Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

споделете малко за плажовете в или около градовете /Катаня, Сиракуза, Палермо/, има ли такива достъпни с обществен транспорт, и като цяло какво представляват - тип организирани плажове /с такса, чадъри, шезлонги/ или свободен достъп?

втората половина на май сякаш все още не е точно плажно време, а и при липса на чекиран багаж не виждам как ще помъкнем и кърпи, кремове за слънце и всякакви подобни такъми, но пък ако има леснодостъпна плажна ивица, защо да не се докоснем и пряко до морето :)

Миналата година около 24.05 за плаж ставаше при нас само в Ачи Треза на север от Катания. В залив е и е каменисто. Водата беше около 20 градуса, плитко е и имаше къпещи се. На юг от Катания, точно до летището има много дълга пясъчна ивица. Ако си на плажа, самолетите излитат до теб или над теб. Още не бяха се подготвили. Най-близкият плаж към града беше отворен заради някакво спортно мероприятие и имаше чадъри и шезлонги. Т.к. ивицата е много дълга и брегът е открит, духаше, а и водата беше студена.

Относно хавлиите - в Декатлон продават тънки и вършат много добра работа. На плажните дестинации отдавна ги ползваме.

Редактирано от lesy
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

споделете малко за плажовете в или около градовете /Катаня, Сиракуза, Палермо/, има ли такива достъпни с обществен транспорт, и като цяло какво представляват - тип организирани плажове /с такса, чадъри, шезлонги/ или свободен достъп?

втората половина на май сякаш все още не е точно плажно време, а и при липса на чекиран багаж не виждам как ще помъкнем и кърпи, кремове за слънце и всякакви подобни такъми, но пък ако има леснодостъпна плажна ивица, защо да не се докоснем и пряко до морето :)

Около средата на месец май бяхме на всички изброени места. В Палермо не ставаше много за плаж, въпреки чудесния Мондело. Нямаше много ентусиасти, плажът брше почти пуст. В Таормина беше пълно и на плажовете и около басейните на хотелите. Времето тихо и много слънчево, дори успяхме да се позачервим. Морето е чакълесто и препоръчвам да си вземете нещо, за да не нараните ходилата си. Както е писал Еминко хубавите плажове са на юг от Сиракуза, а времето беше разкошно - не много горещо, приятно и спокойно.

Желая хубаво време и много положителни емоции! :) 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Има си редовни дирекни влакове по линията, пътуването е лесно и безпроблемно

Точно.

Аз така ходих до Чефалу и имах напълно достатъчно време за градчето, а вечерта обикалях пак из Палермо.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не е зле отново да погледнете програмата, която обсъждаме. Пътуване от Сиракуза до Палермо с настаняване и късна разходка. Нощувка и един пълен ден. На следващия ден отпътуване в посока Катаня. Щом смятате, че единственият пълен ден за Палермо може да се превърне в дневен трип до Чефалу, вместо да се разгледа града + Монреале, нямам какво да допълня по темата. Единствено бих попитал, за какво беше ходенето до Палермо?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

всякакви гледни точки са ми полезни :) аз по-скоро си го представях като повече от ден и половина, така или иначе чета почти навсякъде как между 1 и 4 следобяд е мъртво време /затворени магазини, обекти, ресторанти/ и реших да го използваме за пътуването от Сиракуза към Палермо, пък до късна вечер все остава време за разглеждане

Чефалу също не мисля, че ще запълни целия ден, по-скоро пак така докъм следобед, остатъка от деня си остава за Палермо, пак нощувка, и пътуване към Катаня/Таормина на третия ден следобяд - по моя начин броено са си пълни два дни, от които малко над половин ден за Чефалу /кръчмарски сметки :lol: /

пределно ми е ясно, че времето е крайно недостатъчно, особено ако искаме да видим три различни района, но няма как иначе, и като за първо посещение по-скоро ще се ориентираме къде ни допада най-много, за да може някой ден да се върнем за повече

Редактирано от antea
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

от четене тук и из трипадвайзъра разбрах, че опциите за Етна с обществен транспорт са доста символични - един автобус от Катаня, тръгващ в 8 сутринта за там, и обратно от Етна към Катаня чак към 16ч, като те оставя някъде около лифтовете, сигурно ако човек иска да прекара целия ден там е чудесно, но ние не планираме някое чутовно изкачване, а нормална разходка за час-два, и без това няма да сме никак екипирани, така че това време за изчакване на автобуса ще ни е мното

другият вариант са екскурзии, тръгващи от Катаня или Таормина с подварианти половин или цял ден съответно за по около 50-80 евро на човек /без включени лифтове и/или джипове/ - т.е. пак до относително ниската част, вероятно до там, докъдето ходи и автобусът? за трима вулканът си става луксозно преживяване 

трети вариант е за този ден да се наеме рент-а-кар, с който пак може да се стигне до въпросната точка около 2000м височина, но пък май всички компании имат специални условия за град Катаня и никакви пълни застраховки не спасяват самоучастието, така че ако не искаме да вкарваме колата за през нощта в града, трябва да я върнем вечерта, а а ходене и връщане от/до летището и обратно определено изяжда от разполагаемото време

случайно да пропускам някоя невероятна и скрита четвърта възможност? :)

Връзка към коментар

Не знам дали сте фенове на ж.п.-транспорта, но ние сме и обмисляме идеята да пробваме circumetnea railway - http://www.sicily-tourism.com/circumetnea-railway-sicily/ . Изглежда доста приятен начин за раглеждане на Етна, особено в комбинация с възможността да се слиза на гарите.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Автобусът стига до Rifugio Sapienza, ако се качвате нагоре с лифта и после разходка още по-нагоре, времето

не е много, иначе и около    Rifugio sapienza има кратери отпреди 15тина години,които даже са са запалили станцията тогава
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Не знам дали сте фенове на ж.п.-транспорта, но ние сме и обмисляме идеята да пробваме circumetnea railway - http://www.sicily-tourism.com/circumetnea-railway-sicily/ . Изглежда доста приятен начин за раглеждане на Етна, особено в комбинация с възможността да се слиза на гарите.

ето да, точно тази възможност я бях пропуснала :) звучи интересно и приятно, отзивите в трипадвайзър са добри, но не мога да им открия разписанието, в сайта им има само тарифа за билетите, и така не мога да разбера ако примерно слезем на някоя гара да разгледаме наоколо след колко време ще има друго влакче, за да продължим до края.... и друго не ми става съвсем ясно, очевидно маршрутът е в подножието, и се спира в населени места, дали наоколо има възможност човек да се разтъпче по специфичен терен или просто се задоволяваш с гледки през прозореца

ако сте го проучвали по по-подробно, моля сподели :)

п.п. всъщност намерих разписанията, през горе-долу час минава ново влакче

Редактирано от antea
Връзка към коментар

Четох в Трипа, че поне от 2 години са спрени, но дано съм разбрала погрешно.

Връзка към коментар

noshtna_ptica, много се надявам да си разбрала погрешно - много искам да включим тази обиколка. Честно казано, има мнения, статии и клипчета от последната година. В трипа последното мнение е декември. В най-лошия случай, ще отидем на място и ще прекараме малко време, докато се опитваме да се разберем с някой италианец. :lol:

antea, и аз не намерих точна информация за слизането. Според клипчетата, влакчето минава през терен със застинала лава и предполагам, че ще има достатъчно време да се слезе в някое градче и да се разходи човек из околността му.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Интересни са тези влакчета, и ние бихме се възползвали, стига да ги има. И аз видях разписанието, но някои казват, че ги има, други - че ги няма. Мисля да питаме в някой инфоцентър за по-сигурно и ние да им се метнем  ;)

Връзка към коментар

Не е зле отново да погледнете програмата, която обсъждаме. Пътуване от Сиракуза до Палермо с настаняване и късна разходка. Нощувка и един пълен ден. На следващия ден отпътуване в посока Катаня. Щом смятате, че единственият пълен ден за Палермо може да се превърне в дневен трип до Чефалу, вместо да се разгледа града + Монреале, нямам какво да допълня по темата. Единствено бих попитал, за какво беше ходенето до Палермо?

Дюк, защо сте решили да пропускате Палермо?

Връзка към коментар

През юни ще изкараме 2 седмици (14 нощувки) в Сицилия, като кацаме в Катания. С малко дете ще сме и плана е това да е и почивка, и екскурзия. Искаме да обиколим голяма част от острова, но да сме установени на 3-4 места и да ходим на плаж възможно най-много. За сега планираме следното:

- Лидо ди Ното - 4 нощувки. Тук трябва да вместим разходка до Сиракуза и Ното

- Агридженто (Сан Леоне) - 3 нощувки. Тук ще разгледаме Агридженто, ще посетим 2-3 известни плажа, включително Скала дей Турки

- Палермо (Мондело) - 4 нощувки. Тук освен Палермо, eдиния ден ще отидем до Ериче. Може би като си тръгваме ще отидем до  Чефалу и резервата Зингаро.

- Таормина - 4 нощувки. Мислим как и дали да вместим Етна (признавам, че трябва още да попрочета доколко е проходимо там за хора с малко дете), Стромболи, Катания

Моля, споделете как ви се струва и дали няма други места, които да са по-смислени за нощувка.

Благодаря!

• Харесвам 2
Връзка към коментар

а при нас приключи една от най-приятните части на подготовката за пътуване - избора на местата за нощуване :) покрай това опознаваш самите места, макар и само на снимки, откриваш предпочитан район, придобиваш усещане за бита на местните.... не помня вече преди ерата на Google Street View как сме го правили, но е просто незаменимо

в крайна сметка се спряхме на апартаменти, а не на B&B, със сигурност са по-удобни и с достатъчно пространство за трима, изгледахме десетки места, изчетени стотици отзиви и коментари, мисля, че вече имам степен по италиански вътрешен дизайн - толкова много чешити стълби видях в изглежда стандартния за Сицилия тип "мезонет" с втори полу-етаж, на който е качена спалнята, изглежда повечето сгради са с много високи тавани :)

в Сиракуза ще сме в Ortigia, на Via Nizza съвсем до скалистия плаж за плуване - през Booking, за 2 нощувки

следва Палермо, в пресечка на Via Roma в страшно колоритно околно улично обкръжение - през Airbnb, пак 2 нощувки

и накрая Катаня - в пресечка на Via Etnea, също през Airbnb - 3 нощувки

и трите апартамента са с по много отлични отзиви, средна цена на нощувка около 75-80 евро, честно казано смятах, че настаняванията в Сицилия са по-евтини заради предполагаемо по-бедния Юг, но такива са реалностите, ако човек желае да е в сърцето на града

сега предстои комбинирането на транспортните разписания за набелязаните маршрути, разбира се с презумпцията, че и при идеална организация, може да се окаже мисия с неочакван край :yes:

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Аз пак да питам за моите идеи по разпределението на нощувките (описани в предното ми мнение). Оказва се, че поради ранният полет от Катания, по-разумния вариант е последната ни нощувка да е близо до летището. Така спокойно ще върнем наетата кола и даже може и да поспим.

Съответно първоначалният ми план трябва да се редуцира с една нощувка. Бях предвидила 4 в Мондело и 3 в Таормина. Къде да съкратя?

Плажовете около Мондело, както и Палермо са ми доста важни и разчитам в Мондело да си починем. За Таормина бях почнала да мисля дали има смисъл с малко дете да отидем до Етна, до Еолийските острови, до Стромболи... че и да плажуваме. Моля помогнете със съвет - кое да жертваме?

Връзка към коментар

Ерика,

Таормина за 4 дни с малко дете е доста според мен. В Таормина е красиво, поддържано, скъпо и на хълм. За да слезеш до плажа, който също  е малък и красив, трябва непрекъснато да ползвате лифта, колата или автобус. Можеш да провериш Джардини Наксос. Селцето е на брега, има редовни автобуси до Таормина и плажна ивица.

Относно Етна: щом сте с кола, нищо не ви пречи да отидете в подножието, без да се качвате с лифта. Там също има малки кратери, които да се видят, както и съборената от лавата хижа, точно до пътя.

За последната вечер за нощувка много приятно е Ачи Кастело, северно от Таормина. Все пак зависи и в колко е полетът ви.

Редактирано от lesy
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Кратък рапорт от сицилианското ни приключение :)

За 5 дни посетихме Сиракуза, Ното, Катания и Таормина - много различни и по своему прекрасни!

Ползвахме само обществен транспорт /автобуси и влакове/ и бяха безкрайно точни. Ядохме всичко възможно и всичко беше невероятно вкусно, дори и салатата с портокали и лук, дори и сандвича със сладолед, брьош май се казваше. :)

В Сиракуза в Домо-то имаше доброволчески групи от студенти, които с радост ни разказваха историята на катедралата и на Санта Агата. Кастело Маниаче е в реконструкция и почти нищо не може да се види, дори и за скромния вход от 2 евро.

В Ното в Палацо Николаки момичето от рецепцията беше много мило и ни разходи навсякъде, като с удоволствие ни разказваше за историята на сградата и града. 

В Катания ударихме на камък с Бенедиктинския манастир и с Палацо Бискари. Вечерта стигнахме до манастира, който е много впечатляващ, особено при нощно осветление. Омагьосани от красотата му се намъкнахме вътре и в унес се спуснахме по стълбището, докато... не чухме рязкото хлопване и заключването на вратите. Имахме невероятния шанс да прекараме нощта в това магнетично място, но се измъкнахме някакси. Все пак с много питане и тел. разговори, разбрахме, че и в неделя трябва да е отворен за посещения, но едно е трябва, а друго - действителността :( Бискари пък е частен палацо и точно в нашия ден имаше частно парти, на което не бяхме поканени... Катания е очарователна и достолепна, напомня по някакъв начин на Неапол, много автентична!

В Таормина имаше туристи, но точно толкова, колкото можехме да понесем. Градчето е много живописно и приятно и се радвам, че го видяхме точно в това годишно време - пъстро и отрупано със сергии и заведения, но не претъпкано. Въпреки това последният автобус не побра всички желаещи и имаше туристи, които не успяха да се качат.

Уцелихме с апартаментите, които бяхме наели, а закуските в Сиракуза надминаха и най-смелите ни очаквания :)

Сиракуза: http://www.aretusavacanze.com/

Катания: https://www.booking.com/hotel/it/appartamenti-villa-bellini.it.html

От местата за хапване, най-най беше едно уютно местенце в Катания с прекрасно обслужване, много вкусна храна и съвсем поносими цени - Trattoria la Pentolaccia: 

https://www.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g187888-d2545593-Reviews-Trattoria_la_Pentolaccia-Catania_Province_of_Catania_Sicily.html

Весели и незабравими преживявания на всички, тръгнали натам!

111.JPG

Редактирано от noshtna_ptica
Прибавяне на снимка
  • Харесвам 18
Връзка към коментар

би ли споделила Сиракуза - Ното-Сиракуза как го направихте транспортно и в кои часове? по автобусното разписание не са много възможностите, а по картата ми се струва, че влаковата гара в Ното не е много близо, та се колебая как да го организираме при нас

Връзка към коментар
преди 17 часа, antea каза:

би ли споделила Сиракуза - Ното-Сиракуза как го направихте транспортно и в кои часове? по автобусното разписание не са много възможностите, а по картата ми се струва, че влаковата гара в Ното не е много близо, та се колебая как да го организираме при нас

И в двете посоки го направихме с влак, т.к. опциите са повече. Пътят е 15-на минути приятна разходка.

В този ден разгледахме до обяд Арх. парк и Мадона деле Лакриме в Сиракуза, а след това - Ното.

Тръгнахме от Сиракуза в 13.04, а от Ното - в 18.14.

Редактирано от noshtna_ptica
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.