Прескочи до съдържание

От Намибия до Виктория Фолс'

ruwenzogy

Препоръчани мнения

За водопада Виктория. След като си платя входа мога ли да се разхождам свободно до средата на моста от страната на Замбия и също да се разхождам самостоятелно по една пътека наречена Knife Edge Track ,както и да наблюдавам водопада от  Knife Edge Bridge.  Без да плащам , освен входа на всякакви водачи, носачи и пари събирачи...

Връзка към коментар
преди 59 минути , ruwenzogy каза:

За водопада Виктория. След като си платя входа мога ли да се разхождам свободно до средата на моста от страната на Замбия и също да се разхождам самостоятелно по една пътека наречена Knife Edge Track ,както и да наблюдавам водопада от  Knife Edge Bridge.  Без да плащам , освен входа на всякакви водачи, носачи и пари събирачи...

Мостът, по който минава шосето и жп линията, не се намира в паркова зона с вход. Безплатен е. За сметка на това се намира в гранична зона след граничния пункт, така че трябва да преговаряш с граничарите да те пуснат да се разхождаш по него, без да ти слагат изходящ печат. Обикновено искат да оставиш паспорта си за залог и става без бакшиш. Аки искаш да скачаш бънджи, там е мястото. 

Knife Edge Track и Knife Edge Bridge се намират в парковата зона с вход. Направо е задължително да се разходиш там. Да, след входа ще срещенеш парисъбирачи, които предлагат водачество и/или дъждобрани и/или сувенири, но не си длъжен да им ползваш услугите. 

• Харесвам 5
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Боже хора, чета ви идеите за преспиване на палатка сред нищото и то сами без местен пазач/водач ... Остави ти местните хора, които докладват, полицията и т.н. Има диви животни! Съвсем пресен случай има на нападнати хора през нощта и то в палатката от леопард! Вярно, че локацията е друга, но все пак... Особено сами, без водач, с риск да направите грешки като да оставите боклук с храна навън и т.н. 

Мине не мине месец и все в някоя африканска страна съобщават на нападнати и убити туристи от диви животни - кой карал сам през парк, кой снимал много от близо, кой спал еди къде си, кой не знам какво си... 

https://africageographic.com/blog/tragic-news-leopard-attacks-tourist-inside-her-tent/

Редактирано от Happy_Traveler
  • Харесвам 2
  • Шок 3
Връзка към коментар
преди 20 часа, Happy_Traveler каза:

Боже хора, чета ви идеите за преспиване на палатка сред нищото и то сами без местен пазач/водач ... Остави ти местните хора, които докладват, полицията и т.н. Има диви животни! Съвсем пресен случай има на нападнати хора през нощта и то в палатката от леопард! Вярно, че локацията е друга, но все пак... Особено сами, без водач, с риск да направите грешки като да оставите боклук с храна навън и т.н. 

Мине не мине месец и все в някоя африканска страна съобщават на нападнати и убити туристи от диви животни - кой карал сам през парк, кой снимал много от близо, кой спал еди къде си, кой не знам какво си... 

https://africageographic.com/blog/tragic-news-leopard-attacks-tourist-inside-her-tent/

Абе това е много, много рядък случай и то при доста неизяснени обстоятелства. Тя една палатка от тези , дето едната им страна е мрежа за комари, дали е била затворила пердетата отгоре жената не се знае. Леопарда е обикалял около тях и е лягал до самата палатка и през деня и през нощта, обикновено не се доближават толкова до хора. Те нека си се пазят и спят по къмпинги де, но като цяло е безопасно да се спи в палатка в резервати и паркове с диви животни. То стават и самолетни катастрофи, но летим на самолети, все пак.

• Харесвам 5
Връзка към коментар

Със статистиката си прав. Рядко влизат вътре да нападат, но случайте да идват наблизо, че и даже да спят долепени до палатките са доста... Животните са започнали да губят естествения си страх от хората и ако са хранени от някой идиот - да асоциират човека с храна.

@FlyTraveler ти сам ще си опънеш ли палатката така, не нали? 

https://www.google.bg/amp/www.telegraph.co.uk/news/2016/05/25/campers-wake-up-to-lions-licking-water-off-their-tent/amp/

https://africageographic.com/blog/lion-sleeps-top-occupied-tent/

• Харесвам 1
Връзка към коментар

@Happy_Traveler, записите направо къртят :) 

Точно по повод нападението на леопарда си спомних как нощувах на едно дърво насред джунглата в Крюгер. И сега се чудя с какъв акъл, ама на - не ме хапнаха :) Че и сама се прибрах сутринта в лагера - за това вече яко ми се караха рейнджърите... 

Сафарито е магия! Надявам се някога да спя в палатка там. Ако започнат лъвчетата да ближат водата от нея, може и да припадна от ужас, ама на - искам :) Вярвам магеланската група ще има достатъчно разум и късмет и само ще се кефят, без да имат проблеми.

Връзка към коментар
преди 7 часа, Happy_Traveler каза:

Аз съм си опъвал палатката и в лагера Матопи в Калахари, откъдето е случката с леопарда, и в лагера Трети мост в Мореми на Окаванго, където е случката с лъва, преспал върху палатката. Даже забелязвам, че едната кола на снимките е от флота на компанията, от която аз обикновено си наемам коли за сафари. Лагерът Матопи представлява дърво с табела "Къмпирай тук". Мисля, че капацитетът е три места за по една или две палатки, но обикновено не срещаш други. Наоколо до хоризонта и отвъд е еднообразен равен калахарски буш. На логичния въпрос защо трябва да къмпираш тук, а не на 5 километра по-нагоре или по-надолу по пътя (два коловоза в песъчливата почва), отговорът, мисля че е, че така зоната на къмпинга, макар и рядко посещавана от хора, се оформя като човешка територия сред дивия свят. Което не пречи да бъде посещавана, разбира се. Което е интересното. Нали затова ходим в буша. В нашия случай в Матопи леопард не се появи, една от причните за което може би беше, че лъв гласовито (ревливо) маркираше територия някъде съвсем наблизо. Но не ни се показа.  Затова и спътниците ми, българи от Америка, които през цялото време подхождаха мнително към всичко в африканските резервати, че е менте и постановка за пред туристи, си наумиха, че ревовете идвали от ... стадото червени хартебийсти, които бяхме зърнали предишния ден. Сигурно се били биели. По-добре - така. Да не изпадат в паника. И - да - разбира се, че при първа възможност ще ида пак там. Любимо!

• Харесвам 9
Връзка към коментар
преди 12 часа, Happy_Traveler каза:

Не само сам съм преспивал в малка палатка в неоградено къмпинг място в резерват за диви животни, но съм го правил и с дъщеря ми, която по това време беше седем годишна (преди почти две години). За капак на 15 метра от мястото за къмпингуване имаше и малък водоем, който да привлича животни. Бяхме с един бял намибиец, който си спеше вътре в пикапа. Това не е особено далеч от парка, където е станал инцидента с леопарда (но все пак е в друг парк). Две са местата за къмпинг, като са на 3 км. едно от друго, за да не се виждат и чуват хората (private camp spots). По-масивната брезентова конструкция са банята и тоалетната. Палатката ни е опъната до нея, не за друго, ами имаше много силен вятър и ако падне посред нощ, да се преместим в предверието на банята. Виж снимките долу.

13661816_10208230205046770_5889342030146213953_o.jpg

13662023_10208232046052794_1426001378171191913_o.jpg

13613603_10208232051132921_807514229777759290_o.jpg

Спал съм и съвсем близо до къмпинга Трети мост в резервата Мореми в Ботсвана (където е случката с лъва), пак в неограден лагер, но в голяма палатка с тоалетна вътре. Точно там леопард беше влязъл в къща (тип барака) в близкото село и беше нападнал малко дете. Менажера на лагера псуваше племето как си били оставяли дупки между стените и покрива на бараките.

Спал съм на много места в палатки в неоградени лагери, чувал съм рева на лъвове наблизо, чувал съм как хипопотам хрупа трева нощтно време на няколко метра от мен. Това, което гледам е по възможност палатката да е голяма и вътре да има тоалетна, за да не се налага да се излиза навън нощно време. Правилото е да не излизаш навън по тъмно и палатката да е напълно затворена. Диви животни не се опитват да влязат в напълно затворена (без никаква пролука) палатка. През деня се оглеждаш добре преди да излезеш. До момента не съм виждал хищник вътре в лагер (въпреки, че има много такива случаи), виждал съм слон, жираф и различни видове антилопи.

Тук съм в частна концесия в Кения, в много малки палатки в практически неограден лагер (ако не смятаме натрупана трева и храсти, които леопард или лъв ги прескача като едното нищо), тоалетните са зад палатките на около един метър разстояние, аз лично не съм си правил експерименти да ходя след като персонала е заспал:

10854342_10204574787143607_888259361181998569_o.jpg

10931577_10204574784143532_3574118787453232152_o.jpg

Правилото е - затваряш палатката без да оставяш никаква пролука и си ОК.

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 11
  • Браво 1
Връзка към коментар

Ох, не знам, аз преди бях много смела, но вече като се наслушах на истории... И при нас в Селу, Танзания имаше хипопотам на 2 метра в реката и така грухтеше, че на мен ми звучеше да е в басейна отпред. И крокодили в реката... Наистина за това отиваме там, но вечер ако може да са по-далече...

А на мястото за къмпингуване с масички и столчета се беше настанил един лъв на сянка.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Благодаря за сайтовете с времето.  Много ми допаднаа .  Изгрев - около 7,30.... това значи, че ще можем да си поспим и да посрещнем изгрева. Е, вярно, че към 18,30 е залеза, но пък и това си има предимство.... - ранно лягане.

Аз планирам на 3 места да се борим и за изгрев и залез - и това са Спитцкопе, Соусусвлей и Фиш Ривър Каньон. Лошото май е, че се плаща за ден - тоест, ако отида за залез, плащам, за изгрев - пак плащам , нищо , че ще бъда евентуално за половин час / тук може Теди да се изкаже/

Въпрос за Фиш Ривър Каньон - сутринта къде е слънцето - срещу теб или в гърба ти... говоря за вю пойнта...

Евентуално искам само веднъж да се озова на наблюдателната площадка, за Спицаи Соуса ще е двата пъти....

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Такса се плаща за 24 часа. Изгрев/залез с една. За каньона - изгревът е зад гърба, но долу всичко е в сянка поне 2 часа, докато слънцето огрее. Няма много смисъл да се ходи за изгрев.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 3 месеца по-късно ...
На 15/12/2017 в 13:44, ruwenzogy каза:

визата за Намибия се получава във Виена безпроблемно...

@ruwenzogy, би ли дал информация как уредихте издаването на виза за Намибия. До Виена ли ходихте или изпратихте и получихте паспортите си с куриер? 

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
На 12.05.2018 г. в 19:23, chandni каза:

@ruwenzogy, би ли дал информация как уредихте издаването на виза за Намибия. До Виена ли ходихте или изпратихте и получихте паспортите си с куриер? 

Малкия ходи до Виена.   Някой беше писал и как става и с куриер.  Проблеми с издаването и  каквито и да е документи няма, но е неприятно да ходиш до Виена или да изпращаш по куриер и после да чакаш.....

• Благодаря 1
Връзка към коментар
преди 59 минути , ruwenzogy каза:

Малкия ходи до Виена.   Някой беше писал и как става и с куриер.  Проблеми с издаването и  каквито и да е документи няма, но е неприятно да ходиш до Виена или да изпращаш по куриер и после да чакаш.....

Хайде, време е да разкажете подробно, със снимки и цени.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.