Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

След семейния съвет програмата придоби следния вид:

/това е минимума и ще си отбележа всевъзможни места и местенца, които според време, климат и пътна обстановка можем да видим пътьом – като Савока, Шили, Ачита.... /

09.04-  Кацане 15:00 /рент-а-кар от летището/и вечерна разходка из Катания

10.04- Катания – Чефалу - Палермо

11.04- Палермо

12.04- Палермо- Монреале – Агридженто

13.04- Агридженто - Рагуза

14.04- Рагуза – Модика- Сиракуза

15.04- Сиракуза – Ното –Сиракуза

16.04- Сиракуза -Катания

17.04- Катания - Таормина- Катания

18.04- Катания –Етна-Катаня

19.04 Катания  - София

Изникват ми доста въпроси. Моля, някой ако може да помогне:

1. Много ме тормози, че махнах от маршрута Ериче.

Палермо – Монреале – Ериче – Агридженто за 1 ден самоубийство ли е? И заслужава ли си? Гугъл мапс ми дава близо 300 км и 4,5 часа.

2. Има ли час Пик в Катаня и Палермо и около колко часа?

3. Бензиностанции по пътя има ли достатъчно, а участък без?

4. Четох мнения на видни Магеланци, че не е препоръчително за деца под 18 в Катакомбите на Капуцините. Моят син е на 9. Не е страхлив, виждал е мумия в музей и настоява, че ще му е интересно, но ....... да не си развалим почивката!!! Верно ли е толкова страшно? За колко време се прави обиколката?

5. Има ли вероятност по великденските празници да няма къде хапнем? /не че ми се вярва, че в Сицилия мога да умра от глад :) /

Редактирано от Ronnie
Връзка към коментар

1. Според мен ще бъде доста натоварено. В Сицилия се пътува бавно извън магистралите, особено в средната планинска част на острова.

2. Час пик е нон-стоп в Палермо, в Катаня е далеч по-спокойно.

3. Бензиностанции има достатъчно, това не е проблем.

4. Не знам, спестихме си това изживяване.

5. Все ще намерите къде да хапнете.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Ами, в Катакомбите на капуцините за мен не беше страшно изживяване, а по-скоро странно изживяване. Според мен си го спестете. Вървиш по едни пътечки в нещо под земята и около теб само мъртъвци, някои сложени да легнат, а други просто провесени по стените. Някои мумии бяха започнали да се разпадат. Да си кажа честно не бих повторила, но след това не съм сънувала кошмари или нещо подобно. Едно дете едва ли би разбрало какво гледа, но не смятам че е нещо, което следва да види. Леко зловещо е.

Когато бях там имаше семейство с около 10 год. момченце, та по принцип водят деца.

Обикаля се за около 30-45 Мин.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Според официалния сайт на La valle dei templi - http://www.lavalledeitempli.it/Informazioni_utili.htm, работят всеки ден без почивка Относно

1. Според мен не си заслужава това бързане, няма да ви стигне времето определено, според мен повече си заслужава да отделите повече време на La valle dei templi, отколкото да претупате и двете.

2. В Катаня не сме били с кола, но в Палермо беше истински ужас през целия ден.

3.Има

4.mililia е описала доста подробно преживяването преди мен. С тази разлика, че въпреки, че беше доста зловещо и леко психо, лично за себе си, ако можех да се върна назад и да избера дали да ги посетя, отново бих избрала да отида да го видя и определено бих препочъчала преживяването, в случай че някой ме попита. Бих препоръчала обаче на възрастни хора, запознати с естеството на преживяването, което ги очаква, не бих препоръчала на семейство с малко дете ( в интерес на истината беше пълно с малки деца,когато ние посещавахме и не изглеждаха изобщо стресирани, а по скоро заинтересовани и любознателни.В много отношения те да доста по-стабилни от нас  :blush: )

• Харесвам 2
Връзка към коментар

По въпросите ти:

1. Палермо – Монреале – Ериче – Агридженто за 1 ден самоубийство ли е? И заслужава ли си? - Ако ще разглеждате Ериче и Монреале, няма да ви стигне времето. На мен много ми хареса Монреале и винаги препоръчвам да се види. В Агридженто не съм била и не знам дали си заслужава.

2. Има ли час Пик в Катаня и Палермо и около колко часа? - За Катаня не знам. В Палермо прекарахме 1 седмица и постоянно си беше час-пик.

4. Четох мнения на видни Магеланци, че не е препоръчително за деца под 18 в Катакомбите на Капуцините. - Ние си  спестихме това преживяване, никой от групата не си пада по мумии.

5. Има ли вероятност по великденските празници да няма къде да хапнем? - Звучи ми невероятно да няма къде да се яде в Италия :lol:

• Харесвам 1
Връзка към коментар

4. Четох мнения на видни Магеланци, че не е препоръчително за деца под 18 в Катакомбите на Капуцините. Моят син е на 9. Не е страхлив, виждал е мумия в музей и настоява, че ще му е интересно, но ....... да не си развалим почивката!!! Верно ли е толкова страшно? За колко време се прави обиколката?

И за мен и за детето ми, което беше на 8г., когато отидохме, беше много интересно в катакомбите. Пак бихме отишли, няма нищо страшно.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Започнах да чета темата отначало, но стигнах само до този клип 

и спрях. Ще ви изложа накратко моя въпрос:

Пътуването е 06-13 май.

Самолет София  – Катания

нощувките са само на едно място- вилно селище близо до Рагуза, т.е. южна Сицилия.

Планирала съм Етна, Таормина, Модика, Шикли, Сиракуза и Ното.

Мисля да пропусна Агридженто.

Въпрос- голям пропуск ли е Агридженто, долината на храмовете?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Според мен отговора на този въпрос зависи от твоите предпочитания. Ако обичаш руини и история ще е пропуск, но ако просто искаш да си изкараш добре, отдавайки се на природа, архитектура и хубава храна няма да забележиш липсата на това място.

Аз лично не ходих до Агридженто и не страдам от този факт. При следващото ми пътуване до там бих искала да го посетя, но след като видя други по-интересни за мен места т.е ще е в плана само, ако остане време. Така че реши какви са желанията ти и не го мисли.

• Харесвам 4
Връзка към коментар

Здравейте Пътешественици! С приятелка ще летим до Сицилия през юни.  Ще направим 4 нощувки в Катания. От там с обществен транспорт искаме да обиколим повече градове. Не планираме да се качваме на Етна. Каква програма бихте ни препоръчали?

Връзка към коментар

1 ДЕН Катания

1 ден Таормина

1 ден Сиракуза и  

време за Ното

Ако оставите една нощувка за Сиракуза ще е по-добре вместо да се връщате до Катания.

По пътя за Таормина може да видите и Ачиреале. Стават в един ден, правила съм го.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Ами аз съм го правила с влак. Има и някакви автобуси до Ачиреале и от там с влак до Таормина,но мисля, че с влак е по-сигурно като разписание.

За Ачи е необходим час за разглеждане и след това с влак до Таормина. От жп гарата се качих с автобус до самото градче Таормина, а на връщане слязох по едни стълби.

Самата гара на Ачито е на около 10 Мин пеша от градчето. Хубав е площада с една голяма църква.

Редактирано от mililia
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Като се има предвид, че влаковете са регионални, може ли да се купи 1 билет Катания-Таормина и да се направи стоп в Ачиреале?

И какво може да се види за толкова време в Таормина? При нас денят ще е събота.

Връзка към коментар

Вече не помня всички подробности, но мисля билетите важат определено време след маркирането им и май е по-добре да сте на отделни билети. За събота трябва да си видите и разписанието, че през уикенда може влаковете да са разредени. Взима се влак за Месина.

Таормина не е голяма и ако не правите плаж за 4-5 часа с обяда ще сте приключили. Ако ще правите и плаж един ден ще си отиде.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 седмици по-късно ...

темата е толкова разкошна и пълна с вдъхновение :wub:  сега я изчетох без пълно осмисляне на детайлите, така че ще има втори и трети прочит задължително, но все пак за да имам някаква отправна точка, тъй като се срещат препоръки и от двата типа за/против - по-актуални впечатления спрямо 2013-2015 има ли някой за обиколки без рент-а-кар, а само с местните автобуси/влак? първо в тая посока явно ще трябва да вземем решение - с какъв транспорт - преди да гласим подробно програмата

ще имаме почти пълни 7 дни - 17-24.05.2017, с директните полети на Уиз до Катания, и живи-мъртви, но абсолютно задължително ще посетим и Палермо, въпреки че сигурно е по-добре да се концентрираме само в южната част... но сърце не трае :)

-------

и да пита нещо странично - maialearostro вече не е ли активен участник във форума?

Редактирано от antea
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Autoeuropa – за коли под наем, но Жоро го е казал, трябва си проучвания, моите отлични впечатления са от 2011 есента.

Програмата ви е добра, като аз лично препоръчам да замените Енна, Чефалю, за що не и Трапани (освен ако от Трапани не смятате да направите еднодневна разходка до о-в Фавиняна – на 25 минути с утиката е) и дори Модика с нейната величествена катедрала, със: Марсала, Салини, Мемфи, Шака (Sciacca) – районът между Трапани и Агридженто; с районът около Ното – Оази де Вендикари, и разбира се – както и да го погледнеш: ЕТНА! Независимо дали работи лифта, и ма множество кратери, и малки и доста по-големи, на нивото на автобусната спирка, които си струва да видят.

Също така, порепоръчвам – ако имате време, да посетите древните градове – Марзамеми (на юг от Сиракуза) и Ериче – по път към уникалния плаж на Сан вито Ло капо (на север от Трапани, посока Палермо-Трапани).

Здравейте Магеланци! Възможно ли е да ми препоръчате компания за кола под наем, от летището в Катания? За пръв път ще посещаваме острова и искам да направя онлайн резервация.

Твърдо и аз препоръчвам като mililia: Катаня, Таормина, Сиракуза (с Марзамеми) или Марзамеми го оставяте на отиване или на връщане от/към Ното

Връзка към коментар

Емика, споделяй, ако имаш вече избистрена програма, ние ще сме малко след вас и в момента все още събирам идеи :)

засега почти 100% взимането на рен-а-кар отпадна, защото както и да го въртя, на по-малко от 80 евро дневно /със застраховки, паркинги, гориво и тн/, няма как да падне, а въпреки че сме трима, дори и за най-дългите отсечки с обществен транспорт разходите ще са наполовина... и не че ще спестим разликата, а по-скоро ще я доизядем с кеф из траториите

грубият план е след пристигането в Катаня /около 15ч следобяд/, директно да отидем в Сиракуза за 2 нощувки, като единия ден отделим на Ното /задължително/ и още някой град в района /ако остане изобщо време в рамките на един и същи ден/, за самата Сиракуза сумарно ще останат две привечери и един полу-ден, след което смятаме да се отправим към Палермо, с пристигане късен следобяд

за Палермо също 2 нощувки, като в единия ден ще идем до Чефалу, а мъжете ми натискат да видим и Капуцините, за себе си не знам...

от Палермо се връщаме към Катаня, за която остават три нощувки - един ден разходка из Таормина, един за Етна и си става време за полета обратно

чудя се дали някъде не бъркам генерално - като брой нощувки на определено място, или като поредност на градовете? в началото мислех Палермо да е в последните дни, но малко ми е притеснено да пътуваме в последния момент 200 км с обществен транспорт към летището в Катаня, защото всичко се случва - повредени автобуси, задръствания и тн; другия обмислян вариант беше след пристигането директно към Палермо да се насочим и да доуплътним деня с пътуването до там, но сякаш не ми се иска най-първият досег със Сицилия да бъде точно Палермо /със сигурност ще има шок/, а да можем постепенно да усетим атмосферата и когато отидем да оценим неговата типичност.... уикенда гледах филма Palermo Shooting, и да, все още мисля за този град :)

изобщо как според вас биха били най-удачни 7 нощувки, разпределени на 2+2+3? уточнявам, че сме от пътуващите, които най- обичат да се шляят безцелно и да попиват уличната атмосфера /включително и на маса ^_^ /, а всяка известна забележителност, на която се натъкнем, ни идва бонус, така че в никакъв случай нямаме твърд списък от неща за виждане

за нощувките оглеждам вече из Airbnb, постижимо е да се намерят сносни места от порядъка на 60 евро на нощ, хотелите ми се струват по-скъпи, но пък от друга страна при предишното пътуване, в което ползвахме airbnb в Италия, въпреки че бяхме доволни много от къщите, усетих, че се бях пренапрегнала да ги оставим в по-добър вид, отколкото ги заварихме и дебнех зорко за дребни боклучета и разхвърляни чорапи от наша страна, което с хотел няма как да си го причиня отново ... лека полека ще проверя повечето споменати тук хотели, но голяма част от информацията е от преди 3 години, и цените както и навсякъде леко са се повишили

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Щом сте трима не зачерквай с лека ръка опцията рент а кар, защото поне според мен, конкретно за Сицилия това не е лукс, а необходимост...

Относно нощувките. Вариантът 2 нощувки в Сиракуза + 2 нощувки в Палермо + 3 нощувки в Катаня е удачен, но забрави за дневен трип до Чефалу от Палермо и по-скоро отидете до Монреале. Това при положение, че сте с обществен транспорт, иначе Чефалу се съчетава чудесно на път от Палермо към Таормина/Катаня с рент а кар. След Palermo Shooting можеш да гледаш и Lisbon Story на Вендърс, за да си готова със следващата дестинация. Приемам за установено, че Берлин е отметнат от списъка и Wings of Desire може да бъде пропуснат. Следващо ниво Paris, Texas... ;)

• Харесвам 1
Връзка към коментар

За Катаня бих ти предложил това http://www.booking.com/hotel/it/etna-suite-rooms.bg.html?aid=368032;label=gog235jc-index-bg-XX-XX-unspec-bg-mob-L%3Abg-O%3Aandroid-B%3AandroidSwebkit-N%3AXX-S%3Abo-U%3Ac;sid=d8a7e7c4f52fee481ce47350553fa9a2;checkin=2017-05-21;checkout=2017-05-24;room1=A%2CA%2CA;dest_type=city;dest_id=-114787;ucfs=1
Бях там през октомври за мен е перфектно местоположение и качествена стая за закуската незнам
Пътувах от Палермо до Таормина с влак без проблем със смяна в Месина,от Таормина до Со
Сиракуза също с влак,а от Сиракуза до Палермо с автобус нямаше проблеми и изненади.
Аз не бих пропусна да направя една нощувка в Таормина.
Но това е мое мнение.Мога да препоръчам и място за нощувка и то какво.....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

благодаря и на двама ви!

aleks, направо настоявам да го препоръчаш и мястото в Таормина, защото всъщност май е чудесна идея от Палермо да отидем първо в Таормина, и после да затворим кръга с две нощувки в Катаня :)

Duke, Лисабон е замислен за към август, така че movie-препоръката ти я взимам най-сериозно под внимание!

• Харесвам 1
Връзка към коментар

споделете малко за плажовете в или около градовете /Катаня, Сиракуза, Палермо/, има ли такива достъпни с обществен транспорт, и като цяло какво представляват - тип организирани плажове /с такса, чадъри, шезлонги/ или свободен достъп?

втората половина на май сякаш все още не е точно плажно време, а и при липса на чекиран багаж не виждам как ще помъкнем и кърпи, кремове за слънце и всякакви подобни такъми, но пък ако има леснодостъпна плажна ивица, защо да не се докоснем и пряко до морето :)

Връзка към коментар

споделете малко за плажовете в или около градовете /Катаня, Сиракуза, Палермо/, има ли такива достъпни с обществен транспорт, и като цяло какво представляват - тип организирани плажове /с такса, чадъри, шезлонги/ или свободен достъп?

втората половина на май сякаш все още не е точно плажно време, а и при липса на чекиран багаж не виждам как ще помъкнем и кърпи, кремове за слънце и всякакви подобни такъми, но пък ако има леснодостъпна плажна ивица, защо да не се докоснем и пряко до морето :)

Около Сиракуза плаж не търси.(М/у Катаня и Сиракуза се намира една от най-големите петролни рафинерии в Италия).Но на 30м южно от Сиракуза  всички плажове стават.Лидо ди Ното,Лидо ди Рагуза и т.н.Фин бял пясък с километри.Ние бяхме през октомври и нямаше вход и такса нито за Лидо ди Ното,Лидо ди Рагуза ,нито за плажа на Пунта Сека.Вярно бяхме през октомври ,но беше 30С и 25С на водата..

• Харесвам 3
Връзка към коментар

До Палермо има един прекрасен плаж казва се Мондело,аз изкарах там 4 дни беше прекрасно.Достъпен е с автобус от Палермо ,това се води квартал и билета е на цената  на градския автобус,а има и прекрасни заведения за похапване.Плажа има свободна зона и платена.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.