Прескочи до съдържание

Говорим си за Флоренция


Spqr

Препоръчани мнения

Фонтанът на Нептун е възстановен

 

FB_IMG_1553948264604.jpg

    Във Флоренция господстват Медичите. През 1559 година Козимо I Медичи обявява конкурс за създаването на първия обществен фонтан във Флоренция /дотогава всички са били в частни градини/,  в който са се включили най-добрите флорентински скулптори вкл. Джамболоня. Спечелен е от Бандинели, който изготвил проекта, но умира през 1560г. преди да започне обработката на мраморния къс. Бартоломео Аманати е бил предпочетен  от Козимо и съпругата му, като заместник, който да направи фонтана.  Избраното място за него е на ъгъла на Palazzo Vecchio, на Площад  Синьория – място което сега се посещава от всички туристи. За да достигне водата до него, специално е изработен аквадукт от хълм южно от града и преминаващ под р. Арно.

     Фонтанът е открит 1565 във връзка със сватбата на Франческо I Медичи и Йохана Австрийска. Главата на Нептун има  лице с чертите на самия Козимо I Медичи и е трябвало да изтъкне морското надмощие на Флоренция над останалите.

 

4.20-метровия фонтан е изсечен от специално избран бял апуански мрамор. Коритото на фонтана е осмоъгълно – статуята  на Нептун стои на пиедестал в средата му, декориран с митичните фигури на Сцила и Харибда – двете гръцки морски чудовища.

     Нептун, намиращ се, почти до статуята  на Давид  на Микеланджело пред  двореца(Палацо Векио), не е харесан както от конкурентите – отхвърлени скулптори, така и от известните граждани и от обикновените флорентинците.  Нарекли го Biancone (белият великан) и са се подигравали на автора Аманати, че само е изхабил огромното количество мрамор. Затова през следващите 10 години са добавени четирите коня от колесницата на Нептун – двата от бял мрамор и двата от пъстър розов, а  около периметъра на фонтана са изработени и останалите фигури от бронз – речни богове, смеещи се сатири и морски създания, като повечето от тях са на един от отхварлените от конкурса- скулпторът Джамболоня. Така той добива сегашния си вид.

    В действителност истинската статуя на Нептун се намира в Националния музей, а тази на фонтана е копие, направено през XIX век.

 

Редактирано от Емика
Допълнение
  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Здравейте, 

питането е следното- кацаме на летище Рим Ciampino , как може най-лесно да се придвижим до гарата за да вземем влака за Флоренция ? И допълнение- четох че различните влакови компании спират на различни гари,  да не стане объркване- човек да вземе билет за една компания, а да отиде до друга гара 🤔. И последно питане,засега- пътуването е след около месец, има ли смисъл да взимам билети онлайн или е същото да си ги взема на място (щото така ми е по-спокойно, да не взема да изпусна часа на влака, ако се омотаем нещо 🙄) . Досега целите пътувания са ни били с рентакар и не съм имал взимане-даване с влакове. Сега идеята е да се вземе рентакар след напускането на Флоренция .

Благодаря предварително за отговорите 😀

Връзка към мнение

 

 

преди 1 час, Joro69 каза:

И последно питане,

Ще започна отзад-напред.  Разбира се, че има смисъл да купите билетите он-лайн.  Няколко дена преди пътуването или в деня на пътуването  вероятно ще са много скъпи (за  експресните влакове freccia става въпрос). Отделно има различни тарифи. Аз съм ползвал 2=1 (ако не се лъжа ставаше за влаковете през събота и неделя).   От летище Чампино до гара Термини има два бюджетни варианта.  Първият е с автобус до жп гара Чампино   и оттам до жп гара Термини с влак. Вторият вариант е с автобус 520 от летището до метротостанция Cinecittà и оттам с метрото до Термини.  Детайлно за транспорта от/до летище Чампино ТУК

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Има смисъл да се купуват билети за скоростните влакове, защото с тях пътуването Рим-Флоренция е час и половина, а с регионалните влакове е към 4 часа път. За регионалните влакове няма разлика в цената при закупуване онлайн и на място, а и онлайн може само за седмица напред, мисля. Но за разстояние като Рим-Флоренция по-добре е с бързите freccia. 

Освен trenitalia проверявайте и сайта italotreno - те имат по-малко влакове, но по-често имат намаления, например имаха един промокод за 30% намаление за пътувания след 16-ти април, но кодът вече не е валиден - работеше до 1-ви април.

Друг вариант е с flixbus, които пътуват от Рим до Флоренция за около три часа и половина, но пък са по-евтини от влаковете. Прерових ги набързо и за след месец време цените варират според деня и часа на пътуването между 8 и 14 евро.

Като се закупят ваучери за намаление от ebay, може спокойно да направите пътуването и за по 5 евро на човек.

Редактирано от master_of_germs
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Имам и кулинарно питане за Флоренция - някой ако може да препоръча ресторанти тип типично местни, не туристически и хай клас? Също и някой да препоръча ресторант, където е ял хубава bistecca alla fiorentina. 😉 . Наясно съм че там цената не може да е малка (чел съм че трябва да е поне 40 евро за кг.) , но все пак да е хумбава и не най-скъпата ? 🤭

Връзка към мнение

Виж приложението The Fork. Често има страхотни отстъпки (до 50%) + самото меню с цени и оценки, снимки... А бе като един TripAdvisor е, но само за хапване.

Може и в момента да разгледаш чисто информативно къде какви цени и отстъпки във Флоренция има. 

Ние го пробвахме в Страсбург- резервирах за след 15 мин с 40% отстъпка и всичко беше точно.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение
1 hour ago, stanislavpp said:

Приложения да искаш , лидерите сред топ приложенията за ресторанти в низходящ ред са :

 

opentable

myTable

bookaTable

the fork

 

 

Чудесно. 

1 и 2 ги разгледах, 3 изобщо не излиза, 4 го имам. 

Връзка към мнение

Аз съм много доволна от foursquare - намирало е страхотни скрити места в няколко държави. Имаше някои възходи и падения, но като цяло е много добър начин за намиране на приятни места. 🙂

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Не знам другите какво предлагат, но от The Fork съм доволна от отстъпките. Маси ще се намерят с или без приложение. Но 40 - 50% отстъпка си е бонус. :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

А доколко тези отстъпки се изпълняват, има ли сте случаи, обявеното да не е вярно? Защото в сайта гледам забележка , че написаните отстъпки не могат да се считат за обвързващи.

Връзка към мнение
7 minutes ago, Joro69 said:

А доколко тези отстъпки се изпълняват, има ли сте случаи, обявеното да не е вярно? Защото в сайта гледам забележка , че написаните отстъпки не могат да се считат за обвързващи.

Tочно преди седмица (3.04) направих резервация за след 15-20 мин и 40% отстъпка и си я начислиха. Това с The Fork.

Имам приложението от доста време и все забравям да го ползвам- сядаме някъде и после се сещам, че е можело да погледна. Та едва преди седмица го пробвах. Но около мен има хора, които също са го тествали.

Разводнихме малко темата за Флоренция. Може би модератор трябва да премести мненията.

Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...

Въпрос- при купуване онлайн на комбинирания билет за Уфици, палацо Пити и градините Боболи как стои въпроса с влизането без опашка, че от това което чета не ми е съвсем ясно. Доколкото разбирам от прочетеното важат 3 дни от първото посещение, но с приоритито как стои въпроса? Някой ако ги е ползвал, моля да каже. Благодаря предварително за което 😀

Връзка към мнение

Не съм ползвала точно този билет, но влизането става като отидеш най-отпред на опашката, там тя се разделя на две и едната част е за тези с карта Фиренце или както с твоя билет(сигурен ли си, че включва пропускането на опашката?). Обикновено пише , има стрелки или просто показваш билета на човека на входа и той те упътва. Не помня да е  имало опашки за Пити или градините, но аз навсякъде влизах с Фиренце картата, тя ми висеше на врата  и се вижда отдалече 🙂

Връзка към мнение

Ами това пише в сайта: 

Цитат

The combined ticket is valid for 3 consecutive days and offers one single priority admission to all the museum sites of the Uffizi, Pitti Palace and Boboli Gardens

А фиренце кард не ми се купува, щото вече е 85 евро и трябва и трите дни да съм само по музеи, а искам да отделя време за разходки из самия град. Престоя ми ще е точно три дни та трябва преценя кои да посетя.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Е, така както го разбирам аз -имаш приорити за един вход само- това ще е Уфици, ако питаш мен 🙂. Отиваш най-отпред с билета.

Ако искаш да се качваш на купола също те съветвам да си с онлайн билет и час за качването-там става изключително бавно и цялата опашка непрекъснато чака  тези с Фиренце картите или онлайн билетите и чак те като свършат пускат обикновените хора. Аз чаках 20минути , а бях най-отпред( втора или трета примерно на опашката).

Също така не те съветвам в един ден да се пробваш Уфици, Пити и градините-изключително уморително и пренасищащо, добре са го измислили с последователните дни( има защо 🙂 ).

Връзка към мнение

Понеже ще спим отвъд река Арно, предполагам че Уфици ще е в един ден, а Пити и градините ще са в друг. Може би и за Академията е хубаво да вземем онлайн билет ако решим да я посетим, чувал съм че и там опашките са големи?

Връзка към мнение

Да, и там е лудница, но мисля, че върви по-бързо. Не мога да кажа, защото аз минавах навсякъде отпред. Със сигурност самото разглеждане отнема по-малко време.

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.