Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Така, а как си обяснявате факта, че във времето този бакшиш така приятно и плавно се увеличава? Било е нормално да оставиш 10%,сега вече е обида, трябва да оставиш 20%? Очаквам след 10 години тази "обида" да е вече 20% и "нормалното" да е 30. Не може така, при положение, че е % от сметката, би следвало с увеличаването на цените да се вдига естествено и възнаграждението. Не може да се иска от нас да се отнасяме към доходите си като американец и да не си правим някакви сметки. Както и никой не очаква те като отидат туристи по света, да се преобразят в други хора. Никой не обижда Холандци и Белгийци, ако не се съобразяват до край с американските правила за бакшиши, но щом са българи, то правим "тънки балкански сметки". И така да е, благодарение на тях не сме задължали към банкови институции до гушите, нито имаме по 3 ипотеки на къщата, нито като останем без работа и оставаме на улицата. Малко ще се отплесна, но да споделя какво впечатление ми направи един ямайски шофьор на автобус  в Лондон. Кара си човека, пее си госпъли, закъснява с разписанието, но си спира на спирките и там си лафи и пуши цигари по 20'. Да поясня - автобуса беше за летището, нормално е хората в него да бързат. Та, на второто спиране и пушене на 20 мин цигара и лаф, един пътник не издържа, слезе и му се скара, защото щеше да си изпусне самолета. Рейса изостана от разписанието с 50'. Обаче, ямайкеца се качи най - бавно на шофьорското място и обясни, че това е неговия живот и неговата игра. Не може да си разваля кефа, удоволствието заради чужди "игри". Който има проблеми с изпускане на самолета, си е личната му игра и той си носи отговорност. Аз щях да припадна на това заявление, но пък си е истина. Та така, играем в чужбина своята игра все пак, защото се касае за нашия живот. 

За круизните компании, понеже всеки път си говорим с камериерите, наистина заплатите са им ниски - 900 долара и разчитат на процент от бакшишите, които се събират. Но, убедена съм, щяха да са по-доволни на това да им се оставя пари на тях на ръка, тъй като биха получавали повече - много са старателни и до сега на лош камериер на кораб не съм пипадала. На лоши сервитьори - да. Даже на първия ни круиз сервитьора ни (кучето от Хондурас - Кано, само неговото име помня от всички сервитьори) почти ни провали удоволствието от вечерите. Бакшишите ги платихме, макар че на сегашния акъл бих ги намалила, защото имаше причина. 

Така или иначе очевадно като отиде човек в САЩ просто трябва да си смята предварително наум цените, като добави процента задължителен бакшиш, преди да седне в заведение. За мен е лесно - ок съм с мата :):) :). Между другото, в началото, когато отвориха Хепи, сервиза беше изнесен и беше 7%. Пишеше го обаче на първа страница в менюто. Този модел се е оказал неудачен явно, защото го махнаха много бързо. Въпреки това сервитьорките си правят сериозни бакшиши, убедена съм, че са повече от 7% накрая. 

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 7 часа, Георги Матеев каза:

Има известна логика, но мен като краен клиент счетоводните хватки не ме интересуват въобще. Отгоре на всичко специално при круизните компании въобще не съм убеден, че бакшишите реално стигат до персонала

А, аз не ги защитавам по никакъв начин, просто пояснявам. В конкретния случай за който говоря, бакшишите са давани в плик при напускане лично на наредените в редица служители, т.е. стигат до служителя. По преценка на пътника  - може да е 100, може и да е 1 долар. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, Zaro каза:

А, аз не ги защитавам по никакъв начин, просто пояснявам. В конкретния случай за който говоря, бакшишите са давани в плик при напускане лично на наредените в редица служители, т.е. стигат до служителя. По преценка на пътника  - може да е 100, може и да е 1 долар. 

Явно при круизните компании има големи разлики в това отношение. Не, че имам огромен опит - досега съм бил само на 2 круиза - но и при двете компании бакшишите се начисляваха автоматично към сметката на каютата без реално да се дават на персонала, като и в двата случая ставаше въпрос за суми от около $300 (!). При този вариант можеш само да гадаеш колко от парите и дали въобще стигат до персонала. Разбира се, накрая си свободен да дадеш нещо допълнително лично на стюарда, който се е грижил за каютата ти (което всъщност направихме), но принципно надали някой би изгорял от желание да плати 2 пъти бакшиш.

 

Сетих се и още нещо. Върху бакшишите определено също се плащат данъци. Помня, че ни начисляваха допълнителна такса върху тях, която се показваше в подробното извлечение на сметката.

  • Харесвам 4
Връзка към коментар
2 hours ago, luba_rizova said:

За круизните компании, понеже всеки път си говорим с камериерите, наистина заплатите са им ниски - 900 долара и разчитат на процент от бакшишите, които се събират. Но, убедена съм, щяха да са по-доволни на това да им се оставя пари на тях на ръка, тъй като биха получавали повече - много са старателни и до сега на лош камериер на кораб не съм пипадала. На лоши сервитьори - да. Даже на първия ни круиз сервитьора ни (кучето от Хондурас - Кано, само неговото име помня от всички сервитьори) почти ни провали удоволствието от вечерите. Бакшишите ги платихме, макар че на сегашния акъл бих ги намалила, защото имаше причина.

Не знам случайно или не, но ние имахме една седмица камериер от Хондурас и постоянно забравяше нещо. Или нямаше тоалетна хартия или кърпите забравяше и т.н. Що се отнася до това високи или ниски са заплатите в много държави от където идват служителите месечните заплати са по 100-200 долара. За Хондурас четох, че средната заплата е 340 долара. Не знам колко са им заплатите на круизните кораби, но 900 долара плюс бакшиш и безплатно спане и ядене за много хора би трябвало да е супер мотивиращо заплащане, а не ниска заплата.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 12 часа, Guinness каза:

 Е, познайте какво стана - за две минути я изпуснах от поглед и плати 100 лири, защото продавачът толкова и казал, че струва като тя преди това не пропусна да се похвали, че е от Америка. Два дни по-късно видяхме същите килимчета за 10 лири. От това съвместно пътуване останах с впечатлението, че те наистина не ценят парите.

Аз понеже не съм бил в Щатите и почнах да се обърквам ;)  - американците хора, които не ценят парите ли са, както чета тук, или меркантилни типове, които се интересуват само от парите, както прочетох по-горе в други мнения? :unsure:

 

Цитат

Просто имат късмета да живеят в богата държава, която е влиятелна и стои зад тях.

Това в каква е държавата не е въпрос толкова на късмет, а зависи най-вече от хората, които населяват държавата. ;) 
E, може би изключение са богатите на природни ресурси страни, като имащите много залежи на петрол държави, въпреки, че и това не е гаранция, защото, например, една от най-богатите на петрол страни е Венецуела.

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Тя темата се оттече да се разтягат лакърдии май :)

Няколко и от мен, от тук-от там. На ресторант не ходя/ходим само заради храната, или поне не е на първо място. А да се прекарат няколко приятни часа в приятна обстановка сред приятни хора. Сервитьорът е ключова фигура в тази игра, за което  е редно да му се отблагодарим подобаващо.

Да бъдело всичко разписано и регламентирано...Поживях и в тези времена, що ли не си ги спомням с умиление...

И какво толкова сложно има като част от подготовката за някъде да включва и запознаване с местните правила в тази област. 

Някъде се обиждат като им дадеш, другаде като не им дадеш. Свят шарен...ама пък интересен :)

 

  • Харесвам 3
Връзка към коментар

Здравейте,

 

Аз бих искал да предложа една различна гледна точка и да проследя логиката на заплащането и задължителните бакшиши в САЩ. Само искам да уточня, че не съм бил никога на работна позиция, която да получава бакшиши, но съм бил и на бригада в САЩ, където съквартиранти бяха в тази сфера, а и аз самият съм работил в сферата на туризма и услугите.

 

За мен системата е добра, защото го виждам като начин служителя да се старае повече и да заслужи по-високия бакшиш, който в края на месеца да резултира в по-добро заплащане. Личното ми мнение е, че в България например имаме ужасяващ сервиз - прекалено често попадам на сърдити сервитьори или немарливи такива, където чакаш меню по 20 минути, никакво обслужване и интерес да се почувстваш добре, докато си в заведението където работят. Съответно и аз оставам с негативно впечатление и не се връщам там, дори и кухнята да е много добра. Повечето от тези хора са на твърда заплата и нямат мотивация да работят по-качествено и експедитивно, защото не очакват това да им доведе дивидент - нека не се лъжем, в България бакшиш се оставя трудно и рядко, а в повечето случаи, ако го има, той е просто закръгляване.

Затова и виждам ниската базова заплата и общоприетия обичай за оставяне на бакшиш като добър инсентив за постигане на добро обслужване, а като клиент - не го виждам и като изнудване или някаква форма на заблуда, а именно като оценка на труда.

  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Миналата година в Белгия данъчните въведоха в хорека сектора задължителната 'бяла каса' за да няма избягване на социални осигуровки и данъци. Персоналът се регистрира на смяна с индивидуална карта и отчита колко е работил. Разбира се за кеш бакшишите са си за персонала, делят се между всички включително и с готвачът/ите, не и със собственика. Освен ако не е готвачът. Много от ресторантите са семеен бизнес и почти не плащат на персонал, защото е много скъпо и няма да са на печалба.

След въвеждането на системата на бяла каса, цените в ресторантите се вдигнаха и много ресторанти се закриха.

 

***

Снощи питам мъжа ми (фламандец): "Ти знаеш ли, че в САЩ на сервитьорите в ресторантите се дава бакшиш?" той: "Знам, разбира се", аз: "И колко процента им се дава?" той: "10", аз: "10, означава, че ги псуваш. 20-25% е нормалният бакшиш", той: "тогава, няма да им дам нищо", аз: "тогава си холандец, те не им дават нищо" :lol: при което той остана безмълвен.

  • Харесвам 5
  • Браво 1
  • Смея се 7
Връзка към коментар
преди 27 минути , Фичо каза:

Аз понеже не съм бил в Щатите и почнах да се обърквам ;)  - американците хора, които не ценят парите ли са, както чета тук, или меркантилни типове, които се интересуват само от парите, както прочетох по-горе в други мнения? :unsure:
 

Според мен едното не изключва другото. Мисля, че когато работят го правят само заради парите, които след това раздават както им падне, просто е налице непрекъснато циркулиране и оборот на парични средства. Което пак е принципът парите са си мои и ще ги харча както си искам. С тази разлика, че имат пари.

 

На мен темата ми е много интересна и научих доста неща, за които нямах идея.

Осъзнавам, че там трябва да се дава бакшиш, точка. Тук обаче непрекъснато се сочи, че по този начин се поощряват напр. сервитьорите да се стараят да работят по добре, за да взимат по голям бакшиш. Това добре. Ама както се разбра има и такива които не се стараят или да кажем просто не им се отдава да работят добре. Понеже бакшиша е задължителен явно и те биват поощрени. Т.е. ако аз съм сервитьор и хич не ме е грижа да поддържам и развивам финансовото си равнище и ми е все тая в какъв дом живея, каква храна ям, какви дрехи нося, дали мога да пътувам или не, а просто си живея ден за ден и понеже не ми трябват много пари това ще значи, че аз няма да полагам никакви усилия за клиента, но пък той ще е длъжен да ми дава бакшиш. Е другите ще взимат по 20-30%, но понеже на мен са ми напълно достатъчни  10% аз също съм ок и не се развивам, правя физиономии, сопвам се и т.н. Малко сбъркана ми се струва системата и май пак се отива на там друг да плаща заплатата въпреки, че пък аз за разлика от други хора ходя на ресторант точно заради храната, после атмосферата. Ако някъде храната не е ок, хич не ме интересува колко е готин сервитьора. И обратното, ако храната е добра много не се вглеждам в лошо свършената работа на сервитьора.

преди 10 минути , zon каза:

***

Снощи питам мъжа ми (фламандец): "Ти знаеш ли, че в САЩ на сервитьорите в ресторантите се дава бакшиш?" той: "Знам, разбира се", аз: "И колко процента им се дава?" той: "10", аз: "10, означава, че ги псуваш. 20-25% е нормалният бакшиш", той: "тогава, няма да им дам нищо", аз: "тогава си холандец, те не им дават нищо" :lol: при което той остана безмълвен.

Това е удар под кръста:lol:

Редактирано от mililia
  • Харесвам 5
Връзка към коментар
преди 1 минута , Фичо каза:

А според мен са взаимноизключващи се. :)

Може ли да се обосновеш? Защото за мен това да не правиш нищо безплатно не означава да си стиснат.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Не, че имам огромен опит - досега съм бил само на 2 круиза - но и при двете компании бакшишите се начисляваха автоматично към сметката на каютата без реално да се дават на персонала, като и в двата случая ставаше въпрос за суми от около $300 (!). При този вариант можеш само да гадаеш колко от парите и дали въобще стигат до персонала. Разбира се, накрая си свободен да дадеш нещо допълнително лично на стюарда, който се е грижил за каютата ти (което всъщност направихме), но принципно надали някой би изгорял от желание да плати 2 пъти бакшиш.

А на мен ми е интересно какво би станало, ако откажа да платя тази сума или просто кажа, че нямам пари? Нямам кредитна карта, нямам кеш и какво следва след това? 

преди 24 минути , Фичо каза:

Аз понеже не съм бил в Щатите и почнах да се обърквам ;)  - американците хора, които не ценят парите ли са, както чета тук, или меркантилни типове, които се интересуват само от парите, както прочетох по-горе в други мнения? 

В Америка живеят над 300 милиона жители. Няма как да слагаме всички под общ знаменател. Има хора и хора, както навсякъде по света. 

  • Харесвам 2
Връзка към коментар
22 minutes ago, Фичо said:

Това в каква е държавата не е въпрос толкова на късмет, а зависи най-вече от хората, които населяват държавата. ;)

Това къде си роден си роден е въпрос на късмет, а това до колко е уредена или богата дадена държава в повечето случаи в малка степен зависи от актуално живущите на дадена територия. В 80-90% това е натрупан позитивен опит и регулация от предишни поколения. Ако чисто индивидуално гледаш нещата заслугите на отделните индивиди живущи в по богатите държави не са чак толкова големи. Често те с по малко усилия постигат много повече от колкото много по трудолбиви и упорити хора имащи малшанса да се родят в бедни и неуредени държави.

Връзка към коментар

Така или иначе системата им е такава и нямат и намерение да я променят, но пък и на нас никой не може да ни отнеме правото да недоволстваме от нея :)

 

Проблема както каза @Георги Матеев е в това че нямаш предварителна информация.

Навсякъде където пазаруваш стока или услуга си свикнал да си я получиш и заплатиш по цена изписана на етикет, ценоразпис.. , а само в ресторантьорския бизнес изведнъж се оказва че това не само не е цената и тя е с 20-25% по-висока , ами видиш ли ти си доброволно-задължен да платиш по-скъпата а и на всичкото отгоре и това не зависи от качеството на получената от теб услуга. А пък видиш ли ако не го направиш си някакъв изедник използващ труда на хората безплатно ?!?!?

 

Аз лично бих предпочела в цената на ястието ми да е включен И този  труд и да знам предварително че моето ястие струва 60$ а не 50$ но да не се дразня от факта че някой без значение дали си е свършил добре работата ще му дам една не малка сума  при това уж доброволно.

Аз много добре мога да си направя преценката , ако този сервитьор е наистина добър ,колко още допълнително пари да му оставя, вече като истински бакшиш ( както и редовно правя между другото, а в не малки случаи давам и точно толкова големи проценти). 

 

ПП. А и някак си не ми изпиза сметката как се получава така че труда на сервитьора се оказва със абсолютна стойност 20% от общата цена на храната ( при включен бакшиш 25%, който уж нали му бил заплата на тоз сервитьор) ? То ако и на готвача заплатата сметнем - поне 25-30% от общата цена ( ако вземем за база сервитьора) , на персонал в кухня още 10%, та станаха 55-60% . Значи в останалите около 45% или по-малко са доставната цена на продуктите, консумативи , наем, печалба на собственика....... 

 

Редактирано от funny
  • Харесвам 7
Връзка към коментар

 

преди 15 минути , mililia каза:

Може ли да се обосновеш? Защото за мен това да не правиш нищо безплатно не означава да си стиснат.

Не съм коментирал дали правиш нещо безплатно или дали си стиснат, а  това да те интересуват само парите или да не те интересуват и да ги пилееш. 

 

преди 14 минути , Guinness каза:

В Америка живеят над 300 милиона жители. Няма как да слагаме всички под общ знаменател. Има хора и хора, както навсякъде по света. 

Точно така! 

Редактирано от Фичо
Връзка към коментар
3 minutes ago, Guinness said:

А на мен ми е интересно какво би станало, ако откажа да платя тази сума или просто кажа, че нямам пари? Нямам кредитна карта, нямам кеш и какво следва след това? 

Какво ще стане ако отидеш в ресторант или хотел и след като си ползвал услугата кажеш, че нямаш пари? Ако сервизът е задължителен и си приел условията могат да те предадат на полицията, да те съдят и т.н. За да си нямат обаче много проблеми круизните компании не те оставят много да задлъжнееш. При MSC докато не си дадеш кредитната карта или не запълниш с кеш сметката си на борда имаш право да задлъжняваш до 300 евро. След това ти блокират круизната карта и не можеш да плащаш нищо. Бакшишът при тях обаче не е задължителен и ако искаш може и на нула да го свалиш...

Връзка към коментар
преди 6 минути , funny каза:

Аз лично бих предпочела в цената на ястието ми да е включен И този  труд и да знам предварително че моето ястие струва 60$ а не 50$ но да не се дразня от факта че някой без значение дали си е свършил добре работата ще му дам една не малка сума  при това уж доброволно.

А ако е включена предварително сумата, ще има ли значение дали си е свършил работата? :)

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

"Боже, дай ми сили да понеса това, което не мога да променя..."

Молитва за мрънкащите срещу бакшишите :) Само шегичка, петък е  и половината вече мина :)

 

 

  • Харесвам 2
  • Смея се 2
Връзка към коментар
преди 14 минути , Фичо каза:

А ако е включена предварително сумата, ще има ли значение дали си е свършил работата? :)

Ще има разбира се . Аз в този случай при добре свършена работа бих му дал допълнителен бакшиш. Но извинявай някоя повлекана/повлекан да ми се мотае около мен и накрая да му кажа " Ето ти моето момиче/момче още 10-15-20$ за награда че ми уплътни един час чакане пък и вилицата ми забрави... а пък да ми долееш вода  съвсем не се сети...  ".

Редактирано от funny
  • Харесвам 4
Връзка към коментар
преди 6 минути , funny каза:

Но извинявай някоя повлекана/повлекан да ми се мотае около мен и накрая да му кажа " Ето ти моето момиче

Няма да му казваш, вече ще си му ги дала предварително :smile3:

Връзка към коментар
3 minutes ago, Фичо said:

А ако е включена предварително сумата, ще има ли значение дали си е свършил работата? :)

Ако бакшишът е задължителен и очакван има ли значение добре ли си е свършил работата? ;) Каква е логиката сервитьорът да е на бакшиш, а мацката на рецепцията или готвачът да не е на бакшиш? В момента в който бакшишът се превръща в задължителна сервизна такса, той престава да бъде бакшиш и става скрита част от цената на услугата с цел на пръв поглед услугата да изглежда по евтина от колкото тя реално струва!

 

Аз лично съм за бакшиша, но който в основния случай е 0 и ако служителят видимо полага сериозни услилия за да предостави много по добра услуга от очакваното, тогава може да се възнагради.

  • Харесвам 7
Връзка към коментар

Светът е толкова голям, че има места за всички пътуващи, и за тези, които харесват да дават бакшиш и за тези, които не харесват да дават бакшиш - Япония. Как там са го решили - връщат до йена. 

Редактирано от rdd
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

в крайна сметка на мен тази дискусия ми беше истински полезна, защото ми изясни окончателно нещо неизвестно донякъде, а именно потвърди първоначалното ми подозрение, че това, което там се нарича tip не е бакшиш в нашия смисъл /допълнителна благодарност и поощрение/, а плащане на тази част от заплатата на обслужващия персонал, която не е калкулирана /дано.../ в цената, така че ми стана по-разбираемо защо биха реагирали негативно, ако не оставиш нищо или съвсем малко

 

като "силно регулиран ЕС-гражданин", който има достатъчна сигурност, че цените, които вижда около себе си са крайни и окончателни, продължавам да не намирам тяхната система за смислена, най-малкото защото създава неудобства, а и е до известна степен подвеждаща, но това по никакъв начин не би променило желанието ми да посетя държавата, и то вече подготвена; от поста на самурайка пък разбрах, че манталитетът на японците би ми допаднал доста :)

  • Харесвам 15
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.