Прескочи до съдържание

Airbnb - пълни инструкции за резервация. Много подробни.


Георги

Препоръчани мнения

Тази тема ще е доста дълга и подробна. Пределно съм наясно, че някои от нещата, които споменавам са очевидни, но си мисля че е добре всичко да е описано, включително за хората, които не знаят добре английски. 

 

Нека обема на поста не ви отчайва. Използването на сайта е доста лесно, но се надявам и за начинаещи и напреднали подробните описания да са от полза - едните да добият опит, а другите може да открият някоя полезна опцийка, която не са предполагали че съществува. 

 

Всички скрийншоти и целият текст са базирани на интерфейса на сайта към 11.2014. Надявам се, че последващи промени за доста време напред ще са предимно козметични, ако има големи промени във функционалността ще се постарая поста да е обновен. 

 

Ето и съдържанието на темата, ако ви интересува само конкретна секция:

 

  1. Какво е airbnb?
  2. Регистрация в airbnb.com
  3. Верификация на профила ви в Airbnb.com
  4. Търсене, резултати и първоначално филтриране
  5. Разглеждане на списъка с апартаменти и маркиране за по-задълбочен преглед
  6. Детайлен преглед на апартамент
  7. Четене и анализ на ревютата на апартамента
  8. Анализ на хоста и връзка с него
  9. Потвърждаване и плащане
  10. Преди заминаване и след завръщане
  11. Безопасно резервиране с airbnb.com
  12. Често задавани въпроси за airbnb.com
Редактирано от Георги
  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Какво е airbnb?

 

Airbnb за разлика от традиционните хотели е платформа, която позволява връзка между вас и собственици на апартаменти, стаи, легла, които ги отдават под наем. Т.е. ако имаме баба от Бургас, която може да дава стаи под наем на квартиранти ще предпочете да си направи профил в Airbnb вместо да става рано за да посреща нощния влак от София. 

 

Разликите с традиционните хотели са няколко:

  • Общо взето по-ниска цена - може да се каже, че при еднакво качество на стаите и локацията, цената в airbnb почти сигурно ще е по-ниска от сравним хотел. Особено ако говорим за големи групи, които искат да са на едно място.
  • По-силно усещане за автентичност - хотелите като цяло си приличат, а тук доста по-лесно може да се почувствате на гости на приятел. Къщите и архитектурата на местните жители често са едно от най-силните усещания на непознато място. Нито един типичен хотел няма да е на такава улица в Лондон например: 

2014-05-20_20-16-55.jpg

 

  • Липса на обслужване - да, доста хостове за отзивчиви и ще ви помогнат, особено тези, с които споделяте жилището, но като цяло вие се грижите за апартамента и се оправяте сами. Няма камериерка всеки ден, няма денонощна рецепция, няма рум сървиз. Закуската, която много хотели предлагат тук най-вероятно ще липсва, но пък сигурно ще можете сами да си я приготвите в кухнята, която пък я няма в типичните хотели. 

Мисля да не се разпростирам повече тук, основните разлики се надявам да са ясни, пък и все пак нека се фокусираме конкретно върху Airbnb, а не като цяло за апартаментите под наем. С две думи, като разликата между хотел и бабите хазяйки по морето, с тази особеност, че сделката става онлайн. 

  • Харесвам 12
Връзка към мнение
  • 5 месеца по-късно ...

Регистрация в Airbnb.com

 

Най-първата стъпка естествено е да се регистрирате. Нищо не ви пречи да търсите и да гледате апартаменти и без да имате профил, но ако се стигне до връзка с избран хост и пускане на заявка без регистрация няма да стане. 

 

Airbnb имат програма, чрез която всеки новодошъл, който е намерил сайта чрез препоръка може да получи начален бонус. Доволни са и двете страни - препоръчващия получава ваучер, препоръчания получава ваучер. В момента стойността е $25 (вече е $20), вече е 31€  вече не пиша сумата, че много често почнаха да я сменят. . За да получите сумата се регистрирайте през този линк: http://www.airbnb.com/c/gpenin?s=8

 

Ново: 

Забелязвам, че при използване на покана в различните държави има различен по размер бонус. Едно на ръка, че и самия бонус много шава. За сега най-атрактивното, което съм намерил е през швейцарския домейн, към момента е 40CHF. Иначе:

 

България: https://www.airbnb.com/c/gpenin 50лв (въпреки, че разширението е .com ако отваряте сайта от България сигурно ще ви даде, че бонуса е в лева)

Германия, Италия, Франция и въобще държавите от еврозоната: https://www.airbnb.com/c/gpenin 35€

Великобритания: https://www.airbnb.co.uk/c/gpenin 30 GBP

Швейцария: https://www.airbnb.ch/c/gpenin 40CHF

 

Би трябвало да ви се отвори страничка, където да видите моята полу-ухилена мутра:

 

2014-11-16_11-32-22.png

 

От там нататък натискате бутона "Sign up to claim your credit" и процеса по регистрация започва. При първата ви резервация автоматично ще получите $25 отстъпка, ако минималната ви стойност за резервиране е повече от $75. 

 

Ако имате опит с модерните системи на регистрация сайтовете едва ли ще има нещо сложно в процеса. Излизат три бутончета - "Sign up with Facebook", "Sign up with Google" и "Sign up with email". 

 

2014-11-16_11-37-50.png

 

При първите две ще ползвате наготово профилите си от facebook и google, при третия ще си направите нов профил. Аз като цяло обичам навсякъде да си имам отделна регистрация, но си е ваша воля дали ще решите да минете по краткия път с facebook и google. След като натиснете бутона "Sign up with email" се отваря прозорчето за личните данни.

 

2014-11-16_11-40-55.png

 

Недейте да пишете фалшиви имена, напишете си истинските, в противен случай може да имате проблеми за в бъдеще. Може да махнете отметката на "Tell me about Airbnb news", едва ли имате желание да ви спамват с излишни имейли. 

 

Ще получите имейл със връзка в него, чрез която да си валидирате имейл адреса и сте готови! Вече имате профил, можете да кликнете на името си горе вдясно и после на "Dashboard". Там може да си добавяте снимки, житейски истории, каквото ви влече. В днешно време е модерно всички сайтове да са малко или много социални мрежи. За препоръка е да споделите малко информация за себе си и да качите поне профилна снимка - колкото вие искате хостовете ви да са реални хора с реални профили, така и те искат същото от вас. Ако сте се регистрирали през линка по-горе би трябвало да имате следното блокче в профила:

 

2014-11-16_11-47-44.png

 

Следващото ни занятие ще е на тема прозорчето за верифициране....

 

2014-11-16_11-48-21.png

 

P.S. Нищо не пречи да давате на приятели вашия си линк и така вие ще трупате още кредит, по $25 на осъществена резервация от приятелите ви. Имайте предвид, че кредита изтича година след като е получен, така че не се помайвайте много :)

  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към мнение

Верификация на профила ви в Airbnb.com

 

Верификацията е малко делитакен процес, при който на практика удостоверявате, че профила е наистина ваш и реален. Макар и да имате опцията да регистрирате безброй профили, трудно ще верифицирате повече от един. Верификацията не е задължителна, но хостовете имат право, ако желаят, да приемат резервации само от верифицирани профили. Т.е. ако смятате да сте сериозни и да изполвате сайта редовно е добре да верифицирате профила си. 

 

2014-11-16_11-48-21.png

 

По подразбиране още с регистрацията имейла ви е потвърден. Като цъкнете на "Add more" ще се отворят още варианти.

 

2014-11-16_12-14-57.png

 

Най-отгоре е "Verify your ID". Това е деликатната стъпка, при която ще трябва да качите сканирано копие на паспорт, лична карта или шофьорска книжка. Онлайн софтуер (външна фирма, която се занимава точно с обработка, анализиране и съхраняване на лични документи) ще провери името на документа и т.н. Пак казвам, стъпката е доброволна, разбираемо е, ако сте малко притеснени да качвате лични документи в интернет. Но доста хостове я изискват, и ако искате да имате пълния избор ще трябва да я направите. Помислете го по следния начин: всеки път в хотел/хостел ви свалят данните от личните документи, в случая поне ще ги дадете само веднъж и абсолютно всички хостове за в бъдеще вече ще видят, че сте реален човек, без да имат достъп до данните, те си остават във фирмата, която контролира процеса. Но пък ако някой пробие базата на фирмата... абе преценявайте си, решението си е ваше!

 

Останалите методи за верификация са сравнително тривиални: верификация на телефона чрез смс, както и свързване с някой от профилите ви в във Facebook, Google или LinkedIn. Важи принципа на Мечо Пух. Колкото повече начина за верификация изпълните, толкова хостовете ще ви приемат с по-голямо доверие. 

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Търсене, резултати и първоначално филтриране

 

Интерфейса на сайта е доста лесен, поне на пръв поглед.

 

2014-11-16_13-10-33.pngЕдинственото, което трябва да въведете на първо време е мястото, където отивате. Дата на пристигане, дата на заминаване и колко човека сте. 

 

Мястото може да е град, село, а дори и конкретна забележителност. Списъка се взима от google, а те както знаете имат голяма база данни. Лично аз винаги си въвеждам главния град и пиша например Лондон, независимо че ме интересуват апартаменти само до Уембли. Винаги мога да ги филтрирам по-късно. 

 

Броя на хората в групата е също важно да е попълнен коректно, така резултатите ще елиминират всички предложения, които не могат да ви поберат. ОК, понеже съм на тема Дубай, в останалите примери ще използвам търсене в Дубай между 20 и 25 ноември за трима. Натискаме бутона Search.

 

Отваря се екран, в който най-отгоре са филтрите, под тях са предложенията с картинки, а вляво има карта на апартаментите. Ще караме едно по едно. 

 

2014-11-16_13-12-26.png

 

Най-отгоре в са данните на вашето търсене. Може да ги промените от този екран, ако имате желание. Под тях е Room Type с три възможности: Entire Place, Private Room, Shared Room. 

 

Entire Place: Целият апартамент/къща е за вас и няма да ви се мотае никой в краката. Това е предпочитания вариант, ако държите на тотална самостоятелност и когато сте например група от поне 4-5 човека.

 

Private Room: Това е отделена стая от апартамент/къща. По начало с този тип настаняване ще има други хора в къщата, с които най-вероятно ще споделяте баня, кухня и/или тоалетна. Често това са и самите хостове, които си дават излишните стаи под наем. Дори да държите на тотална уединеност недейте да зачерквате тези апартаменти с лека ръка. Често стаите в тази категория си имат лична баня и тоалетна, може дори отделен вход към къщата. А дори да не е така, повечето хостове оценяват личното пространство на гостите си и няма да ви се бъркат въобще. В тази категория попадат и т.нар. семейни хотели, които както знаете могат да са абсолютно самостоятелни. 

 

Shared Room: Тук няма хър-мър, ще споделяте помещението с още някой. Това е алтернатива за самостоятелни пътници, които не им се спи с още 10 говеда в хостел, а само с още едно, което да е домакина/домакинята   :) Излишно е да казвам, и че е най-икономично тук. 

 

Под тези бутони е плъзгача за цената. Свалете го до максималното на вечер, което можете да си позволите, като сметнете още 12% за Airbnb комисионната, която не е включена тук. По-скъпите апартаменти автоматично ще отпаднат от избора. 

 

Под тази табличка е бутона "More Filters", както и броя намерени резултати.

 

2014-11-16_13-15-08.png

 

223 апартамента в Дубай. Естествено, че няма да ги разглеждате всички един по един, ще се постараем да ги намалим. Най-ефективния начин е с плъзгача за цената, която споменах по-горе. 

 

Вляво има бутон "More Filters" чрез, който може да филтрирате по всякакви показатели - наличност на интернет, паркинг, брой спални, брой бани. Честно казано въобще не препоръчвам да използвате този бутон. Може на вас да ви трябва задължително паркинг, а хоста да е отбелязал, че няма гараж, по този начин неговия апартамент ще отпадне. Но пък може да има безплатно паркиране на улицата. С броя спални също е подобно, често студиа са отбелязани като едностаен апартамент, двустаен някой го броят за две спални, други за спалня+хол.

 

 

С две думи, използвайки тези филтри може да елиминирате предложения, които иначе отговарят перфектно на изискванията ви, просто хоста не ги е попълнил правилно. Ако имате някакви специфични условия ги обсъдете с потенциалния ви домакин. Например ако паркинг ви е задължителен, а хоста не предлага, попитайте го какви са условията за паркиране наблизо, вместо директно да отмятате апартамента му. 

 

Вляво е картата на апартаментите. 

 

2014-11-16_13-18-07.png

 

Понеже често апартаментите са толкова много, че ако се поставят всички няма да се види нищо от червени точки, то airbnb не ви ги показва всички на картата. За това на първо време филтрирайте по цена, което ще елиминира скъпите и ще може да покаже повече от достъпните за вас. 

 

Обърнете внимание на отметката горе-вляво, където пише "Search when I move the map". Ако я цъкнете и почнете да движите картата наляво надясно или да приближавате, това автоматично ще отхвърля всички апартаменти извън зоната на картата. Така, ако ме интересуват апартаменти само около The Palm Jumeirah, ще приближа върху палмата и всички други ще отпаднат от резултатите ми. Ако отметката не е маркирана процеса няма да става автоматично, а надписа "Search when I move the map" ще бъде заменен от "Redo Search Here", което върши същата работа, просто ще трябва да натиснете бутона сами. 

 

2014-11-16_13-19-11.png

 

Картата е много полезен инструмент, ако се интересувате само от конкретен район. Например център, в близост до стадион за вашия концерт или спортно събитие и т.н. 

 

Вдясно от картата е списъка с апартаментите, които са останали след филтрирането на цената, и ако сте филтрирали и чрез картата. Това е солта и пипера, така да се каже и ще е предмет на дискусия в следващия пост. 

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Разглеждане на списъка с апартаменти и маркиране за по-задълбочен преглед

 

Насочваме вниманието си към изброените апартаменти. 

 

2014-11-16_13-23-57.png

 

Начина, по който се сортират апартаментите си е някакъв таен алгоритъм на airbnb и не може да го променяте. Уж включват отзивчивост на хоста, цена, положителни ревюта, ако не отменя резервации и подобни, но никой не знае кое колко тежест има. Преди имаше сортиране по цена, но го махнаха уж с цел хората да разглеждат повече предложения, а не просто да сортират по цена и да хванат за ушите най-евтиното. 

 

Ще започна отдолу нагоре. На най-долния ред се вижда снимката на хоста, елементарни данни за апартамента дали е Private room, къде се намира, брой на оставените ревюта и т.н. На горния ред е името. Вероятно е някакъв airbnb диалект, но повечето от апартаментите се кръщават по безумен начин. Hip loft, Perfect home, cozy apartments, не влагайте много в заглавието никога.

 

По-нагоре е цената за една нощ, но имайте предвид, че тази цена не включва такси за чистене и комисионната на airbnb. Няма как да разберете финалната цена, ако не отворите страницата на апартамента, грубо сложете едно 15% отгоре на тук отбелязаната цена.

 

Обърнете внимание на броя на ревютата. Това е един от най-сериозните показатели, по който може да филтрирате апартаменти още от тази страница без да ги отваряте. Грубо казано, много ревюта, означават сериозен хост, доста хора са го посетили, вероятно повечето от тях са доволни и има голям шанс апартамента да ви допадне. Аз лично тук действам по-скоро по метода на елиминацията, махам тези с малко или никакви ревюта. Ако имате възможност е по-добре да не сте опитни свинчета на някой хост, който тепърва си слага апартамента в сайта, а е по-добре да попаднете на опитен такъв. Естествено, в доста случаи няма как да има хем евтин, хем хубав, хем с много ревюта. Ще се наложат компромиси. Повече за ревютата ще има в следващата част, когато ще разясня всички елементи по страничката на конкретен апартамент. 

 

Малка забележка - понякога опитните хостове пускат нови апартаменти с умишлено занижени цени. Идеята им е да съберат бързо ревюта, които ще хвалят колко е добра цената за предоставените условия. После вдигат цените и получават положителни ревюта, които са хвалели първата цена, но са прикачени и към новата :) Ако хванете хоста, че прилага този трик може да го експлоатирате във ваша полза, но за новобранци според мен е доста по-важно да се придържате към схемата колкото повече ревюта, толкова по-добре. 

 

До цената на някои от апартаментите има жълта гръмотевичка. По начало схемата на резервиране е, че първо трябва да пишете съобщение на домакина дали датите, които търсите са свободни, той да ви отговори и едва след това да пуснете заявка за плащане, която той да приеме. Може да е мудно и бавно, особено ако хоста се мотае да отговори. Но тези апартаменти с гръмотевичката го нямат този проблем, при тях може моментално да резервиранте и платите, и е ясно, че апартамента ще е свободен на тези дати.

 

Когато минете с мишката над избран апартамент се случват две неща. Първо, появяват се едни стрелки, с които може още от тази страница да прегледате всички снимки на апартамента:

 

2014-11-16_13-34-10.png

 

И второ, на картата вляво в синьо се отбелязва къде ориентировъчно се намира апартамента, върху който ви е мишката:

 

2014-11-16_13-35-28.png

 

Горе вдясно виждате едно сърчице. Като го натиснете ще можете да добавите съответния апартамент в списък с избрани. Това е полезно, ако списъка с резултати е много дълъг и искате набързо да елиминирате апартаменти, които не ви допадат, било то заради цена, локация или липса на ревюта. Като цъкнете сърчицето ще излезе едно прозорче, където да си създадете категория за запазените апартаменти, евентуално да добавяте бележки, може да го споделите и във фейсбук за приятели да го видят. 

 

Просто може много бързо да нацъкате сърчица на тези апартаменти, които ще прегледате после в детайли. Списъка след това може да си го извадите като цъкнете на профилното си име горе и изберете Wish Lists:

 

2014-11-16_13-39-06.png

 

Толкова по тази страница, следващата част ще е как да вникнем във важните и не чак толкова важни детайли в описанието на апартаментите. 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Детайлен преглед на апартамент

 

ОК, избрали сте апартамент, който си заслужава по-детайлен преглед и сте отворили неговата страничка с подробно описание. Пак ще разгледаме всички блокчета, от които е съставена страницата, едно по едно в болезнени детайли!

 

Най-отгоре имаме пак кратко резюме на апартамента: име, локация, обща оценка, колко хора побира и колко спални и легла има. 

 

Започваме с кратко описание на апартамента в About this listing. Тук ще намерите само общи приказки, без конкретната информация, която ви интересува и ще е налична по-долу. Следва снимка, на която може да кликнете така че да се отвори целия албум със снимки от апартамента. 

 

Снимките като цяло се правят от фотографи на airbnb на място и ако са отбелязани като "Verified Photo" значи това би трябвало наистина да са снимки от апартамента и той да изглежда точно по този начин. Имайте предвид, че фотографски трикове и тук не са чужди и при снимане под определени ъгли или с определен тип обективи даден апартамент може да изглежда огромен, а всъщност да е кутийка. Ако нещо не ви е ясно от снимките задължително питайте. 

 

По-долу започва съществената информация. The Space отново изброява основните характеристики.

 

2014-11-16_14-27-35.png

 

 

 

Property Type: Типа на апартамента отново, дали е цял апартамент, собствена изолирана стая или споделена стая. 

 

Accomodates: Колко хора могат да спят в апартамента. Бройката обикновено е доста плаваща и съм виждал студиа, които да казват, че могат да приютят шестима (2-ма на двойно легло, 2-ма на разтегаем диван и 2-ма на надуваем матрак, колко му е!). Ако сте по-голяма група гледайте да изясните или чрез въпрос към хоста или чрез внимателно четене на описанието как точно е разпределението по легла. Наскоро имах случай да питам как може да се разпределим трима човека в апартамент в Дубай и хоста ми отговори, че двама спят в спалнята, а третия може да си носи спален чувал!

 

Bedrooms: Колко спални има. Бройката отново е плаваща и зависи дали всекидневната се брои към спалнята. Гледайте да сте наясно с този детайл, за да няма неприятни изненади на място.

 

Bathrooms: Колко бани и тоалетни има. Понякога тук има половинки, примерно да пише 1.5. Обикновено означава една баня с тоалетна и още една отделна тоалетна и т.н. Ако ще споделяте помещение с други хора е добре да разберете дали банята ще ви е лична (ако например сте в master bedroom) или ще е обща с други гости, с домакинте и т.н.

 

Beds: Колко са леглата. Доста хора предпочитат да са на отделни легла, а да не споделят двойни и т.н.

 

Обърнете внимание на изискванията за Check In и Check Out, т.е. кога може да се настаните и кога трябва да напуснете апартамента. Повечето хостове са доста гъвкави, и ако имате специфичен час на пристигане или тръгване (например сред нощ, след късен полет) ще намерят начин да ви помогнат да влезете в апартамента. Но със сигурност го споменете това преди да резервирате. 

 

Следващата табличка е с Amenities.

 

2014-11-16_14-29-18.png

 

Amenities включва всички екстри, които отбелязахме да не филтрирате при търсенето. От личен опит да ви кажа, че като цяло хостовете не ги попълват много стриктно, а и можеш да напишеш, че имаш паркинг, а да се окаже, че паркинга е уличен, където в Дубай колата ти става цялата в пясък и т.н. Не разчитайте на този списък за важните неща, които ви интересуват, винаги питайте допълнително за тях!

 

Следва блокчето, с цените на екстрите.

 

2014-11-16_14-31-38.png

 

Extra people: Много от апартаментите имат допълнителна такса при допълнителни хора. Т.е. апартамента има една цена, ако сте двама и друга, ако сте трима. Това поленце указва колко е допълнителното плащане и след кой посетител започва да се таксува. Тази цена като цяло е включена в общата дори при първоначалното ви търсене. 

 

Cleaning Fee: Все повече апартаменти имат такса за почистване, която е еднократна. Колкото по-дълго стоите, толкова по-малък ефект на ден има тази такса върху крайната сума. Т.е. ако сте за ден ще си тежи, ако сте за повечко може да е пренебрежимо. Тази такса не излиза при първоначалното търсене и може да е голяма досада, ако наемате апартамент за 2 дни да го харесате, после да се окаже че трябва да платите по още 20 евро на вечер. 

 

Security Deposit: Няма го отбелязано в скрийншота, но е често срещано. На практика това е депозита, който трябва да се плати ако евентуално счупите нещо в апартамента. Този депозит не се предплаща нито в момента на резервация, нито при пристигане! Влиза в сила, само ако домакина в срок от 48 часа от вашето напускане пусне оплакване за нещо счупено, изгубен ключ и т.н. Тогава сумата ще ви бъде блокирана по картата, докато диспута се разреши. 

 

Weekly Price/Monthly Price: Домакините имат право да поставят седмични и месечни цени, които са различни от дневните. По принцип, ако възнамерявате да стоите повече време - примерно 2 седмици, задължително се свържете с хоста да говорите за евентуална отстъпка. Системата е доста гъвкава и те могат да ви предложат цена различна от показаната, на базата на договорка.

 

Cancellation: Това са условията за отмяна на резервацията от ваша страна. При всички случаи не ви се връща таксата на airbnb, която в момента е около 12%. При всички случаи се връща пълния размер на Cleaning Fee, след като не ползвате апартамента значи не трябва да се чисти. Колко точно ще ви бъде върнато, ако откажете резервацията вече зависи от условията, които е избрал домакина:

  • Flexible: пълно връщане на сумата до 1 ден преди пристигане, таксуване на първата вечер ако отмяната е по-малко от ден преди пристигане и връщане на неизползваните нощувки, ако решите да си тръгнете по-рано.
  • Moderate: пълно връщане на сумата до 5 дни преди пристигане, таксуване на първата вечер + 50% от останалите вечери, ако отмяната е по-малко от 5 дни преди пристигане и връщане на 50% от неизползваните нощувки, ако решите да си тръгнете по-рано
  • Strict: 50% от сумата, ако откажете резервацията до 7 дни преди началото и. Ако периода е по-малко от 7 дни губите цялата сума.
  • Super Strict/Long Term: Това са специфични условия и не влизат в общия случай.

 

Следва по-подробно описание на апартамента, писано от хоста.

 

2014-11-16_14-34-11.png

 

Description е най-важната секция. Тук е описанието в свободен текст на собственика на апартамента. Макар и да изглежда дълго (като тая тема  :)) все пак го прегледайте внимателно. Би трябвало да са описани разположението на леглата, колко е разстоянието до централни забележителности и всякаква полезна информация. От друга страна, това все пак е самореклама на апартамента, така че може да сте и скептични, в ревютата по-долу хората ще си кажат дали описанието отговаря на действителността. 

 

След това идват House Rules

 

2014-11-16_14-41-01.png

 

House Rules обикновено е кратък текст за условията за домашни любимци, за пушене, за вдигане на шум вечер, нормалните неща.

 

Следващата табличка е с минималния срок на резервация и календара. 

 

2014-11-16_14-42-04.png

 

Minimum stay: Минималния период за наемане на апартамента. Някои хостове не обичат да се занимават всеки ден с нови посетители за това и поставят ограничение за 2-3-5 дни. Ако сте избрали при търсенето само 1 ден, апартаменти с minimum stay поне 2 дни няма да се покажат в резултатите. За това винаги си търсете за реалната продължителност. Аз като търся хотели ми е навик да проверявам само за един ден, по-лесно се ориентирам в цената така. Но в airbnb задължително си въведете целия период. 

 

View Calendar: Всеки домакин има за задача да държи календара актуален, но не е задължително. Много от апартаментите се предлагат и в други подобни сайтове, за това не може да сте сигурни, че информацията там е актуална. С две думи - ако датата е сивичка и не е активна, апартамента не е наличен и няма да излиза в резулатите, ако го търсите на тези дати. Ако е бяла, може и да е наличен, може и да не е, ще трябва да питате хоста първо. Като минете с мишката над бялата дата се показва цената, но да знаете, че е много ориентировъчна и не включва задължителните понякога такси за почистване, допълнителни хора и т.н.

 

Отдолу отново имаме снимка от апартамента и ако я кликнем може да разгледаме цялата галерия. 

 

Следват ревютата, които ще засегна в следващия пост...

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Четене и анализ на ревютата на апартамента

 

2014-11-16_15-02-31.png

 

Докато описанието на апартамента от собственика е най-важната информация от неговата гледна точка, то в оставените ревюта може да видите до колко тази информация се припокрива с реалността. Общо взето трябва да развиете едно специфично чувство, когато четете ревюта, за да филтрирате стойностната информация от лиготиите, които някои твърде претенциозни гости демонстрират. Чисто фактологически нещата, които трябва да гледате са следните:

 

- Брой на ревютата: Както и по-рано споменах и няма да се уморя да повтарям този факт, това е най-лесния начин да сте почти сигурни, че с престоя ви няма да има проблем. Там където има оставени много ревюта, означава че са били много гости, т.е. домакина е взел Airbnb насериозно, вероятно са решени всички дребни проблеми, които биха възникнали и с най-голям шанс може да ви очаква безпроблемен престой. 

 

- Обща оценка: Всеки може да оставя оценка на базата на точност на описанието, комуникация с хоста, чистота, локация, и дали апартамента заслужава парите си. От моята практика съм забелязал, че почти винаги броя на ревютата е в директна връзка с високите оценки. Т.е. там където има много ревюта, обикновено хората са предимно доволни. Това е във връзка и с алогоритъма на сортиране на airbnb, който изпраща апартаментите с по-ниски оценки по-назад в класирането. 

 

Преди хоста можеше да види ревюто преди да отговори, което създаваше леки спорове. Ако някой му остави лошо ревю, то той отговаряше с неговата гледна точка. Вече това е невъзможно и двамата си оставяте ревюта независимо един от друг. Хоста може да ви остави положително ревю, без да е наясно, че вие го критикувате и обратното. Все пак, внимавайте много с лошите ревюта, има гадни хора, които откровено изнудват домакините и ги заплашват, че ще им оставят лошо ревю, ако не им дадат отстъпка в цената например. Такива хора са нясно колко мощен инструмент е ревюто и гледат да се възползват от това за допълнителни лични ползи. 

 

С две думи, очите на 4 като четете ревюта, може много полезна информация да намерите там, но никога не се доверявайте на едно единствено ревю на 100%. Пак ще отбележа, за стотен път, колкото повече ревюта, толкова по-лесно може да филтрирате реалността от крайностите, независимо дали са положителни или отрицателни. 

 

Има определен тип съобщения в ревютата, за които трябва много да внимавате, ето за тези говоря:

 

2014-11-16_15-12-01.png

 

По принцип хоста има право да отмени резервацията след като сте платили и точно тези събития се отбелязват в ревютата като "The reservation was cancelled...". С две думи - избягвайте подобни хостове. Ако се случи Airbnb ще ви компенсират с 20% бонус да си намерите нов апартамент, но ако се случи в последния момент може да е доста стресиращо. Просто видите ли такова съобщение в ревютата избягвайте апартамента, ако видите пък две,  директно го игнорирайте, колкото и да ви харесва. 

 

Има много причини, поради които хост да ви отмени резервацията. Доста от тях са невинни - не си е обновил календара, без да иска е приел втора резервация на тези дати и т.н. Други не чак толкова невинни - пуснал е апартамента и в друг сайт, в който примерно е взел повече пари. И при двата случая не искате да имате нищо общо с хостове, които с лека ръка отменят резервации. 

 

Следващият пост ще е как да интерпретираме информацията за хоста и как да се свържем с него...

  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Анализ на хоста и връзка с него

 

Под ревютата е кратко резюме на профила на хоста. Това е от най-ценната информация предоставена от Airbnb.

 

2014-11-16_15-21-58.png

 

Редакция 07.12.2015: Изглежда Airbnb са премахнали статистиката за отговори от хоста. 

 

Редакция: 21.02.2016: Статистиката за хоста е все още налична през мобилното приложение

 

Редакция: 21.03.2016: Статистиката за хоста отново е видима

 

Response Rate: Това е статистиката на колко от запитванията домакина благоволява да отговари. Търсите такъв максимално близо до 100%. Бих казал, че 80% е долния минимум, а всичко под това според мен е мързел и несериозно отношение. 

 

Response Time: Колко бързо отговаря домакина - до час, до няколко часа, до ден, до няколко дни, или повече от няколко дни. Търсите такъв, който отговаря максимално бързо. Имайте предвид, че като ви наближи престоя пак ще трябва да му пишете как да се разберете за ключа и по-добре да не го чакате няколко дни да ви отговори! Стандартите при повечето сериозни хостове е максимум до ден. 

 

Анализирайте тази информация внимателно (макар и да не и се осланяте на 100%). Това е, което ще ви покаже колко е ефективна комуникацията с хоста, което за мен е от най-важните неща при резервиране в airbnb. Пак ще напомня, това не е хотел, в който има денонощна рецепция и кой да отговори на телефона, а трябва да се разбирате често с обикновени хора къде да ви чакат, как да влезнете в апартамента и т.н. Искате тези хора, ако не винаги, то почти винаги да са ви под ръка. Може и да прекалявам малко тук, след резервация от сайта ще ви изпратят личните телефони - вашия на него и неговия на вас, имате малко по-голяма сигурност. Но и все пак човека, ако е несериозен може да не си вдигне телефона.

 

Ето пример за сериозен:

2014-11-16_15-28-09.png

 

полусериозен:

2014-11-16_15-27-48.png

 

и несериозен домакин:

2014-11-16_15-27-08.png

 

Ако сте харесали апартамент бутона "Contact Host" е следващата логична стъпка. Ще ви се отвори прозорче, в което да си въведете съобщението. Не се ограничавайте до връзки само с един хост, че може да отнеме време. Харесайте си 3-4 и се свържете със всички паралелно. Като им имате отговорите, вече преценете кой да резервирате. 

 

Не е задължително съобщението да е някакво подробно, хостовете сигурно получават много заявки, никой не иска да чете романи!

 

Редакция 12.12.2015: По мнение на samuraika, която е активен airbnb хост, хостовете си умират от кеф да се запознават предварително с гостите си. Така че, може би е добра идея да бъдете колкото се може по-подробни :) Връзки към мненията и: тук и тук

 

 

Кратко и любезно, ето ви един шаблон:

 

Hi (1),

 

We're a group of (2) looking for a place in (3) between (4) and (5) and we liked your apartment. Is it availble on those dates?

 

Also we wanted to ask about (6).

 

Thanks in advance for your answer. 

 

Greetings, 

(7)

 

(1) - името на хоста

(2) - колко човека ви е групата

(3) - мястото, в което търсите

(4) - дата на пристигане

(5) - дата на заминаване

(6) - ако имате някакви допълнителни въпроси за паркинг, за интернет и т.н.

(7) - вашето име.

 

Най-отдолу има отделна секция Trust, която показва колко ревюта има хоста, колко препоръки и дали си е верифицирал профила. 

 

2014-11-16_15-32-33.png

 

Дори текущия апартамент, който гледате да няма нито едно ревю, ако хоста има много положителни ревюта за други апартаменти, които предлага, то сигурно може да му се доверите. Препоръките са явно нова екстра на Airbnb, с която не съм запознат в детайли, но може би може да оставяш отзиви, ако въпросния ти е личен познат, т.е. без да си стоял в апартамента му. Относно верифицирането и допълнителното спокойствие, което предоставя говорих по-рано. 

 

Най-отдолу на страницата имаме ориентировъчната локация на апартамента, както и други подобни в секцията Similar Listings. Това са апартаменти, които са подобни на предложения, горе-долу на същото място и на приблизителна цена. Проблема е, че списъка е много беден на информация и освен цената, която не включва задължителните такси нищо друго ценно няма. Аз лично игнорирам този списък. 

 

И така, разменили сме вече по няколко думи с хоста, всичко е наред, готови сме да резервираме. Това ще е тема на следващия пост. 

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Потвърждаване и плащане

 

Имаме вече потвърждение от хоста, че нашите дати са налични, време е да пристъпим към приключване на резервацията. Погледнете табличката с цените горе вдясно на избрания апартамент

 

2014-11-16_16-27-13.png

 

Тук  може да видите и пълната цена, с абсолютно всичко включено. Поленцето Total изобразява крайната цена, която трябва да платите и нито лев повече, по-малко. Няколко, много, ама критично важни детайли трябва да се отбележат тук:

 

- Забелязвате, че от 745€ обща сума, таксата на Airbnb е прилични 85€. Това провокира хостовете да се опитат да ви уговорят да платите извън системата, като ще ви свалят цената, така нито вие ще плащате тези 85€, нито те. Звучи примамливо, но по този начин губите всичките защити, които предлага платформата и на практика оставате на едното доверие. Нета буквално е пълен със измамени хора, които са пуснали банкови преводи извън airbnb системата и в последствие са измамени. Ваше решение си е дали ще предприемете подобен риск за да спестите тези 12%. 

 

- Вторият момент е бутона "Request to book". Натискайте го и завършвайте резервацията само, ако сте предварително одобрени от хоста и сте уточнили детайлите и апартамента е свободен. Това, което се случва, е че след като го натиснете парите ви се блокират в картата, и я напускат в момента, в който хоста приеме заявката ви. Ако сте се разбрали предваритлено, това е безболезнен процес, даже хоста може предварително да ви одобри и резервацията да приключи, в момента в който пуснете заявката. Сега си представете, че нямате предварително одобрение, и пускате заявка. Парите ви се блокират в сметката, а хоста ви отказва. Започва се едно чакане да се върне сумата обратно от банката, което в зависимост от банката и от картата може да отнеме до месец. Сега си представете, че сте пуснали 2 заявки без да сте говорили с хостовете. Парите ви се блокират, хостовете приемат и изведнъж се оказвате с две платени резервации. 

 

За това, никога, ама никога не ползвайте бутона "Request to Book" без да сте се уговорили с хоста!!!

 

Ако апартамента е наличен с опцията Instant Book (жълтата гръмотевичка спомената по-рано), то този бутон няма да се казва "Request to Book", а Instant Book. В този случай получавате потвърдена резервация моментално и не е задължително да търсите първо одобрението на хоста. 

 

Редакция 25.06.2016. Изглежда, че вече няма как да се избегне превалутирането по никакъв начин. 

 

ОООК, вече сме на следващата страничка, на която трябва да си попълним данните за плащането. Тук може да ни ударят в таксата за превалутиране. Обикновено това не е голяма сума, да речем 3% от общата, но хора като мен си имат малко вътрешна психоза на тая тема и всеки път като избегна превалутиране ми помага да не се чувствам като пълен идиот, освен това в портмонето ми остават тези 3%.

 

Ето каква е схемата: имаме валута, в която хоста е обявил листинга, имаме валута, в която ние трябва да платим, имаме и валута избрана в профила ни, която да показва цените. В идеалния случай и трите вида валути съвпадат, но ако не съвпадат то Airbnb с радост ще ни конвертира от едната валута в друга, като ще си щипнат процент от обменния курс. За да избегнем техните конверсии е добре избраната ни валута и тази на хоста да е една и съща. Объркано е, знам. Особено, когато валутата на хоста не е изрично упомената. Тук обаче ни помага едно издайническо прозорче. Обърнете внимание на следващата страница, вдясно, където отново са изброени всички компоненти на цената и вижте съобщението най-отдолу, точно под цената. 

 

2014-11-16_16-58-15.png

 

Ако последния ред завършва с "This includes a 3% Airbnb conversion fee" значи сте прецакани! В случая проблема, е че моя профил е настроен в евро, а хоста е пуснал цената си в датски крони. Натиснете бутона за връщане на браузера ви и най-най-най-отдолу вляво ще намерите валутата на профила ви. Сменете я от там в нужната, в моя случай трябва да я сменя от евро в датски крони:

 

2014-11-16_17-00-57.png

 

След като извърша тази промяна, цъквам отново на бутона Request to Book и вече виждам новата цена на следващата страница. Ето го абсолютно същия апартамент:

 

2014-11-16_17-02-12.png

 

Забелязвате 2 неща. Виждаме, че го няма издайническото съобщение за 3% Airbnb Conversion fee. Освен това 96€ станаха на 92€, т.е. само с един клик спестих 4€. 

 

Нека повторим:

 

- Ако в дъното под Total се намира ред, който казва, че има 3% Airbnb Conversion fee, значи профила ни е настроен с неправилната валута. 

- Връщаме се с бутона назад и го настройваме в правилната валута. Тя ще е отбелязана в същия блок, където са споменати и тези 3%, в показания случай са датски крони DKK. 

- Пробваме да резервираме пак, ако никъде няма ред за 3% Airnb Conversion fee значи всичко е наред! 

 

От България са възможни два метода на плащане - с банкова карта и с Paypal. Paypal е в долари, банковите карти са в Евро. Кредитните карти работят без проблем от моя опит, но е възможно някои дебитни да дадат засечка. 

 

2014-11-16_17-07-32.png

 

Тук е възможно да има стъпка 2 на превалутиране, т.е. пак от цената на хоста към задължителната валута за България в € или $. В моя пример от DKK към € Тази стъпка теоретично може да я финтирате, ако изберете от падащото меню същата държава като хоста ви, в нашия случай Дания. Тогава трябва да си измислите и някакъв фалшив Billing Address,  и е силно вероятно плащането да не мине, картата да ви бъде маркирана като опит за измама и да стане страшно. Това го казвам от чисто академична цел, придържайте се към лесния вариант на финтиране на превалутирането - просто сменете валутата в профила ви да е същата като на хоста и гледайте да го няма съобщението за 3% Airbnb Conversion fee. 

 

ОК, вече сме платили, остава да видим какво се случва след като имаме запазена резервация, това ще е отбелязано в следващия пост.

Редактирано от Георги
  • Харесвам 12
Връзка към мнение

Преди заминаване и след завръщане

 

След като приключите резервирането ще получите и по-конкретни детайли, като например подробни инструкции как да намерите апартамента, кое парко място да използвате, както и личния телефон на хоста ви. 

 

2014-11-16_17-18-55.png

 

Добре е да пишете ден-два преди да пристигнете, в колко часа точно ще сте там, да сте сигурни, че ще има кой да ви чака. 

 

Следва пътуването, което е целта на цялото начинание, но тъй като е извън темата ще го оставим за друг път. 

 

Когато се върнете ще получите подканяне по email да оставите ревю. Моя съвет е да отделите 1-2 минутки, така ще помогнете на други хора след вас, а и вашия рейтинг ще расте също, ако хоста ви е оставил също положително ревю. 

 

С това приключва общата част на много пространния ми наръчник за резервиране в Airbnb. Дано обема не ви плаши, нищо сложно няма, просто съм се постарал да покрия детайли, които са от полза, както за начинаещи, така може би и за по-напреднали. Не е задължително да го знаете целия наръчник наизуст, но следващия път като резервирате и има неясен детайл, може да използвате тази тема като съветник. 

 

Следващия пост ще е специално посветен на безопасните разплащания, тъй като за съжаление и в Airbnb си има измамници...

  • Харесвам 10
Връзка към мнение

Безопасно резервиране с airbnb.com

 

За съжаление Airbnb си има и редица недостатъци, като най-голям за сега са опитите за измама. Как да разпознаваме, че някой се опитва да ни излъже и как да избегнем загубата на пари ще обясня в тази тема. Ще е полезно и за онлайн пазаруването като цяло, доста от добрите практики се повтарят. 

 

Дори в нашия форум вече имахме два съмнителни случая, което прави присъствието на тази тема задължително: Случай 1 (потвърден опит за измама), Случай 2 (съмнителен)

 

Защо в airbnb има измамници?

 

Защото на практика всеки може да си пусне личното жилище под наем в сайта. Това от една страна е хубаво, защото премахва много от бюрократичните пречки пред потенциалните хостове, но от друга страна е изключително лесно за измамниците да пускат фиктивни апартаменти и след като инициират комуникация да се опитат да ви накарат да им преведете пари на банковата сметка, ако не сте наясно как работи заплащането в airbnb. 

 

При традиционните хотели го няма този проблем, там ако хотела ви излъже отивате и извивате врата на мениджъра, тук в момента в който ви вземат парите апартамента най-вероятно ще изчезне от списъка и човека дим да го няма. 

 

Как да разпознаем измамника?

 

Познава се много лесно, ако поиска плащането да е извън системата на airbnb. Това включва банков превод, western union и подобни, които трудно се обръщат и са донякъде непроследими. Много хора не са наясно, че винаги трябва плащането да им е през системата на airbnb и тръгват да се разбират директно с хоста как да му платят. В този момент, ако попаднете на некоректен, ще ви даде банкова сметка и после ходи доказвай че си пуснал пари за апартамент. Airbnb гарантира само за плащания направени през тяхната система.

 

Има го и фактора на "шанаджиите пред чейнджбюрата". Нали знаете, същите хора, които кибичат пред чейнджовете и ви предлагат по-изгоден курс. Така и със апартаментите, airbnb прибират по 12% от вас и от тях, за това на теория и за тях и за вас е по-добре, ако направите сделката извън системата и си спестите парите.

 

НИКОГА не се съгласявайте на подобно предложение, настоявайте винаги и задължително плащането да минава през airbnb!

 

Как да сме сигурни, че плащането което правим е през сайта на airbnb?

 

Понякога опита за измама е доста завоалиран и рафиниран. След като вече се е сдобил с личния ви имейл адрес, мошеника може да опита да ви изпрати имейл, който изглежда като официален от airbnb, по начало не е сложно да се изпрати имейл от името на когото и да било. В този имейл, в който си има и лого на компанията и всичко може да ви приканва да платите по банков път или western union, или да приканва да кликнете на някакъв линк, който да ви отведе към сайт, който визуално да напомня airbnb, методите са доста. 

 

За да сте сигурни, че плащането ви е точно към airbnb, а не някой друг гледайте две неща:

 

1. Плащането да е само с кредитна/дебитна карта или Paypal. На този етап други методи на плащане от България не се поддържат. Не съм запознат някъде по света Airbnb да приема банков превод или Western Union! Това май го потретвам, но наистина е основния метод да различите мошеника - той ще иска да му преведете парите по банка или чрез Western Union. С  кредитни карти и Paypal могат много лесно да се оспорват транзакции, което не им върши работа на мошениците.

 

2. Гледайте уебсайта, в който си въвеждате данните за плащане да има SSL сертификат. В различните браузери изглежда различно, ето как е в Google Chrome:

 

2014-04-24_11-52-20.png

 

https, за разлика от стандарното http показва, че връзката между вас и сървъра е криптирана. Надписа "Airbnb, Inc [uS]" показва, че сайта е потвърдено на Airbnb, т.е. можете да си пуснете плащането и да сте спокойни. Никой измамник или мошеник не може да имитира SSL сертификат от друго лице (да го кажем опростено така, за да не навлизаме в детайли). Всички съвременни сайтове за онлайн разплащане поддържат подобна екстра, за това преди да натиснете бутона за плащане винаги гледайте дали има подобен сертификат, ето го и от booking.com:

 

2014-04-24_11-56-13.png

 

Общо взето това ви гарантира, че плащането ви отива на правилното място.

 

Какви проверки може да направим за да сме по-сигурни, че апартамента, който наемаме е легален?

 

Търсете отзиви. Колкото повече отзиви, толкова по-добре. Апартаментите, които са наемани стотици пъти и имат десетки отзиви едва ли се държат от мошеници. Както казах, метода на работа на измамниците е след като ви излъжат да изтрият апартамента (или лично или airbnb ще го изтрие като им докладва някой), така че никой от тях няма да си прави труда да трупа висок рейтинг само за да излъже вас. Да не говорим и че е доста трудно да се натрупа такъв рейтинг. 

 

Това всъщност е добро правило и като цяло за резервиране - колкото повече отзиви, толкова по-добре. Много хора не са измамници, но си пускат апартамента в сайта, след което не си правят труда да отговарят на запитвания, може да имате проблеми с комуникацията да се разберете за ключа и др. По начало колкото повече добри отзиви има човека, вероятно е толкова по-сериозен и може да му се разчита. 

 

За съжаление, не навсякъде има подходящи апартаменти с доста отзиви. Ако все пак сте си харесали такъв без отзиви и ревюта за да избегнете шанса апартамента да е просто фиктивен пуснете някаква част от описанието в търсачката на гугъл. Много често измамниците са мързеливи и пускат апартаменти "на кило" и не си правят труда да променят описанията и снимките. Ако видите по резултатите в гугъл, че описанието се повтаря няколко пъти значи лампата трябва да ви светне и да търсите друго място. Същото може да приложите и със снимките, вече в google може да качите снимка, по която да търсите - ако видите същата снимка да излиза и в друг апартамент пак е сигнал, че трябва да стоите настрана.

 

Мисля, че е това. Дано тази тема не ви плаши, всекидневно хиляди хора ползват airbnb без никакви проблеми, някой дори се кълнат в услугата и не биха спали никога повече в нормален хотел, аз самият съм на това мнение и вече ползвам хотел по изключение, а не по правило. Но все пак е важно да имаме едно наум. 

 

Следващият пост ще е за често срещани въпроси и отговори свързани с Airbnb...

  • Харесвам 13
Връзка към мнение

Често задавани въпроси за Airbnb.com

 

Кога да резервираме?

 

Бих казал, че около месец преди пътуването е добър ориентировъчен срок. За разлика от традиционните хотели, които често имат промоции за резервации доста напред във времето с цел да ви вземат парите от рано, то при Airbnb хостовете не получават пари, докато не отидете директно на място там. За това и повечето от тях нямат желание да потвърждават резервация да речем половин година по-рано. Пробвах веднъж, огромен процент от отказите с причина бяха, че не искат да се обвързват от толкова рано, а и не са сигурни в цените си още. 

 

От друга страна, не искате да оставяте всичко за последния момент, когато популярните апартаменти, с много положителни ревюта вече вероятно са заети. 

 

Има ли алтернативи на airbnb.com, които работят на същия принцип?

 

Има и то доста! Някой от по-често споменаваните във форума са Homeaway (http://www.homeaway.com/), Housetrip (http://www.housetrip.com/), VRBO (http://www.vrbo.com/), Wimdu (http://www.wimdu.com/) и много други. 

 

Едни са почти директно копие на модела, други си имат известни различия например в начина на плащане, но идеята е еднаква - хост дава личния си апартамент под наем. 

 

Трябва ли да се дават допълнително пари на място на ръка?

 

Не, не и не! Абсолютно всичко до последната стотинка трябва да минава през системата на Airbnb. Ако някой хост ви иска допълнително пари за депозит или твърди, че в сайта се прави само предплата, то може любезно да му отбележите, че това е против правилата на airbnb.  Единственото изключение е за определени туристически такси в някои градове, но това трябва да е упоменато в описанието по време на резервацията. Тези такси обикновено са в рамките на няколко евро на човек на ден. 

 

Как да се свържем с Airbnb?

 

Вижте подробно обяснение тук:

 

 

Следва продължение...

  • Харесвам 14
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Имам въпрос, на който не намирам отговор. Харесах апартамент, но не пише точния адрес. Пише само улицата и е показано местоположението на картата, но няма адрес. Искам да го проверя на Гугъл - да помоля ли хоста за точния адрес или е нормално да не е написан?

Връзка към мнение

В началото се дава само района, като букнеш апартамента ще получиш адреса и телефона на хоста

Редактирано от Nati
Връзка към мнение

Имам въпрос, на който не намирам отговор. Харесах апартамент, но не пише точния адрес. Пише само улицата и е показано местоположението на картата, но няма адрес. Искам да го проверя на Гугъл - да помоля ли хоста за точния адрес или е нормално да не е написан?

 

Както е споменала и Nati - точният адрес ще получиш при потвърждаване на резервацията.

Все пак още преди това може да направиш следното:

При задаване параметри на търсене, отляво ти излизат снимки и наименования на обектите. Когато поставиш курсора върху някой обект, отдясно на картата маркерът за мястото на конкретния обект става зелен

 

post-139-0-35448700-1418813715_thumb.jpg

 

така виждаш кой е маркерът, отиваш вдясно на картата и почваш да зуумваш за увеличение на картата и така може да достигнеш съвсем конкретно да мястото на обекта, стига този, който е пуснал обявата, да го е маркирал точно, което е най-често случаят, с малки изключения.

Успех в търсенето! :)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Георги, прочетох те с голямо внимание. Благодаря за труда, който си положил :)

И макар това да не е първата ми резервация в сайта, не помня подробностите около предната.

Имам една питанка. В момента нямам кредитна или дебитна карта. Имах сага около смяната на банката си и за момента не разполагам с тези полезни "инструменти"

В момента съм с процес да резервирам една стая, хостът потвърди датите. Пропуснах да попитам дали е проблем, че ще платя с карта на приятел. Дали в сайта имат изискването картата за плащане или пейпалът да са на името на резервиращия (понеже съм го срещала това условие в други платформи)

Сега драснах едно съобщенийце с този въпрос на хоста, но нямам още отговор.

И според теб има ли го това или няма значение?

Връзка към мнение

В момента съм с процес да резервирам една стая, хостът потвърди датите. Пропуснах да попитам дали е проблем, че ще платя с карта на приятел. Дали в сайта имат изискването картата за плащане или пейпалът да са на името на резервиращия (понеже съм го срещала това условие в други платформи)

Сега драснах едно съобщенийце с този въпрос на хоста, но нямам още отговор.

И според теб има ли го това или няма значение?

Никъде в сайта не съм срещал изрично изискване картата да е на твое име.

А хостът пък най-малко го засяга това, защото той си получава парите от Airbnb, не от теб. ;)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Фичо, благодаря за включването :)

И аз вече имам отговор на въпроса си. Хостът каза, че няма нищо против и резервацията ми вече е факт.

Притеснявах се да не ме отреже самата форма за попълване. Срещала съм го другаде и затова реших да попитам.

Връзка към мнение

Фичо, благодаря за включването :)

И аз вече имам отговор на въпроса си. Хостът каза, че няма нищо против и резервацията ми вече е факт.

Притеснявах се да не ме отреже самата форма за попълване. Срещала съм го другаде и затова реших да попитам.

 

Да, при тях няма проблеми, стига картата да мине. Случва се българска дебитна да не мине, но с малко упоритост ще стане. Няма проблем да е на чуждо име :)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И от мен благодаря. Аз още не съм ползвала услугите на сайта, само на хотели съм карала досега, но разликата в цените може да ме накара да размисля. Изобщо форумът е страхотен, особено за хора с не много опит в пътуванията като мен. Весели празници на всички!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.