Прескочи до съдържание

Танзания и Занзибар - сигурност и бюджет?


Лидия

Препоръчани мнения

След всичко изчетено по-горе и други форуми, все още не се отказвам да посетя Танзания и Занзибар, които съм ги замислила от няколко месеца. Но все пак поради големите рискове, които бе поел човек, за да замине за Африка се чудя дали не е добре да се изчака. Това,което най-много ме притеснява са многото рискове за здравето и сигурността и съответно от финансова гледна точка, Африка е скъпа дестинация и много се дразня от факта,че е е трудно да се намерят ниско бюджетни варианти със сравнително добри условия за престой. Имам предвид самото сафари...не ме притесняват толкова полети или хотели намират се промоции. Смятам да отбележа Африка като посетена, докато с мъжа ми все още нямаме деца,защото с деца не бих се навила.

Много ще се радвам,ако някои от пътешествениците,които са ходили до Танзания и Занзибар сподели или да даде съвет  за организация и добре планиран бюджет :)

 

Обмислям вариант  през февруари, ако не съм закъсняла вече от гледна точка на изгодни полети и имунизации за Африка полет Лондон- Кайро- стоповър с посещение на пирамидите и после Дар ес Салаам и оттам накъде незнам според зависи от офертите за сафари за 3 -4 дни - не повече и после полет до Занзибар за 6-7 дни с посещение на Стоун таун,плажче и т.н

Редактирано от Лидия
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

За бюджета специалистите ще се включат, но аз специално проблеми в Танзания със сигурността не съм чувал. Хич не е от размирните северно и централно африкански държави.  И в тоя ред на мисли едва ли чакането има смисъл, ситуацията там си е константна. По-скоро бих организирал посещението около миграцията на животните, но тези дати предполагам си идват с повишение в цените. 

 

По моята част, ще спестите почти сигурно значителна сума с полет от Истанбул. Друго не мога да кажа :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Преди година бях там през януари. 

Полетите бяха на Египетските/Турски авиолинии през Истанбул. най-евтин го намерих през Orbitz (отиването ни беше в Кампала, Уганда, а връщането от Дар през Кайро, като в Египет имахме 24 часа и дори ни настаниха free в хотел на летището + full board. Времето стигна за пирамиди и разходка в центъра + малко почивка. Полета до и от Дар беше на същата цена, ако помня правилно около 500+ евро на човек.

От Дар ферибота за Занзибар е идеален, няма нужда от полети. Може да се купи ден-два по-рано.

Относно сафари тук има няколко доста опитни "агенти" :), нашето Сафари беше в Кения. 

Иначе има вариант, ако се намерят евтини полети да се кацне в Аруша/Моши (до Серенгети, Нгоро Нгоро и Кили), след като се направи едно сафари 4-6 дни да се метнете на един автобус до Дар и от там Занзибар, или от Аруша до Танга с автобус, и от Пангани (уникално място) с незаконна лодка до Занзибар. 

В самата Танзания се пътува лесно, пътищата са добри, автобуси има много (пътуват само през деня, нощем е забранено), цените са ниски.

От гледна точка на сигурност, реално Кения има проблеми с Ал Шабаб и независимо че Танзания ги подкрепят до сега не са имали проблеми по тази линия. Всъщност след 98-ма и атентата на Осама бин Ладен нищо от този калибър не се е случвало.

Като вътрешни проблеми Танзания е доста стабилна (независимо от различните групи които съжителстват заедно). Изборите са октомври 2015г. така че до средата на годината не виждам как ще има проблеми.

Като престъпност Дар е един от най-спокойните градове в Източна Африка. Има доста джебчии в Аруша, Моши и Стоун Таун (Занзибар) поради голямото събиране на туристи, но почти никакви други проблеми.

В Занзибар е спокойно, мюсюлманското население са доста дружелюбни, цените са нормални, като има неща (сувенири и турове) които са доста високи, но не е проблем. 

Редактирано от Karik
  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Във форума си имаме голям фен на Африка и фото сафаритата. Той в момента прави точно този тур - Танзания/Занзибар. Та скоро се връща и със сигурност ще се разпише в темата с инфо.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Поздрави от Занзибар,

 

За сега нямам много впечатления, защото пристигнахме снощи, мястото е много туристическо и на всяка крачка те спират да ти предлагат неща, но от това, което видях до момента си е съвсем спокойно. За утре съм наел кола с шофьор за обиколко на северните плажове (Nungwi, Kendwa и ако остане време Matemwe), вечерта и утре ще се мотаме из Стоун Таун. После отиваме за 2 вечери на източното крайбрежие - Джамбиани.

 

За сафари имате много опции, 90% от хората, които са ходили на сафари, особено тези, които са ходили един път са го правили в северните паркове на Танзания - Serengeti, Ngorongoro crater, Lake Manyara, Tarangire. За там най-евтино може да се мине с "къмпинг сафари" а обществени къмпинги - 200 долара на човек на вечер + бакшиши (около 30 долара на ден на гид и около 10 на готвач, примерно). За там най-удобно се лети до летище Килимаджаро (JRO), като не се налагат други вътрешни полети за сафаритата в севертните паркове. Ако се комбинира със Занзибар, идеалното е отиване до Килиманджаро, връщане от Дар.

 

Февруари миграцията на антилопите гну и зебрите ще е в райна на Ндуту (южно Серенгети и Ngorongoro conservation area). Тогава имате шанс да видите и масовото раждане на гнутата. В района няма много бюджетни опции за спане, няма и общественни къмпинги. Ndutu Safari Lodge е най-бюджетното и идва около 400 долара на човек на вечер при двама пътуващи. Много се съмнявам да са останали места там за този Февруари, но нищо ни ви пречи да си проверите все пак.

 

Ние до вчера бяхме 6 вечери в нац. парк Руаха, който е изключителен, на мен ми харесва най-много от всички африкански паркове и резервати, които съм виждал (общо 15 такива в Кения, Ю. Африка и Ботсуана). Там проблема е, че е по-трудно достъпен (500-800 долара на човек вътрешни полети на едномоторни самолети от Дар ес Салаам), но пък това го прави много по-малко посещаван и ги няма тълпите от туристи в северните паркове. Имали сме по 4-5 часа без да видим друг джип или прайд от 11 лъва, които да гледаме сами 2 часа, докато не решим да отидем другаде. Има и една бюджетна опция за предвижване, но това са 9 часа с автобус от Дар ес Салаам до Иринга, там да се преспи, от там 2 часа и половина с джип до Руаха. На връщане трябва още едно преспиване в Иринга.

 

Друга опция за сафари е резервата Селу (Selous), който е по-близо до Дар ес Салаам и е сравнително не толкова претъпкан.

 

За Танзания, Кения и Ю. Африка не ти трябват никакви имунизации (задължителни), можеш да си направиш една за жълта треска, тя важи 10 години и я искат примерно ако се връщаш от Замбия (на мен поне от там са ми искали). Вземате си Маларон (има вече и по-евтини генерици) по схема. Рипелънта против комари трябва да съдържа DEET и Icaridin, другите са бошлаф работа за подсахарска Африка (препоръчвам последното, че първото разтапя пластмаса). По въпроса за маларията има цяла тема. Потвърждавам официално, че австралийският препарат Rid Off помага за отблъскване както на комари, така и на мухи цеце, друго май няма, което да работи с-у последните.

 

Не е задължително първото сафари да е в Танзания, Кения е супер дестинация, има възможности за бюджетно сафари в частни концесии до Масай Мара и Амбосели за малко над 200 долара на вечер на човек при спане в малки палатки със спални чували, но в много хубави лагери, а не обществени къмпиги. По един цял ден се прекарва в самите национални паркове. На море може да се отиде и в Кения - Момбаса, например.

 

В Ю. Африка има лоджи в частните паркове около резервата Крюгер, където за около 200 долара на вечер може да спите в много луксозни лоджи и да ядете гурме храна и да правите сафарита с много добри гидове. Леко липсва усещането за дивотия, но се виждат много животни и имате всички удобства. Зависи какво ви харесва.

 

Най-евтино от всички сафарита са self-drive в парка Крюгер (Ю. Африка) или на къмпинг в Етоша (Намибия).

 

Много зависи какви са ви предпочитанията (които преди да сте отишли поне един път, трудно можете да знаете).

 

За полети м-у летище Килиманджаро и Дар ес Салаам (и не само) има нова ниско-бюджетна авиокомпания FastJet, която се развива много бързо и предлага много изгодни цени.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 15
Връзка към мнение

Много благодаря на всички включили се с коментари и съвети. Супер сте. Флай, ти директно ли си букна сафаритата или с агенция? Аз за момента не се престрашавам да нощувам в къмпинг, по-скоро смятам,че лоджа за нас е вариант,но впредвид високите цени си мислех дали няма да намеря някакъв вариант,компания,която да предлага сафарита като драйв от хотел например в Аруша или Дар дневен вариант- отиване и връщане например. За нас ще е добре да  се докоснем до атмосферата дори и за кратко като за първи път. Ще се радвам,ако някой знае сайтове или агенции,които предлагат нещо подобно да сподели. Аз за момента съм установена на английска земя, така че приемам съвети и за полети оттук,а пък и ако мога да си използвам и ваучера,който имам с Еър Франс/КЛМ за намаления ще е супер :) Тук агенции предлагат пакети за Танзания/Занзибар- около (за двама) ми искат 5000/6000 паунда..... а пък нашия бюджет е доста ограничен :( - да речем макс към 4000 паунда всичко. Знам,че за някой може да звучи невъзможно да се включим в бюджета,но аз като съм си навила на пръста,че не може да не се намери вариант и тва си е- хе хе хе.

Връзка към мнение

Много благодаря на всички включили се с коментари и съвети. Супер сте. Флай, ти директно ли си букна сафаритата или с агенция? Аз за момента не се престрашавам да нощувам в къмпинг, по-скоро смятам,че лоджа за нас е вариант,но впредвид високите цени си мислех дали няма да намеря някакъв вариант,компания,която да предлага сафарита като драйв от хотел например в Аруша или Дар дневен вариант- отиване и връщане например. За нас ще е добре да  се докоснем до атмосферата дори и за кратко като за първи път. Ще се радвам,ако някой знае сайтове или агенции,които предлагат нещо подобно да сподели. Аз за момента съм установена на английска земя, така че приемам съвети и за полети оттук,а пък и ако мога да си използвам и ваучера,който имам с Еър Франс/КЛМ за намаления ще е супер :) Тук агенции предлагат пакети за Танзания/Занзибар- около (за двама) ми искат 5000/6000 паунда..... а пък нашия бюджет е доста ограничен :( - да речем макс към 4000 паунда всичко. Знам,че за някой може да звучи невъзможно да се включим в бюджета,но аз като съм си навила на пръста,че не може да не се намери вариант и тва си е- хе хе хе.

 

Според зависи къде искате точно да ходите. Някои лагери би буквам директно, други с местни агенции, някои пътувания правя комбинация от двете, на други комбина от 2 различни агенции + лагери директно. Трябва да си направиш малко повече проучвания за различните паркове. Приемам за момента, че сте се спрели на Танзания. Northern circuit са Tarangire, Ngorongoro conservation area, Serengeti (парка е голям и има различни райони с различни като цени опции), Lake Manyara. Според мен забравяш дневни сафарита от Аруша, ако ще правиш това, по-добре изобщо да не ходиш. То не е като да си вземеш хотел близо до входа на парка Крюгер и да влизаш всеки ден в парка. Всъщност то си има и Arusha National Park, където ще видите ограничен брой животински видове обаче (няма хищници или поне много рядко се виждат). Предполагам, че до кратера Нгоронгоро може да се отиде за един ден от Аруша.

 

Лицето Oshko от форума е правил сафари точно в северните паркове в Танзания с възможно най-евтината компания за сафари (или поне една от  евтините), Bobby Tours - виж ги на Гугъл, те дават най-добри цени за тези места. Има и едни Bobby Camping Safaris, те също дават добри цени, писал съм по няколко пъти и на двете, първите отговарят веднага. Просто все не им идва реда на тези севертни паркове в Танзания (виннаги до момента съм предпочител нещо друго).

 

Като цяло мен може би много-много не би трябвало да ме слушаш за сафарита, защото съм прекалено пристрастен и не влизам в категорията на повечето хора, които ходят на сафари :) :) Каквото и да избереш, ще ви хареса, особено ако не ходиш друг път на друго място да видиш нещо по-добро и вече да можеш да сравниш. :) А то и по-добро за едни може да е по-лошо за други. :) Ае, стига толкова, че излизаме из Стоун Таун, Занзибар.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

 Тук агенции предлагат пакети за Танзания/Занзибар- около (за двама) ми искат 5000/6000 паунда..... а пък нашия бюджет е доста ограничен :( - да речем макс към 4000 паунда всичко. Знам,че за някой може да звучи невъзможно да се включим в бюджета,но аз като съм си навила на пръста,че не може да не се намери вариант и тва си е- хе хе хе.

 

Честно казано 6000 паунда ми се струват доста пари за подобно нещо. С малко повече проучвания, спане в по-ниска категория локации и не толкова скъпо сафари, е напълно нормално да се вместиш в 4000 паунда за двамата (реално по 2500 евро на човек) и това за около 2 седмици. 

Аз бих започнал с полета, след като намериш евтини и удобен за теб полет. KLM имат полети до Дар за около 520 паунда през сайта им. При всички случаи ако се разтърсиш може да изкочат и по-ниски цени.

От Дар ако не ви се ходи на север с автобусчета, може да направите едно Сафари в Selous. Имат по-бюджетни tended camps. Предполагам, че за 3-4 дневен трип могат да се намерят цени от порядъка на 500 - 700 долара на човек. 

След което с ферибота до Занзибар на пълноценна почивка. 

Ако имаш възможност една нощувка в Дар ес Салам, няма да е излишна. Градът е хубав и модерен, имат доста интересни неща за разглеждане. 

 

A на Fly как му завиждам за жегичката  :lol:

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

A на Fly как му завиждам за жегичката  :lol:

 

Абе много облачно и днес :( Чак вдругиден го дават слънчево... В Selous аз не съм намирал бюджетен камп, освен тези извън парка, а и те не са чак толкова евтини. Mbuyu ми изглежда най-добре за парите си, предлагат и трансфери от Дар (по въздух и по земя). Като цяло Селу не е много дестинация за първо сафари, поне според мен, освен това през Февруари ще е страшна жега отгоре на много високата влажност, а за 500-700 долара на човек за 3-4 дни и пингвин няма да им направят, дет'с се вика. Само входните такси са 75 долара на човек на ден (50 park fees + 25 conservation fee).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

http://www.expedia.co.uk/Selous-Game-Reserve-Hotels-Africa-Safari-Camp.h8446485.Hotel-Information?chkin=16%2F02%2F15&chkout=20%2F02%2F15&rm1=a2&hwrqCacheKey=a23c7049-7f1b-4498-85f0-31c9be839bb8HWRQ1412714791408&c=58d648b7-27ef-4970-9fc2-b89b88453d4c&

 

Какво за кажете за този вариант? Изглежда добре,цената бива...

 

 

http://www.selousmbuyusafaricamp.com/booking.aspx - Флай, тези ли имаш впредвид? За 3 дни пакет ми искат 2600 долара за двамата-много сякаш....

Редактирано от Лидия
Връзка към мнение
  • 2 години по-късно ...

Здравейте,

И аз резервирах самолетни билети за края на януари и плануваме кратко сафари в Селу, толкова позволява бюджета, а и предпочитаме плажове :) (поне за сега, първо сафари ще ни бъде). Изчетох доста неща обаче ме притеснява ситуацията с плажовете по това време на годината. Понеже някои от вас бяха точно януари-февруари, бихте ли споделили плажовете(и кои от всички) бяха ли пълни с водорасли? Не говоря за култивираните водорасли, а за свободно плуващи на туристическите плажове за плуване и къпане?

Връзка към мнение

 Изчетох доста неща обаче ме притеснява ситуацията с плажовете по това време на годината. Понеже някои от вас бяха точно януари-февруари, бихте ли споделили плажовете(и кои от всички) бяха ли пълни с водорасли? Не говоря за култивираните водорасли, а за свободно плуващи на туристическите плажове за плуване и къпане?

Здравей, предполагам имаш впредвид за плажовете на Занзибар? Качвам по долу снимки за да придобиеш представа от времето когато ние бяхме. В Занзибар едно от основните занимания на жените е да събират водорасли, които се изпозват за лекарства, козметика и прочие. Вас ви притесняват водораслите ли? 

 

post-2133-0-98078900-1476180386_thumb.jpgpost-2133-0-78792700-1476180399_thumb.jpgpost-2133-0-50781300-1476180408_thumb.jpgpost-2133-0-47176400-1476180417_thumb.jpg

Редактирано от Лидия
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

За култивираните водорасли няма проблем, просто се притеснявам понеже е най-горещия сезон да не се окаже, че плажовете са пълни с водорасли. Никак не обичам да газя в тях за да се къпя :) а по-голямата част от престоя ще е именно там. Лидия вие на кои плажове бяхте в Занзибар?

Връзка към мнение

Ясно се вижда,  че плажове няма. Ако сте плажни туристи, какво ще търситена Занзибар....

Има стотици други дестинации...

Връзка към мнение

Аз също ще бъда в края на януари (23.01.2017 през Истанбул), но в Уроа и се надявам да има хубава плажна ивица, но повече залагам на гмурканията. Предполагам ще направя голяма обиколка на острова по вода и обиколка на най-добрите места за гмуркане. Не съм почитател на големите разходки. Искам да видя диви заливи, разнообразие от морски животни, затова отиваме. Надявам се жегата няма да е брутална в този период на годината. 

Редактирано от Бацката
Връзка към мнение

Ясно се вижда,  че плажове няма. Ако сте плажни туристи, какво ще търситена Занзибар....

Има стотици други дестинации...

 

Оги, плажове има. Който не иска да е толкова зависим от отливи за плуване, да ходи в северната част - Nungwi и Kendwa. Чудесна плажна дестинация си е Занзибар. Само дето е малариен район, това ме спира да отида тази зима с дъщеря ми (не искам още да и давам педиатричен Маларон).

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

От мястото на събитието.

В момента по-добър курс долар-танзнийски шилинг има в пощата в Стоун таун. На летището са се изхитрили и всички са на един курс от 2100 за долар. В пощата е 2200.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

 Само дето е малариен район, това ме спира да отида тази зима с дъщеря ми (не искам още да и давам педиатричен Маларон).

И аз точно това си мислех наскоро, излизат страхотни оферти за там напоследък, но сякаш не ми се занимава пак маларони, спрейове и май май ще си останем вкъщи тази зима :(

Връзка към мнение

И аз точно това си мислех наскоро, излизат страхотни оферти за там напоследък, но сякаш не ми се занимава пак маларони, спрейове и май май ще си останем вкъщи тази зима :(

 

Ако дъщеря ми беше стигнала вече 10 годишна възраст, щях да се занимавам с маларон и спрейове :) Без дете, отивам без никакво замисляне :) :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

По въпроса с маларията попитах Германските си колеги, които често ходят по места с подобен проблем. Всички бяха категорични, че само първия път са взели подобни препарати и никога повече, препоръчаха само спрей и здравна застраховка. Не знам дали това е достатъчно, но ще попитам и лекаря си да видя какво мисли по въпроса.

Връзка към мнение

По въпроса с маларията попитах Германските си колеги, които често ходят по места с подобен проблем. Всички бяха категорични, че само първия път са взели подобни препарати и никога повече, препоръчаха само спрей и здравна застраховка. Не знам дали това е достатъчно, но ще попитам и лекаря си да видя какво мисли по въпроса.

 

Ако ти е от полза:

Профилактиката против малария я бистрихме в тази тема

Профилактиката против жълта треска - тук.

 

Здравната застраховка е полезен пътешественически инструмент, който няма отношение към профилактиката и защитата срещу конкретно заболяване.

Проблемът при част от заболяванията пренасяни от комари се състои в това, че се лекуват трудно или не се лекуват. Разбира се всеки сам достига до извод дали да предприема или не някакво предварително действие в тази посока.

 

Добре ще е, ако личния ти лекар не се чувства напълно подготвен за категорично мнение, да се консултираш и в Националния център по заразни и паразитни болести (http://www.ncipd.org).

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

По въпроса с маларията попитах Германските си колеги, които често ходят по места с подобен проблем. Всички бяха категорични, че само първия път са взели подобни препарати и никога повече, препоръчаха само спрей и здравна застраховка. Не знам дали това е достатъчно, но ще попитам и лекаря си да видя какво мисли по въпроса.

 

"Места с подобен проблем"... "категорични"... Танзания на височина под 1800 метра, включително и Занзибар са високо-рискови маларийни райони по всяко време на годината. Това, че много хора не са се заразили не е успокоение, да не говорим, че Занзибар освен всичко е и гъсто населен, което увеличава риска (женския комар носител трябва да е ухапал заразен човек до два часа предварително за да пренесе плазмодия на маларията).

 

Някои места като югозападната част на парка  Крюгер  и частните резервати наоколо или пък парка Етоша в Намибия ги дават ниско-рискови от Юни докъм края на Август, началото на Септември и тогава евентуално може да се мисли дали да се вземат лекарства за профилактика или само да се ползват рипелънти, да се носят дълги панталони и ръкави и да се спи под мрежа за комари. Танзания и Занзибар не са обаче в тази група, а в далеч по-рискова през което и да е време на годината. Маларон (или генерици) или Доксициклин намаляват риска с около 95%, което си е много сериозна защита. Самата комисия по туризма на Занзибар препоръчва на сайта си медикаментозна профилактика против малария. В крайна сметка всеки сам си преценява рисковете, но трябва да е добре информирано решение, а не просто, че много хора не вземали лекарства на подобни места.

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Добре ще е, ако личния ти лекар не се чувства напълно подготвен за категорично мнение, да се консултираш и в Националния център по заразни и паразитни болести (http://www.ncipd.org).

Не живея в България няма да ми е от полза :), а и не бих разчитала на мнението на личния си лекар в България. Според много от германците, по-лоши последици има превенцията. При евентуална зараза, или най-малкото неразположение на такива места препоръчват незабавно посещение на лекар на място, за което пък е нужна застраховката. Може и да не са прави, но имайки предвид процента на Германците, който пътува по целия свят, може би имат право.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не живея в България няма да ми е от полза :), а и не бих разчитала на мнението на личния си лекар в България. Според много от германците, по-лоши последици има превенцията. При евентуална зараза, или най-малкото неразположение на такива места препоръчват незабавно посещение на лекар на място, за което пък е нужна застраховката. Може и да не са прави, но имайки предвид процента на Германците, който пътува по целия свят, може би имат право.

 

Разбира се всеки има право да предприема или не превенция срещу каквито и да било заболявания, включително и тропически. Лошото на маларията например, е че има инкубационен период от около година. Което на практика, предполага да се наблюдаваш за подобни състояния (главоболия и отпадналост) и след като се завърнеш от тези земи. При наличие на такива симптоми е добре да споделиш за посещението си в тропиците, за да може да се пусне тест, който не е стандартна кръвна картина.

И да - превенцията с хапчета има евентуални негативни страни. Въпрос на претегляне на страховете/ползите. Местните хора живеят в тази среда и не взимат препарати. Ние като туристи, обикновено ходим за кратко и най-често незапознати с конкретния фон на заболяванията.

 

Всъшност, идеята ми не е да те сугестирам да ходиш на лекар :)

Само смятам, че консултация със специалисти (такива, които наблюдават районите с подобни заболявания) би била подходяща.

 

Понеже аз пътувах за Занзибар с човек, живеещ в Германия, попитах какво той е правил преди да тръгнем.

Сподели, че се е ваксинирал за жълта треска и консултирал в Института за тропическа медицина (Institute of Tropical Medicine, Berlin-Mitte).

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.