Прескочи до съдържание

бързи въпроси Иран - бързи въпроси


Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Иран. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

 

- Нужно ли е да носим брачно свидетелство?

- Може ли да се купуват онлайн билети за вътрешните полети?

 

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

 

- Коя е най-красивата джамия в Иран?

- Какви са традиционните храни в Иран?

 

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

 

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

преди 11 часа, Alexander каза:

И защо на лични?

Просто не знам каква е практиката, това е номера на Мохамад от Кешм +98 936 896 3171 . Ние му пишехме на уотсап. 

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

практиката е, ако информацията може да е полезна и за други, тръгнали натам, не е хубаво на лични или поне не обявяваш на всеослушание как ще пишеш на лични 🙂

ако са лични данни, срещи между двама и подобни, които касаят само вас, на ЛС

  • Харесвам 2
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте,

Съвсем нова съм в този форум, но изчитайки цялата тема, искам да кажа, че информацията ми беше много полезна и съм благодарна за нея.

С мъжа ми планираме пътуване с наш автомобил в началото на април. Ще влезем в Иран от Турция, смятаме да ходим до Табриз, Техеран, Исфахан, Шираз,  след това да минем към Ирак, а после и Йордания. Още не сме набелязали конкретно всички дестинации, но и това предстои.

Държим да пътуваме самостоятелно и да се потопим възможно най-много в културата и атмосферата и историята там. Понеже цялото пътешествие се очертава поне около 10 хил. километра едва ли ще можем да планираме толкова стриктно, че да правим резервации от тук.

В тази връзка ми възникват няколко въпроса:

1. Как стоят нещата с visa on arrival през сухопътната граница с Турция?

2. Задължително ли е да правим карнет дьо пасаж (CDP) за автомобила? Тези 1000 лв депозит за СБА ми звучат абсурдно, ако има начин да минем и без тях...

3. Задължително ли е международно свидетелство за управление на МПС, както пише в сайта на СБА?

4. Има ли риск при нощуване в пригоден за целта автомобил, например на паркинг или бензиностанция? Пътували сме така на дълги разстояния в Турция, когато за да вземем повече път просто спираме да дремнем 4-5 часа някъде и продължаваме. Дали е възможно това на иранска територия?

5. Добра идея ли е да разчитаме да намираме хотели или хостели за настаняване на място? 

 

Благодаря предварително!

Връзка към мнение

Здравей, 

1. Мисля че е по-добре да си направите виза тук в посолството. Питах на летището в Техеран и ми казаха че visa on arrival по принцип правят но само на летищата в Техеран и Шираз. Ние си изкарахме предварително одобрени визи и само ги получихме на летището. По принцип можеше и с visa on arrival но не исках да рискуваме и да не ни качат на самолета в Истанбул. 

На този номер +989350662366 / whatsapp/ отговаря туристическа агенция която ни направи визите - 25 евро е услугата. Говорят английски. 

2. и 3. @Роси 777 ходиха с кола, тях питай

4. Не мисля че е рисковано, обикаляхме по тъмно пеша и с кола и в Шираз, и в Исфахан, и в Техеран. Навсякъде се чувствахме в безопасност. Но бяхме с ирански шофьор и иранска кола. 

5. По-добре се свържете оттук с хотелите и си направете някакви резервации. Има мнения за много хотели тук, ако не е достатъчно мога да питам нашия шофьор там за препоръка. 

 

И още нещо - за Шираз и Исфахан мисля че човек може да се оправи да кара кола с малко повече внимание. Ама ако планирате да влизате в Техеран с кола не знам, аз твърдо не бих рискувал, нито по светло още по-малко по тъмно. 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

1 Visa on arival е само на летище. Сухопътно трябва да имате предварително ивадени визи.

2 Карнета е задължителен.

3 Бг шофьорска книжка е достатъчна.

4 Не мисля да е проблем да спите така, но в Иран няма да ви оставят на улицата, ще ви поканят да спите в нечий дом и ще ви нахранят.

5 ние на място намирахме хотели през 50% от пътуването.

  • Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към мнение
  • 1 месец по-късно ...

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.