patilana Публикувано: 17 януари, 2018 Сподели Публикувано: 17 януари, 2018 преди 3 часа, malkia каза: първото нещо,което видях беше автомат насочен към мен... Дано не ти се случва друг път! Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 18 януари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 18 януари, 2018 За водопада Виктория. След като си платя входа мога ли да се разхождам свободно до средата на моста от страната на Замбия и също да се разхождам самостоятелно по една пътека наречена Knife Edge Track ,както и да наблюдавам водопада от Knife Edge Bridge. Без да плащам , освен входа на всякакви водачи, носачи и пари събирачи... Връзка към коментар
домосед Публикувано: 18 януари, 2018 Сподели Публикувано: 18 януари, 2018 преди 59 минути , ruwenzogy каза: За водопада Виктория. След като си платя входа мога ли да се разхождам свободно до средата на моста от страната на Замбия и също да се разхождам самостоятелно по една пътека наречена Knife Edge Track ,както и да наблюдавам водопада от Knife Edge Bridge. Без да плащам , освен входа на всякакви водачи, носачи и пари събирачи... Мостът, по който минава шосето и жп линията, не се намира в паркова зона с вход. Безплатен е. За сметка на това се намира в гранична зона след граничния пункт, така че трябва да преговаряш с граничарите да те пуснат да се разхождаш по него, без да ти слагат изходящ печат. Обикновено искат да оставиш паспорта си за залог и става без бакшиш. Аки искаш да скачаш бънджи, там е мястото. Knife Edge Track и Knife Edge Bridge се намират в парковата зона с вход. Направо е задължително да се разходиш там. Да, след входа ще срещенеш парисъбирачи, които предлагат водачество и/или дъждобрани и/или сувенири, но не си длъжен да им ползваш услугите. 5 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 21 януари, 2018 Сподели Публикувано: 21 януари, 2018 (редактирано) Боже хора, чета ви идеите за преспиване на палатка сред нищото и то сами без местен пазач/водач ... Остави ти местните хора, които докладват, полицията и т.н. Има диви животни! Съвсем пресен случай има на нападнати хора през нощта и то в палатката от леопард! Вярно, че локацията е друга, но все пак... Особено сами, без водач, с риск да направите грешки като да оставите боклук с храна навън и т.н. Мине не мине месец и все в някоя африканска страна съобщават на нападнати и убити туристи от диви животни - кой карал сам през парк, кой снимал много от близо, кой спал еди къде си, кой не знам какво си... https://africageographic.com/blog/tragic-news-leopard-attacks-tourist-inside-her-tent/ Редактирано 21 януари, 2018 от Happy_Traveler 2 3 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 22 януари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 22 януари, 2018 А как се надяваме да видим леопард..... Освен да го примамим към палатките... 3 3 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 22 януари, 2018 Сподели Публикувано: 22 януари, 2018 преди 20 часа, Happy_Traveler каза: Боже хора, чета ви идеите за преспиване на палатка сред нищото и то сами без местен пазач/водач ... Остави ти местните хора, които докладват, полицията и т.н. Има диви животни! Съвсем пресен случай има на нападнати хора през нощта и то в палатката от леопард! Вярно, че локацията е друга, но все пак... Особено сами, без водач, с риск да направите грешки като да оставите боклук с храна навън и т.н. Мине не мине месец и все в някоя африканска страна съобщават на нападнати и убити туристи от диви животни - кой карал сам през парк, кой снимал много от близо, кой спал еди къде си, кой не знам какво си... https://africageographic.com/blog/tragic-news-leopard-attacks-tourist-inside-her-tent/ Абе това е много, много рядък случай и то при доста неизяснени обстоятелства. Тя една палатка от тези , дето едната им страна е мрежа за комари, дали е била затворила пердетата отгоре жената не се знае. Леопарда е обикалял около тях и е лягал до самата палатка и през деня и през нощта, обикновено не се доближават толкова до хора. Те нека си се пазят и спят по къмпинги де, но като цяло е безопасно да се спи в палатка в резервати и паркове с диви животни. То стават и самолетни катастрофи, но летим на самолети, все пак. 5 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 22 януари, 2018 Сподели Публикувано: 22 януари, 2018 Със статистиката си прав. Рядко влизат вътре да нападат, но случайте да идват наблизо, че и даже да спят долепени до палатките са доста... Животните са започнали да губят естествения си страх от хората и ако са хранени от някой идиот - да асоциират човека с храна. @FlyTraveler ти сам ще си опънеш ли палатката така, не нали? https://www.google.bg/amp/www.telegraph.co.uk/news/2016/05/25/campers-wake-up-to-lions-licking-water-off-their-tent/amp/ https://africageographic.com/blog/lion-sleeps-top-occupied-tent/ 1 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 22 януари, 2018 Сподели Публикувано: 22 януари, 2018 @Happy_Traveler, записите направо къртят Точно по повод нападението на леопарда си спомних как нощувах на едно дърво насред джунглата в Крюгер. И сега се чудя с какъв акъл, ама на - не ме хапнаха Че и сама се прибрах сутринта в лагера - за това вече яко ми се караха рейнджърите... Сафарито е магия! Надявам се някога да спя в палатка там. Ако започнат лъвчетата да ближат водата от нея, може и да припадна от ужас, ама на - искам Вярвам магеланската група ще има достатъчно разум и късмет и само ще се кефят, без да имат проблеми. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 23 януари, 2018 Сподели Публикувано: 23 януари, 2018 преди 7 часа, Happy_Traveler каза: @FlyTraveler ти сам ще си опънеш ли палатката така, не нали? Аз съм си опъвал палатката и в лагера Матопи в Калахари, откъдето е случката с леопарда, и в лагера Трети мост в Мореми на Окаванго, където е случката с лъва, преспал върху палатката. Даже забелязвам, че едната кола на снимките е от флота на компанията, от която аз обикновено си наемам коли за сафари. Лагерът Матопи представлява дърво с табела "Къмпирай тук". Мисля, че капацитетът е три места за по една или две палатки, но обикновено не срещаш други. Наоколо до хоризонта и отвъд е еднообразен равен калахарски буш. На логичния въпрос защо трябва да къмпираш тук, а не на 5 километра по-нагоре или по-надолу по пътя (два коловоза в песъчливата почва), отговорът, мисля че е, че така зоната на къмпинга, макар и рядко посещавана от хора, се оформя като човешка територия сред дивия свят. Което не пречи да бъде посещавана, разбира се. Което е интересното. Нали затова ходим в буша. В нашия случай в Матопи леопард не се появи, една от причните за което може би беше, че лъв гласовито (ревливо) маркираше територия някъде съвсем наблизо. Но не ни се показа. Затова и спътниците ми, българи от Америка, които през цялото време подхождаха мнително към всичко в африканските резервати, че е менте и постановка за пред туристи, си наумиха, че ревовете идвали от ... стадото червени хартебийсти, които бяхме зърнали предишния ден. Сигурно се били биели. По-добре - така. Да не изпадат в паника. И - да - разбира се, че при първа възможност ще ида пак там. Любимо! 9 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 23 януари, 2018 Сподели Публикувано: 23 януари, 2018 (редактирано) преди 12 часа, Happy_Traveler каза: @FlyTraveler ти сам ще си опънеш ли палатката така, не нали? Не само сам съм преспивал в малка палатка в неоградено къмпинг място в резерват за диви животни, но съм го правил и с дъщеря ми, която по това време беше седем годишна (преди почти две години). За капак на 15 метра от мястото за къмпингуване имаше и малък водоем, който да привлича животни. Бяхме с един бял намибиец, който си спеше вътре в пикапа. Това не е особено далеч от парка, където е станал инцидента с леопарда (но все пак е в друг парк). Две са местата за къмпинг, като са на 3 км. едно от друго, за да не се виждат и чуват хората (private camp spots). По-масивната брезентова конструкция са банята и тоалетната. Палатката ни е опъната до нея, не за друго, ами имаше много силен вятър и ако падне посред нощ, да се преместим в предверието на банята. Виж снимките долу. Спал съм и съвсем близо до къмпинга Трети мост в резервата Мореми в Ботсвана (където е случката с лъва), пак в неограден лагер, но в голяма палатка с тоалетна вътре. Точно там леопард беше влязъл в къща (тип барака) в близкото село и беше нападнал малко дете. Менажера на лагера псуваше племето как си били оставяли дупки между стените и покрива на бараките. Спал съм на много места в палатки в неоградени лагери, чувал съм рева на лъвове наблизо, чувал съм как хипопотам хрупа трева нощтно време на няколко метра от мен. Това, което гледам е по възможност палатката да е голяма и вътре да има тоалетна, за да не се налага да се излиза навън нощно време. Правилото е да не излизаш навън по тъмно и палатката да е напълно затворена. Диви животни не се опитват да влязат в напълно затворена (без никаква пролука) палатка. През деня се оглеждаш добре преди да излезеш. До момента не съм виждал хищник вътре в лагер (въпреки, че има много такива случаи), виждал съм слон, жираф и различни видове антилопи. Тук съм в частна концесия в Кения, в много малки палатки в практически неограден лагер (ако не смятаме натрупана трева и храсти, които леопард или лъв ги прескача като едното нищо), тоалетните са зад палатките на около един метър разстояние, аз лично не съм си правил експерименти да ходя след като персонала е заспал: Правилото е - затваряш палатката без да оставяш никаква пролука и си ОК. Редактирано 23 януари, 2018 от FlyTraveler 11 1 Връзка към коментар
Happy_Traveler Публикувано: 23 януари, 2018 Сподели Публикувано: 23 януари, 2018 Ох, не знам, аз преди бях много смела, но вече като се наслушах на истории... И при нас в Селу, Танзания имаше хипопотам на 2 метра в реката и така грухтеше, че на мен ми звучеше да е в басейна отпред. И крокодили в реката... Наистина за това отиваме там, но вечер ако може да са по-далече... А на мястото за къмпингуване с масички и столчета се беше настанил един лъв на сянка. 2 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 25 януари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 25 януари, 2018 Благодаря за сайтовете с времето. Много ми допаднаа . Изгрев - около 7,30.... това значи, че ще можем да си поспим и да посрещнем изгрева. Е, вярно, че към 18,30 е залеза, но пък и това си има предимство.... - ранно лягане. Аз планирам на 3 места да се борим и за изгрев и залез - и това са Спитцкопе, Соусусвлей и Фиш Ривър Каньон. Лошото май е, че се плаща за ден - тоест, ако отида за залез, плащам, за изгрев - пак плащам , нищо , че ще бъда евентуално за половин час / тук може Теди да се изкаже/ Въпрос за Фиш Ривър Каньон - сутринта къде е слънцето - срещу теб или в гърба ти... говоря за вю пойнта... Евентуално искам само веднъж да се озова на наблюдателната площадка, за Спицаи Соуса ще е двата пъти.... 1 Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 25 януари, 2018 Сподели Публикувано: 25 януари, 2018 Такса се плаща за 24 часа. Изгрев/залез с една. За каньона - изгревът е зад гърба, но долу всичко е в сянка поне 2 часа, докато слънцето огрее. Няма много смисъл да се ходи за изгрев. 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 25 януари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 25 януари, 2018 Значи залеза е срещу теб, което е хубаво. А ти беше писала, че има 3 вю пойнта?... 1 Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 25 януари, 2018 Сподели Публикувано: 25 януари, 2018 Да, залезът е насреща и е по-интересен. Каньонът си е дълбок и слънцето трябва да е по-високо, за да го освети. 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 25 януари, 2018 Автор Сподели Публикувано: 25 януари, 2018 И за този къмпинг Хобас имахте ли предватителна резервация, че оттук не мога да резервирам? 1 Връзка към коментар
Tedy Публикувано: 25 януари, 2018 Сподели Публикувано: 25 януари, 2018 Нямахме. Никакви нощувки не сме правили предварително. Всичко на място. 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 12 май, 2018 Сподели Публикувано: 12 май, 2018 На 15/12/2017 в 13:44, ruwenzogy каза: визата за Намибия се получава във Виена безпроблемно... @ruwenzogy, би ли дал информация как уредихте издаването на виза за Намибия. До Виена ли ходихте или изпратихте и получихте паспортите си с куриер? Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 1 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 юли, 2018 Тук сме. Както и очаквах,невероятна страна, а сме още наполовината на трипа.... Ще разказвам като се върнем.... 22 2 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 1 юли, 2018 Сподели Публикувано: 1 юли, 2018 Оги, толкова ви се радвам! А с джипа сте супеерррр! 🙂 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 16 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 16 юли, 2018 На 12.05.2018 г. в 19:23, chandni каза: @ruwenzogy, би ли дал информация как уредихте издаването на виза за Намибия. До Виена ли ходихте или изпратихте и получихте паспортите си с куриер? Малкия ходи до Виена. Някой беше писал и как става и с куриер. Проблеми с издаването и каквито и да е документи няма, но е неприятно да ходиш до Виена или да изпращаш по куриер и после да чакаш..... 1 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 16 юли, 2018 Сподели Публикувано: 16 юли, 2018 преди 59 минути , ruwenzogy каза: Малкия ходи до Виена. Някой беше писал и как става и с куриер. Проблеми с издаването и каквито и да е документи няма, но е неприятно да ходиш до Виена или да изпращаш по куриер и после да чакаш..... Хайде, време е да разкажете подробно, със снимки и цени. 2 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 16 юли, 2018 Сподели Публикувано: 16 юли, 2018 преди 18 минути , slujitel каза: със снимки и цени. И локации за настаняване, къмпинги и т.н... 😉 2 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 16 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 16 юли, 2018 Май трябва да започнем от програмата...... и дали е изпълнима, когато я пише бате Оги. 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 16 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 16 юли, 2018 Преди да отида и след като се върнах... смея да твърдя, че НАМИБИЯ е най-красивата държава , която си заслужава да се посети в Африка.... 16 2 Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега