Прескочи до съдържание

Неща, забранени за пренасяне в ръчния багаж

Препоръчани мнения

Публикувано:

Topfly, няма смисъл да спорим... Разбирам прокурорската ти насоченост, но като адвокат (а не като човек "съзнателно нарушаващ правилата...") отново ти казвам, че Законът не се прила и тълкува дословно никъде в белия свят, иначе нямаше да има съдебен поцес.  

Отделно служителите, работещи на летищата, като цяло са разбрани и дори да смятат хомеопатията за "светена вода" се отнасят с нужното уважение към "вярващите", поне това показва моят дългогодишен опит. 

• Харесвам 2
Публикувано: (редактирано)
преди 40 минути , Isa каза:

Topfly, няма смисъл да спорим... Разбирам прокурорската ти насоченост, но като адвокат (а не като човек "съзнателно нарушаващ правилата...") отново ти казвам, че Законът не се прила и тълкува дословно никъде в белия свят, иначе нямаше да има съдебен поцес.  

Отделно служителите, работещи на летищата, като цяло са разбрани и дори да смятат хомеопатията за "светена вода" се отнасят с нужното уважение към "вярващите", поне това показва моят дългогодишен опит. 

Никъде не съм твърдял, че никъде няма гъвкавост, но е по добре тази гъвкавост да я тестваш като си покажеш шишенцето и ги помолиш да не го прекарват през скенера от колкото да го криеш. Ако стигнеш до съдебен процес, това означава, че нещата вече са много дебели! Преди изобщо да стигнеш до съдебен процес могат да те глобят, арестуват и т.н. Не мисля, че е разумно заради едно шишенце с вода да поемаш такива рискове.

Много неща които на теб ти се струват невинни, като целувка, снимка на даден обект, дъвчене на дъвка в други държави могат да бъдат нарушение или престъпление.

Лично бях свидетел как в Нова Зеландия един китаец пред мен го глобиха с 400 долара (минималната глоба) за това че е изнесъл една ябълка от самолета и не я е хвърлил в боклука! Изнасянето на ябълка от самолета може да ти изглежда много невинно нещо, но Нова Зеландия гледа много строго някой да не внесе пресни плодове и зеленчуци, в които може да има неразспространени в държавата насекоми. Гъвкавостта на властите спрямо нарушителите е нулева и никой не го интересува, че това е просто една обикновенна ябълка и ти след дългия 12 часа полет не си успял да прочетеш надписа, че трябва да изхвърлиш в боклука пресните плодове които са в теб! Горната граница за подобно престъпление е до 100 000 долара и 5 години затвор!

Друг пример за “гъвкавостта“ на властите. Йордания забранява чупенето и изнасянето на корали от държавата. Един турист си беше намерил малко парче корал на плажа и го е сложил в ръчния багаж. На летището отново пред мен скенера откри парченцето корал и туристът беше изкаран от редицата за да му напишат акт и да го глобят. Никой не се интересуваше, че това парченце корал е намерено на плажа и скоро морето ще го превърне в пясък.

Редактирано от Topfly
  • Харесвам 1
Публикувано:

Topfly, никъде не съм съветвала да криеш каквото и да било. Да не си държиш обаче течностите в прозрачен плик няма да ти докара нито глоба, нито затвор... 

Освен ако не си видял някой лично как му пишат глоба за това. 

Не виждам смисъл от разводняване на темата с това колко са строги Законите в Нова Зеландия (и не само там), когато внасяш биологични продукти, дъвки, корали, пропагадна литература и т.н.  - всички тук пътуваме достатъчно, за да знаем или би следвало да знаем. 

Въпросът беше за хомеопатия, отговориха му запознати по въпроса. Дори и твоето мнение за хомеопатията и за прозрачните пликчета се видя достатъчен брой пъти. :girlwacko:

Публикувано:
Преди 1 час, Raia каза:

хаха всъщност да :-))

Да и аз ги увивам във фолио, но не знам защо реших, че ще им се стори съмнително. Май с този тероризъм аз съм се вкарала в по-голям филм от тези на летището :-)))

Не че нещо, но съм чувал (и е логично), че ако на скенера се вижда нещо, през което рентгена не минава и не се вижда какво е, оператова усилва мощността, докато пробие.  

• Харесвам 1
Публикувано:
19 hours ago, Topfly said:

Новите скенери реално те събличат и се виждат абсолютно всички предмети в джоба ти! Аз лично не бих препоръчал подобна процедура, защото изискването е всички течности под 100 мл да се носят в плик и да се показват. Ако криеш течност спокойно могат да те приемат за потенциален терорист и ако тълкуват дословно закона да има сериозни последствия.

Абсолютно съмнително е и е въпрос на късмет как ще го приемат на летището! Всяка течност се приема за потенциално взривно вещество, като е задължително да се покаже в прозрачен плик и да е под 100 мл. Съзнателното нарушаване на правилата целящи да предотвратят терористични атаки може да има много тежки последствия.

Чак пък толкова?! Ами аз така или иначе съм си честен мошеник и не ме бива много в хитруването, така че сигурно ще си карам право куме в очи пък да видим. Тук много хора казват, че не са имали проблеми с хомеопатията, която носят. Може пък и служителите да ползват и да знаят ;-) Ако ли пък не със сигурност са им минавали през главата хиляди такива като мен :-) Но благодаря за съветите, оценявам и се вслушвам :-)

Публикувано:
преди 20 часа, Isa каза:

Topfly, никъде не съм съветвала да криеш каквото и да било. Да не си държиш обаче течностите в прозрачен плик няма да ти докара нито глоба, нито затвор... 

:girlwacko:

Правилото е да ги дадеш в прозрачен плик и да ги покажеш. Ако си без плик могат да те накарат да изхвърлиш течностите или ще ти направят забележка, но може и да минеш метър. Ако обаче криеш течностите, обвиваш ги във фолио и т.н., както предлагаха някои във форума не съм сигурен, че няма да имаш сериозен проблем. Това все пак са потенциални вризвни вещества!

Публикувано:

Като каза фолио та се сетих.Не знам с какъв акъл съм си бях завил сандвичите с алуминиево фолио в ръчния багаж естествено и как са минали през скенера без проблем.Чак когато ги развивах да ги ям усетих каква върховна глупост съм сторил.И още не мога да си обясня, как скенера не ги е засякъл?:)

Публикувано:
В момента, traveler каза:

Като каза фолио та се сетих.Не знам с какъв акъл съм си бях завил сандвичите с алуминиево фолио в ръчния багаж естествено и как са минали през скенера без проблем.Чак когато ги развивах да ги ям усетих каква върховна глупост съм сторил.И още не мога да си обясня, как скенера не ги е засякъл?:)

По принцип няма никаква забрана да завиваш предмети с фолио с изключение на течностите за които има отделни правила. Шансът обаче да ти отворят ръчно багажа ако има в него метална  кутия, предмет увит във фолио или странен като профил предмет е по голям. Това разбира се не означава, че непременно ще стане. Аз по случйност съм внасял цяла бутилка с 1,5 литра вода без проблем. Секюритито не винаги е на нужното ниво.

Публикувано:
2 minutes ago, Topfly said:

Това все пак са потенциални вризвни вещества!

Дори не разбирам как го решаваш това, че се разглеждат като "потенциални взривни вещества"? По същата логика всеки, който е на летището се разглежда като потенциален терорист, а на улицата като потенциален престъпник... 

Никъде не пише, че алуминиевото фолио е забранено. Защо да е проблем да си обвиеш шешето, сандвича или каквото там искаш с него? Ако скенера вижда през металната обвивка на компютъра и фотоапарата ми, а е ясно че вижда, няма как да има проблем с алуминиевото фолио. 

Публикувано:
преди 1 минута , Isa каза:

Дори не разбирам как го решаваш това, че се разглеждат като "потенциални взривни вещества"? По същата логика всеки, който е на летището се разглежда като потенциален терорист, а на улицата като потенциален престъпник... 

Никъде не пише, че алуминиевото фолио е забранено. Защо да е проблем да си обвиеш шешето, сандвича или каквото там искаш с него? Ако скенера вижда през металната обвивка на компютъра и фотоапарата ми, а е ясно че вижда, няма как да има проблем с алуминиевото фолио. 

Ограничението за качване на течности на борда не е въведено случайно! Имаше опит да взривят самолет с бомба от течности и тогава въведоха ограничението. Изключението за течности под 100 милилитра се прави с цел удобство на пътниците, но не случайно има изискване да покажеш течностите в прозрачен плик. Опаковането в непрозрачно фолио, криенето по джобове и багажа е забранено по простата причина, че така не може да изпълниш условието да покажеш течностите в прозрачен плик!

Не твърдя, че съм супер спец по въпроса, но не съм чувал за скенер, който вижда през метални предмети! Скенерът вижда просто контурите на металния предмет без да знае какво има вътре!

Целта на цялата секюрите проверка е да те изключи от списъка на потенциалните терористи. Ако се подхождаше към пътниците с доверие можеше само съмнителните да ги проверяват, но сега системата е така направена, че всеки е потенциален терорист докато не се докаже противното.

• Харесвам 1

Във връзка с темата да споделя, че от последните ми 4 полета(в рамките на 3-4 дни) на 2 от тях ръчния ми багаж мина безпрепятствено скенера(течностите бяха извадени по правилата в прозрачен плик и според ограничението за количество; нямах неизвадена техника) и въпреки това още на лентата след скенера ми провериха и ръчно багажа.

Ясно е, че тези проверки са на случаен принцип, може и да са затегнали ражима напоследък, но си мисля, че когато сами създаваме ситуации (например с невинно завиване на течност, за която си има изрично условия за пренос) трябва да сме готови и за последствията.

Редактирано от Zara
  • Харесвам 2
Публикувано:

Да споделя и аз.

Често летя с хомеопатични последните няколко години. Понякога забравям да ги дам на проверяващите и минават през скенер. Тогава не ги ползвам. Когато се сетя, ги давам на служителите преди да мина скенера, казвам че са хомеопатични и минавам без проблем. Шишенцата са ми с гранулки, не са с течност. Проблем не съм имала. Не съм очаквала от проверяващите такова разбиране. Все едно всеки минава с хомеопатични. Мислех, че ще ме разпитат и тн. Нищо. Все едно нищо не съм им дала да мине без скенер. Полетите са ми били само в ЕС.

• Харесвам 1
Публикувано:

А някой би ли казал какво се случва с хомеопатичните лекарства, което не се случва с конвенционалните и с шоколада, например, който носим в ръчния си багаж и минава през скенера?

• Харесвам 4
Публикувано:
22 hours ago, Topfly said:

Не твърдя, че съм супер спец по въпроса, но не съм чувал за скенер, който вижда през метални предмети! Скенерът вижда просто контурите на металния предмет без да знае какво има вътре!

Всъщност, скенерът "вижда" през металните предмети.

Имах безжична мишка, достатъчно малка, за да я нося в метална кутийка от бонбони (има такива в Кауфланд, например, цилиндър с диаметър ~10 см и височина 5 см). При първия ми полет с нея ми отделиха ръчиня багаж и поискаха да го преровят, за да видят какво е това - даже ми го показаха на екрана - нещо кръгло, с батерия вътре. Недоумявах какво е, но заедно го намерихме. При следващите полети направо вадех кутийката и те питаха какво е това. Най-смешни бяха хърватите, когато им казах mouse, а те заповтаряха - мишка, мишка :laugh: Но това беше, докато не си счупих мишката - новата е голяма и не влиза в тази кутийка.

• Харесвам 3

Синът ми пътува за Дания от летище Отопени -Букурещ. В момента е на антибиотично лечение и голямото ми притеснение е да няма проблеми при контрола на летищните власти. Лети с KLM.  Полета е през Амстердам и не знам дали  заради лекарствата , които се налага да носи нямя да има проблеми.

Редактирано от pepeljshka
Публикувано:
преди 6 минути , pepeljshka каза:

Синът ми пътува за Дания от летище Отопени -Букурещ. В момента е на антибиотично лечение и голямото ми притеснение е да няма проблеми при контрола на летищните власти. Лети с KLM.  Полета е през Амстердам и не знам дали  заради лекарствата , които се налага да носи нямя да има проблеми.

Нали има рецепта за това антибиотично лечение?

Тогава няма място за притеснение.

• Харесвам 1
Публикувано:

Да има рецепта , но тя е на български - лекарствата разбира се са на латински. Направих запитване до авиокомпанията и от там ми отговориха , че трябвало документ на английски,че лекарствата са предписани точно на него и да са в опаковки с името му!!!!

Публикувано:
преди 5 минути , pepeljshka каза:

Да има рецепта , но тя е на български - лекарствата разбира се са на латински. Направих запитване до авиокомпанията и от там ми отговориха , че трябвало документ на английски,че лекарствата са предписани точно на него и да са в опаковки с името му!!!!

Ако трябва да сме точни, така е редно.Рецепта, лекарствата - в оригинална опаковка, с името на пациента отгоре.

Само че, до сега на всичките полети, които имам, никога не са ми проверявали лекарствата.Като винаги имам и в ръчния багаж, поне за три спешни състояния и то се вижда на скенерите. 

А пък за антибиотик, не се притеснявай.Мисля че, няма причина  някой да се заяжда. Нито е транквилант,   нито сънотворно,  или пък, медикамент в огромно количество.Нали е, колкото за няколко дни курс на лечение.

• Харесвам 2
Публикувано:

Редовно пътувам с лекарства - за сърце и кръвно,бетаблокер и др.подобни а от Италия се прибирам винаги с поне 4 кутии Oki.

• Харесвам 1
Публикувано:

Благодарение (и след изрично настояване) на Главна прокуратура, ние също пътуваме с напълно оборудвана аптечка за спешна помощ. Аптечката, под формата на голяма несесер за дамски принадлежности, обикновено пътува в ръчния багаж, щото нали, можело нещо изненадващо да се случи и по време на полет - вариантите и диагнозите са умопомрачително разнообразни, дори не правя опит да запомня някои от тях, още по-малко да оспорвам статистически вероятността това да се случи. Досега никога не са ни правили проблем при проверка, а както казах сме в състояние да лекуваме поне едно африканско село в продължение на един месец...

• Харесвам 10

преди 32 минути , traveler каза:

Редовно пътувам с лекарства - за сърце и кръвно,бетаблокер и др.подобни а от Италия сеприбирам винаги с поне 4 кутии Oki.

Ох, с това ОКИ ми събраха очите. :shout:При сегашното пътуване до Италия едни каки от групата се накупиха яко.А то е Кетопрофен, у нас също го има, но под друго име - Кетонал, например. 

Нестероидно противовъзпалително средство е.Интересното е, че у нас го дават с  рецепта, пък там,го продават като  супера.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 1
Публикувано:
преди 3 минути , AlexandraKo каза:

Ох, с това ОКИ ми събраха очите. :shout:При сегашното пътуване до Италия едни каки от групата се накупиха яко.А то е Кетопрофен, у нас също го има, но под друго име - Кетонал, например. 

Нестероидно противовъзпалително средство е.

Знам,но някой като каже,че му действа най-добре,иди му обяснявай.И то не че го употребява кой знае колко,но така сме по-спокойни.:)

• Харесвам 1
Публикувано:
В момента, traveler каза:

Знам,но някой като каже,че му действа най-добре,иди му обяснявай.И то не че го употребява кой знае колко,но така сме по-спокойни.:)

Особено пък, като всиииичко ти минава само от тЕ  това прахче. Както твърдеше едната кака от нашите. :)

Публикувано:
преди 1 час, AlexandraKo каза:

Ако трябва да сме точни, така е редно.Рецепта, лекарствата - в оригинална опаковка, с името на пациента отгоре.

Само че, до сега на всичките полети, които имам, никога не са ми проверявали лекарствата.Като винаги имам и в ръчния багаж, поне за три спешни състояния и то се вижда на скенерите. 

А пък за антибиотик, не се притеснявай.Мисля че, няма причина  някой да се заяжда. Нито е транквилант,   нито сънотворно,  или пък, медикамент в огромно количество.Нали е, колкото за няколко дни курс на лечение.

Съгласна съм , че може би това е най-правилно ,но кой в България би ми издал рецепта на английски , печат на лекар ,че  и опаковки с името!!!!!!! 

Публикувано:
В момента, pepeljshka каза:

Съгласна съм , че може би това е най-правилно ,но кой в България би ми издал рецепта на английски , печат на лекар ,че  и опаковки с името!!!!!!! 

Всъщност,само името ще е на латиница.Всичко останало е стандартно в една рецепта - това, което е предписано е на латински и задължително има личен печат на лекаря.А името върху опаковката можеш и ти да   си го напишеш.Иначе е  задължение на фармацевта. 

Ама недей се притеснява толкова и нормална нашенската рецепта си върши работа. Все пак, ако на секюрити контрол не могат да я разчетат,  да викнат медицинско лице.Ако съм тръгнала за Китай, на китайски ли да си ги пиша рецептите? То, за това по целия свят рецептите се пишат на латински, че да може всеки лекар да го прочете. 

• Харесвам 3

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.