Прескочи до съдържание

Сицилия - съвети, предложения, маршрути...

Duke

Препоръчани мнения

И аз съм фен на Катания и даже я предпочитам пред Сиракуза и Таормина. Била съм 4 пъти и имам билети и за този декември,като мисля да отскоча до Палермо за три дни,че не съм ходила там. Иска ми се да отида и до Калтаджироне,но май не става с обществен транспорт за един ден?

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Привет на всички, които харесват Катания. 
Имам молба да ми дадете насоки за Етна. Ще бъда с човек, който има проблем със сърцето, може да изкачва баири, но бавно. От прочетеното разбрах, че с лифт и джип се стига до 2800м. Желанието ни е да се качим до към 3000м, няма да успеем за повече. От 2800м до 3000м трябва да сме с водач и екипирани от съответна фирма. Какво ще ме посъветвате- на място ли да купуваме билети и да плащаме за водач и екипировка или да си купим някой от туровете на трипадвайзър и подобни?

Изобщо, може да споделите всякакви ценни съвети.

Връзка към коментар

Не, от горната станция на лифта може да се ходи нагоре. Там ходят и камионорейсовете де. Постоянен наклон нагоре, но на път като за превозно средство все пак.

IMG_20230325_104223.jpg.4aba75338c2eaab87480ea4edc4deba2.jpg

IMG_20230325_101910.jpg.75b34c48a24559ac0699b2e22989f01b.jpg

Снимките са от края на Мерт.

По спомени лифтът беше безбожно скъп.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 8 часа, blueriver каза:

И аз съм фен на Катания и даже я предпочитам пред Сиракуза и Таормина. Била съм 4 пъти и имам билети и за този декември,като мисля да отскоча до Палермо за три дни,че не съм ходила там. Иска ми се да отида и до Калтаджироне,но май не става с обществен транспорт за един ден?

Става, преди няколко години ходихме да един ден. Автобусът тръгва от площада пред  ж.п.гарата, обаче не помня фирмата, някаква местна беше май AST, билети от тук 

• Благодаря 1
Връзка към коментар

Привет отново, понеже ще буквам кола, Сицилибайкар ми дава оферта за 5 дни около 350 евро за среден клас автомобил за 5 дни- това ли са нормалните цени за Сицилия. Май месец бяхме в Пулия и за 4 дни платихме 160 евро с пълна застраховка и ми се вижда доста голяма разликата

Връзка към коментар

@jorocontrola, разбрах, че първо се качваш на лифт, след това джип до 2800м и след това започва ходенето. Питането ми е за ходенето след като ни оставят на 2800м. От там нагоре трябва гид и екипировка. Поне аз така разбрах или нещо съм пропуснала?

Връзка към коментар
преди 12 минути , Miladina каза:

@jorocontrola, разбрах, че първо се качваш на лифт, след това джип до 2800м и след това започва ходенето. Питането ми е за ходенето след като ни оставят на 2800м. От там нагоре трябва гид и екипировка. Поне аз така разбрах или нещо съм пропуснала?

Да, след Torre del Filosofo си с гид и стигаш до около 3000-3100 мнв макс. Ако има изригвания, отровни газове и тн не пускат дори и с гид.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
2 minutes ago, Oldkozel said:

Да, след Torre del Filosofo си с гид и стигаш до около 3000-3100 мнв макс. Ако има изригвания, отровни газове и тн не пускат дори и с гид.

А изкачването много ли е трудно?

Връзка към коментар

Снимките са от мястото за ходене след лифта. Там няма нужда от водач. Като се качи още малко като за вас, се стига до мястото, от където само с водач. Реално може да се направи разходка, но не и до върха. Камионите ходят и нагоре от лифта, но не и до баш кратера 

Връзка към коментар

Вижте картата тук https://www.rifugiosapienza.com/ с различни опции за изкачване

с 2 думи: имаш паркинг, от който тръгва лифт до Горна станция. Ако много духа лифтът не върви и под лифта вървят автобуси-камиони до горната станция. Съвсем спокойно пътят може да се използва и за качване пеша (билетът за лифта двупосочно е 50 евро по спомен). От горната станция до Торе де философо вървят автобуси-камиони на цена около 24 евро двупосочно. По пътя може да се движат и пешеходци. Може и да се подсича пътя, доколкото той е на зиг-заг. От Торето нагоре само с гид. Като цяло не е тежко (все пак не е за паркетни тигри) и ако отидете сутринта може да го качите и пеш от паркинга, като си спестите едни 75 евро на човек.

Връзка към коментар
преди 3 часа, Miladina каза:

Привет на всички, които харесват Катания. 
Имам молба да ми дадете насоки за Етна. Ще бъда с човек, който има проблем със сърцето, може да изкачва баири, но бавно. От прочетеното разбрах, че с лифт и джип се стига до 2800м. Желанието ни е да се качим до към 3000м, няма да успеем за повече. От 2800м до 3000м трябва да сме с водач и екипирани от съответна фирма. Какво ще ме посъветвате- на място ли да купуваме билети и да плащаме за водач и екипировка или да си купим някой от туровете на трипадвайзър и подобни?

Изобщо, може да споделите всякакви ценни съвети.

Ние бяхме преди няколко дни, можете да се качите до 3хил метра с камион. След 3хил метра и да искате не може.  И на място можете да резервирате, трябва предварително само да кажете че искате якета и обувки . Но честно казано видях и доста хора с маратонки. На нас ни бяха казали 5 евро за наем на обувки, ама накрая не ги писаха в сметката.

Малко не поискан съвет, но ако придружителят ви има сърдечни проблеми- консултирайте се с лекуващият кардиолог, защото на 3 хим. метра може и да не се чувства добре.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 28.09.2024 г. в 9:00, jul каза:

Ние пък сме от феновете на Катания и пак ще се метнем за 2 дни. Чудя се обаче за неделя ден -мисля до Сиракуза и обратно, в Ортиджа било имало някакъв фермерски базар баш и само в неделя. Някой с опит или свежа идея за дневен лъч в друга посока? Че по спомен принципно е малко мъртвилка в неделята и повечето заведения не работят даже. 

Само цитирам се и се чудя дали @ДиянаВ няма инфо за Ортиджа?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, jul каза:

Има пазар в Ортиджа, но по спомени беше в събота, не в неделя. Провежда се тук: https://maps.app.goo.gl/oZo4MbkZHyM9NtHc9

Рибарският в Катания е по-интересен.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 55 минути , jul каза:

Не съм била по пазари. С риск да разочаровам теб, @Argentique и други магеланки, ще споделя, че не съм голям фен😛Случайно минах през един в Палермо и беше ужасно😄 - мизерийка и съмнителни миризливи води по земята😉

Виж коледни базари обичам😄

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Връзка към коментар

Привет, мили хора! Имам нужда от съвет. Нощувам в Сиракуза на 11.10, сутринта се отправям към Ното. Искам да отида до Мерзамеми, но не намирам начин с обществен транспорт.  На 12.10 нощувката ми е в Модика, като искам да отида до Рагуза и Шикли, но колкото и да търся, не намирам ни влак, ни автобус. Имам опция Ното-Шикли, но нямам Шикли-Модика. Някой, ако е  ползвал, моля да сподели. На 13.10 вечерта трябва да съм на летището в Катания - евантуално, вариант и за този транспорт? Предварително благодаря!

Връзка към коментар
преди 50 минути , Jioia каза:

Привет, мили хора! Имам нужда от съвет. Нощувам в Сиракуза на 11.10, сутринта се отправям към Ното. Искам да отида до Мерзамеми, но не намирам начин с обществен транспорт.  На 12.10 нощувката ми е в Модика, като искам да отида до Рагуза и Шикли, но колкото и да търся, не намирам ни влак, ни автобус. Имам опция Ното-Шикли, но нямам Шикли-Модика. Някой, ако е  ползвал, моля да сподели. На 13.10 вечерта трябва да съм на летището в Катания - евантуално, вариант и за този транспорт? Предварително благодаря!

Потърси варианти с тази компания:

https://www.etnatrasporti.it/

Връзка към коментар

http://www.astsicilia.it/75701-2/ тук са линиите, но не се отварят.

Ходил съм до Рагуза и Шикли от Модика но отдавна. Не знам обаче дали ще успееш в един ден.

Отиваш на автогарата на Модика и там има разписания.

Screenshot_20241006-070242.png

Връзка към коментар
преди 7 часа, Jioia каза:

Възможно е, но си е доста напрегнато, особено като имате и полет. Аз януари минах Шикли-Модика-Рагуза-Катаня за ден с обществен транспорт. Първо от Шикли до Модика с автобус, успях да отворя разписанието, но нещо имаше разминаване с това на спирката (а там бяха две). Така загубих един час. От Модика заложих на влак, но са на рядко. За Рагуза имай предвид, че Ибла е доста далече от гарата и трябва да проучиш транспорта до там. Аз си мислех за такси но въобще не уцелих. Имаше спирка на директен автобус пред гарата, който май се движи само лятото. Накрая с градски транспорт от тук забравих само кой номер. От тук тръгват и автобусите за Катаня. Това е, при добра организация става.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 29.09.2024 г. в 11:37, jul каза:

Ами аз четох, че е всеки ден, но само в неделя бил местни бабички да продават домашни неща 🤔

Приемам и други неделни оферти 😀

Правилно си прочела. Пазар има всеки ден без неделя. Бяхме през седмицата и имаше доста сергии и места за хапване. 

Screenshot_2024-10-06-13-43-19-574_com.android.chrome-edit.jpg.124170dd6ea1eeadd3a7e16ea2543025.jpg

Връзка към коментар
На 28.09.2024 г. в 21:31, stirianova каза:

Привет отново, понеже ще буквам кола, Сицилибайкар ми дава оферта за 5 дни около 350 евро за среден клас автомобил за 5 дни- това ли са нормалните цени за Сицилия. Май месец бяхме в Пулия и за 4 дни платихме 160 евро с пълна застраховка и ми се вижда доста голяма разликата

Не знам за какви дати гледате но за СБК колкото по-рано букнете толкова по-добра цена ще получите. За 5 дни нисък клас е от порядъка на 100-125 евро. Аз съм ползвал ел. кола от тях за около 30 евро на ден, като това включва и зареждането. В Сицилия има много добра мрежа от зарядни станции.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 14 часа, Jioia каза:

Мисля, това е което търсиш.Screenshot_2024-10-06-14-23-59-021_com.android.chrome.jpg.9ee6d9078b5fc35247682dbbd2c2628d.jpg

• Харесвам 2
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.