Популярно мнение macf1an Публикувано: 5 юли, 2014 Популярно мнение Сподели Публикувано: 5 юли, 2014 (редактирано) Въведение Блажени са търсещите директни полети от А до Б Отварят любимите сайтове, пишат си градовете, датите, гъвкавостта, избират и тръгват.. Уви, когато човек си е набелязал по-далечна дестинация, било то в същия континент, или през девет земи в десета, мечтаната най-ниска възможна цена става все по-трудна за откриване. При по-дългите маршрути, откриването на оптималната комбинация от полети, дни, летища, и не на последно място - агенция, която да ни продаде билета, започва да зависи от толкова много фактори, че досега никой не е намерил начин тя да бъде гарантирана (дори група учени са го доказали като невъзможно). Ако сме решили да кръстосваме далечните земи, и по нашенски, не искаме да дадем и стотинка повече, отколкото да стигнат за керосин (от контрабандния, по възможност), тази поредица от статии може да бъде от значителна полза. Търсачки за нискотарифни полети Рядко могат да се намерят по-евтини полети от тези, които ни предлагат low-cost авиокомпаниите. Макар и да са с ограничен обсег, ако сме достатъчно креативни, може дори да обиколим света с тях. Наред с ниската цена, идват и множеството недостатъци, от които ще спомена два - умишлено въведената трудност за търсене по "популярните" начини, с цел насочване на целия трафик към собствените им страници, както и невъзможността за комбиниране на билети за постигане на сложни маршрути. Хората зад следващите сайтове са се опитали да превъзмогнат тези пречки, всеки по свой начин, и да предоставят услуга за търсене, която да ни доближи до тази на обикновените авиокомпании. http://airixo.com Най-новият играч на пазара ни предоставя една красива за окото, много модерна, а и сравнително лесна система за комбиниране на полет от различни low-cost превозвачи. Страницата е динамична и обикновено реагира моментално на промените, които правите. Може да ползвате цяла държава, град или летище за начална дестинация. По подразбиране, търсенето е за "навсякъде", като в долната част на сайта ще видите резултати за най-евтините полети (в зелено), за избрания период от време: След като въведете желаната дестинация, изберете ориентировъчната дължина на престоя или "еднопосочен", кликнете върху балончето под месеца, в които искате да пътувате, което ще отвори детайлен списък с всички намерени оферти. Там може да персонализирате дължината на престоя, което ще предизвика ново търсене: Ако кликнете върху месеца, може да изберете търсене между две произволни дати. Разгледайте офертите като списък, кликвайки върху трите чертички вдясно на екрана. Ако сте си харесали нещо, страницата дава възможност да го закупите, препращайки ви към порталите на съответните авиокомпании: Както се вижда на картинката, http://airixo.com проверява в реално време актуалността на показаните цени, което гарантира липсата на "изненади" в последния момент. Имайте предвид, че показаните цени не включват багаж, ако са за low-cost компании. Бележка: сайтът е нов и има някои дефекти. Ако спре да реагира коректно - изтрийте бисквитките му, които е запазил в браузъра. http://wegolo.comТова е един от ветераните в търсенето на low-cost полети. С отблъскващ интерфес и трудна функционалност, малцина свикнаха да го използват в ежедневието си, но това не омаловажава някои от силните му страни. Аз лично не знам за друга търсачка, която да индексира толкова много low-cost оператори, в толкова много държави. С него наистина може да си организирате околосветско пътешествие, стига да имате много здрави нерви и висок естетически толеранс. Трудностите започват от самото начало. Трябва да изберем от списъци държавата и града, от които тръгваме. Когато го сторим, ни се разрешава да изберем и дестинация, отново от списък. Забележете, че този списък е динамичен, и с малко неясна логика. Включва всички градове с директни полети, както и тези, до които може да стигнете сравнително лесно от най-близкото летище, обслужвано от някоя от индексираните авиокомпании. Ако не намирате конкретен град, опитайте с летище в района му: Следващата пречка е липсата на каквато и да е гъвкавост в датите. Избирате ги, и се надявате да има полет на поне една от тях, иначе ще получите съобщение за грешка. Ако сте уцелили поне една от датите с полет, ще видите заветната страница с цените: Оттук нататък, ако желаете корекции в датите, трябва да го извършите чрез стрелките встрани от таблиците с полети. Обърнете внимание на полезната отметка за включване цена на чекиран багаж в сметките. Когато си харесате полети, имате възможност да ги закупите от самата страница, понеже http://wegolo.com е оторизиран да продава билети. Не пропускайте да видите таксата за резервация! Оставям на вас да прецените дали я заслужават За да не съм прекалено критичен, понякога се случва определени компании да пуснат промоционални цени само за този сайт. Тогава, дори с тази такса, цената е по-евтина, отколкото другаде. http://skypicker.com (http://whichairline.com)Тази интересна опция предоставя доста "разчупен" интерфейс и няколко ценни фунцкии, сред които много голяма гъвкавост на търсенията. Търсачката е хибридна, което ще рече, че предоставя комбинация от нискотарифни и някои обикновени авиолинии. За начална дестинация можем да изберем летище, град, или цяла държава, както и да нарисуваме радиус около дадена точка на картата. Можем и просто да кликнем с десния бутон на държава по избор. По подразбиране, при отваряне на страницата ни посреща търсене за "навсякъде", придружено от списък с най-евтините дестинации: Крайната точка избираме по същите критерии или с кликване на ляв бутон върху държава. Гъвкавостта в избора на дати е забележителна. За тръгването можем да изберем между "когато и да е", цял месец, или определен период, като изключим дни от седмицата по желание. Времето за пристигане можем да изберем като определен брой дни след заминаването или като период в календара. След всяка промяна в параметрите трябва да натиснете лупата в горния десен ъгъл. Имат опция за автоматично търсене (включва се през зъбното колело), но поне при мен не сработва. След като сте си избрали град, когато минете с мишката върху всеки набор от полети, ще може да се порадвате и на още една екстра, а именно изобразяване на маршрута и междинните му точки върху картата: Обърнете внимание на опцията за абониране за дадена цена. Подобно на повечето сайтове, ако се интересувате от конкретна дестинация, но в момента ви е скъпа, може да получите известие когато цената се промени. В http://skypicker.com също може да закупите избора си. На страницата за резервации ви се предоставя възможност да си заплатите за няколко куфара чекиран багаж, със съответните цени. Не забравяйте да проверите офертата и в други сайтове! http://whichairlines.com е собственост на skypicker и използва неговото ядро, с разликата, че поддържа всички авиокомпании. Интерфейсът не е толкова динамичен, но все пак позволява известна гъвкавост. За начало и край може да посочите държава, град или летище, но системата не може да обработи повече от 10 точки едновременно. Отново може да въведете "anywhere" за дестинация. Може да търсите без дати, с цел извеждане на най-евтините комбинации, а може и да зададете конкретни дни. В този случай ще получите много полезна информация относно най-евтините варианти, намирани по маршрута, календар с ниски цени, най-добри дни за пътуване и много други: Когато изберете конкретни дати за летене, ще видите и естеството на страницата. Полетите са подредени по "качество", като лесно може да ги подредите и по цена: Ако търсачката намери много по-добра оферта за съседни дати - ще предложи да ги включи в търсенето. В зависимост от избраните авиолинии ще ви бъдат предоставени опции за закупуването, осигурени от познати резервационни портали. Т.като търсенията включват и обикновени авиолинии, не се предоверявайте на първите резултати, а проверете и в националните версии на сайта, достъпни от началната страница. Очаквайте следващата тема, в която ще покажа как да използвате няколко специфични търсачки за обикновените авиокомпании. Надявам се да споделите и вашите трикове в търсенето на такива предложения! Редактирано 6 юли, 2014 от neuromancer 83 Връзка към коментар
Фил Публикувано: 5 юли, 2014 Сподели Публикувано: 5 юли, 2014 (редактирано) Поздравления за усилията и труда, които хвърляш, и за подробните и добре онагледени обяснения! Редактирано 5 юли, 2014 от Фичо 9 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 5 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 5 юли, 2014 (редактирано) Не е сложно, нито кой знае колко трудно.. много ще се радвам някой да последва примера Несподеленото знание няма стойност. И да взема да си сложа един spell-checker най-накрая... Редактирано 5 юли, 2014 от macf1an 9 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 6 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 6 юли, 2014 Изчезнаха картинките, задръжте малко четенето. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 6 юли, 2014 Сподели Публикувано: 6 юли, 2014 (редактирано) Страхотен труд. Редактирано 6 юли, 2014 от stenk 2 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 6 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 6 юли, 2014 Като се събудят модераторите ще добие отново пълен облик. Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 6 юли, 2014 Сподели Публикувано: 6 юли, 2014 Сега какво му е при мен се виждат картинки ? Не знам Azuon още ли ги има , но http://airixo.com направо ги отвяват с интуитивния интерфейс и разбира се е for free 3 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 6 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 6 юли, 2014 (редактирано) Има го Азуона, ама е платен... Бяха 9 картинките. Редактирано 6 юли, 2014 от macf1an Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 6 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 6 юли, 2014 Благодарение на @neuromancer, темата е отново в приличен вид Връзка към коментар
Георги Публикувано: 7 юли, 2014 Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 Ще направя един по-подробен тест между airxo и Азуон по-късно през деня. Да видим прилики и разлики и в чия полза са. Ако се наложи да го уволним Азуона ще е супер 2 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 7 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 http://Skypicker.com също може да участва в такова сравнение. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 7 юли, 2014 Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 Понеже май няма да имам времето днес за обстоен тест, само много набързо. Изглежда, че няма как да ни е лесно и както си говорихме в другата тема универсален инструмент няма Та въведох търсене през юли месец от България до Лондон-Станстед. Ето резултатите от Airxo: Azuon: Обръщам внимание конкретно на резултатите за утре, 8 юли. Airxo въобще не хваща директните полети на easy от София и Ryan от Пловдив, което е голям пропуск, едно на ръка, че са почти двойно по-евтини. Тяхното предложение от Бургас пък е пропуснато от Азуона: Между другото в airxo има ли вариант за по-финни настройки, от рода на колко часа е приемливо прекачване? Както и да виждаш алтернативни варианти за даден ден. Не съм запознат в подробности със сайта, но изглежда, че например не ти дава други варианти за 8 юли, а искаш не искаш виждаш само тяхното предложение от Бургас... Skypicker хвана и двата полета, но пък полета на easy излиза по-евтин, дори спрямо техния сайт! Този на ryan е по-скъп, което се предполага след като сайта си слага комисионна. Аха! Пробвах да разцъкам skypickera до края с резервацията да видя защо ми дава по-ниска цена от сайта на easy и ето какво излезе, което е с 10 евро над официалния сайт, така по има логика 2 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 7 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 (редактирано) Фини настройки в airixo.com не съм видял, както и опция за повече от един полет за ден. Показва най-евтиното само, според наличните данни. Странно защо липсва утрешният полет от Пловдив. От Сряда нататък ги показва.. Извод: винаги търсене в поне 3 сайта Редактирано 7 юли, 2014 от macf1an 3 Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 7 юли, 2014 Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 Airxo показва по подразбиране цените на Wizz с членство в клуба , при Azuon как е ? Връзка към коментар
Георги Публикувано: 7 юли, 2014 Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 Airxo показва по подразбиране цените на Wizz с членство в клуба , при Azuon как е ? Хм, на мен ми ги показва без членство в клуба? В Azuon може да включваш и изключваш членството и точно трябваше да го спирам за това търсене за да съвпаднат цените на някои предложения... Връзка към коментар
stanimir Публикувано: 7 юли, 2014 Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 Когато сравнявах миналата седмица бяха с членство. Връзка към коментар
Георги Публикувано: 7 юли, 2014 Сподели Публикувано: 7 юли, 2014 Ето го: Инцидентно - супер цена до Бергамо в разгара на лятото. Как ще се връща човек от там е друга бира 6 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 29 юли, 2014 Автор Сподели Публикувано: 29 юли, 2014 Доживяхме! http://wegolo.com най-сетне си обновиха полетата за въвеждане на данни: Един минус по-малко. 1 Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 3 ноември, 2014 Автор Сподели Публикувано: 3 ноември, 2014 (редактирано) Като гледам, вече са почти узрели за публика, та няма какво да ги бавя повече: най-новата търсачка за комбинации от low-cost полети: http://www.azair.com/ Откъм интерфейс има какво да се желае, другото сами ще го видите и оцените. Интересна функция: когато изберете конкретен полет, има малка иконка в началото на реда, вадеща статистика за цената му в последните 6 месеца. Също така, поддържа търсене от/до Major European Airports, което съдържа всички големи летища. Редактирано 3 ноември, 2014 от macf1an 11 Връзка към коментар
edbloom Публикувано: 3 ноември, 2014 Сподели Публикувано: 3 ноември, 2014 Готини са тези търсачки, кефя им се и ми харесва, че се стараеш да пускаш нови. Но сега на прима виста опитах новата, като търся умишлено летище до, което не се лети директно от София. София- Рим Чиампино за края на Ноември - началото на Декември, и ми изкарва от Крайова и Букурещ за 70 - 75 евро, а не ми показва Солун - Рим Чиапино за 40 евро тотал с Ryan. Другото, търся София- Барселона за началото на Декември 07.12 - 09.12 и ми изкарва връщане - BCN-BGY 06:20 - 08:10 h, и след това BGY - SOF 07:55-10:55 h. Това как да го разбирам, като недоглеждане от тяхна страна или точно това си имат предвид. В тоя ред на мисли някой правил ли е такова прекачване, втория полет да му е 10-15 мин след обявеното време на кацане на първия ? Връзка към коментар
wilks Публикувано: 3 ноември, 2014 Сподели Публикувано: 3 ноември, 2014 (редактирано) Това как да го разбирам, като недоглеждане от тяхна страна или точно това си имат предвид. В тоя ред на мисли някой правил ли е такова прекачване, втория полет да му е 10-15 мин след обявеното време на кацане на първия ? SOF-BCN.JPG Разбирай го като 23:45 ч. престой на BGY, тоест на следващия ден сутринта ти е полета до София (Имаш знак за продължително чакане). Или с други думи получаваш бонус разходка с преспиване в Бергамо. За твоя сметка, разбира се. : ) Редактирано 3 ноември, 2014 от wilks 1 Връзка към коментар
edbloom Публикувано: 3 ноември, 2014 Сподели Публикувано: 3 ноември, 2014 Хаха да, сега видях, явно недоглеждането е от моя страна, свикнал съм като е на следващия ден да пише + 1 day, тука леко технично в ляво са го сложили. И все пак въпроса си ми остава, доста често съм се чудил дали някой е пробвал, когато лети с прекачване и втория му полет е след 5-10-15 мин по-рано от кацане на първия дали е вариант. Надали ама кой знае, всякакви луди ги има Връзка към коментар
macf1an Публикувано: 3 ноември, 2014 Автор Сподели Публикувано: 3 ноември, 2014 На международно летище - трудна работа. Гейтовете се затварят около 10 минути преди времето за излитане. На малко летище е възможно, но пак е голям риск. Както и преди съм споменавал, когато видите нещо недомислено или липсващо в подобни сайтове, особено когато са още в прощъпулника си, драснете им един ред. Фейсбук, туитър, е-майл - няма значение. Те буквално се молят да им показват дефектите за да могат да си ги оправят. В крайна сметка - печелите самите вие, когато следващия път търсенето сработи по-добре 3 Връзка към коментар
Георги Публикувано: 3 ноември, 2014 Сподели Публикувано: 3 ноември, 2014 Това изглежда доста добро! Нещо като безплатна уеб версия на азуона Даже надушиха явно, че днес е заминал трафик към тях от тук и ми пратиха спамерски туит, към форумния акаунт 1 Връзка към коментар
ОКЕАН Публикувано: 6 ноември, 2014 Сподели Публикувано: 6 ноември, 2014 Никога не съм летял. Ще ви кажа защо. Един път имаше промоция на България Ер за самолетен билет вътрешен полет Варна-София за 11 евро в двете посоки и аз си мисля че това е крайната цена на билета. А то се оказва, че е без такса обслужване и летищни такси. Като отидох на летище Варна за справка се оказа че крайната цена е 160 лева. При положение, че с влака е 12 лева, пък аз нямам бърза работа. Просто исках да усетя адреналинът да се лети. А то се оказа фалшива оферта. Никога няма да ги разбера тези летищни такси и такса обслужване. Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега