Прескочи до съдържание

Пътуване след ураган


Емика

Препоръчани мнения

Ураганът „Ирма“ достигна четвърта категория /от петстепенна скала за сила на ураганите/ и заплашва опасно район от Карибите до Флорида, съобщи Американският националният център за наблюдение на ураганите.

„Ирма“ се движи с пориви на вятъра, достигащи до 215 км/ч. Очаква се ураганът да се засили още в следващите 48 часа, предупреждават от разположеният в Маями център. В предупреждението се казва, че трябва да бъдат завършени подготвителните работи за защита на живота на хората и тяхното имущество.

Според прогнозираната траектория на урагана, „Ирма“ ще премине покрай или над части от Подветрените острови от архипелага Малки Антили във вторник вечерта и сряда сутрин.

Губернаторът на Флорида Рик Скот обяви извънредно положение в целия щат, за да се подготви за пристигането на урагана, който се очаква към края на седмицата. Тази нощ „Ирма“ се намираше на около 790 км. източно от Малките Антили и се придвижва към тях със скорост 20 км/ч.

Ураганът трябва да достигне архипелага през нощта във вторник или сряда сутрин. Възможно е да засегне и Пуерто Рико. Тревога за опасност от ураган е обявена за островите Антигуа и Барбуда, Ангуила, Монсерат, Сейнт Китс и Невис, Сейнт Мартин, Сейнт Бартелми и Саба, където се очаква ураганът да достигне след около 36 часа.

В Гваделупа, където е обявен оранжев код, хората са предупредени от местните власти да бъдат нащрек, да се информират за развитието на ситуацията. По магазините продуктите са свършили и щандовете са празни. Началото на учебната година на островите Сейнт Мартин и Сейнт Бартлеми е отложено. На местата, където се очаква ураганът, са разпространени листовки с инструкции за безопасност и списък на убежищата от ураган. /АФП

 

http://www.nationalgeographic.bg/?cid=100&article=6668

Връзка към мнение

За края на годината обмислях един круиз на Карибите, но след урагана Ирма малко съм раздвоен. Някой пътувал ли е през територия засегната от такъв силен ураган? Колко седмици, месеца или години след това се възстановява нормалния ритъм на живота?

 

Знам, че въпросът ми има много условности, но аз лично бях много изненадан, че дори в богата държава като Нова Зеландия години след опостушителното земетресение в Крайсчърч в центъра на града търговията вървеше в контейнери.

 

На Карибите вероятно са подготвени за урагани, но технологично сигурно трябва време докато нещата се нормализират. Не ми се иска ако след 2-3 месеца посетим района да има все още много затворени пътища, магазини, заведения и т.н. и вместо посещение в рая да направим посещение във филм на ужасите :(

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не е съвсем по темата, но добавя проблеми за региона:

Цитат

Земетресение със сила 8 по скалата на Рихтер беше регистрирано в 23:49 ч. местно време (7:49 ч. наше време) в Мексико.

 

41 minutes ago 5.7 magnitude, 35 km depth 
San Luqueño, Chiapas, Mexico
 
about an hour ago 8.0 magnitude, 35 km depth 
El Palmarcito, Chiapas, Mexico
 
 

 

Аз имам билети за Пунта Кана в края на декември и също се колебая какво да правя - добре че са с безплатно анулиране хотелите, но пък с билетите горя, ако се откажа.

Редактирано от 45#2
Връзка към мнение

Топ, благодаря ти за темата. И аз се чудех дали да не пусна подобна. Днес попаднах на видео и снимки за бившия вече уникален плаж под излитащите самолети на Сент Мартен. Няма го, а летището е под вода. Страшна работа. Уж имало често урагани, но този бил най-сериозния, откакто има проучвания. Та, не може човек да е подготвен за такова нещо. Ние ще ходим към Куба ноември и някоя и друга държава наоколо, няма да има карибски остров в смисъл на малък, де, щото пак са Кариби, но и аз се плаша от това какво ще се случи. Ще видим и какво ще се случи в Маями. Мога само да кажа, тъй като мъж ми си следи любимия му кораб Хармони оф дъ сийс, вчера беше акостирал на един от островите веднага след урагана. Сейнт Томас. Ще взема да се разровя за снимки от пасажерите.

Редактирано от luba_rizova
Връзка към мнение

Това е актуалната информация от един хотел в Сен Мартен

 

 
Home » Hurricane Irma Update

hurricane-irma-update-btn-1.png

Second update, published September 7, 3:40 pm, CST.

Dear Owners and Guests,

After the impact of hurricane Irma on Wednesday, September 06, 2017, Simpson Bay Resort & Marina and the island of St. Maarten are facing the following serious challenges:

dot.png There is no Electricity
dot.png There is no Water
dot.png The airport is closed
dot.png The Dutch military has arrived to assist with the restoration of the damaged infrastructure, but it is unknown how long it will take them to assess the damage and make the island safe for travelers.

Our professional team is taking action right now, working to assess the full extent of the damage at the resort so we can formulate a plan going forward. Right now, our top priority is ensuring everyone's safety. We will continue working tirelessly for our present and future members and guests, and will update you as we receive new information.

It may be a month or longer until the island can accommodate visitors. Please check your reservation, and if you wish to reschedule please call 1-888-721-4407

Please visit this page often as we will be updating the information.

  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Irma's destruction: island by island

Според мен възстановяване на нормалния начин на живот до 2-3 месеца е доста оптимистична прогноза. На места сградите са 90-95% разрушени. A oще по-лошото е, че друг ураган, Хосе, се насочва към островите, които вече са били ударени от Ирма.

Редактирано от П.Кръстев
  • Шок 1
Връзка към мнение
преди 20 минути , П.Кръстев каза:

Irma's destruction: island by island

Според мен възстановяване на нормалния начин на живот до 2-3 месеца е доста оптимистична прогноза. На места сградите са 90-95% разрушени. A oще по-лошото е, че друг ураган, Хосе, се насочва към островите, които вече са били ударени от Ирма.

В различни източници по различен начин формулират щетите. На някой места пише, че има острови, където 95% от сградите са с щети. Има разлика все пак между напълно разрушена сграда и такава със счупени прозорци, щети по покрива и т.н.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Аз мисля, че година е нужното време, за да продължи що годе нормален живот. До колкото си спомням регионите, през които мина цунами горе долу им трябваше толкова. За възстановяване на нещата на предишно положение за мен, ще е нужно доста повече, а със сигурност част сме изгубили безвъзвратно. 

Връзка към мнение

Тук е много важно да се уточни точно къде в Карибите и кога ще пътува човек. Не може да се обобщава за целия регион. Има малки островчета, които трудно ще се съживят, съгласна съм. Има и други обаче. Аз за момента смело си планирам пътуването в Доминиканската република на 30.09 и не виждам пречки да се случи, предвид че урагана за момента не ги е засегнал сериозно. Само ще следя за появата на нов, тогава вече ще е друга историята.

Връзка към мнение

Аз мога да кажа само това, което съобщават по френските новини за Сен-Мартен и Сен-Барт (нали са част от френската територия): в Сен-Мартен 95% от жилищата са поразени, както и голяма част от обществените сгради и инфраструктурите (пътища, магазини, префектурата на полицията, канализация, летището). Електроцентралата на острова също е силно засегната и не се очаква да заработи в идващите дни. За Сен-Барт още няма много достоверна информация, понеже не могат да се свържат с острова. Само казаха че е почти напълно сринат...

Сутринта казаха, че се очаква възстановяването от щетите да продължи най-малко 1 година за минимални условия на живот. Правителството обяви, че е щетите от урагана са природна катастрофа, което трябва да улесни процедурите по обезщетяване от страна на застрахователните агенции, а хората разчитат на обезщетенията, за да започнат строителните работи по къщите и магазините.

Личният ми опит за природни бедствия е в наше село от наводненията миналата година (ако си спомняте част от парижкия регион през юни беше доста наводнен, вкл. и центърът на наше село). В резултат от преливането само на една малка река, сградите в центъра бяха 5 дни без ток, централната улица беше непроходима няколко дни, част от магазините бяха затворени за 3-4 месеца, а някои - поне за 5-6.

Та затова, аз лично, не бих предприела пътуване поне към Сен-Мартен и Сен-Барт в близката година.

Останалата част от Карибските острови май няма да пострадат много от Ирма... но идва Жозе.

Редактирано от Роца
  • Харесвам 5
  • Шок 1
Връзка към мнение

Аз съм пътувал след ураган и казвам да не си го помисляте поне 6 месеца. В по-тежки случаи година. Ако е сериозно както сега на някои места. Бил съм на кораб, който е бягал от подобна буря като пропуска всички пристанища за спиране. И то в района на бермудския триъгълник. 
За тази година въобще не може да става въпрос в сериозно поразените райони.
Ето и клип  от хотела , който показахте.
https://www.youtube.com/watch?v=xg8Q3xub1do
https://www.youtube.com/watch?v=rvkZWURLgdA&spfreload=5

Редактирано от Kris
  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Не забравяйте, че конкретната държава също има значение - на Хаити им отнема много повече време да се върнат към нормалния ритъм на живот от напр. Доминикана, с която делят един остров...

Връзка към мнение

Аз бих казала поне година за най-засегнатите острови, и то не говорим само за сградите, а от чиста природна гледна точка. Като гледам по репортажите, има места с почти на 90% изкоренени дървета. Пясакът от плажа е навят на няколко преки навътре. Ще трябва време морето да натрупа нов. Да не говорим каква хуманитарна криза е това.

 

От друга страна, тези острови се хранят почти изцяло от туризъм. Хаити можеше да разчита само на себе си, докато Сен Мартен ще получи помощ от Франция и Холандия, така че може доста по-бързо да го вдигнат на крака. Не за първи път пясъкът от Махо бива отвян. И все го насипват отново.

 

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Замислям се 1
Връзка към мнение

Сега чета, че Путнта Кана е относително слабо засегната от урагана Ирма. В северните части на Доминиканската Република щетите са по големи, но и там не ги е ударило с пълна сила. Това е плажа в Пунта Кана. Дори чадърите не ги е отвяла бурята, а само са паднали!

 

TELEMMGLPICT000139607351_1_trans_NvBQzQN

 

 

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 3
Връзка към мнение

Едно от местата които много исках да посетя с круиза е Сен Мартен и Махо бийч, но явно за тази година ще се отложи :( Никакъв пясък не е останал на плажа :(

 

DJHjbEiWsAAMh4G.jpg

 

Така е изглеждал преди урагана

 

Corsair_Airbus_A330_at_SXM_Bidini.jpg

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
  • Шок 5
Връзка към мнение

Ако е само за пясъка-ще се възстанови сигурно много бързо. 

Имах "късмета" да бъда в Барбадос по време на ураган. При нас премина само като периферия, със много силен дъжд и вятър за 24 часа. Хотела ми беше точно между 2 плажа. Цялата малка ивица, която свързваше двата плажа беше отнесена и останали само камъни. Местните изобщо не се трогнаха и ни обясниха , че след ураган обикновено много бързо се възстановява отнесения пясък. Наистина само за 3-4 дни ивицата беше възстановена дори и увеличена.  По принцип плажната ивица на Махо бийч не е много голяма, а и океана си е малко бурен там, но се надявам много скоро това поне природата да си го върне.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 1 минута , Роми каза:

Ако е само за пясъка-ще се възстанови сигурно много бързо. 

Имах "късмета" да бъда в Барбадос по време на ураган. При нас премина само като периферия, със много силен дъжд и вятър за 24 часа. Хотела ми беше точно между 2 плажа. Цялата малка ивица, която свързваше двата плажа беше отнесена и останали само камъни. Местните изобщо не се трогнаха и ни обясниха , че след ураган обикновено много бързо се възстановява отнесения пясък. Наистина само за 3-4 дни ивицата беше възстановена дори и увеличена.  По принцип плажната ивица на Махо бийч не е много голяма, а и океана си е малко бурен там, но се надявам много скоро това поне природата да си го върне.

Дано стане така, но палмите няма как да ги върнат скоро :( Доста години трябва докато порасне една палма. Бил съм преди и след цунамито на о-в Пи Пи в Тайланд и разликата беше огромна :(

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Ураганът "Ирма" направи остров Барбуда непригоден за живот

 

Малкият карибски остров Барбуда е разрушен на около 90% от урагана "Ирма", обяви премиерът на миниатюрната двуостровна държава Антигуа и Барбуда Гастон Браун, съобщава БТА.

 

"От лични мои наблюдения, направени при полет над района на бедствието, мога да ви уверя, че 90% от сградите и имотите на острова са пострадали в една или друга форма. Някои са напълно унищожени. Островът е практически непригоден за живот. За възстановяване ще са необходими години", каза премиерът в интервю за местна медия.

 

Загинали са двама души. Щетите са за около 150 млн. долара, което представлява 10 на сто от брутния вътрешен продукт на страната. Рухнала е телевизионната кула на острова, поради което оттам дълго време нямаше никакви данни.

 

На острова живеят само около 1500 души, но той е туристическа врата към най-живописните и чисти курорти и плажове на Карибите.

 

http://www.dnevnik.bg/sviat/2017/09/07/3037403_uraganut_irma_napravi_ostrov_barbuda_neprigoden_za/

  • Харесвам 1
  • Шок 1
Връзка към мнение

Барбадос е извън the hurricane belt и по разкази на местни, там ураган минава точно 1 път на всеки 53 години. И си спазвал графика... :)

Та опцията е да се ходи по островите, които не са в hurricane belt...

Връзка към мнение
преди 4 минути , akair каза:

Барбадос е извън the hurricane belt и по разкази на местни, там ураган минава точно 1 път на всеки 53 години. И си спазвал графика... :)

Та опцията е да се ходи по островите, които не са в hurricane belt...

По тази карта малко и той влиза и последните дни има един загинал сърфист, който е искал да “яхне урагана“ цък

 

Hurricane-map.jpg

 

 

 

Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.