Гост Публикувано: 26 юли, 2018 Сподели Публикувано: 26 юли, 2018 преди 42 минути , ruwenzogy каза: Според мъжката част, палатките бяха перфектни, според женската част, въпроса е спорен. Но палатките си бяха стабилни, удобни , просторни ,с дебели и меки матраци. Благодаря ти! Аз съм спала на палатка неведнъж, но на такава никога... А спането е важен момент, особено когато шофираш. Очаквам @patilana и нейното мнение 🙂 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 26 юли, 2018 Сподели Публикувано: 26 юли, 2018 @ruwenzogy, @malkia - дайте ми линк откъде си наехте джипа, моля ви - и да ми кажете колко долу-горе ви харчеше (бензин, нафта)? Връзка към коментар
patilana Публикувано: 26 юли, 2018 Сподели Публикувано: 26 юли, 2018 Ох, нищо по-хубаво няма от спане то на покрива. Всъщност спиш върху дървена плоскост, върху която има 10 см дюшече. Съвсем е мекичко. Палатката е достатъчно широка и двама души изобщо не си пречат. Много по-тясно ми беше на една маса посред зима, когато се чувствах неудобно заради съседа си, че изглеждаме доста по-близки от действителното. Височината е добра за нисък човек като мен. Мислех си, че стъпалата няма да са удобни, но се оказах не права. Всяка нощ ги спусках и катерех минимум два пъти. Проблемът ми беше с ципа, който все не щеше да се отваря. Водех битки с него и на отваряне, и на затваряне. В резултат на тях мога да заявя най-отговорно, че всеки къмпинг има нощна охрана, която не спи, ами си върши съвестно работата. Добре, че са черни. Така в тъмното виждах силует и докато се чудя що е то, се сещах за тях и се успокоявах преди да се притесня. Утре ще кача снимка на ухилената си муцуна, че тази вечер съм само с телефона си. 5 1 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 27 юли, 2018 Сподели Публикувано: 27 юли, 2018 Колко от вас имат снимка в палатка на фона на Шпицкопе?😉 Сещам се само за един 😄 7 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 27 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 27 юли, 2018 (редактирано) преди 22 часа, Rainy каза: @ruwenzogy, @malkia - дайте ми линк откъде си наехте джипа, моля ви - и да ми кажете колко долу-горе ви харчеше (бензин, нафта)? За това ще отговори Стан, но нали знаеш, че имахме финансови проблеми, и им обещахме , че вече европеец при тях няма да стъпи... Но там всички фирми предлагат такива джипове... Редактирано 27 юли, 2018 от ruwenzogy Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 27 юли, 2018 Сподели Публикувано: 27 юли, 2018 преди 51 минути , ruwenzogy каза: За това ще отговори Стан, но нали знаеш, че имахме финансови проблеми, и им обещахме , че вече европеец при тях няма да стъпи... Но там всички фирми предлагат такива джипове... Какви финансови проблеми? Връзка към коментар
Гост Публикувано: 27 юли, 2018 Сподели Публикувано: 27 юли, 2018 преди 2 часа, ruwenzogy каза: За това ще отговори Стан, но нали знаеш, че имахме финансови проблеми, и им обещахме , че вече европеец при тях няма да стъпи... Но там всички фирми предлагат такива джипове... Оги, разбирам, че не сте били доволни. Надявам се да споделиш повече, за да се предпазим. А разходът ми е важен, за да направя груб бюджет. С тези десетки хиляди километри това се оказва основно перо. Иначе не питам чак такива детайли. Благодаря ти. Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 28 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 28 юли, 2018 (редактирано) преди 13 часа, slujitel каза: Какви финансови проблеми? Финансовите проблеми бяха, че си платихме ремонта на съединителя, а и едва се измъкнахме да не платим и самия съединител... Но предполагам, че за това ще стане дума като Патилана напише пътеписа.. Иначе, ако не беше опита да ни изментят, си бяхме супер доволни... Понеже бяха обещали да ни върнат дадените пари за ремонта, та дори се чудехме какво ще ги правим последния ден, бяхме супер неприятно изненадани, когато ни поискаха още доста по-голяма сума. Та след хиляди разправии на доста висок тон, както казах, едва се измъкнахме , за да си хванем самолета... Редактирано 28 юли, 2018 от ruwenzogy 2 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 28 юли, 2018 Сподели Публикувано: 28 юли, 2018 преди 4 минути , ruwenzogy каза: Но предполагам, че за това ще стане дума като Патилана напише пътеписа... Ще стане и още как. Само търпение да стигнем до там, че беше в края на пътуването. Ако почна за това, няма никога да стигна до началото. Връзка към коментар
домосед Публикувано: 28 юли, 2018 Сподели Публикувано: 28 юли, 2018 преди 1 час, ruwenzogy каза: че си платихме ремонта на съединителя А някой друг ли го е счупил? И аз съм си плащал повреди по джипове в Африка, случили се по време на моя наем. Примерно - пробит радиатор. Или спукана гума. Или счупен прозорец. Със съединител нямам случка засега 😯 Връзка към коментар
FlyTraveler Публикувано: 28 юли, 2018 Сподели Публикувано: 28 юли, 2018 (редактирано) преди 14 часа, домосед каза: А някой друг ли го е счупил? И аз съм си плащал повреди по джипове в Африка, случили се по време на моя наем. Примерно - пробит радиатор. Или спукана гума. Или счупен прозорец. Със съединител нямам случка засега 😯 Е, той (съединителя) си е бил най-вероятно на счупване така или иначе, просто се е случило на тях, едва ли е бил на 50,000 километра пикап-а. Пробитият радиатор, счупеният прозорец пак идват от пътищата, а не от начина на шофиране. Агенциите за коли под наем в Намибия и държавите наоколо заемет при условия все едно са в Германия, без да е така. Отделен е въпроса, че е много вероятно Оги и компания да са взели най-евтината оферта, без оглед на условията. Както знаеш, има отделни застраховки за радиатор, прозорци, гуми и ни нам ко си още... Редактирано 28 юли, 2018 от FlyTraveler Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 29 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 29 юли, 2018 Колата беше почти нова - 2016 година с малко изминати км. Имахме пълна застраховка. Нищо не зависеше от нас. Експлоатирахме я правилно, а и не сме длъжни да сме техници или механици..... Това гуми, стъкла , ламарини си е ясна работата, на какво става, ако блокира двигателя.... Излиза, че ще трябва да плащаме цялата кола...... Флай е прав, че съединителя си е бил на счупване, но ние не сме разбрали, защото се счупи на втория ден, а след като го смениха не сме имали нито за секунда какъвто и да е проблем.... Просто трябваше да си прихванат парите от застраховката, ако трябва дори и от наема, а не да ни изнудват и за още пари....Според 'психолога' Снежка, това е било театър, за да не ни върнат дадените вече пари за ремонта, които бяха обещали, че ще си получим последния ден.... 1 Връзка към коментар
slujitel Публикувано: 29 юли, 2018 Сподели Публикувано: 29 юли, 2018 преди 7 минути , ruwenzogy каза: Колата беше почти нова - 2016 година с малко изминати км. Имахме пълна застраховка. Нищо не зависеше от нас. Експлоатирахме я правилно, а и не сме длъжни да сме техници или механици..... Това гуми, стъкла , ламарини си е ясна работата, на какво става, ако блокира двигателя.... Излиза, че ще трябва да плащаме цялата кола...... Флай е прав, че съединителя си е бил на счупване, но ние не сме разбрали, защото се счупи на втория ден, а след като го смениха не сме имали нито за секунда какъвто и да е проблем.... Просто трябваше да си прихванат парите от застраховката, ако трябва дори и от наема, а не да ни изнудват и за още пари....Според 'психолога' Снежка, това е било театър, за да не ни върнат дадените вече пари за ремонта, които бяха обещали, че ще си получим последния ден.... Изнудваха ви за още пари? Освен, че не ви върнаха парите за съединителя, ви изнудваха и за още? 1 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 30 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 30 юли, 2018 (редактирано) И още няколко думи за разходите в нашето пътуване. Първо - за самолетния билет. Както си спомняте, имаше една "вечна оферта" с анголците през Португалия, но така и не се възползвахме от нея. Билетите с Уиз до Лисабон така и си останаха много скъпи, а и багажи, прекачвания, и сметката не излезе... Чакахме промоция на Катарците, които от скоро имаха директна линия от София до Намибия -/ с прекачване в Доха де/. Цената си беше над 800 евро постоянно и на промоциите не се променяше. Все пак дочакахме зимната промоция, когато падна малко и решихме да взимаме - излезе по 628 евро от София и с около 100 евро по-малко от Истанбул. Билетите ги взехме, защото вече не можеше да се отлага, заради нощувките, които също бързо се свършват и поскъпват.... Имахме 23-часов престой в Доха, но който не е посещавал дадена страна, това му е дори бонус. Патилана уреди безплатен хотел по някакви промоции и си бяхме доста добре на климатик в жегата. Тук се изказват благодарности и аплодисменти. Също беше разучила подробно и транспорта, което ни улесни много. И ако не беше най-скъпата закуска, която сме плащали, можеше Катар са си го минем за без пари... Но безплатен обяд/тоест закуска се оказа, че няма......Жегата беше над 44 градуса, и каквото успяхме да видим - берекет верси.... Доха По втората точка - визата... Няколко месеца преди да си извадим такава, тя поскъпна почти двойно. Нашата /за двойно влизане/ от 80 евро стана на 130. Нямаше какво да направим, освен да се примирим, ако искаме да посетим Намибия. Тук благодарностите отнася Малкия/Стан. Понеже визите се вадят само от Виена за българи, той предложи да заведе семейството си на едноседмична екскурзия до Виена и Прага и да извади и визите. Там посолството работи само от понеделник до четвъртък и това време е недостатъчно, та трябваше да ги молим да уредят нещата в по-кратък срок. В крайна сметка, успяхме и се сдобихме с намибийска виза, която си беше мираж за мен преди няколко години... Трето нещо е колата. След билетите, трябваше също да реагираме бързо, защото най-известните рента кар компании в Намибия свършваха колите. Мисля, че тук Стан се справи също перфектно и всичко си беше чудесно до последния ден, за което вече стана дума. За наема и горивото , Стан може да каже по-конкретно колко ни излезе. Аз съм си записал ремонта на съединителя е 4640 намибийски долара, или около 300 евро, една глоба имаме за превишена скорост от 100 ам.долара и разходите по колата на човек са по 612 евро. Като махнем ремонта и глобата - по 500 евро на човек. Но това все пак не е обикновена кола, а е от най-скъпите, понеже има две палатки на покрива. По-евтино е, ако е с една палатка, ако е без палатки, ако не е 4по4, ако си е обикновена лека кола. Мисля, че тук ,с колата финансовата сметка излезе... Колата - Toyota HiLux Това е полицая, който ни глоби Четвърто - за нощувките. Най-главните места - парка Етоша и дюните при Сесрием има държавни къмпинги и местата са ограничени и бързо се свършват,. Та аз когато тръгнах да резервирам имаше доста малко и за точно определени дни, които нарушаваха нашата програма. Трябваше да я прекрояваме според останалите дати. Малко се наруши баланса, но се оправихме. Като бяхме там, ни се стори, че все пак имаше някакви места в тези кампове, но знае ли човек... На другите нощувки на палатки се оправяхме на место и нямаше проблеми. Във всички лагери има ток, топла вода, чисти тоалетни, някъде и интернет. Цените са около 10-15 евро на човек. На някои места бях резервирал и гест хауси от Букинга, които се оказаха също прилични и чисти., с едно изключение - първата вечер при мама Джаки.. Нощувки Пето - храната. То какво ядене. Повечето пари отидоха за бира. Понеже имахме по 30 кг багаж в самолета, ние си носехме много неща от България. Там се купува от супермаркетите и се готви, понеже имахме и кухненско оборудване. Така практикуваше Стан. Няколко пъти си купихме стекове от импала, орикс, еланд. И няколко пъти хапнахме в ресторанти, където месото бе приготвено доста по-вкусно , отколкото се борехме ние... Храната Шесто - подаръци и сувенири. Имаше много неща, но не на много места. Патилана в другата тема е описала как стоят нещата. Само искам да вметна , че дървените фигурки, дърворезбите и наивистичните картинки, не са от Китай. Ние, както обикновено си накупихме доста и сме доволни Редактирано 30 юли, 2018 от ruwenzogy 16 4 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 30 юли, 2018 Сподели Публикувано: 30 юли, 2018 Преди 1 час, ruwenzogy каза: една глоба имаме за превишена скорост от 100 ам.долара Вие много солидарен подход сте възприели към разходите. Да си споделяте и глобите на шофьора 😮 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 30 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 30 юли, 2018 преди 30 минути , домосед каза: Вие много солидарен подход сте възприели към разходите. Да си споделяте и глобите на шофьора 😮 Ами да. Той да не е виновен. Как ще изминем 8000 км , ако не кара поне със 100 2 1 1 Връзка към коментар
домосед Публикувано: 30 юли, 2018 Сподели Публикувано: 30 юли, 2018 преди 28 минути , ruwenzogy каза: ми да. Той да не е виновен. Как ще изминем 8000 км , ако не кара поне със 100 Е, щом е имало и солидарно подбудителство, може 😀 (Всъщност не би трябвало да може! Сори за спама. Може да отворим отделна тема "Споделяте ли си глобите при съвместно пътуване с кола?". Според мене шофьорът, както извършва доброволен труд за общото благо, така и поема цялата отговорност по време на своята смяна шофиране. Защото $100 глоба лесно се дели на 4, но ако сгази човек или стори друга беля, затворът после как се дели?) 4 Връзка към коментар
patilana Публикувано: 30 юли, 2018 Сподели Публикувано: 30 юли, 2018 Солидарния подход е задължителен, когато ще прекараш 20 дни на две педя от другите. Благодарение на него се върнахме приятели. За мен това беше много, много важно. И да, интересно би било да има тема за споделените отговорности при пътувания с непознати хора. 5 1 Връзка към коментар
Stanislav Dimitrov Публикувано: 30 юли, 2018 Сподели Публикувано: 30 юли, 2018 (редактирано) Моя си е вината за превишента скорост,разбира се.Малко преди глобата,коментирахме точно това,дали да я разделим или ще си плащам сам,ако нещо се случи(явно съм очаквал да стане нещо).По принцип аз винаги като пътувам с приятели,имаме тази уговорка за глобите.Пътувал съм с кола до Мароко,Норд Кап(Норвегия),Бам(Иран),Шотландия,Акаба(Йордания),два месеца съм обикалял САЩ и съм шофирал в над 60 страни.И почти винаги аз карам непрекъснато,затова уговоката с приятелите ми е такава.Незнам кой,колко кара,но аз преди два дни си сметнах километрите и за последната календарна година имам малко над 60000 км.За 20г. имам малко под 1милион км.Смятам че карам доста(или поне приемливо)прилично,но при толкова време прекарано на пътя смятам,че нормално да получа глоби(между др.тази ми е единствената за годината).Не че се оправдавам,виновен съм си разбира се,просто споделям.(и малко се оправдавам 🙂 ) А за сгазването на човек(опазил ме Господ)-и това се случва на някои хора,дори и внимателни шофьори,без да са пили,и без да са карали бързо.Не пожелавам на никой да го почувства,и се надявам никога да не разбирам какво е. П.П. В Ботсвана полицаите ДЕБНАТ,като в у нас за пари,а не за да пазят хорат.(още не бяха ми написали глобата и спряха човек от ЮАР)Застават точно на най-безмислените знаци,скрити в храстите,като мишки.В градовете винаги спазвам ограниченията и знаците,а там точно там е пълно с джигити на пътя,но полицаите седят на хранилките и не ги интересува дали някой ще пострада,важното е парички да се взимат..... Редактирано 30 юли, 2018 от malkia 20 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 31 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 31 юли, 2018 И понеже в предните постове стана въпрос за пари, та ето и малко финикийски знаци от посетените държави. Аз нали си събирам от всичко и от всякъде, и ако може по-голямко и по множко... 12 1 Връзка към коментар
chandni Публикувано: 31 юли, 2018 Сподели Публикувано: 31 юли, 2018 @ruwenzogy, би ли споделил разходите за входове за парковете? На човек + автомобил ли се плаща, колко точно? Освен за Етоша, някъде другаде имали вход и колко? Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 31 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 31 юли, 2018 преди 6 минути , chandni каза: @ruwenzogy, би ли споделил разходите за входове за парковете? На човек + автомобил ли се плаща, колко точно? Освен за Етоша, някъде другаде имали вход и колко? Това се глася да направя, но подготвям и по една снимка за цвят. Ще стане съвсем скоро.... 4 Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 31 юли, 2018 Автор Сподели Публикувано: 31 юли, 2018 Ако някой събира монети от разни държави и няма такива, мога да му дам дребни "стотинки" от Намибия и Ботсуана Връзка към коментар
ruwenzogy Публикувано: 1 август, 2018 Автор Сподели Публикувано: 1 август, 2018 Сега за местата, които ние посетихме с цени и някоя снимка Quivertree Forest - 50 N$ p/p + 10 /for car/ Giant's Playground - 20 N$ Road house /old cars/ - free Fish River Canyon - 80 N$ + 10 /for car/ Aus Desert Horses - free Kolmanskop Ghost Town - 80 N$ Town of Ludertz - free Sossusvlei /The Dunes/ - 80 N$ Dedvlei Dune 45 Sesriem Canyon Walvis Bay - free Cape Cross Seal Reserve - 80 N$ + 10 /car/ Salt Pond - free Zeila Shipwreck - free Moon Landscape - free Swakopmund - free Etosha NP - 2 days per 80 N$ p/p Okakuejo Camp Self Drive Namutoni Camp Otjikoto Lake - 50 N$ Hoba Meteorite - 50 N$ Mahango Game Reserve - Self Drive - 30 N$ + 50 /car/ Kavango Boat Cruise - 300 N$ Cheetah Park - 400 N$ + 50 /car/ Himba Village - 330 N$ Vingerklip Rock - 10 N$ Spitzkoppe - 80 N$ + 10 /car/ Chobe Riverfront Cruise - 475 BP + 75 /entrance fee/ Okavango Delta - Mokoro Trip - 750 BPula Victoria Falls - 150 USD /incl. 2 visas, 2 entrance fees + private transfer from Kassane/ Цените са за един човек, а за колата е общо. По пътя имаше още стотици невероятни гледки, които ни караха постоянно да спираме, да снимаме и да им се любуваме. Но за това някой друг път...... 23 4 Връзка към коментар
Гост Публикувано: 1 август, 2018 Сподели Публикувано: 1 август, 2018 Страшни снимки... Връзка към коментар
Препоръчани мнения
Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш
Трябва да си член за да оставиш коментар.
Създай профил
Регистрирай се при нас. Лесно е!
Регистрирай сеВлез
Имаш профил? Влез от тук.
Влез сега