Прескочи до съдържание

Препоръчани мнения

Благодарности за полезната информация! Мен също ме интересуват най-вече промоциите от Истанбул. И в момента дори има отлична оферта за дестинацията, която ме интересува, но периода не ме устройва. Дано и впоследствие има такива, но пък да са  и с по-дълъг период на престой, че този 14-дневен за Азия си е твърде късичък.

Редактирано от Petkan
Връзка към мнение

Като цяло това е авиокомпанията, ако търсите екзотика :) Сега гледам до Бенин за 420 евро от Истанбул, прилично звучи. По едно време имаха Могадишу за под 200 евро, ей това си беше промоция :)

 

Гледам, че и в Алжир имат силно присъствие.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 2 седмици по-късно ...

Летище-Варна посрещна първия полет от Истанбул

40582.w470.jpg
 

40585.w468.jpg

 

40586.w468.jpg

 

Първият полет по линията Варна-Истанбул посрещна днес варненското летище. Редица официални гости присъстваха на посрещането на самолета на Turkish airlines, който кацна малко след 14.00 часа. Преди да слязат пътниците машината мина за кадем под водна арка, образувана от две пожарни коли. Първите пасажери, възползвали се от линията, бяха посрещнати с червен килим, българска погача и танцьори в народни носии, предаде репортер на Moreto.net.

 

Варна е втората българска дестинация след София, до която авиолиниите на южната ни съседка откриват линия и 252-рата им в света. Новата връзка ще помогне на морската столица да се отвори към света и светът към нея. Това мнение изразиха единодушно официалните лица, които присъстваха на събитието-зам.-министърът на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев, посланикът на Република Турция Сюлейман Гьокче, кметът на община Варна Иван Портних, генералният секретар на Световната организация по туризъм Талеб Рифай, главният изпълнителен директор на дружеството, собственик на варненското летище, Алета фон Масенбах.

 

„Варна е перлата на Черно море. Тя е жизнен и атрактивен град, привлекателен за европейските туристи и заслужава това, което отбелязваме днес. Енергията, която Варна е натрупала през последните две десетилетия е огромна. Потенциалът тепърва трябва да се развие. Новата самолетна връзка с Истанбул, един от най-жизнените центрове, ще помогне много в тази посока. Трябва да се разпространи енергията и успеха на Варна и в останалите части на България. Проблемът е, че имате твърде много потенциал в различни сфери и трябва да избирате. Министерството на икономиката има много голямо предизвикателство, защото трябва да реши откъде да започне. “, каза Талеб Рифай.

 

Кметът Иван Портних заяви, че е горд, че една от най-големите авиокомпании стъпва в града. Той изрази благодарност, защото линията ще донесе огромна подкрепа за туризма и за развитието на икономиката в региона.

 

Новата линия изгражда един международен мост, който предстои да допринесе за ръста на българския туризъм, убеден е и зам.-министърът на икономиката Бранимир Ботев. Летището в Истанбул е международен хъб, разпределящ авиопотоците за Източна Европа и Близкия изток. Така ние осигуряваме въздушен мост от една страна с Китай , Япония, Тайланд, а от друга със страните от Северна и Южна Америка, каза още министърът. Според него, при утвърждаване на новата линия, летище "Варна" има възможност да се превърне в подхъб на летището в Истанбул. Летището в морската ни столица е най-близкото за населението на Румъния на Югоизточна Украйна, Югозападна Русия и Молдова. "За България това е потенциален пазар от над 15 млн. чуждестранни гости", подчерта заместник-министър Ботев.

 

Полети по линията Истанбул-Варна-Констанца-Истанбул и Истанбул-Констанца-Варна-Истанбул ще има общо четири пъти седмично. По два в двете посоки. Първоначалните двупосочни тарифи, включващи всички такси, започват от 79 евро.

 

Полетите се изпълняват всеки вторник, сряда, петък и неделя по следния график:

 

Неделя,Варна 16:20 - Истанбул 17:05

 

Вторник, Варна 16:20 – Истанбул 17:05

 

Сряда,Варна 14:25 – Истанбул 17:05

 

Петък, Варна 14:25 – Истанбул 17:05

 

 

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Да ни е честито, но мисля, че Бургас е по-подходящата "спирка", при положение, че Констанца - Варна е има-няма 120 км. по въздух. Кога ще излита, кога ще каца тоя самолет?! Мисля че Бургас, като по-леснодостъпен, щеше да поеме по-голям пътникопоток, струва ми се, но вероятно други фактори са повлияли за това решение.

Лично аз не бих отrшъл до Варна, ако трябва да правя междинно кацане в Констанца (два от четирите полета). Ще ми коства 5 часа, а до Истанбул с кола ми е четири. Предполагам и други мислят като мен. Освен Варна, Добрич, Разград, Шумен и Силистра, не виждам кой ще ползва тази линия. Молдовците и украинците си се качват на Констанца.

Редактирано от Petkan
Връзка към мнение

Освен за някои тур.агеции или ще наливат турци по Варна. Време е да захапят родното море с рушняците. :lol:

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

Star Alliance укрепва позиции във Варна с полети до Виена и Истанбул.  :) Интересно дали и какво ще се случи с полетите на 3-тата "класическа" компания, която има целогодишни редовни ежедневни полети от и до Варна...  :)

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Доколкото чух, полетът Варна-Истанбул ще каца на Сабиха Гьокчен, това е лоу-кост летището на Истанбул. Оттам до главното, Ататюрк има между 1:30 до 4 часа в зависимост от трафика...Така че ако някой иска да прави връзка за полет към Азия, да го има предвид. Освен ако не е за Анталия и другите турски курорти, Дубай и някои по-неинтересни дестинации. За там има връзки от Сабиха.

Връзка към мнение

Star Alliance укрепва позиции във Варна с полети до Виена и Истанбул.  :) Интересно дали и какво ще се случи с полетите на 3-тата "класическа" компания, която има целогодишни редовни ежедневни полети от и до Варна...  :)

 

До Виена цените са красиви, включително цял ден път с камили. ;) TИМ,ТИМ и red ticket. :lol:

Редактирано от Hollywood
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Доколкото чух, полетът Варна-Истанбул ще каца на Сабиха Гьокчен, това е лоу-кост летището на Истанбул. Оттам до главното, Ататюрк има между 1:30 до 4 часа в зависимост от трафика...Така че ако някой иска да прави връзка за полет към Азия, да го има предвид. Освен ако не е за Анталия и другите турски курорти, Дубай и някои по-неинтересни дестинации. За там има връзки от Сабиха.

От Сабиха Гьокчен е основно за Air Arabia и Pegasus, а може и някои други авиокомпании. Аз Air Arabia през Дубай съм ги ползвал оттам за някои нетрадиционни дестинации в Южна Индия.

Отделно катарците имаха промоции от това летище през Доха до Бали за по 475 евро за някои дати през септември. За август (топ сезона) билетите за моя прекомерна скръб бяха със 100 евро по-високи. За сравнение вчерашната оферта на катарците за Бали от София е започваха от 780 евро, ако билета се закупи до 11 юни  (не съм я проверявал за конкретни дати).

 

До Истанбул съм стигал само с автобуси, като следва да се отбележат наличието на няколко опции с транфери вътре в Истанбул от/до Ататюрк и автогарата до Сабиха.

Редактирано от Valley
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Поне засега полетите излитат и кацат на Ататюрк (IST). Ето какво се казва в новината на сайта на летището във Варна:

 

The new flights provide opportunities for convenient connections to different destinations in the world through Atatürk Airport – an important transportation hub. Turkish Airlines carries out flights to more than 241 destinations all over the world. The national carrier of Turkey continues to be one of the best airlines in the world and ranks among the air carriers with 4 stars, according to the prestigious ranking of Skytrax – a global airline rating system.

 

http://www.varna-airport.bg/Default.aspx

 

 

До Виена цените са красиви, включително цял ден път с камили. ;) TИМ,ТИМ и red ticket. :lol:

//Оff: Тимът е Sky Team, но не е да си го пожелава човек - твърде много "специфични" играчи има в него...  :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
  • 4 седмици по-късно ...

Преди малко повече от месец взех едни билети с Turkish до Дар ес Салаам през trip.bg (мерси за съветите, които ми дадохте тогава, сайта на Turkish не ми приемаше кредитната карта). Вчера реших да се логна в сайта им и да видя дали мога да си резервирам седалки, не видях такава опция. Поразрових из нета за мнения и пишат, че можело да се резервират седалки от 100 дни преди полета, но човек трябвало да се обади по телефона (тук мненията вече се разделят - едни пишат по тел. в кол центъра им в Истанбул, други на локалният им представител - то зависи и къде живеят питащите). 

 

Някой има ли опит с предварително запазване на седалки с Turkish? Сега като се замисля, последният ни полет с тях беше всъщност билет на Етихад, Turkish само изпълняваха полета до и от Абу Даби, та там май през сайта на Етихад си бях резервирал. По-предният ни полет изцяло с Turkish ги бях взел билетите от агент и тя ми резервира и седалките.

 

А и още един въпрос - видях на сайта на Turkish, че са ни разменили номерата на електронните билети с жена ми - с-у моето име е номера на нейният билет, а с-у нейното име номера на моят билет. Това проблем ли е? На електронните билети, които получихме от trip.bg са си като трябва да бъдат.

 

Аз ще звънна и на Turkish в София, но нещо не ми се струват изобщо добре там по тел. като им се обадя.

 

Благодаря предварително за мненията и съветите!

Връзка към мнение

Не са чак толкова прости нещата - говорих с кол центъра на Turkish в Истанбул, казаха ми, че понеже съм купил билетите чрез E-TRAVEL S. A. - Athens, Greece (това е всъщност чрез trip.bg), не могат да ми резервират седалки предварително, като ме посъветваха да го направя през агенцията, от която съм купил.

 

Звъннах в Атина, там гледаха-гледаха в екраните, после ме питаха какви седалки искам, казах им, отговориха, че изпращат запитване до Turkish и като получат потвърждение, ще ми го изпратят по мейл. За 2-та полета наобратно нямали достъп до seat map и ме посъветваха да съм отишъл по-рано на летището или да си избера седалки при онлайн чек-ин.

 

Всеки път ли е така с билети, закупени от trip.bg (при тях да се резервират седалки ако а/к предлага такива безплатно) или това е просто случаят с билети на Turkish?

Връзка към мнение

Аз съм си купувал билети за турците през експедия и ми дадоха да си запазя местата и в двете посоки още при резервацията.

Вярно, заминаването беше 4 дена след покупката, но пък връщането си беше след 3 седмици.

 

За електронните билети какво казаха? Според мен, стига да сте заедно, не би трябвало да е пречка.

Връзка към мнение

Аз съм си купувал билети за турците през експедия и ми дадоха да си запазя местата и в двете посоки още при резервацията.

Вярно, заминаването беше 4 дена след покупката, но пък връщането си беше след 3 седмици.

 

За електронните билети какво казаха? Според мен, стига да сте заедно, не би трябвало да е пречка.

 

За електронните билети от Turkish казаха, че не виждат това (размяната) да е проблем и гърците (пре-продавачите) вече не виждах смисъл да ги питам. Имаш ли представа фотокопие от кредитната карта, с които са купени билетите дали ще свърши работа? Не искам да нося картата, с която ги купих със себе си на пътуването. До сега абсолютно никъде не са ми искали да показвам картата, с която съм купил билети, но бях чел, че Turkish искали да се представи на летището.

Връзка към мнение

Мен в София и в Инчон не ми я искаха, но кой знае на какви чешити може попаднеш.

Проблем е да не е на твое име картата и да не е там картодържателят :

 

Can I use someone else’s credit card to book my flight online ?

The credit card holder might not be one of the passengers in your reservation. If the credit card holder is not the passenger, Cancellation/Rebooking/Rerouting requests of the passenger can be realized unless the credit card holder is present with the passenger with his/her credit card (used for the payment) and an identification card or the credit card holder must apply one of the Turkish Airlines Sales Offices to show the credit card (used for the payment) and his/her valid identification card.

If the credit card holder is not the passenger, credit card holder must be present with the passenger(s) at the check-in counter with his/her credit card (used for the payment) and his/her valid identification card or the credit card holder must apply one of the Turkish Airlines Sales Offices to show the credit card (used for the payment) and his/her valid identification card before the first flight.

Също така, ако трябва нещо да се ребуква.. може да почнат да сумтят.

 

Flyertalk имат тема за излитане от София с подобни притеснения, обаче пак за чужда карта.

 

Предполагам това си прочел за информация?

Връзка към мнение

За електронните билети от Turkish казаха, че не виждат това (размяната) да е проблем и гърците (пре-продавачите) вече не виждах смисъл да ги питам. Имаш ли представа фотокопие от кредитната карта, с които са купени билетите дали ще свърши работа? Не искам да нося картата, с която ги купих със себе си на пътуването. До сега абсолютно никъде не са ми искали да показвам картата, с която съм купил билети, но бях чел, че Turkish искали да се представи на летището.

 

Преди година и нещо летях с тях до Дар и не ни искаха кредитната карта. По принцип след като е минало доста време, плащането е усвоено и не е оспорено от собственика на кредитната карта, няма причина да искат да я покажеш.

 

Но все пак са си THY (от Тurk Hava Yollari), което си е криптирано - They Hate You  :lol:

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Qatar преди искаха да представиш кредитната карта с която си купил билет , но само ако е през техния сайт.

Ако е през агенция нямаше такова изискване.

 

В случай , че картата е сменена междувременно както се случи при мен се наложи да правя верификация на новата карта в офиса на Катар , но на чек-ин пак се взираха много внимателно в документа.

 

Най-добре се обади в офис на Търкиш да ги питаш от първа ръка , щото знаеш понякога правилата се променят.

Връзка към мнение

Благодаря за отговорите, ще пиша ако от trip.bg ми изпратят потвърждение за запазени седалки за полетите на отиване, все пак е добре да се знае могат ли ли не могат да се резервират седалки като се купуват билети за Turkish от тях.

Връзка към мнение

trip.bg нямат онлайн интерфейс за избиране на седалки. Вместо да звъниш в Атина може да им ползваш и българския номер, има го на заглавната страница : +359 2 491 71 77 :)

 

Иначе изискването за кредитната карта би трябвало да важи само ако купуваш билет през сайта на турците. Те въобще не би трябвало да имат достъп до номера на кредитната ти карта, след като си купил от трип.бг, така че никаква проверка не могат да направят на чекин. 

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

И THY намаля с една ротация полетите, или от 4 на 3  Истанбул - Варна/Констанца.  Това ще стане от средата на август.

Редактирано от Hollywood
Връзка към мнение

Да, понякога пускат добри оферти за Африка и за Европа (ако някой му се занимава да се дотътри първо до Турция). Преглеждал съм промоциите (главно за Африка), но те са за определен период и малко ми се струва сложно. Особено ако се изисква виза.

Връзка към мнение

И THY намаля с една ротация полетите, или от 4 на 3  Истанбул - Варна/Констанца.  Това ще стане от средата на август.

 

През кои дни от седмицата остават полети знае ли се? Аз си купих за 28-ми Септември с връзка за Дар ес Салаам...

Връзка към мнение
  • 7 месеца по-късно ...

Мощно налазват България което е добра новина :

 

 

Turkish Airlines Expands Bulgaria Service in S15

by JL

Update at 0800GMT 14JAN15

 

Turkish Airlines from 27APR15 is increasing service to Bulgaria, as the airlines adds 4 more weekly service on Istanbul Ataturk – Sofia route. Overall operation increases to 18 weekly as a result.

 

TK1027 IST0730 – 0845SOF EQV D

TK1031 IST1515 – 1630SOF EQV x267

TK1029 IST1935 – 2055SOF 321 D

 

TK1028 SOF0935 – 1100IST EQV D

TK1032 SOF1725 – 1845IST EQV x267

TK1030 SOF2145 – 2310IST 321 D

 

The Star Alliance member will also increase Varna from 4 to 7 weekly, with 3 weekly Istanbul Ataturk – Varna terminator service from 30MAR15.

 

TK1059 IST1355 – 1455VAR 319 146

TK1060 VAR1540 – 1640IST 319 146

 

 

http://airlineroute.net/2015/01/14/tk-bulgaria-s15/

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.