Прескочи до съдържание

Новини и бързи въпроси за Испания

edbloom

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 9 часа, Marisha каза:

Валенсия е близо до морето (Баренцово в случая)?????

Все пак един бивш премиер говореше за Европа от Ванкувър до Владивосток, та ей го къде е и Баренцово. 

• Харесвам 3
  • Смея се 1
Публикувано:

Да оспамя, ама се присетих един стар, но твърде актуален виц...

Успях да направя тяло като за море... Е,... като за Баренцово море. Добре се сливам с моржовете 😉

• Харесвам 1
  • Смея се 14
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Вчера взех билети за Малага 6-15.10 и сега търся нощувки. Търсим хотел или апартамент с басейн, 2 възрастни и 2 деца, може Малага , Марбея, някъде по крайбрежието- някой има ли препоръки?

• 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

След три годишна пауза заради ремонт и безводието на 24.09 ще откриват вече обновения фонтан при Монжуик в Барселона с нови светлини и звук за които общината е инвестирала около 3млн. евро. В момента се правят тестове.

• Харесвам 10
  • Браво 1
Публикувано:

Бърз въпрос за наемане на кола в Андалусия. 

За 4 възрастни и 1 бебе ни трябва или малко по-голямо ванче 7 местно или 2 леки коли. Датите са 13.10 21:00 летище Малага - 17.10 19:00 Севиля. 
В момента опциите за големия ван излиза най-евтино в Europcar около 770евро, но не с пълна застраховка, 1000евро в Sixt, горе-долу същото в Booking и най-много в Malagacar, което ме учудва. За 2 коли, една по-малка и една комби е горе-долу същото. 

Проверка за същия период буквално от днес за след 4 дни ми дава двойно по-ниски цени. 

Въпросите ми са два:
1 - струва ли да изчакаме, защото ми се струват прекалено високи тези цени, дали биха могли да паднат?

2 - според вас кой вариант е по-удачен 1 по-голям автомобил тип ван, или 2 - тук има значение и горивото и паркинга и къде ще го паркираме - идеята е да сме 4 дни в Малага и от там да правим дей трипове, след което да стигнем с колата до Севиля и да я оставим там при пристигането. 

Публикувано:

12 октомври е национален празник, почивен ден, но понеже се пада неделя, ще се почива в понеделник 13.10

дали ще паднат не знам  за ван, но не ти пречи да резервираш и пак да си чакаш.

аз тествах с една седмица по-рано 6-10 на една две фирми   и цените са със сериозна разлика.
200€ за малка кола  и 320€ за същата за твоите дати 

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Публикувано:

Да, завишени са доста, може би националния празник оказва влияние, ако е отпускарска седмица по принцип, знам ли.. 

• 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Как да посетим Саграда Фамилия безплатно

09.09.2025 16:31:29

Как да посетим Саграда Фамилия безплатно

Източник: GettyImages

Барселона отново се готви да засияе в цветове и емоции с традиционния фестивал La Mercè - най-големият градски празник, посветен на покровителката на града Дева Мария на милосърдието (La Mare de Déu de la Mercè). В продължение на няколко дни каталунската столица ще бъде сцена на концерти, спектакли и улични празненства.

Сред най-очакваните акценти на фестивала са дните на отворени врати, когато емблематични сгради и институции в Барселона допускат посетители без входна такса. А най-желаната спирка, разбира се, е базиликата Саграда Фамилия - архитектурният шедьовър на Антони Гауди.

Кога и как

Саграда Фамилия ще бъде достъпна за безплатни посещения в четири дни: 19, 20, 21 и 24 септември.

Тъй като местата са ограничени, достъпът ще бъде определян чрез онлайн томбола. Общо 20 000 билета ще бъдат разпределени чрез жребий. Регистрацията е отворена от 8 септември до 14 септември (21:00 ч.) чрез формуляр на сайта на Саграда Фамилия (наличен само на каталунски и испански).

Снимка 731639

Източник: GettyImages

Всеки може да участва само веднъж, като посочи предпочитан ден и час за посещение. Печелившите ще получат уведомление по имейл на 15 септември

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Живеещите в Испания и тези,които са ходили около Коледа за 3-4 дни в Испания,може ли да споделите как е положението-има ли коледни базари като в страните на север,туристите по-малко ли са,заведенията работят ли?Мислим с приятели да си вземем билети 25-28.12 за Мадрид или Малага,обаче никой от нас не е ходил по това време. 

Публикувано:
преди 11 часа, aloha8 каза:

Живеещите в Испания и тези,които са ходили около Коледа за 3-4 дни в Испания,може ли да споделите как е положението-има ли коледни базари като в страните на север,туристите по-малко ли са,заведенията работят ли?Мислим с приятели да си вземем билети 25-28.12 за Мадрид или Малага,обаче никой от нас не е ходил по това време. 

Заведенията не работят на 24.12 късно вечер, после работят. Супермаркетите отварят на 26-27.12., но има китайски хранителни навсякъде.
Точно коледни базари няма (или слаба работа), но испанците са известни с уменията си да се забавляват на всяка керемида независимо от възраст, пол и час. В моята класация испанската Коледа и зима е много преди всякакви северни. :rolleyes:
Била съм в Аликанте:

От Малага съм виждала скорошни снимки тук - има светлинна украса. В Мадрид е сравнително студено зимата.

• Харесвам 2
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Здравейте,на летище Малага има ли транзитна зона понеже ще се връщам от Гран Канария с стоп в Малага за Софив, от Гран Канария до Малага ще съм с Вуелинг, а от Малага до София с Раян, ще сме само с ръчен багаж 

Публикувано:
Преди 1 час, don каза:

Здравейте,на летище Малага има ли транзитна зона понеже ще се връщам от Гран Канария с стоп в Малага за Софив, от Гран Канария до Малага ще съм с Вуелинг, а от Малага до София с Раян, ще сме само с ръчен багаж 

С Шенгенските полети май пристигащи и заминаващи потоци в един момент около гейтовете се смесват. Поне на мен така ми изглеждат последната година. Иначе летище Малага не е голямо, а по твоя въпрос Ал казва това: 

Direct connection: If your connecting flight is to another Schengen country or is a domestic flight within Spain, you can follow the "Flight Connections" signs and proceed directly to your next gate. This is possible if you have a single ticket or are traveling with only hand luggage.

No extra security: You generally do not need to go through security again in this scenario. 

• Харесвам 1
Публикувано:

със сигурност няма паспортен контрол, за секюрити не знам, често има в излишък, ама какво да се прави...

Публикувано:
преди 3 часа, don каза:

Ние в сряда летяхме от Малага и има транзитна зона. Не е голяма, но достатъчна.

• Харесвам 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Въпрос- билети за градския транспорт на Гран Канария могат ли да се купуват директно в автобуса с карта или пари в брой

или е необходимо някакво приложение?

Публикувано:
преди 3 часа, Taliana каза:

Въпрос- билети за градския транспорт на Гран Канария могат ли да се купуват директно в автобуса с карта или пари в брой

или е необходимо някакво приложение?

Директно в автобуса може да карта може и в брой! 

• Харесвам 1
  • 2 месеца по-късно ...
Публикувано:

(España Verde) Северна Испания е страхотен регион за през лятото.

Има много красиви местенца и при Баските и при Кантабрийците и при Астурийците.

Отделно да не казвам за сидрериите, и супер вкусните ястия. Естествено Юли/Август е мега сезон там, самите Испанци почиват там - не толкова жега нито пък навалица. Picos do Europa си е отделно изживяване. През Юли 2023 бяхме там, цялата Испания беше 40-45 градуса а в Астуриас бе 25 и по новините викаха "Oasis climatique". 

Заслужава си седмица в региона и с рентакар.

Вярно, че за големите градове като Сан Себастиян, Билбао, Сантандер и Жихон е тегаво с паркинга, имат си като цяло подземни по центьрите, ама са по 2 евро някъде на час, но все пак си заслужава.

Сутрешния полет обратно не е чак толкоз трагичен - вярно, че трябва да се спи наоколо някъде.

Ама като си с кола, може човек да спи на по-малко туристични селца за по евтинко и да се мота с колата, ние бяхме в планината на 15 минути от магистралата, та беше удобно да се спи на супер чист планински въздух и да ходиш където си изкаш с колата. (бяхме в Астуриас).

Плажовете са доста разнообразни, има всякакви, даже много интересни като Gulpiyuri (https://en.wikipedia.org/wiki/Playa_de_Gulpiyuri) дето водата минава през скалите и образува малко плажче. малък е, не става за баш плажуване, но ако се минава на около си струва да се види. И ако има вълни в скалите от дупките такива сифони стават, чак раницата може да вдигне 🙂

Дерзайте, докато я има дестинацията, няма кво да му мислите. И освен букинг, поглеждайте Airbnb - понякога там има също добри варианти.

Поздрави!

• Харесвам 14
Публикувано:

Като сте били в Picos de Europa качвахте ли се на най-високия връх там - Torre Cerredo? Всъщност ще съм благодарен за всякаква информация за тази планина, като цяло ми се струва доста интересна, но почти нищо не съм проучил още. 

• Харесвам 3
Публикувано:
On 1/12/2026 at 10:26 PM, bobbyfm said:

Като сте били в Picos de Europa качвахте ли се на най-високия връх там - Torre Cerredo? Всъщност ще съм благодарен за всякаква информация за тази планина, като цяло ми се струва доста интересна, но почти нищо не съм проучил още. 

Не, бяхме в подножието и, бях с свмейство и те не са от високопланински, та се задоволихме с това местенце https://www.booking.com/Share-nS77bKp важното беше да не е далеч от магистралата (беше на 15 минути) и доста красиво като цяло. Ние навремето лвтяхме до Билбао, там бехме за няколко дена без кола да го разгледаме и после взвхмв кола и св фокусирахме взрху Астуриас. 

Преди години ходихме пак в раона, обикаляхмв повечко селца покрай picos do europa, но не сме правили хайкинг, детето беше на 3, та не бе за хайкинг.

Поздрави!

• Харесвам 3
Публикувано:

Най-малко 21 души загинаха, а десетки са ранени при железопътна катастрофа в Испания

Най-малко 21 души загинаха, а десетки са ранени при тежка железопътна катастрофа в Южна Испания, след като два високоскоростни влака дерайлираха в област Андалусия, съобщи Гражданската гвардия, цитирана от Франс прес и ДПА.

Влаковете са дерайлирали близо до град Адамус в андалуската провинция Кордоба, съобщи Испанското обществено радио и телевизия (RTVE), цитирайки Гражданската гвардия.  

Властите потвърдиха тази информация. Те също така заявиха, че около 100 души са ранени, 25 от които тежко.

Високоскоростен влак "Ирьо" (Iryo) на италианската компания "Трениталия" (Trenitalia), е дерайлирал късно снощи, докато пътувал от Малага за Мадрид, и се е озовал на съседния релсов път.

В резултат на това е дерайлирал и насрещен високоскоростен влак на испанската компания "Ренфе" (Renfe), съобщиха аварийно-спасителните служби, цитиращи оператора на железопътната мрежа АДИФ (ADIF).

Предвид ситуацията "движението на високоскоростните влакове между Мадрид и Кордоба, Севиля, Малага и Уелва (градове в южната част на Испания - бел. АФП) ще бъде преустановено поне за целия ден утре, 19 януари“, съобщи в "Екс" операторът на испанската железопътна мрежа АДИФ, цитиран от АФП.

От своя страна испанското кралско семейство изрази в изявление "дълбокото си безпокойство" във връзка с катастрофата и изказа най-искрените си съболезнования на семействата и близките на жертвите.

/АМ/

• Шок 6
  • Замислям се 1
Публикувано:

Имам бърз въпрос - на летище Малага бързо ли излизат на лентата чекираните багажи по принцип? Полетът на Ryanair каца по разписание в 13:30, а сега виждам, че има рейс за Гранада в 15:00. Не знам колко далеч е спирката на ALSA и дали си струва да бързам.

Знам, че на летище Мадрид (Терминал 4) се чака много време, докато излязат багажите на лентата (чакал съм и повече от час един път).

Публикувано:
58 minutes ago, pr284 said:

Имам бърз въпрос - на летище Малага бързо ли излизат на лентата чекираните багажи по принцип? Полетът на Ryanair каца по разписание в 13:30, а сега виждам, че има рейс за Гранада в 15:00. Не знам колко далеч е спирката на ALSA и дали си струва да бързам.

Знам, че на летище Мадрид (Терминал 4) се чака много време, докато излязат багажите на лентата (чакал съм и повече от час един път).

Миналата година март месец 10 минути почакахме. (колкото да отскочим до тоалетните докато чакаме багажа).

• Харесвам 1

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.