Прескочи до съдържание

дневник Япония за 7 дена + 2 в Сеул


Sun4o

Препоръчани мнения

По тия празници Коледни и лежането по диваните на вилата, понеже си е пълна скука - маса-ядене-диван-легло, та от нямане какво да правя, взех да се ровя по отколешната ми мечтана ост Куба-Мексико и накрая се озовах с 4 билета за......София-Токио на отиване и връщане Сеул -София, с междинка Осака-Сеул:). Голямо говедо съм...

Та въпросите, понеже са и спешни, пътуването е за след месец и няма да имам много време за ровене по темите:

1. Как да планувам дните - смятам да са 3 в Токио, оттам вулканЯ Фиджи, през Киото и накрая Осака. Добре ли е и какво да съблюдавам да не пропусна? Тоест - забележителности...давайте съвети.

2. Поради 4-членното ми фемили, билетите JR Pass май ще отпаднат, понеже са по 230 евро парчето и минавам на рент-а-кар. Около 500 евро е, ако имате по-евтини предложения, слушам...Следва въпроса - плаща ли се магистрала, колко, къде, как стои въпроса с паркирането в Фиджи, Киото и Осака. В Токио ще се придвижваме с метро, а колата ще я букна от ден 4-ти, тоест за 4 дена, така се падат. Винаги съм твърдял, че с кола съм по-мобилен и вече съм свикнал да си взимам, та така и предпочитам.

3. Апартаменти в Токио и в следващите точки, препоръки? Както отбелязах, 4-ма сме, нямаше как да скрия от децата, че отиваме в Япония без тях, щяха да ме удушат. Та май ще търсим апартамент, че да посготвим нещо някоя вечер. Алкохолец и някакво бързо ядене ще си носим оттук. Проблем по митници? В чекирания багаж ще е.

 

Засега толкова, помагайте...:)

  • Харесвам 8
Връзка към мнение

Понеже и аз точно съм на тая вълна....Апартаменти има доста, но съм гледала за двама. Малки са. Мога да ти препоръчам да пишеш на саморайка, тя има къща в Нара, което е близо до Киото, и ако сте с кола ще ви е удобно придвижването.

Само, таковата, движенито в Япония, нали знаеш,че е обратно...

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Какъв алкохол толкова ще си носиш???

На летището проверяват наред, търсят най-вече цигари, ама аз не пуша..

Не знам колко е удачно да се взима кола от към загуба на време. Провери какво ще струват и нормални билети за Шинкасена, че като гледам 500 евро кола + гориво и загуба на време, не знам дали си струва.

Връзка към мнение

Ай, ай, ай...и то само за след месец...

 

 1. Значи първо - забравяш за колата! Такова животно нЕма. Куп причини - БГ книжка не важи, международните нашите ги издават без снимка, стават едни въртели - мъка...Трафика е ужасен ужасТ в градските части, магистралите са много скъпи, на много места ограничението е 80, навигацията е сложна, движението обратно, Токио-Осака са 600 километра, паркирането в градовете, храмовете и забележителностите е платено и скъпо, няма такова нещо като паркиране на улицата, глобите са ужасни...мога и още да продължавам ако не съм те разубедила - само кажи.

В същото време жп транспорта е много уреден, лесен, зяпаш през прозореца и се кефиш.

 

 2. Изобщо не е речено, че само JR пас е опция. Има една много готина лоу кост компания Peach , която лети Токио-Осака и после в Оска си звимаш Кинтецу пас и покриваш и трите - Осака, Киото, Нара на воля. И до Кобе можеш да припнеш с малко доплащане.

 

 3. ВулканЯ ще да е Фуджи, а не Фиджи ;)  това го разбрах, но какво ще го правиш тоя вулкан - не разбрах. За след месец (януари-февруари) не ще да го катериш, а ако ще го гледаш - като как го искаш - откъм езерата, от някой онсен, от мола в Готемба...и въобще каква е идеята с вулканЯ не разбрах много.

 

4. Апартаменти - да, препоръчвам пред хотели, особенно за семейство. Но в големите градове (Токио, Осака) са си скъпи, Киото си е скъпо по дифолт. Сега е извън сезон и ще можеш да намериш някоя сделка. Аз бих ти препоръчала да отседнеш у семейство - ще ви хареса, бюджетно е и си е приключение само по себе си - виждаш как живеят хората. Колко са големи децата?

 

 5. Не се занимавай с носене на ядене и алкохолец (е, вземи си ракийка, ако държиш), но тук храна по супермаркетите има евтина, има бюджетни ресторанти и обяд в кутия (бенто). Не е строг контрола по митниците, само с месата правят проблем - ракийка, винце, кашкавал, маслинки можеш да си вземеш спокойно. Но във всеки супермаркет ще можеш да си купиш цяло меню за 400 йени (3 долара), а вечер след 6-7 и на половин цена.

 

Прегледай пътеводителя, има идеи за разни интересни безплатни атракции. А в някоя от темите и подробно бяхме обсъждали нощувки и airbnb опции.

 

Успех в планирането! И завид-завид за размаха на действие!

 

Ей, сетих се нещо - кога са ви датите? Че ако съвпадат с китайската Нова Година - лошо! Китайците масово идват на почивка в Япония и хотели, апартаменти, хостели - всичко е пълно!

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 14
Връзка към мнение

Alexander, не така с три питанки за алкохола де...:). Ами обичам си го.

 

Самурайке, сполай ти:)

На такива като теб разчитам да ме вкарат в правилния път...:)

За колата - вече я забравих, не знам за какво говориш:).

Другите опции изскачат на дневен ред, ще прегледам каквото си дала, без може би самолета (но пак ще го погледна). Прасковената компания я знам вече, с нея летим от Осака до Сеул, не останах с добри впечатления откъм подреденост на сайта им, както и таксуване на всичко след цената на билета. Както и да е.

Вулкана няма да го гледам от МОЛ-а, мерси за пожеланията, по-скоро искам да имам хубаво време и да го гледам както си е на снимката, това означава може би от езерата, така ли? Имай предвид, че съм доста бос откъм информация за Япония. Обикновено се подготвям за дестинациите, сега какво ми стана и аз не знам...:)

Алкохол имам предвид някоя друга бутилка вино - 2-3 килца, за ядене - по-скоро пакетирани храни - кашкавалчета, сиренца, нещо и за закуска. Къде ме закара с това месо, културни туристи сме все пак, не Бай Ганьовци:)

Иначе ще позахапем мааалко и китайската НГ, щях впоследствие да питам за нея и влиянието и в Япония.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Ама аз за МОЛа не с лошо, недей така! То е един съвсем друг вид МОЛ дето има от Токио едни турове, които включват много неща и са добра опция за нямащите много време и JRpass. Ако пък решите да пътувате с шинкансена в посока Токио - много добре се вижда и вулкана попътно. Изобщо много има откъде да се гледа тоз вулкан, и от самолета ще го видиш при късмет.

Има и нощни автобуси Токио-Осака, които спестяват и нощувка. Доста са комфортни (като за автобуси).

А за Прасковките - или хубаво или нищо! Най-сетне нещо дето да е що-годе лоу кост из тия острови.

 

Китайската НГ и китайците въобще имат огромно влияние по тез земи откак взеха да им дават лесно визи. Изобщо изразът "целият китайски народ" придоби други измерения с евтината йена и облегченията пазаруване за чужденци. Побързай с резервациите на нощувките.

 

"Месо" имах предвид месни изделия - луканка, шунка, пастърма и от сорта. Карайте го постно.

Редактирано от samuraika
  • Харесвам 4
Връзка към мнение

А как можеш да ме посъветваш за нощувките - мисля да са 3 в Токио, оттам се чудя да правя ли една във Фуджи или да го разгледам само (ако взимам JR Pass, той нали е нещо като хоп он-хоп оф) и да се върна в Токио, или пък попътно, а следващите да са в Киото - 1 и 2 в Осака или обратно...?

Ти там ли живееш и имаш ли някакъв линк за къщата? Може и на ЛС, както предпочиташ.

Редактирано от Sun4o
Връзка към мнение

Нощувките - 3 в Токио е добре. За останалите - Киото, Осака или Нара е на практика все едно - така или иначе ще обикаляш из тях, представи си един равностранен триъгълник - и трите са на по около час път едно от друго и няма смисъл да се местиш и спиш във всяко от тях. Ако имаш JRpass - тогава Осака или Киото - за да ползваш шинкансена и до Химеджи, Окаяма, Хирошима примерно (но тогава намали нощувките в Токио на 2  остави повече за този регион).

Но ако си с Кинтецу пас е все едно на кое от трите места се позиционираш (може би Нара е една идея по-удобна, виж картата на Кинтецу линиите). Осака и Киото са по-скъпи, но има много предложения, Нара е по-евтина, но има по-малко места за отсядане. Аз препоръчвам една къща за гости в Нара, която е в автентична старинна сграда с ниски цени, но не съм сигурна, дали няма да почиват в някои дни през февруари. Те не си сменят цените и са фиксирани без значение от сезони и нови години, но се и пълнят бързо, съответно.

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

А, недейте на ЛС, има и други, които са купили билети без много-много мислене и им е много полезно. :) Сънчо, благодаря за темата, а на теб, самурайка, още повече - ти си енциклопедия и пътеводител едновременно!

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

А, недейте на ЛС, има и други, които са купили билети без много-много мислене и им е много полезно.

...

Аз също мисля, че е хубаво дискусиите да са в темите!

Така ще са полезни за всички и още повече, че на  samuraika, няма да се налага да пише едно и също много пъти. 

  • Харесвам 6
Връзка към мнение

Абе, каква самореклама, да го сложи тук, на всички ще ни е от полза.

Друго си е, като си общуваш с познат човек.

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Сънчо, честито! За друго няма да вземам отношение, но за яденето ,,,-Моля ти се! Храната е евтина и чудесна ! Само в ресторанти сме яли /е,от техните евтинджос бяха повечето/ ,но храната беше прясна, вкусна, обилна и е в т и н а! Честно ти казвам! В България плащаме повече за ресторант,винаги /с уговорката, не пием/. Закуски - във френските пекарни си пълнихме кошничката с кроасани, печива, понички, плащаме около 10-15 лв. Ядем за 4 -ма. Кафето беше скъпо само,около 4 лв. наши пари и еспресо няма. За другото - другите, ма за яденето не мога да си замълча .

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Тук ми направи впечатление нещо. Цигари не могат да се внасят в Япония ли? Ако е така, моля за ориентиране в цените им на място, защото мъжът ми е пушач.

Връзка към мнение

Сънчо, честито! За друго няма да вземам отношение, но за яденето ,,,-Моля ти се! Храната е евтина и чудесна ! Само в ресторанти сме яли /е,от техните евтинджос бяха повечето/ ,но храната беше прясна, вкусна, обилна и е в т и н а! Честно ти казвам! В България плащаме повече за ресторант,винаги /с уговорката, не пием/. Закуски - във френските пекарни си пълнихме кошничката с кроасани, печива, понички, плащаме около 10-15 лв. Ядем за 4 -ма. Кафето беше скъпо само,около 4 лв. наши пари и еспресо няма. За другото - другите, ма за яденето не мога да си замълча .

Чак да няма..иначе цената е такава,  300-500 йени средно. Хубаво еспресо има само по италианските кафенета. По другите места е горчила от най-долнопробните. Това е единственият минус, който открих в тази държава за 10 дни.

За цигари не знам да има забрана, но питат дали носиш, явно за да видят имат ли бандерол или какво количество.

А и още един минус, за разлика от Европа, там на много места се пуши по заведенията. Попаднах в едно и беше страшен смог.

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Ами не знам,явно не сме улучили италианско кафене. Еспресо пихме само веднъж в една барачка,която се намираше точно до паметника на самурая до гара Токио срещу двореца. Там беше даже и 3 лв. Аа, и още веднъж на гарата в Нара,кафенето беше суперско. Мисля,че в Старбъкс може би има. Не,че има значение,де, и без еспресо се преживява, а и на Сънчо не това му е зора.

Връзка към мнение

А-а, аз зор толкова голям нямам:)

Машинка за еспресо си имам подвижна, невероятна, без ток, с капсули Лаваца, тя винаги е с мен.

За яденето ме бяха наплашили едни братовчедки, та затова питах. Но и тази въпросителна отпадна, Люба, благодаря.

Емил Чакалов правилно е отбелязал какво имах предвид за ЛС...

 

Нощувките в Токио смятам да са 3, освен ако не ме разубедите:).

Кацаме вечерта в 8-9, докато се придвижим, часова разлика, това-онова и следващите 2 дена са си хвръкнали.

А те са събота и неделя. По-готино ли е да си през уикенда в Токио или не?

И къде според вас е по-добре - столицата или вътрешността?

В Хирошима освен мемориали и трагедии друго има ли?

Че жена ми вече я водих на един неин РД в концлагера в Дахау и няма да и е много романтично пак на такива места да я водя:)

  • Харесвам 2
  • Смея се 1
Връзка към мнение

Според мен, като сте за толкова малко време,Хирошима я пропускаш. По-добре повече време за Киото .

В Токио в събота - неделя Гинза става пешеходна зона за разходка, слагат пейки за почивка, много е приятно.

Препоръчвам ти разходка с корабче по реката - така за кратко време се виждат много неща. Утре ще ти напиша какво бих видяла за 2 дни в Токио, че сега от телефона става много бавно.

:(

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

Сънчо погледни тук :

 

http://www.numbeo.com/cost-of-living/city_result.jsp?country=Japan&city=Tokyo

 

По спомени инфото е доста адекватно , самурайка може да каже по-добре :)

Май твърдия алкохол излизаше по-изгодно от бирата ;)

  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Първо, да река за алкохола - ние понеже пием предимно джин - тоник, цената на джина беше 16-17 долара. Бутилка от японското уиски Сънтори Голд беше около 20 долара, бирата в магазина също е на нормална цена. С изхранването нямате грижа, стига да не ядете телешко от Кобе и по някакви супер лъскави места за туристи. Ще се храните там, където се хранят местните - никак не е скъпо, вкусно е и е чисто навсякъде. Люба е казала за френските пекарни - кифли, мифли, хлебчета и пр. също са на прилична цена. И мен ме беше страх, че храната ще е много скъпа, ама се оказа, че не е така.

Във всеки магазин има от кутийките с храна - Бенто, богат избор и на асортимент, и на цени. Отделно от това, има топла кухня - шишчета, разни месца, които също са много вкусни.

За два-три дни в Токио какво бих видяла:

1. Разходката с корабче по реката Сумида, корабчето се взема от другата страна на моста пред пивоварната Асахи. Много неща се виждат при тази разходка, та се спестява ходенето.

2. Пак в този район са най-известният будистки храм Сензо джи и пазарът пред него по улица Накамисе.

3. От другата страна на реката, пак наблизо е Скай три, може пешеходно да се стигне до там, близо е.

4. Вечерта - Одайба - пътуване с влакчето до там, много  красиво  е осветено вечер.

На втория ден -

1. Шибуя с Хачико и всичката младежка навалица там.

2. Парк Йойоги с най-известният шинтоистки храм Мей-джи.

3.  Търговската улица Гинза - в неделя се превръща в пешеходна зона, слагат пейчици, пълно е с хора, много е приятно.

4. Императорският дворец.

5. Вечерта - разходка в Акихабара.

Хем тази програма без много-много търчане и бързане. Според мен, тези неща като се видят, напълно ще се усети атмосферата на Токио.

Ако има 3-ти пълен ден, може да се посвети на Нико - отива се рано сутринта, ние хванахме влакчето около 8 и се върнахме с този в 15,30 - като това време ни беше достатъчно да претръшкаме  всичко в Нико.

За сувенири и дребосъци пазарувайте или в 100 Йен шоп или в Дайсо, там също има разни хранителни неща, по 100 йени - сокове, шоколади, студени чайове, нудълси. Адапторите за контактите там също са по 1 долар, а в другите магазини са далеч по-скъпи.

На мен мвого ми харесаха в Корея едни кофички със спагети - само ги заливаш с гореща вода и след малко са готови за ядене. Има ги и в Япония за по 1-2 долара.

Това, в случай, ако нямате закуска.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 11
Връзка към мнение

Благодаря за темата и аз. Точно за 7-8 дни ми трябва програма, та ще преписвам.

Нашето пристигане в Токио също е вечерта, така че 3 нощувки са 2 пълни дни. Замислям се трети ден да е в района и после нощен автобус. Или по до бре вечерен влак влак до Киото и направо нощувка там.

Александра, на точка 5 да не би да е Нико?

Самурайка, защо не е добре да се отседне в Нара, ако сме с JRpass? Знам, че твоята къща за гости е именно там и щях да те помоля за линк.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Благодаря за темата и аз. Точно за 7-8 дни ми трябва програма, та ще преписвам.

Нашето пристигане в Токио също е вечерта, така че 3 нощувки са 2 пълни дни. Замислям се трети ден да е в района и после нощен автобус. Или по до бре вечерен влак влак до Киото и направо нощувка там.

Александра, на точка 5 да не би да е Нико?

Самурайка, защо не е добре да се отседне в Нара, ако сме с JRpass? Знам, че твоята къща за гости е именно там и щях да те помоля за линк.

Да, да, за Нико иде реч, поправих го. Благодаря ти. :)

Връзка към мнение

Е-е-е, аман от преписвачи!:)

Радвам се, че темата се развива, особени благодарности и на съградската ми легенда (АлександраКо).

Вече букнах готин апартхотел за 3 нощувки в Токио през airbnb и линка, който Георги е дал във форума.

Остава дилемата следващите 4 къде да са:

 

1. Да разбирам ли, че вулкана Фуджи се минава почти транзит, тоест няма нужда от нощувка. Пише за някаква 5-та спирка, би трябвало да е последната преди пешеходното му превземане ли? При положение, че няма да го качвам, ще е излишна, тоест ще го зяпаме отдолу. Това означава езерото ли? И къде се слиза за него? А Йокохама пътьом заслужава ли ни?

 

2. Не е ли по-добре 3-те или 4-те оставащи нощувки да са в един от 3-те градове -Нара, Киото или Осака?

Така или иначе ще се взима някакъв Pass и са близо един до друг, защо да мъкнем багаж насам-натам?

 

3. Кой от трите града заслужава най-много да ни приюти? Никой не съветва това да е Осака. Апят ли там, кво? Аз мислех да е Нара, ама май ще е Киото.

 

Принципно съм нетърпелив да си букна нощувките, а след това да обсъждам забележителностите, затова припкам така по темата бързо-бързо.:)

 

Самурайке, бяха ми казали едни познати, дето имат ТурФирма в БГ, ама НЯМА ДА И КАЗВАМ ИМЕТО, ЩОТО Е ЗАБРАНЕНО:), че много била удобна услугата на куриерите да ти пренасят багажите от врата до врата - не било скъпо, а суперудобно. Нещо по въпроса знаеш ли? Кои, колко струва?

Редактирано от Sun4o
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.