Прескочи до съдържание

Перу и Боливия - бързи въпроси

Георги
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Перу и Боливия. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Има ли входна такса за Мачу Пикчу и колко е?

- Има ли задължителни ваксини в Боливия?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Тежко ли беше изкачването на Мачу Пикчу?

- Заслужават ли ли полетите над Наска?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите :) 

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

Наистина е по добре да се взимат местни репеленти, по добре са адаптирани за гадините. В Камбоджа така взехме местен и пишеше, че по добре да го измиеш като се прибереш. Явно беше доста силен.

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте, имам въпрос относно Colca. Мисля да запазя спане там въпреки, че на място ще ангажираме агенция за 2 дневен тур. Поне от прочетеното тук останах с впечатление, че е възможно и излиза по евтино. Бях се насочил към Yanque, но ако не ходиш на топлия извор там, се чудя дали не е по добре в Chivay. Има ли къде да се разходи човек там, дори да е един хълм. То ще е един следобед, но все пак не искам да седя в стаята. Предвид, че са толкова малки селцата, има ли места за хапване? Благодаря.

Публикувано:
преди 3 часа, horus92 каза:

Здравейте, имам въпрос относно Colca. Мисля да запазя спане там въпреки, че на място ще ангажираме агенция за 2 дневен тур. Поне от прочетеното тук останах с впечатление, че е възможно и излиза по евтино. Бях се насочил към Yanque, но ако не ходиш на топлия извор там, се чудя дали не е по добре в Chivay. Има ли къде да се разходи човек там, дори да е един хълм. То ще е един следобед, но все пак не искам да седя в стаята. Предвид, че са толкова малки селцата, има ли места за хапване? Благодаря.

И в Чивай има минерални извори:

P1180126.JPG.28b5e8e24686d41ea3fbace8608f3eb1.JPG

P1180131.JPG.017ce2c84554cf7c847b10d3ccc917ad.JPG

Има и няколко места за хапване, даже с програма:

P1180159.JPG.9c3e4e1fa368cf630b3c58e9260a8a5d.JPGP1180160.JPG.1180afc8065b42909bd1d77b382bccb2.JPG

Песни и танци за туристите:

P1180161.JPG.bc525352c3fac8c4d6d35808dbd2ee56.JPG    P1180170.JPG.e6212cd6d05385e43320a7e23fe3d873.JPG

Опит на етюд за бързо влюбване:

P1180177.JPG.d54c12aa9baa8ba72b6e45c95c0abcaa.JPG  И 2 минути след запознанството:    P1180186.JPG.0e7402ed7f85c75aa114847b3aef6b95.JPG

Самото градче (селце) нищо интересно;

20191120_145036.jpg.94f507dd28f27c75d5bf6a1e1afc2bb5.jpgP1180110.JPG.a0f15e1ca8ec83b4ac53b2039b245037.JPGP1180115.JPG.4d69b65a4041b7824c14997e6c5c9896.JPG

P1180117.JPG.819fd96db98414f8a62a772624f94f65.JPG

Но, според мен, около него има къде човек да се поразходи, а и кътери:

P1180125.JPG.f39d1e478ad1db58a2422d5998dcc06b.JPG

P1180144.JPG.1ce634fe96e0597fd33f0e8524d88394.JPG

• Харесвам 6
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

В подготовка за Перу след 58 дни, пак ще ви досадя с въпрос - относно височинната болест - вече писах, че до 3600 метра не сме имали проблеми, но все пак... Някой може ли да ми каже как се приема Диамокс? Колко време преди изкачване, колко продължително се приема и въобще малко информация ако имате да ми дадете. Снабдихме се с 2 опаковки, въпросът е дали да ги пием или не?

Публикувано:
2 hours ago, bks said:

В подготовка за Перу след 58 дни, пак ще ви досадя с въпрос - относно височинната болест - вече писах, че до 3600 метра не сме имали проблеми, но все пак... Някой може ли да ми каже как се приема Диамокс? Колко време преди изкачване, колко продължително се приема и въобще малко информация ако имате да ми дадете. Снабдихме се с 2 опаковки, въпросът е дали да ги пием или не?

Риск от развитие на височинна болест има на надморска височина над 3000 метра. Следователно, риск има и в Куско и в Ла Пас, където, предполагам ще ходите. За това дали да приемате ацетазоламид и по каква схема, аз бих ви препоръчал да се консултирате с лекар. Медикаментът е сериозен, има своите странични ефекти и следва да бъде преценено дали въобще е нужно да го приемате на база вашето здравословно състояние.

Мога да ви споделя за себе си, като човек за когото няма данни за повишен риск, че аз не бих приемал препарата при посещение на горните градове. Ако, обаче, планирам бързо изкачване на по-големи височини, бих обмислил прием на (и съм приемал) препарата. 

• Харесвам 1
Публикувано:
2 hours ago, bks said:

Стига сте се филмирали.Ако се аклиматизирате в Олантайтамбо не ви трябва никакъв Диамокс.На мен личната направо ми забрани.

Публикувано:

Ако изкарате няколко дни в Арекипа или Агуас Калиентес (Мачу Пикчу), няма да имате проблем с височината в Куско и Пуно. Също така, на всеки човек се отразява различно. Препаръчвам ви да видите първо как се чувствате и тогава да прецените дали ще пиете нещо. Примерно, чай от кока 🙂 Така или иначе, след 2, 3 дни ще свикнете на височината без значение дали сте приемали лекарства или не. Просто се въздържайте от прекалено силови натоварвания в началото. Ще се изненадате какво препятствие могат да бъдат 50 стъпала. 

Публикувано:

не съм мислил да взимам лекарства

бавно и последователно изкачване, примерно първо Арекипа 1-2 дена, после Титикака, или първо Мачу Пикчу 1-2 дена, после Куско.

Без търчане, с чай от кока и т.н. (не знам дали наистина помага или само за внушение)

ако много държиш, виж в листовката най-вече, ако не искаш да се консултираш с лекар

Публикувано:

Принципно от Лима ще кацнем в Куско, вземаме кола под наем и веднага отпрашваме към Олантайтамбо. Там ще стоим 2 дни, след което 5 дни в Куско. Като Виникунка сме планирали за последният ден в Куско. Предишните дни ще обикаляме долината и ще идем до Хюмантай. Предполагам ще се аклиматизираме. Диамокса ще го носим само в случай на нужда. Чай и листа от кока ще пием и дъвчем. Надявам се да помогнат. Лично аз не бих приемал диамокс освен ако не се налага. 
Благодаря за съветите.

Публикувано:
преди 16 минути , bks каза:

Принципно от Лима ще кацнем в Куско, вземаме кола под наем и веднага отпрашваме към Олантайтамбо. Там ще стоим 2 дни, след което 5 дни в Куско. Като Виникунка сме планирали за последният ден в Куско. Предишните дни ще обикаляме долината и ще идем до Хюмантай. Предполагам ще се аклиматизираме. Диамокса ще го носим само в случай на нужда. Чай и листа от кока ще пием и дъвчем. Надявам се да помогнат. Лично аз не бих приемал диамокс освен ако не се налага. 
Благодаря за съветите.

Нямате никакъв проблем тогава - Олантайтамбо е достатъчно ниско, а няма да прекарате достатъчно време в Куско, за да усетите ефекта от височинната болест. Или поне не трайно.

Листата от кока ги приемайте на чай. Или си вземете бонбони с кока. Дъвченето не го препоръчвам особено 😉 Нищо, че на летището, като кацнете, ви раздават безплатно по 3 листенца от един голям чувал.

Публикувано:
преди 58 минути , bks каза:

Благодаря за съветите.

преди 40 минути , feel_the_rush каза:

Нямате никакъв проблем тогава - Олантайтамбо е достатъчно ниско, а няма да прекарате достатъчно време в Куско, за да усетите ефекта от височинната болест. Или поне не трайно.

Листата от кока ги приемайте на чай. Или си вземете бонбони с кока. Дъвченето не го препоръчвам особено 😉 Нищо, че на летището, като кацнете, ви раздават безплатно по 3 листенца от един голям чувал.

Това с чая и листенцата от кока е силно преувеличено (според мен)

Всъщност, има ли медицинско обяснение, ако помага - защо?

Ако успеете да си внушите, че лукчетата помагат - смучете тях или дъвкайте Orbit.:wink:

Имаше едни местни хапчета на билкова основа с една лама/алпака на тях. Аз бих се доверил повече на тях. (наименованието им и снимки има по перуанските теми)

Публикувано:
преди 22 минути , ven62 каза:

Това с чая и листенцата от кока е силно преувеличено (според мен)

Всъщност, има ли медицинско обяснение, ако помага - защо?

Ако успеете да си внушите, че лукчетата помагат - смучете тях или дъвкайте Orbit.:wink:

Имаше едни местни хапчета на билкова основа с една лама/алпака на тях. Аз бих се доверил повече на тях. (наименованието им и снимки има по перуанските теми)

Хахаха, нищо чудно да е и плацебо ефектът. Но дори да не помага, поне не вреди. Пък и къде другаде ще ти се отдаде тази възможност да опиташ листа от кока 🙂

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 32 минути , feel_the_rush каза:

Хахаха, нищо чудно да е и плацебо ефектът. Но дори да не помага, поне не вреди. Пък и къде другаде ще ти се отдаде тази възможност да опиташ листа от кока 🙂

Taka e. 

Но, все пак си е отвратително.

Дори и бонбоните горчаха. Все едно смучеш таблетка аналгин - нещо такова.

:biggrin:

Публикувано:

Ама изобщо не бяха гадни нито бонбоните, нито чая. Явно зависи какво си вземеш 🙂 Виж, самото листо вече не гарантирам за вкуса...

Публикувано:
преди 17 часа, bks каза:

Планинските водачи в Непал, бяха против Диамокс-а, прескочих го... диуретик е и - съответно, пречи на съня. Казаха, че ако започнеш прием, не трябва да спираш.  Западните водачи в Непал, даваха на туристите си профилактично предварително и по време на целия престой, но не помня колко беше профилактичната доза. Аз- хванах височинна болест - гадене, главоболие и леко замайване, още в Намче базар /около 3000 мнв/ вероятно защото качвахме по време на дъжд и не пихме достаъчно вода, по време на + 1400 м денивелация, препоръчаха ми чай от джинджифил със, или - без лимон и гореща вода, дори през нощта. Джинджифиловият чай и горещатата вода ми помагнаха много, премахнаха гаденето и замайването остана леко главоболие.

Публикувано:

Още веднъж благодаря за съветите. Това с джинджифиловият чай и горещата вода май най-ми допада. Не зная дали ще помогне за аклиматизиране, но поне ще е прилично на вкус. Диамокса ще го вземем само за краен случай. Но все си мисля, че няма да имаме сериозни проблеми. Единствено ме притеснява Виникунка, но толкова хора са оцелели там - няма да се предаваме я. В краен случай, на място ще преценим дали ще е Виникунка или Палкойо. Доколкото четох, Палкойо е също толкова шарена и пленителна, прехода е значително по-кратък и е само на 4700м н.в. А и не е пренаселена от туристи.

Публикувано:

Пак ще досадя... в страницата на Министерството на външните работи на БГ пише, че на влизане в Колумбия се изисква документ за ваксинация против жълта треска. За Перу летим през Богота и в Богота имаме 24 часа престой. Планираме да спим в града и да го разгледаме. Някой пътувал наското към Колумбия дали може да каже - искат ли властите документ за ваксинация против жълта треска наистина? Трябва ли да си правим ваксинация?

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.