, не сме били там досега, в плановете ни е, но според мен си трябват поне два дни в околността, а ние искаме само да преспим и газ към Игуменица. 

 

За Соренто и пътуването с влак до Помпей - идеята е да "застопорим" кемпъра на къмпинга, да извадим маси, столове, тенти, менти, така че тези няколко дни да обикаляме наоколо без къщичката.

 

Сега като се замисля, мога да комбинирам един ден ето така:

 

Соренто - Помпей - Неапол - Соренто, но не съм сигурен, че дъщеря ни (5 год.) ще издържи.

 

Иначе рано е за завиждане, живот и здраве, да отидем и да се върнем и да разкажем. Иначе сега е най-приятната част от пътуването - а именно планирането.    

Връзка към мнение

Спокойно можете да направите Метеора /по магистралата Солун - Игуменица нямаш грижи със скоростта и бързината за напредване/, а след Метеора да нощувате около или на самата Лефкада. Правите плажове на следващия ден и чак вечерта отивате в Игуменица.

 

За Апулия /Пулия/ и Базиликата: За Матера половин ден не ти трябва - спираш, плащаш в центъра паркомясто за час или два и се разхождате в атрактивния град. Подобно нещо се отнася и до Алберобело. Локоротондо и Остуни са прекрасни също. Може да се отбиете и през Берналда - родното място на фамилията Копола. В центъра на градчето имат хотел - палацо с кафене Cinecitta. Ако не ви пуснат случайно да разгледате хотела /има апартаменти в тунизийски стил в чест на бабата на Копола, която е била тунизийка/, то поне пийте по едно кафе в Чинечита - няма финансови зверства, достъпно напълно, приятно е. Освен това все още не е силно туристическо за разлика от Алберобело и Матера. Пък може да срещнете Мария - дъщерята на Копола /тя се е омъжвала там/ или племенника му Никълъс Кейдж :)

Редактирано от royak
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За Метеора, най-добре тръгване от София, стигаш там, разглеждаш вечерта, после разглеждаш сутринта и заминаваш към Игуменица (това при положение, че ферибота е през нощта). Иначе не знам къде може да спите с кемпера, Мецово е приятно градче с подобни на нашенските възрожденски къщи, или в Йоанина, но ако ферибота ви е през нощта, ще имате почти цял ден за убиване там.

Неапол не мисля, че си струва, освен ако там има нещо конкретно, което искате да видите.

Връзка към мнение

          Ако не се лъжа,по Амалфийското крайбрежие мисля,че е забранено да се преминава с кемпер.Освен някои да е минал между капките.

Редактирано от palioto
Връзка към мнение

royak, 

благодаря за съветите за Апулия и Базиликата. Нядявам се да имаме време да свърнем от клишираните туристически пътеки.  Метеора не е опция, по-скоро ще взема разстоянието София - Игуменица наведнъж, за да спечеля един ден. 

 

ruwenzoggy, 

И мен тези снимки около Матината ме вдъхновиха да се отбия там. Май ще го бъде Гаргано. 

 

palioto, 

Крайбрежието на Амалфи (частта от Позитано до Салерно) е затворено за движение на кемпъри от 06:30 до 24:00 часа. Теоретично нямам проблеми да нощувам на топ място - напр. пристанището на Позитано, но не ми се бута между шамарите. Затова програмата ми е къмпинг на брега, в Соренто и "лъчеви" турове наоколо. 

Редактирано от natchobg
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ами и аз не бих издържала Помпей и Неапол в един ден и също Позитано – Амалфи – Ровело в един ден пак ми се вижда амбициозно. Аз поне трите не успях - имаше ремонт на пътя, отделно страшно задръстване, та корабче е добра идея, но проверете разписанието предварително, за да си направите план.

За Неапол бях планирала само 1/2 ден (в комбинация с Caserta). Неапол толкова ми хареса, че прекарах още цял ден там и пак не успях да видя всичко.

В Помпей задължително си вземете карта - даваха ги отделно, не заедно с билета (може да се е променило, бях там преди 2г).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Подкрепям Childish. Почти невъзможно е да се направи Позитано- Помпей- Неапол за ден. Помпей гълта поне 5 часа, както и да го смяташ и без да се озорваш. Пък и не мисля, че тичането из вътре ще ви хареса, при това с детенце Все пак трябва да се види спокойно и без бързане. Ако  решите за Везувий трябва да сте там най-късно до обяд, тъй като после няма как.

Неапол ако ще го посещавате е задължително и нощувка там да направите, пак ще отидат два дни. Според мен при този план дори е по-разумно да го пропуснете или да му отделите достатъчно време.

Аз ужасно харесах и самото Амалфи, прекрасно е...има там едни проблеми с транспорта, ако ще тръгвате от градче на градче дори да е само за ден се сдобийте с билети от първата спирка т.е Соренто, тъй като при нас се оказа, че просто няма къде после да се купят билети от Позитано- уж тука трябва да работи, там трябва...а то всеки ударил кепенците- типичното италианско спокойствие и ще се окаже, че трябва да разчитате на това някой шофьор да се смили да ви вземе, а когато слезете да му дадете билети от мястото на пристигането.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Първата e oт Капри, ето още една, от обиколката с "корабче". 

401623_10150723790799779_315194050_n.jpg

Следващите 2 - от Villa Cimbrone, Ravello, след това пак Капри. Предпоследна  - Помпей, последна Ercolano.

 

Ами точно защото Капри "не се пропуска", на мен не ми хареса особено, прекалено е туристическо. Взех първия възможен ферибот натам и последния наобратно и имах час преди да дойдат групите и час след това и тогава наистина е хубаво, иначе нито снимка може да направиш, нито да се насладиш на обстановката.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Лили, явно зависи от времето. Ние бяхме март и беше супер спокойно, а разходката в Анакапри беше много приятна. Може да се каже, че дали срещнахме 10 човека по пътеките...Много ми хареса! За жалост не можехме да видим пещерата, тъй като нивото беше високо и входа беше непроходим. Това също е добре да се знае- от ден за ден и от час на час казват дали може или не да се види това чудо. :)

Връзка към мнение

Аз бях, мисля, в края на април - началото на май. Имаше посещение на Синята пещера, което аз пропуснах, защото съм била на "същата" в Малта и знам, че свястна снимка няма да направя. Да, Anacapri e много приятно - за мен, когато няма много туристи (особено руски групи, имам алергия към тях, знам че е грубо от моя страна и че аз съм турист, но все пак ме интересуват местните, а не туристите).

 

Иначе Италия, ясно, е много фотогенична. Аз харесвам такива неща от ежедневието:

1495302_10152029482104779_1075618092_o.j

 

1795213_10152029481824779_1679076661_o.j

 

И още малко снимки от Неапол, показвайки само една забележителност, Castel dell'Ovo, не си харесвам другите снимки

464289_10150724183979779_1893351956_o.jp

 

1980025_10152029488519779_1352778672_o.j

 

1781735_10152029487364779_1328984065_o.j

 

Любимо в Неапол - освен безцелното шляене по улиците (внимайте, шофьорите са ужасни, пешеходецът не е човек) и археологическия музей. От музея снимките ми обаче са 18+ 

Редактирано от Childish
  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Другото място, което ми  хареса на това пътуване, беше Paestum:

 

1780110_10152028867764779_77386365_o.jpg

 

1617700_10152028872694779_8650984_o.jpg

 

1890516_10152028860714779_96802836_o.jpg

 

За там, ако се ходи с влак, задължително се купува билет отиване и връщане, дори го пишело в някои пътеводители. Аз изпаднах в нелепата ситуация да не мога да си купя билет за връщане, да питам всеки италианец във влака на испански дали има билет в повече и накрая да пътувам без билет.

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Не успях да видя Позитано - автобусът до там ме остави в Амалфи, заради ремонт на пътя и цялата ми програма отиде на кино. :(

Връзка към мнение

..............................Аз ужасно харесах и самото Амалфи, прекрасно е...има там едни проблеми с транспорта, ако ще тръгвате от градче на градче дори да е само за ден се сдобийте с билети от първата спирка т.е Соренто, тъй като при нас се оказа, че просто няма къде после да се купят билети от Позитано- уж тука трябва да работи, там трябва.............................................................................

 

С карта за деня и определени разстояния , слизаш и се качваш дето ти е кеф .

Само гледаш да е зеления ли беше  или синия автобус.

 

:O

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.