Прескочи до съдържание

Индия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Индия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли метро в Делхи?

- Какво е работното време за посещения на Тадж Махал?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой квартал е най-подходящ за нощувка в Делхи?

- Каква класа да купуваме при пътуване с влак в Индия?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:
Преди 1 час, RumiG. каза:

и колко време и нерви отнема...?

Ако тръгвате с този въпрос за Индия, очаквайте кошмари 🙂 Там не се знае кое, колко и дали. Ако го приемете така отсега, ще се насладите на пътуването.

Та за пътуването между терминалите да, 7км са но времето е относително. Аз имах хотел на сравнително толкова км от двата терминала и ми отнемаше по 6-10 лева за uber и всеки път различно време. Оставете си повече време, ако ще гоните полети, за да е сигурна работата. 

А също и по-важното, споделям снимка от март 2024 от мястото за оставяне на багаж, което е в подлезите в посока метрото на международния терминал. Та там пише цена up to 24 hours, та не знам дали може за няколко дни да си го оставите.

Screenshot_20241006_225710_Gallery.jpg

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 38 минути , boogy83 каза:

Ако тръгвате с този въпрос за Индия, очаквайте кошмари 🙂 Там не се знае кое, колко и дали. Ако го приемете така отсега, ще се насладите на пътуването.

Та за пътуването между терминалите да, 7км са но времето е относително. Аз имах хотел на сравнително толкова км от двата терминала и ми отнемаше по 6-10 лева за uber и всеки път различно време. Оставете си повече време, ако ще гоните полети, за да е сигурна работата. 

А също и по-важното, споделям снимка от март 2024 от мястото за оставяне на багаж, което е в подлезите в посока метрото на международния терминал. Та там пише цена up to 24 hours, та не знам дали може за няколко дни да си го оставите.

Screenshot_20241006_225710_Gallery.jpg

Кацаме в 11.30 на терминал 3 и излитаме в 14.55 от терминал 1. Би трябвало уж да стигне времето и да успеем да оставим багажа. Но това, което в нета намирам е, че само на терминал 3 може ... Ще трябва после пак да се връщаме от там да го взимаме, но явно няма да има друг вариант. Смятам, че ще е по-малкото неудобство отколкото с багажи във Варанси...

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 часа, RumiG. каза:

Кацаме в 11.30 на терминал 3 и излитаме в 14.55 от терминал 1. Би трябвало уж да стигне времето и да успеем да оставим багажа. Но това, което в нета намирам е, че само на терминал 3 може ... Ще трябва после пак да се връщаме от там да го взимаме, но явно няма да има друг вариант. Смятам, че ще е по-малкото неудобство отколкото с багажи във Варанси...

А визи имате ли? Предполагам, че не? Аз за визите се забавих доста, понеже организацията на летището е малко...неясна (поне за мен). Отделно организацията с uber,  като попаднеш в нея за първи път също е тегава...обичат да звънят и да ти говорят на Индийски.... Хубавото е, че има табели за uber pick up point, което аз разбрах по трудния начин.

Та ако не сте купили билета за Варанаси, може да си оставите по-голяма дупка между полетите. То за Варанаси сигурно има по няколко полета на ден.

Публикувано:
преди 7 часа, boogy83 каза:

А визи имате ли? Предполагам, че не? Аз за визите се забавих доста, понеже организацията на летището е малко...неясна (поне за мен). Отделно организацията с uber,  като попаднеш в нея за първи път също е тегава...обичат да звънят и да ти говорят на Индийски.... Хубавото е, че има табели за uber pick up point, което аз разбрах по трудния начин.

Та ако не сте купили билета за Варанаси, може да си оставите по-голяма дупка между полетите. То за Варанаси сигурно има по няколко полета на ден.

Да, визи имаме и билети за Варанаси имаме. Аз дупката между полетите я бях оставила за придвиджване само, но четейки във Варанаси какво е положението ако си с багаж ми хрумна тази идея да го оставим на летището. Виждам, че на всеки 20 минути има шатъли межди терминалите освен такситата. С какво е по-добре да се придвижим? С uber беше подобно в Маракеш преди няколко месеца. Там те са нелегални и таксиметровите шофьори ги гонят и бият. Съответно уберите се крият и винаги търсят къде да спрат без такиметрови шофьори да ги видят и нападнат звънят по 100 пъти и не могат да кажат къде са... абе....

Публикувано:
преди 16 часа, RumiG. каза:

Да, визи имаме и билети за Варанаси имаме. Аз дупката между полетите я бях оставила за придвиджване само, но четейки във Варанаси какво е положението ако си с багаж ми хрумна тази идея да го оставим на летището. Виждам, че на всеки 20 минути има шатъли межди терминалите освен такситата. С какво е по-добре да се придвижим? С uber беше подобно в Маракеш преди няколко месеца. Там те са нелегални и таксиметровите шофьори ги гонят и бият. Съответно уберите се крият и винаги търсят къде да спрат без такиметрови шофьори да ги видят и нападнат звънят по 100 пъти и не могат да кажат къде са... абе....

Uber си е напълно легално в Индия и си има на летищата конкретно място, където да отидеш и те идват там. Лошото е, че на летището в Делхи е толкова лудница, че почваш да не знаеш къде се намираш 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
41 minutes ago, RumiG. said:

Здравейте, някой знае ли дали виза за Непал може да се извади на летището? 

Може , попълваш апликация на машинките на пристигащи , плащаш таксата (50$) и се нареждаш на имиграционните.

За да спестиш малко време може да попълниш апликацията онлайн и да си я разпечаташ ( не повече от 15 дни преди влизането в Непал),  след което направо се нареждаш на гишето за плащане и после при имиграционните.

Като се стоварят няколко полета понякога на машинките се чака и по половин час , а и без тях влизането отнема поне час и половина -два . Затова е добре да имаш апликацията предварително попълнена :

Това е портала :

https://nepaliport.immigration.gov.np/on-arrival/IO01

Общо инфо за визите :

https://immigration.gov.np/en/page/tourist-visa

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 4 минути , stanimir каза:

Може , попълваш апликация на машинките на пристигащи , плащаш таксата (50$) и се нареждаш на имиграционните.

За да спестиш малко време може да попълниш апликацията онлайн и да си я разпечаташ ( не повече от 15 дни преди влизането в Непал),  след което направо се нареждаш на гишето за плащане и после при имиграционните.

Като се стоварят няколко полета понякога на машинките се чака и по половин час , а и без тях влизането отнема поне час и половина -два . Затова е добре да имаш апликацията предварително попълнена :

Това е портала :

https://nepaliport.immigration.gov.np/on-arrival/IO01

Общо инфо за визите :

https://immigration.gov.np/en/page/tourist-visa

Много благодаря!

• 3 седмици по-късно ...
Публикувано:

Който е купувал билет за влак, как валидирате телефон? Платена такса на irctc, но не идва никакъв код/въпреки 10 опита/ на телефона/, мейла е валидиран.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:
На 26.10.2024 г. в 11:05, Kamen каза:

Който е купувал билет за влак, как валидирате телефон? Платена такса на irctc, но не идва никакъв код/въпреки 10 опита/ на телефона/, мейла е валидиран.

Да си отговоря, предполагам ще е полезно. От irctc на практика е невъзможно да валидирате международен телефон. Става като се купи виртуален индийски за около 30 рубли и важи 20 минути. Търсете из нета за подробности. Единственият сайт който продава билети без регистрация/без индийски номер/е 12go india, но цените са оле-мале, от почти 2 пъти във високия сегмент до 4 пъти в евтиния нагоре и предлагане на не повече от 30% от влаковете и то с преобладаващи от 00 - 06ч

• Харесвам 1
Публикувано:

Имам следното питане.

За Джайпур имам цял един ден, за Агра също.

Имам възможност за още половин ден и се колебая къде да го добавя -  в Джайпур или в Агра?

Публикувано:
преди 2 минути , Kamen каза:

Имам следното питане.

Имам възможност за още половин ден и се колебая къде да го добавя -  в Джайпур или в Агра?

В Джайпур ще е по-добре да си добавиш оставащото време.

Според мен в Агра няма кой знае какво да се прави. Ако идеш рано сутринта на Тадж Махал, за да избегнеш тълпите и да разгледаш/да се снимаш по-бързо, целия следобяд ще се чудиш, какво да правиш и може да видиш другите забележителности, които не са кой знае какво.

• Харесвам 2
Публикувано:
преди 11 минути , Kamen каза:

Имам следното питане.

100% Джайпур, даже подкрепям boogey, че реално след Тадж Махал може да потегляш към следващото място. Ние не го направихме, ами обядвахме и ходихме да гледаме нещо като парк за спасени слонове, което не беше кой знае какво.

• Харесвам 1
  • 5 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте!

Каква валута препоръчвате да се вземе за Индия- долари или евро. Естествено ще обменя още от тук Индийски рупи, но курса на Тавекс е доста неизгоден  и смятам по-голямата част да обменя на място. Освен това там къде бихте препоръчали да се обменят пари (по-конкретно например в Делхи където ще сме първите 2 дни от пътуването)? 

Публикувано:
преди 35 минути , Ники Петров каза:

Здравейте!

Каква валута препоръчвате да се вземе за Индия- долари или евро. Естествено ще обменя още от тук Индийски рупи, но курса на Тавекс е доста неизгоден  и смятам по-голямата част да обменя на място. Освен това там къде бихте препоръчали да се обменят пари (по-конкретно например в Делхи където ще сме първите 2 дни от пътуването)? 

Аз си теглех навсякъде от Револют, като си бях включил обаче и GPS локализирането, за да сравнява дали съм аз до картата. Не е имало проблеми, банкомати имаше достатъчно. Иначе носих евро, но това е защото имах налични евро.

Публикувано:
Преди 1 час, Ники Петров каза:

Здравейте!

Може да обмените още на летището в Делхи - аз обмених евро. Теглих и от Револют.

Мирослав Василев
Публикувано:
Преди 1 час, Ники Петров каза:

Здравейте!

Ние използвахме Кърв и изтеглихме директно на летището от банкомат на SBI, точно срещу изхода се намира и нямаше никаква такса.

IMG_3428.jpg.866ff28d19a4dda7f6845c6b8129ac62.jpg

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой ползвал ли е/да си е прехвърлял сам на себе си/ Western Union в Индия ? Курса  излиза като фиксинга - интересува ме спазва ли се работно време,...има ли нещо за притеснение?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, можете ли да ми препоръчате хотел в Делхи близо до летището с 24 часова рецепция и настаняване, който да е чист и на прилични цени. Кацането е в 4.40 сутринта и бихме искали да си отпочинем до обяд, преди да започнем обиколките, както и на тръгване полета е в 6.40 сутринта, което значи, че трябва към 3.40 да сме на летището. Доста се притесних с тези фалшиви рецензии и не знам на кое да се доверя.

Публикувано:

Здравейте! Предстои ми пътуване през март, но имам няколко, надявам се, бързи въпроса:

1. Има ли гишета на телеком оператори на летището в Делхи, които работят 24/7? За Airtel конкретно пишеше, че работят нон стоп, но не знам колко е актуална информацията.

2. Във връзка с горното, вярно ли е, че са затегнали изискванията за предоставяне на SIM карта за чужденци? Тоест, да трябва да имаш човек-референция в Индия, за да ти бъде издадена такава. Това съм го прочел в Редит, не тук, така че може и да зависи от гражданството (ако въобще е вярно).

3. Мога ли да разчитам на железопътния транспорт за придвижване между градовете или хорър историите за огромните закъснения се случват постоянно? Мисля да заложа на сигурно с въздушния транспорт, но ако мога да спестя някой лев (рупия), няма да е лошо.

4. Паспортът ми изтича в края на ноември, а кацам в началото на март. Това са 8 месеца и половина, като знам, че изискването е за 6-месечна валидност от дата на влизане. И все пак параноята ме гложди и си мисля, че ще имам проблем с визата или влизането в страната. Имам ли повод за притеснение? Сигурно е излишен въпросът, но все пак с тези бюрокращини никога човек не може да бъде на 100% сигурен.

Публикувано:
преди 41 минути , Narasimha каза:

Здравейте! Предстои ми пътуване през март, но имам няколко, надявам се, бързи въпроса:

1. Има ли гишета на телеком оператори на летището в Делхи, които работят 24/7? За Airtel конкретно пишеше, че работят нон стоп, но не знам колко е актуална информацията.

2. Във връзка с горното, вярно ли е, че са затегнали изискванията за предоставяне на SIM карта за чужденци? Тоест, да трябва да имаш човек-референция в Индия, за да ти бъде издадена такава. Това съм го прочел в Редит, не тук, така че може и да зависи от гражданството (ако въобще е вярно).

3. Мога ли да разчитам на железопътния транспорт за придвижване между градовете или хорър историите за огромните закъснения се случват постоянно? Мисля да заложа на сигурно с въздушния транспорт, но ако мога да спестя някой лев (рупия), няма да е лошо.

4. Паспортът ми изтича в края на ноември, а кацам в началото на март. Това са 8 месеца и половина, като знам, че изискването е за 6-месечна валидност от дата на влизане. И все пак параноята ме гложди и си мисля, че ще имам проблем с визата или влизането в страната. Имам ли повод за притеснение? Сигурно е излишен въпросът, но все пак с тези бюрокращини никога човек не може да бъде на 100% сигурен.

1.  Летището е много натоварено денонощно, така че би трябвало да работят всички - не съм гледал специално телекомите.  Имах полети сутрин рано, вечер късно и посред нощ и все си е пълно с народ. И все пак, това може да се провери в интернет, ако търсите конкретен оператор.

3. Имах много вътрешни полети и само едно пътуване с влак от делхи до Агра, но влака си беше ок и си пътува навреме - вътре също си е ок, ако си вземете билет за по хубавите вагони. Но самолета спестява много време за далечните дестинации, а не е скъп.

4. За виза и паспорт не мисля, че ще има някакъв проблем. Може да има чакане на гищетата, ама нищо друго.

• Благодаря 1
Публикувано:
преди 42 минути , boogy83 каза:

Имах много вътрешни полети 

И аз съм с доста полети - колко време преди полет е добре да си на летището? Сподели наблюдение за Делхи и другите летища.

Публикувано:
51 minutes ago, boogy83 said:

1.  Летището е много натоварено денонощно, така че би трябвало да работят всички - не съм гледал специално телекомите.  Имах полети сутрин рано, вечер късно и посред нощ и все си е пълно с народ. И все пак, това може да се провери в интернет, ако търсите конкретен оператор.

3. Имах много вътрешни полети и само едно пътуване с влак от делхи до Агра, но влака си беше ок и си пътува навреме - вътре също си е ок, ако си вземете билет за по хубавите вагони. Но самолета спестява много време за далечните дестинации, а не е скъп.

4. За виза и паспорт не мисля, че ще има някакъв проблем. Може да има чакане на гищетата, ама нищо друго.

Това определно изясни някои неща. Благодаря!

А Тадж Махал дали би било добре да го посетя самостоятелно с нощувка или да се възползвам от някоя от дневните екскурзии от Делхи от GetYourGuide? Чудя се дали има смисъл да се стои в Агра толкова време.

Публикувано:
преди 8 минути , Kamen каза:

И аз съм с доста полети - колко време преди полет е добре да си на летището? Сподели наблюдение за Делхи и другите летища.

Ами не е по различно от всички други летища, макар че са малко мудни и някой път те пребъркват обстойно. 2 часа за вътрените полети е ок според мен. За междуконтинентаните е хубаво малко по рано за всеки случай. Обаче моите наблюдения са без чекиране на багаж.

преди 2 минути , Narasimha каза:

Това определно изясни някои неща. Благодаря!

А Тадж Махал дали би било добре да го посетя самостоятелно с нощувка или да се възползвам от някоя от дневните екскурзии от Делхи от GetYourGuide? Чудя се дали има смисъл да се стои в Агра толкова време.

Ако се отиде самостоятелно, може сутринта рано да се избегнат тълпите, да се направят хубави снимки и до обяд да си готов. С тур агенцията ще ти отнеме цял ден и ще има тълпи навсякъде. В Агра май няма много много какво да се прави, ама може да се изгубят няколко часа за обиколки.

• Харесвам 2

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.