Прескочи до съдържание

Великобритания - бързи въпроси

Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 30 минути , Bellaero каза:

Изобщо не помислих за автобусна екскурзия. Супер идея! Сега разглеждам какво се предлага в Get your guide.

Ще споделиш ли с коя фирма си била и  как беше

https://theenglishbus.com/

Много ми хареса. Виж и groupon.co.uk или booking.

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Хм, получих следния мейл от Wizz /по-долу/, искат ми някакъв документ за пътуване. Аз ще пътувам другата седмица и ще се върна преди 02.04, когато влиза в сила ел. разрешение. Нали не бъркам нещо и мога да пътувам само с паспорт, без каквито и да е други документи? Благодаря предварително. 

Dear Customer,

We would like to provide you with important details regarding the travel requirements for your intended destination country to ensure a smooth journey.

Please review the following options to determine which category applies to you and follow the requirements for traveling to the UK:

• If you hold a UK visa and use a physical immigration document, such as Biometric Residence Permits (BRPs) and Biometric Residence Cards (BRCs), to prove your rights, you should take action now to access your eVisa by creating a UK Visas and Immigration account .
    BRPs and BRCs that expired on or after the 31st of December 2024 can also be accepted as evidence of permission to travel to the UK provisionally until the 1st of June 2025.
  • If you already have an eVisa, please register the passport you intend to use for travel by using UK Visas and Immigration account if it is not already linked to your eVisa.
  • If you do not require a visa to visit the UK for short stays of up to six months, you will need to apply for an Electronic Travel Authorisation (ETA) at least 72 hours before your departure and pay the fee required by the UK Immigration via the official website.

Additionally, you can check the list of countries that require an ETA to travel to UK on the official UK Government website .

Please ensure you have the correct documentation, as failure to meet the travel requirements may result in being denied boarding at the airport.

Thank you for your cooperation and we are looking forward to seeing you onboard!

Kind regards,
Wizz Air Customer Service

Публикувано:

Нищо не ти трябва освен паспорт , аз често пътувам до Лондон по работа, официално инфо имаме от посолството че преди 2ри не ни трябва нищо освен валиден паспорт .ЕТА е за български граждани пътуващи към Англия от 2ри април (включително) натам. Пристигащите преди това , дори и да остават след 2ри април , не им е нужна нищо . 

• Харесвам 1
  • Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Дани Магелани
Публикувано:

Някой взел ли е ЕТА за Великобритания?

Аз попълвах форми през два сайта. Накрая ми излиза плащане около 100$.

Не личи да са посредници.

Дайте ми, моля, правилния линк!

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 18 минути , Дани Магелани каза:

Доста хора взеха, в тази тема се обсъждаше:

Аз взех снощи, ползвах официалния апп за телефона. Те натискат да се използва апп-а. Ако имаш възможност, по-добре свали него.

Това е сайта: https://www.gov.uk/guidance/apply-for-an-electronic-travel-authorisation-eta#apply-for-an-eta - от тук може да се свали приложението, може да се избере и че искаш да кандидатстваш онлайн, без апп. Трябва няколко пъти да потвърдиш същото - както казах, натискат да се ползва приложението.

Това е крайният линк, до който стигаш, ако не искаш да ползваш приложение: https://apply-for-an-eta.homeoffice.gov.uk/apply/electronic-travel-authorisation/how-to-apply

• Харесвам 5
  • Шок 1
  • Благодаря 1
Публикувано:
преди 3 часа, Дани Магелани каза:

Регистрацията е лесна, стъпките са елементарни, (включи NFC и залепи телефона до чипа на паспорта), с изключение на селфито. Честно, аз не разбрах къде да натисна, за да се щракна. Стана като се отказвах и заклатих телефона към бюрото. Тогава снимката излезе, а и сайтът ми я хареса. Последва плащане и след 3 минути дойде потвърждението по мейла. 

Тегаво малко, но не е отчайващо. 

Пробвах през арр!

• Харесвам 4
  • Благодаря 1
Дани Магелани
Публикувано:

Благодаря на всички! Стана през арр. Снимката ми  доста трудно се прие. Правих селфи десетина пъти.  Сканирането на паспорта и на чипа беше без проблем. След три дни се получава. Цената все още е 10 паунда.

Публикувано:
преди 7 минути , Дани Магелани каза:

След три дни се получава. 

Провери си пощата, почти веднага идва потвърждението след плащане.

А как АК проверяват дали пътника има ETA? Или това е работа на граничен контрол?

Дани Магелани
Публикувано:
преди 3 минути , iMari каза:

Провери си пощата, почти веднага идва потвърждението след плащане.

А как АК проверяват дали пътника има ETA? Или това е работа на граничен контрол?

Получих съобщение, но мисля че ще дойде и документ. При граничния контрол те си проверявали чрез паспорта. ЕТА е свързана с номера му.

• Харесвам 1
  • 4 седмици по-късно ...
Публикувано:

Някой пътувал ли е до ОК след 2.04, за да даде информация има ли разлика във времето за преминаване на паспортен контрол на пристигане?

• 1 месец по-късно ...
Публикувано:

Колко е такси след 22.00 в Дъблин за 12-15 км? Приблизително. Да съм подготвен. Цъкнах един хотел без да гледам, а се оказа по-скоро мотел на магистралата за Корк и няма транспорт  наблизо.

• 6 месеца по-късно ...
Публикувано:

Не помня къде бях питал, но да дам отзиви.

Ако някой има останали стари невалидни стерлингови банкноти, може да ги смени в Bank of England или някой Post Office - има ги навсякъде. (Не става със всички, примерно на Хийтроу има, ама те не работят с много кеш и отказват)

Теоретично може да ги преведат и по банкова сметка, но не става като им дадеш детайлите, а с физическа карта на ПОС терминал и не става с Револют, а само английска карта. Така че само кеш дават.

Публикувано:
преди 57 минути , neuromancer каза:

Не помня къде бях питал, но да дам отзиви.

Ако някой има останали стари невалидни стерлингови банкноти, може да ги смени в Bank of England или някой Post Office - има ги навсякъде. (Не става със всички, примерно на Хийтроу има, ама те не работят с много кеш и отказват)

Теоретично може да ги преведат и по банкова сметка, но не става като им дадеш детайлите, а с физическа карта на ПОС терминал и не става с Револют, а само английска карта. Така че само кеш дават.

Аз смених миналата година едни стари банкноти в Бирмингам. Само че преди това бях проверила къде може, както и работното им време - на сайта на Банк ъф Ингланд имаше списък на определени банкови и пощенски офиси в по-големите градове.  И да, само кеш, ако нямаш английска карта.

Публикувано:

Ами на сайта на бенк ъф ингланд има линк за търсене на пощенски офиси, обаче линка е точно същия, както за търсене на пощенски офиси въобще, та малко не съм сигурен дали да го препоръчам. Та там го имаше и Хийтроу, и там биха ми ги внесли по сметката, ако имах сметка, но кеш нямаха...

А аз преди бях чел, че можело да ги пратиш по пощата в Бенк ъф ингланд и те щели да ги преведат по сметка, ама след като в пощите ми отказаха се зарадвах, че не пробвах. Банката ми беше далече, че полета закъсня 6-7 часа.

Публикувано:

На този линк долу в Additional information има списък на пощенските клонове, които приемат стари банкноти и дават кеш. Аз от този списък избрах някакъв, който ми беше удобен като място и обмених без проблеми в него.

image.png.01a0b68bd9b5d56f1f3fb0de3ca4006b.png

• 3 месеца по-късно ...
Публикувано:

Събирам полезни съвети за обществения транспорт в Бирмингам и Ливърпул 🙂- как е организиран, какви приложения се ползват, прилага ли се система, подобна на тази в Лондон за плащане с банкова карта на вход/изход?

В Бирмингам основно мисля да пешеходстваме в рамките на един ден, като най-голямото разстояние ще е това от летището до центъра на града, където ще е и настаняването ни - easyHotel Birmingham City Centre.

В Ливърпул ще имаме повече време /2 нощувки/ и отделно настаняването ни е в покрайнините - Allerton. За пълния ден с нощувка мисля да се разходим из ситито и да се отбием следобеда до океана при Crosby Coastal Park, а последния ден преди полета, което идва към 2/3 от деня, да се отчетем с английски паркове, наблизо до настаняването - Sefton Park и Calderstones Park. Оттам посоката ми съвпада с тази на летище Джон Ленън.

Днес ето какво ми хрумна за пътя от Бирмингам до Ливърпул. Още изначално си бях заплюла Честър като междинна спирка между двата града за втория ден от пътуването. След като от месец-два преглеждам цената на Фликсбас, вече ги отхвърлих. Верно с 12£ по-скъпо общо за двама, но се ориентирах към по-бавните влакове и още една спирка преди Честър - Шрусбъри /цената за двата влака за двама човека през разни малки отстъпки на Трип-а излиза 30£ и стотинки при 18£ на Фликс/. Лъкатушеща рекичка из градчето и градина с отлични отзиви от хиляда+ хора ми се сториха достатъчно основателни за пренебрегване на ОР откъм транспорт😜 - на принципа един път се ходи. С тази градина - със звучното име The Dingle и двата парка в Ливърпул, смятам да пропусна ботаническата градина в Бирмингам, която освен че е с платен вход, но и натоварва програмата ми за града. Същият хич не се оказва скучен за денонощие. Какво мислите, да си давам ли зор в търсене на цветни неща в Бирмингам?🙃

За Ливърпул знаете ли нещо за цветни паркове, ще има ли рододендрони в края на май? Мисля да питам и хоста по този въпрос, но първо да видя по кое време ще се доберем до къщата му😀.

Между другото в 2 от 3-те отсечки - Шрусбъри - Честър и Честър - Ливърпул Саут Паркуей цените на влаковете на Transport for Wales са приемливи като размер и времетраене на пътуването.

• Харесвам 2
Публикувано:

Нещо друго, останала съм с впечатление, че английските железници и заети в транспорта стачкуват като нормалните хора в работните дни. Това на гърците да стачкуват в почивен ден - 1 май, много ми е нелогично, но май синдикатът ги прецаква по Балкански 😂 Та планираният период на гореописаната английска забежка е 23-26 май, който съвпада с някакъв техен bank holiday и на пръв поглед смятам, че това е добре за Англия. Все пак от нещо трябва ли да се притеснявам, да ми е убягнало 😃

• Харесвам 1
Публикувано:
преди 14 часа, ДиянаВ каза:

Нещо друго, останала съм с впечатление, че английските железници и заети в транспорта стачкуват като нормалните хора в работните дни. Това на гърците да стачкуват в почивен ден - 1 май, много ми е нелогично, но май синдикатът ги прецаква по Балкански 😂 Та планираният период на гореописаната английска забежка е 23-26 май, който съвпада с някакъв техен bank holiday и на пръв поглед смятам, че това е добре за Англия. Все пак от нещо трябва ли да се притеснявам, да ми е убягнало 😃

Стачките са най-малкият проблем 😉 Винаги има все някакви "инженерни дейности" в почивните дни 😂 

• Смея се 1
Публикувано:
преди 1 час, searus каза:

Стачките са най-малкият проблем 😉 Винаги има все някакви "инженерни дейности" в почивните дни 😂 

Видях някакви replacements в определени часове по отсечката Birmingham - Shrewsbury с моя жп оператор West Midlands Railway за следващите 2 седмици в ден неделя. Надявам се до края на май да приключат с инженерното човъркане 😂 Също мисля, че биха предложили алтернатива.

Абе най-добре да ходят по курортите ваканцията 🤪

А ти @searus да си знаеш, че на 2 декември пак с дъщерята пристигаме в Лондон😉 и можем да пием греян чай 😄

• Харесвам 1
Публикувано:

За Ливърпул помня, че взимах дневна карта за всички автобуси от шофьора на автобуса от летището. Почти не я ползвах, но моето настаняване беше в центъра.От Ливърпул до Crosby има daysaver тарифи за влака return ticket с отворено връщане. Лошото е, че не помня детайли, а не виждам да съм сейвнала нещо за транспорта.

• Благодаря 1
  • 2 седмици по-късно ...
Публикувано:

Вървят ли още инженерните дейности из английско?🤪

Аз взех всички отсечки с влаковете и чакам какво ще дочакам по маршрутите: Бирмингам-Шрусбъри, Шрусбъри-Честър, Честър-Ливърпул при южната гара.

Докато чакам, имам имейл от уелсци, при който нашите диалекти ряпа да ядат - нищо общо🙈

Diolch am brynu tocyn gyda ni! Byddem wrth ein bodd o glywed eich barn ar sut aeth hi.

Thanks for buying a ticket with us! We’d love to hear your thoughts on how it went.

• Шок 1
  • Смея се 1
  • Замислям се 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.