Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

преди 17 часа, antea каза:

по план - 23 май 

ще чакам да споделиш :)

Алтеа, съжалявам за това, което ще кажа, но информацията е, че Таормина ще е затворена за туристи от 21 до 29 май. Провери и на сайта им, но това ми беше отговорено днес от гид.

Връзка към коментар

За срещата на върха в Таормина, официалната информация е за 26-27 май. Информация има тук:

http://www.consilium.europa.eu/it/meetings/international-summit/2017/05/26-27/

И още конкретна информация:

http://www.vaitaormina.com/taormina-g7-la-zona-massima-sicurezza-definita-anche-zona-rossa-dal-22-al-27-maggio-2017/

Редактирано от Leo
Връзка към коментар
преди 9 минути , Leo каза:

За срещата на върха в Таормина, официалната информация е за 26-27 май. Информация има тук:

http://www.consilium.europa.eu/it/meetings/international-summit/2017/05/26-27/

Тя е тогава, но това не означава, че града преди и след нея е отворен. Аз трябваше да съм там на 8 май и не беше разрешено влизане. Утре съм там и на място ще питам отново за 23 май.

Връзка към коментар

благодаря ти, @Емика! ситуацията е неясна и непредвидима, чета го и из Tripadvisor, така че явно ще трябва да мислим за друг вариант на прекарване на този ден, някакви идеи за маршрути от Катаня?

Редактирано от antea
Връзка към коментар

Нашето пътуване из Сицилия беше доста лежерно. Като фенове на железопътния транспорт, се изкушихме да пътуваме по живописната линия, която следва северното крайбрежие на острова, затова програмата ни включваше Месина, Палермо и Катания.

След кацането, успяхме да хванем автобуса на SAIS от "Фонтанароса" до Месина, въпреки голямата опашка на паспортната проверка. Цената е 9,30 евро/човек и се пътува около час и половина. Макар да е третия по големина град в Сицилия и административен център на едноименната провинция, Месина остави усещането за малък, уютен град, посещаван от доста круизни кораби. Часовниковата кула до месинската катедрала (Duomo di Messina) събира пред себе си разнородна публика всеки обед, когато "изпълнява" програма, в която се включва не само движение на фигурите, но и запис на "Аве Мария".

5916045b04da7_Messina-4.thumb.jpg.bbf1f0f3496b082cafe98e7cf7f8fb8e.jpg

591604882ec70_Messina-Duomo-3.thumb.jpg.f01284ab7b76d21e1ca000f53f7269a9.jpg

Месина е град, за чието разглеждане ден - ден и половина е повече от достатъчен. От там до Палермо пътувахме с влака и потвърждавам, че линията е много живописна - от едната страна на линията се наслаждаваш на планини, а от другата - на море. За жалост, нямам добри кадри от пътуването.

Отново така - с влак - се придвижихме от Палермо до Катаня и видяхме не по-малко живописни гледки. Красива е Сицилия...

5916062c0623b_Palermo-Catania-Train-3.thumb.jpg.3a3ce384cc0c6866ee5bfe64ceff2424.jpg

Имахме няколко дни в Катания, като единия го бяхме отделили за Circumetnea-та, за която споменах по-рано в темата. Оказа се леко разочарование за мен, май си бях изградила прекалено високи очаквания. Пътува се от Катания до Randazzo, с влакче на компанията Ferrovia, където пътниците имат възможност за избор - да продължат към Riposto, отново с влак на Ferrovia, откъдето пак трябва да се прехвърлят на влак на Trenitalia, за да могат да се върнат в Катания. Ние избрахме втория вариант - останахме в Randazzo, откъдето хванахме обратния влак на Ferrovia към Катания. Макар да очаквах повече, все пак Circumetnea-та предложи интересни гледки.

59160897d5875_Catania-CirsumEtnea-1.thumb.jpg.e348b20712cbddf1092f5b8ea91008f7.jpg

591608ac08563_Catania-CirsumEtnea-2.thumb.jpg.35b4e6484d70e8c75ea5135dc55dcc86.jpg

591608bf10541_Catania-CirsumEtnea-7.thumb.jpg.3069ed31e6af4214bfa1ec5e47e63fd5.jpg

• Харесвам 10
Връзка към коментар
На 10.05.2017 г. в 19:31, antea каза:

благодаря ти, @Емика! ситуацията е неясна и непредвидима, чета го и из Tripadvisor, така че явно ще трябва да мислим за друг вариант на прекарване на този ден, някакви идеи за маршрути от Катаня?

Вчера бях в Таормина, ситуацията е следната. По принцип, за да влезеш в града оставяш колата/автобуса на един паркинг, който е на около 5-6 км. От там се качваш на шатъли-бусчета, собственост на общината и те те откарват в началото на града пред една от портите. Те вървят постоянно, това е начина за влизане в града.

Та, значи, заради Г7 шатълите спират да возят от 15 май.

А от 21 до 29 май града е абсолютно затворен за туристи. Градът вчера беше пълен с полицаи с кучета, полицаи-бояджии, строителни работници и всякакви други ремонтни работи по периферията. Което не пречеше да има около 500 хил. туриста. Не съжалявай толкова за това, че няма да го видиш сега, красив е, но нищо чак толкова особено. 100% туристически град, само цветята по балконите напомнят, че си в Сицилия. Ресторанти и лъскави бутици един до друг, един връз друг, целия град е ресторанти и бутици. Това е града, който най -малко имаше сицилиански дух от всички други, в които бях. Е, има един гръцки афмитеатър и нищо друго освен туристически ресторанти на всяка крачка и във всички улици на целия град. Направо бих го кръстила град-ресторант.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

пак мерси за рипорта!  живот и здраве, друг път ще й излезе късмета на Таормина с нас :)) братовчед ми ще си прави сватбата там, та още след 3-4 месеца може да я огреем

но се чудя дали всички тези мерки за сигурност и затруднена логистика ще дадат отражение на целия район около Катаня? засега имаме два варианта за този ден - разходка до Ачиреале и после 'плаж' срещу Isole Ciclopi на Ачи Треца; или просто из Катаня и 3-4 часа на Lido Azzuro? 

Връзка към коментар
На 5/13/2017 в 21:52, antea каза:

пак мерси за рипорта!  живот и здраве, друг път ще й излезе късмета на Таормина с нас :)) братовчед ми ще си прави сватбата там, та още след 3-4 месеца може да я огреем

но се чудя дали всички тези мерки за сигурност и затруднена логистика ще дадат отражение на целия район около Катаня? засега имаме два варианта за този ден - разходка до Ачиреале и после 'плаж' срещу Isole Ciclopi на Ачи Треца; или просто из Катаня и 3-4 часа на Lido Azzuro? 

Няма да дадат, само за Таормина са мерките.

И ще дам друго мнение, много лично мнение, моля да не се взема предвид, но ще го кажа. Посещението на Етна за мен беше напълно излишно. Вулканична маса, камъни и много кичозни сувенири, нищо друго. Силен вятър, студ, дъжд, ако има слънце, още по-зле, там времето се променя за минути, някои дадоха по 60 евро, за да се качат с лифта до вулкана и след слизане от него са стояли в автобуси през цялото време заради вятъра, след това спряха лифтовете пак заради вятъра и ги свалиха с автобуси. Аз моя престой на Етна го изкарах в едно голямо заведение, точно до паркинга и 2 часа гледах на телевизора видеа от изригването на Етна през различни години /което можех да гледам и в You Tube/. За мен най-излишната дестинация в Сицилия беше Етна. Та тя от самолета при кацане в Катаня се вижда по-добре

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 21 минути , Емика каза:

За мен най-излишната дестинация в Сицилия беше Етна. Та тя от самолета при кацане в Катаня се вижда по-добре!

Я кажи, от коя страна да седна, за да видя Етна? :) 

Връзка към коментар
преди 3 минути , Емика каза:

Ако влизаш от предната врата - вдясно.

Тоест, прозорецът да ти се падне вляво, когато седнещ. Място А. Благодаря! Не че имам избор на място, ама знае ли човек :) 

Връзка към коментар

Здравейте!Много ми е интересна темата!Пътуваме за Катания през юни за седмица с две деца.Чудя се дали Катания е добра отправна точка за пътувния из източна Сицилия с кола под наем.И също така дали има хубави плажове там или трябва да се ходи извън града?Ще ни се да поплажуваме,не само разходки.Все още се чудя къде да се позиционираме:) Хубав ден!

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 14.05.2017 г. в 22:09, Емика каза:

На моя маршрута му беше София-Катания.

Заход и маршрут са две различни неща. Най-грубо казано, заход е посоката, от която самолет ще кацне на пистата в зависимост от условията - посока и сила на вятъра най-вече. В София това може да бъде над града или откъм Елин Пелин. В единия случай се вижда кварталът Абисиния, в другия - не.

• Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 26 минути , nady_xx каза:

Здравейте!Много ми е интересна темата!Пътуваме за Катания през юни за седмица с две деца.Чудя се дали Катания е добра отправна точка за пътувния из източна Сицилия с кола под наем.И също така дали има хубави плажове там или трябва да се ходи извън града?Ще ни се да поплажуваме,не само разходки.Все още се чудя къде да се позиционираме:) Хубав ден!

Според мен е редно да разгледаш варианта с нощувки не на едно място.

Ако си с кола особенно, защо всеки ден да губиш време да се връщаш до там от където си тръгнал.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Какви са вариантите за придвижване от летище Катания до жп гара? Автобуси, цени, колко време се пътува и през какъв интервал от време са бусовете? Благодаря предварително.

Връзка към коментар
преди 54 минути , nady_xx каза:

Здравей, аз бих спала в Сиракуза и в Ното, поне за мен това са двете най-прелестни града в тази част на Сицилия. Щом ще сте с две деца сигурно няма да искате да се местите много, много, така че може да избереш един от двата или да разделиш нощувките. Не знам за плажовете около Катания, но според мен на юг от Сиракуза има много страхотни местенца, там спокойно може да попаднете на плаж с фин бял пясък на който да сте само вие.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 23 минути , Kamen каза:

Какви са вариантите за придвижване от летище Катания до жп гара? Автобуси, цени, колко време се пътува и през какъв интервал от време са бусовете? Благодаря предварително.

През 30 мин, като цената е 4 евро в посока. Името na компанията е Alibus.

alibus.pdf

orarioalibus.pdf

Редактирано от Щастливеца
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Щастливеца каза:

През 30 мин, като цената е 4 евро в посока. Името na компанията е Alibus.

alibus.pdf

orarioalibus.pdf

Alibus е ясен, върти ми се в главата за друг бус и цена около 1 евро, за него питах.

Връзка към коментар
преди 3 минути , Kamen каза:

Alibus е ясен, върти ми се в главата за друг бус и цена около 1 евро, за него питах.

Е от въпроса ти не става ясно, че Алибус ти е ясен. Предполагам, че може да походиш малко пеша и да хванеш градския транспорт от най-близката спирка.

Редактирано от Щастливеца
Връзка към коментар

Това намерих, не знам дали е актуално

https://getbybus.com/en/blog/airport-bus-catania/

Public bus: Local bus line 457 will take you downtown from the Fontanarossa airport in 20 minutes just like Alibus, but you might have to wait a bit longer because the public bus goes every 40 minutes. The good thing though is that the single ticket costs only 1 euro! You have to buy the ticket before you enter the bus and you can do that at the newspaper stand (Tabacchi) at the airport. Bus departure point is at the bus station in front of the airport building.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.