Прескочи до съдържание

Саудитска Арабия - визи


Препоръчани мнения

Здравейте,

 

Добро утро , на всички. Научих за Вас и този форум от приятел, надявам се да си бъдем полезни. Лично на мен много ми харесаха публикациите и подробното описание относно някои по не посещавани дестинации, така да го нарека. Като цяло, много ми харесват дестинации които са насочени към ориенталската култура. Бих искала да отида до Саудитска Арабия, но не видях за съжаление никъде във форума някой да е бил там, а много ми се искаше да разбера как стоят нещата относно едно такова пътуване. Инетресува ме, относно визите как стоят нещата, самолетни билети и престои , кой подготвя тези документи , относно визата най-вече. Трябва ли да имам предварително изпратена покана от някого там или туроператора се ангажира с това. И най-вече дали въобще бих могла да отида до тази държа като сама жена или не е разрешено.

 

Благодаря за предварително за отговора! Много ще се радвам да получа някаква информация относно това.

 

Лек и успешен ден!

Връзка към мнение

Здравей!!!

 

Посетилите тази страна магеланци не са много активни писатели,дано поне ни четат редовно,за да могат да ти помогнат със съвети.

 

Отново добре дошла и дано да намериш тук отговори на всички твои въпроси! ;)

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей, Янна!

Надявам се да получиш нужната информация, пък и да споделиш интересна информация за други.

Преди време се бях зачела в някакъв форум за Саудитска Арабия. Останах с впечатление, че жени не могат да получат туристически визи, особено пък самостоятелно пътуващи. За мъжкия пол е възможно получаване на виза за посещение с религиозна насоченост, но и това е доста трудно. Май единствения начин за посещение на тази страна е работна виза, но и това не знам дали е възможно за сама жена.

Редактирано от mililia
Връзка към мнение

Добре дошла! :)

 

Каква е целта на посещението на Саудитска арабия?

Ще допълня по-късно това, което аз лично знам по част от въпросите.

Връзка към мнение

Ето и и малко инфо:http://www.mfa.bg/15/findanembassy/0/134/

 

На пръв поглед-твърде много ограничения,забрани и правила.

 

От 2012 година е въведен улеснен режим за издаване на бизнес визи,без да се ходи до посолството в Атина.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Здравей и добре дошла във форума.

Не съм била в Саудитска Арабия, но съм безкрайно изненадана от избора ти. Хубаво е да прочетеш внимателно за правилата там. Не мисля, че сама жена би могла да се чувства добре там. Доколкото знам трябва покана за визата. Полети от Истанбул или Дубай със сигурност има. Можеш да прочетеш в сайта на Министерство на външните работи за визата и най-добре да се свържеш по телефона с консулството им Атина, което е акредитирано за България.

Това пише там:

"Българските граждани могат да пътуват до Саудитска Арабия само с визи (за обикновени, служебни и дипломатически паспорти). Необходим е международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Внимание! В паспорта, с който пътувате за Саудитска Арабия, не трябва да има виза за Израел или печат, че сте посетили тази страна.

Българските граждани могат да кандидатстват за саудитска виза, като се явят лично в Консулската служба на Посолството на Саудитска Арабия в Атина, след като са налице следните условия: получили са покана от Саудитска Арабия, попълнили са електронната форма за виза за Саудитска Арабия https://enjazit.com.sa и са събрали всички документи, които се изискват за съответния тип виза.

Визи на летището при пристигането в Саудитска Арабия могат да получат единствено официални гости при определени случаи.

Офисът на българската фирма xxx в София, който е оторизиран да предоставя на българските граждани услуги във връзка с придвижването на документите на кандидатите за визи за Саудитска Арабия, както и някои други консулски услуги ( с изключение на пътуванията, свързани с организиране на мюсюлмански кръщенета или участия в поклонения в Мека), има следните координати:

...

При влизане в Саудитска Арабия се препоръчва да сте ваксинирани срещу менингит. Актуална информация относно ваксините в Саудитска Арабия може да получите от Националния център по заразни и паразитни болести на телефон: +359 2 944 69 99/221."

Имай предвид, че това е най-консервативната държава в Персийския залив, или както те го наричат Арабския залив. От самолет прилича на пустиня -равно и кремаво. Само морето е красиво, защото е тюркоазено. Била съм в близкия Кувейт, а и в ОАЕ, но емирствата са много туристически и не са типични арабски държави. Кувейт също е много бързо развиващ се, с много вносна работна ръка, но по-отворен и свободомислещ. Там няма да е проблем да отидеш и да се чувстваш спокойно и сама. В Саудитска Арабия мисля, че сама не можеш и на улицата да излезеш. А и със случаен мъж, който не е част от семейството ти или съпруг, също няма как.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Давам информацията, която получих от мои приятели. По принцип не обичам да препредавам информация, но С.Арабия не е от най-посещаваните страни и мисля, че всяка информация може да е полезна. 

 

Виза за сама жена ...мнооооого трудно!

Задължително покана, но вероятност да долучи виза е пак минимална.

 

Приятел, който е живял там твърди, че може да получи виза само, ако има син или съпруг с работна виза там.

 

Престой на сама жена теоретично е възможен само с работна виза, практически ... ???

 

Друго интересно, което научих за престоя и визите/документите там: Престоя там, трябва да е свързан с работата(на съпруга например) и паспортите се прибират във фирмата, в която работи! Издават се временни местни документи, а паспорта си остава във фирмата! Ако искаш да пътуваш извън страната - връщат ти паспорта за пътуването и после пак ти го прибират...

 

Според приятелка, която е живяла там(с мъжа си) е абсурд да отиде там и да може да живее там сама жена. Няма начин по който дори да се придвижва - няма градски транспорт, никое такси няма да иска да качи сама жена, не може да си наеме кола под наем и т.н.

По моловете - също няма сами жени - нравствената полиция е навсякъде!!! Дори за момент да се отделиш от мъжа ти, веднага го привикват него и следват обяснения!

В кафенета/ресторанти - има два вида местя за настаняване - фамилни и сингъл - във фамилните е ясно - жени+деца+мъже, в сингъла ... само мъже!!! 

 

Срещала е приятелката ми, организирави групи от руснаци, които са дошли на покупки и т.н., но никога не е виждала и в тях сами жени.

 

Възможно е да се видят жени, които не са местни и не са придружени от мъже, но според нея това са само филипинки, "доставени", като работна ръка  :(  ! Няма други.

 

Приятелката ми чакаше за виза поне две години...

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

В Мека не се допускат да припарят даже не-мюсулмани мъже (по което и да било време на годината), за жени да не говорим. Без изключения. За мен това обяснява всичко по темата.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Определено интересен избор на дестинация. При толкова ограничения явно нищо не може да се види и наистина ми е любопитно каква е целта на посещението.

Връзка към мнение

Благодаря на всички за изчерпателните отговори, много сте мили и наистина ми беше полезно да разбера за какво горе-долу става въпрос. Бях чула, че наистина сама жена не може да отиде и трудно се дава виза, дори и туристическа да е.Целта на посещението е екскурзия, за да посетя приятел който разбира се не ми е съпруг. Идеята ми беше да му отида на гости, но за съжеление той не е шейх или арабин, но за момента не може да пътува и трябваше аз да отида, ако искам да се видим и хем да си направя екскурзия до там. Много ми се искаше да мога, но като прочетох всичко това явно няма да успрея пък дори и да реша да пътувам с майка си. Явно проблема е ,че сме жени.....много дискриминационно, но явно такива са правилата, а какво би било наистина, ако искаш да работиш там евентуално. Както и да е бяхте ми много полезни, БЛАГОДАРЯ Ви, ако някой разбере още нещо актуално ще бъда благодарна , ако го сподели!!!

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Всички тук са ти казали доста вярни неща.Ако не пътуваш със съпруга си,баща,брат....имаш права все едно си куче.Такива са порядките в тази страна спрямо жените и го казвам без капка етикеция или съмнения.Посещение с цел туризъм би имало шанс за една жена извън този район ,само ако изповядва исляма и е с изброените по горе от мен кръвни роднини.В случая отиваш на посещение при приятел...ако не е саудитски гражданин и нямате родствена връзка ,не ти е съпруг,просто не си познала страната...тя не е от тези ,които тълкуват нещата НОРМАЛНО. Някой страни просто НЕ си струват усилията и условията да им се вписваш в порядките и глупостите,за да стигнеш до тях...Просто се чудя,защо няма реципрочно отношение към подобни страни? Ориенталското в Саудитска Арабия е облечено в модерна"демократична" форма на ИСЛЯМСКА ДЪРЖАВА,само ,че главорезите се возят с бентлита и бомбандират с F-16....иначе парите са в/от тях и порядките са същите! ;)

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Фирмата на Rainy мисля има голям бизнес със Саудитска Арабия , ама споменаваше , че с жени правят бизнес срещите си в Бахрейн или поне това запомних :)

Тук политиката е забранена само затова ще се въздържа да изкажа мнение за световното лицемерие.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Фирмата на Rainy мисля има голям бизнес със Саудитска Арабия , ама споменаваше , че с жени правят бизнес срещите си в Бахрейн или поне това запомних :)

Тук политиката е забранена само затова ще се въздържа да изкажа мнение за световното лицемерие.

 

Стенк както винаги има уникална памет :)

 

Янна, тук са ти дали много добри съвети. От мен едно категорично - забрави за идеята. Изтрий я от съзнанието си. Аз почти никога не казвам такива думи, но в случая точно това имам предвид. 

 

Моята работа е свързана със Саудитска Арабия. Имала съм клиенти саудитци. Професионалисти. И въпреки това - в собствения ми английски офис - са ме гледали, все едно съм кучешка курешка. Когато им подавам документи, поемат ги с крайчето на пръстите, сакън да не се оцапат. Повръща ми се от тях, но ако работата ми го изисква, ще работя с тях. Аз съм професионалист. 

 

И още. Аз - или произволна друга жена в компанията - можем да получим виза за цял свят - в общия случай, ако работата ни го изисква и ако нямаме криминално досие, разбира се. В Саудитска Арабия - НЕ. Аз не ти говоря за каква да е работа, а им строим инсталации за синтез на азот в петролните им рафинерии. И въпреки това отговорът  е НЕ. Ако работата налага в срещите да участват жени - за тяхно огромно съжаление едни от най-добрите инженерингови специалисти са точно жени, срещите са в съседна арабска държава, обикновено Бахрейн.

 

Не си позволявам коментари от лично естествено, но човек, който държи на теб, дори не би му хрумнало да те пусне да тръгнеш сама за Саудитска Арабия. Това че няма да те пуснат другите, е отделна история...

 

Поздрави сърдечни! :)

Редактирано от Гост
Връзка към мнение

Бях чула, че наистина сама жена не може да отиде и трудно се дава виза, дори и туристическа да е.Целта на посещението е екскурзия, за да посетя приятел който разбира се не ми е съпруг.

 Саудитска Арабия НЕ издава Туристически визи. За цялата история на държавата единствено в периода от Декември 2013 до Март 2014 е имало пилотна програма за туризъм. От Март 2014 отново вече не съществуват туристически визи, независимо дали става въпрос за мъже или за жени.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Янна, Саудитска арабия е най-големият женски затвор в света!!!

 

Ами... не, не е.

В някой саудитски форум могат да заявят, че Европа е най-големият публичен дом в света.

Live and let live, нали?

  • Харесвам 5
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Ами... не, не е.

В някой саудитски форум могат да заявят, че Европа е най-големият публичен дом в света.

Live and let live, нали?

„Arbeit macht frei“.....Надпис-а на входа на повечето нацистки концлагери. Все още има "свободни" страни,опасани с кльонове и пазени ...да не ги оцапат ли..да не се оцапат ли? :) В саудитските форуми могат да си се радват на свободата ,че живеят в тази страна...дори да си харчат парите свободно в "публичния дом Европа".Но нравите и мисленето не е политика,когато може да убиеш жена с камъни,щото се ръкувала с чужд мъж.Всичката тези нрави и мислене...водят и до по злокобни действия в бъдеще...не случайно правя аналогия на Хитлеровия цинизъм и свобода в Саудитския днес...Няма разлика! Не е затвор в класическия смисъл на думата,но е затворена страница за болшинството хора по света ,обичащи да пътуват.Иначе аналогии бол...за братята им наоколо,които не са публичен дом,но посрещат туристи сред пясъците и това не пречи да си оцапат "рая" или религията.Мисля си ,че всичко идва от Главната ЧАЛМА...дали е със сфастика,корона и кръст или полумесец,ако главния И чип е прецакан и Диоген не може да е полезен ...цинизъм ли е или шизофрения.

 

Rainy много добре е описала и казала!

 

А и те ако бяха много кадърни и умни,нямаше да разчитат на жени от "публичния дом- Европа" да им помагат!

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Ами... не, не е.

В някой саудитски форум могат да заявят, че Европа е най-големият публичен дом в света.

Live and let live, нали?

Явно не знаеш, че саудитската жена не може по своя воля да напусне държавата.

Също така не може да отиде някъде без мъж до нея, които да одобри отиването и да я придружи.

Тоест тя е държана там против волята си и не може да избяга.

За побоите, изнасилванията и другите изродщини няма да говоря.

Благодарение на работата на няколко международни организации, през последните години положението е малко по-добро.

Едва от тази година на жените ще им е позволено даже да гласуват.

 

Искрено се надявам и ти, и Фичо, да не знаете за положението на жените в Саудитска арабия и затова да мислите така...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

И излиза сега, че до Бахрейн може да се пътува по свободно, но предполагам че и там е с виза. Но може би отношението към жените ще е по нормално и съответно може да има туристически визи, както и да пътувам с майка си евентуално.

Връзка към мнение

И излиза сега, че до Бахрейн може да се пътува по свободно, но предполагам че и там е с виза. Но може би отношението към жените ще е по нормално и съответно може да има туристически визи, както и да пътувам с майка си евентуално.

Ако ще е около Саудитска Арабия, какво пречи да бъде Дубай? Там можете да отидете супер лесно и понякога даже икономично, без абсолютно никакви усложнения?

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Определено ще е по-добре Дубай или Египет, лично на мен много ми допадат и двете дестинации, просто има за сега (надявам се малък) проблем с приятеля ми който за момент не може да пътува, но определно когато му е възможно ще бъде различна дестинация от Саудитска Арабия.

Връзка към мнение

Определено ще е по-добре Дубай или Египет, лично на мен много ми допадат и двете дестинации, просто има за сега (надявам се малък) проблем с приятеля ми който за момент не може да пътува, но определно когато му е възможно ще бъде различна дестинация от Саудитска Арабия.

Понеже последните месеци наминах и през двете държави, ако целта е да се получи по-романтична среща, определено мястото е Дубай! :)

Редактирано от Mary
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.