Прескочи до съдържание

Оставяте ли бакшиши и как определяте какъв да е размерът им?


Препоръчани мнения

Публикувано:
преди 3 минути , домосед каза:

Сега само чакам да видя какво ще стане, ако открият и смесителните батерии за топла и студена вода.

И дано веднага след това споделят това чудно откритие и с англичаните! 

  • Харесвам 2
  • Смея се 10
Публикувано:
преди 29 минути , akair каза:

Аз това го твърдя от самото начало - че всеки сам преценява. Споменах и в какви граници обичайно се движат бакшишите. Обясних и, че бакшишът е твоята обратна връзка към сервитьора - от теб зависи каква обратна връзка искаш да му дадеш. А ако в теб е останало усещането, че някакви проценти са задължителни - явно такова усещане ти е наложило магеланското общество от предоминантните мнения в темата - както американското общество предимоминантно оставя бакшиш в описаните по-рано граници... ;)

Направо ще се чувствам като на изпит в ролята на изпитващ и оценяващ. Не съм имала идея, че има такива очаквания към мен когато отида на ресторант. То направо задължение ми става. Прав е @Topfly то човек да не може да се отпусне.

 

Да попитам, в случай че някой е запознат, в САЩ в японски ресторант пак ли се очакват бакшиши или сервизът е калкулиран в цената? Или зависи дали ресторанта е семеен? Променили ли са си културата американците от японски произход?

  • Харесвам 3
Публикувано:
29 minutes ago, ven62 said:

@Topfly, не ми е много ясно защо копираш някакви таблички/пручвания от Интернет

- Всеки може да го прави (ако не може, не е мястото тук да се учи)

- Няколко примера се дадоха (лични впечатления) че това не е вярно. И това не е изненада - Скоро се натъкнах на група хора (не малка) които твърдят и май дори вярват, че земята е плоска.

 

Не е ли по-добре хората да споделят личните си впечатления, а останалите да си изградим мнение или да научим нещо.

Ето, аз например, това за щатите го научих сега. Струва ми се изключително тъпо, но продължавам да чета с идеята да разбера нещо повече, че да оправдая/разбера защо такава тъпотия съществува и естествено, да спра да мисля, че е тъпотия.

Точно тези таблици предизвикаха полемики за нови дестинации при които да изчистим въпроса с бакшишите. Това че евентуално са грешни е още по интересно и създава нужда от дискусия. Личните впечатления също не винаги са адекватни по въпрса за бакшишите. Това че някой ти се е усмихнал на излизане от ресторанта не означава, че умствено не те е пратил на майната си поради ниския бакшиш.

Публикувано:
44 minutes ago, akair said:

Твоите мисли са само и единствено под твой контрол. Аз, а вярвам и много други, не мислим само за цената, а се наслаждаваме на преживяването - навсякъде по света. Ако цената и плащането ти създават тревожност и те отдалечават от преживяването, следва да адресираш тази особеност...

Беспорно моите мисли са под мой контрол, но аз лично смятам за добродетел ако с мислите си контролирам личните финанси, не оставям да ме прецакат, отнасям се коректно към обслужващия персонал и т.н. Ако услугата е направена така, че ме освобождава от подобни мисли за мен е ок, ако обаче ме натоврва с подобни мисли за мен не е ок.

Съзнателно обаче да не мислиш за финансите, когато това е наложително също не е ок. Познавам не един човек, който като получи заплата отива да купонясва и харчи и черпи като луд без да мисли, а накрая на месеца се чуди как да си плати режийните. Такива хора като получат кредитна карта стават стават още по щедри и накрая се вкарват в дългова спирала от която не могат да излезнат. В САЩ задлъжняването с кредитните карти е все по голям проблем, защотото това са едни от най-скъпите заеми.

 

CCdebt.png

  • Харесвам 1
Публикувано:
1 hour ago, samuraika said:

И не, както е поставен проблемът, според мен бакшишът в САЩ е задължение, не отговорност. Не бих лишила никого от заплата, не ми харесва аз да нося отговорност за това в какъв размер да е тя. Не искам да ми се спестява менидърският труд в случая. Моето мнение е субективно и базирано на един единствен досег с въпросният служител. Може да има много фактори, които да определят субективното ми мнение по отношение на залуженото заплащане. Мениджърът ще даде оценка на цялостното му представяне, а аз - само на този ден и този час, в който ме е обслужил.

Никой не остава без заплата и няма опасност да лишиш някого. Не мисли, че с бакшишите изкарват някакви кой знае какви невероятни пари... Логиката е, че ти си клиент и ти си плащаш за предоставената в момента услуга точно на теб, точно сега, в този ден и този час. И мнението ти винаги е субективно, както и това на мениджъра е субективно, и това на шифт мениджъра е субективно, и това на другите клиенти е субективно. Спорно е кое мнение е повече пристрастно - това на клиентите или това на мениджъра... Най-хубавото е, че по the law of big numbers, всичко това се балансира - сумата на субективните оценки дава относително обективна оценка. Погледни го така - мениджърът може да даде обратна връзка на даден сервитьор, че е "мил и любезен г*з", на база на представянето му през месеца. Не е ли по-добре да знае кога е мил и любезен и кога е г*з, за да може да работи над поправяне на второто?

 

34 minutes ago, zon said:

Направо ще се чувствам като на изпит в ролята на изпитващ и оценяващ. Не съм имала идея, че има такива очаквания към мен когато отида на ресторант. То направо задължение ми става. Прав е @Topfly то човек да не може да се отпусне.

 

Да попитам, в случай че някой е запознат, в САЩ в японски ресторант пак ли се очакват бакшиши или сервизът е калкулиран в цената? Или зависи дали ресторанта е семеен? Променили ли са си културата американците от японски произход?

Или просто се примири, че мнението ти е субективно и има някаква тежест, но не задължително тежестта на крайна инстанция ;)

 

За японските ресторанти - сложни тема... Най-вероятно има и 2-те крайности, както и всякакви смесени модели. Може би семеен ресторант на японци, които тъкмо са се преселили в САЩ и сервират само и изключително японска храна, сготвена и сервирана от тях, следват своите виждания за бакшишите. Комерисална верига, регистрирана в САЩ и ръководена от американци, която срещу сума пари дава на всяка барака пластмаса, която имитира бамбук, неонови надписи и препросесната храна, която следва да се аранжира и поднесе - по-вероятно да следва американския модел. Останалото са всички нюанси и смесици на тези 2 крайности

 

@Topfly, свободен си да правиш каквото искаш... Но да се хвашаш за нещо, което съм написал, да го транслираш в крайността на спектъра на мнението, да градиш контратеза на транслираното ми съждение и да се надяваш, че ще ти отговоря, е отвъд моите способности. Ще се съглася с теб, че е хубаво да си следим бюджетите и от всички теми в магеланци оставам с впечатление, че магеланците го правят. И в този ред на мисли, а и защото съм съгласен с теб, че е хубаво да си следим финансите, ще отбележа, че всеки може да определи границите, в които ще варира вечерята му - от цената на храната в менюто, до цената на храната в менюто + субективно определен процент, който даденият индивид е склонен да плати като бакшиш. В края на вечерята индивидът сам определя представянето на сервитьора и му дава бакшиш, спрямо собствената си скала - между долната и горната граница, която индивидът си е намилил предварително. Ако този модел не работи за теб и ти създава тревожност и дискомфорт, си свободен да адресираш това твое състояние. Ако смяташ, че това е някаква несправедливост, също си свободен да влезнеш в ролята на борец за social justice и да се бориш за своята кауза.

  • Харесвам 5
Публикувано:
преди 30 минути , zon каза:

Да попитам, в случай че някой е запознат, в САЩ в японски ресторант пак ли се очакват бакшиши или сервизът е калкулиран в цената?

 

От съвсем скромния ми опит - отново зависи дали е ресторант със сервиз или на самообслужване, а не толкова дали е японски или арменски.

 

Принципът си е: цената се обявява преди данъци и бакшиши (ако има такива).

 

Когато си резервираш стая от верига хотели [представена в цял свят] за САЩ обикновено цената се показва така: Price: 69.50 USD

Ти си знаеш (а и пише, че таксите НЕ са включени), а после получаваш това:

GUEST ROOM $69.50
ROOM OCCUPANCY TAX - RM $9.73
CA TOURISM ASSESSMENT JDUR $0.50
LA TOURISM ASSESSMENT FEE JDUR $1.04

 

От опит с Booking.com знаем, че не само там е така, но при тях твърдо е така :)

И така са си навикнали. А бързо се свиква и като турист :) Просто сметката не е тая, а нещо отгоре.

 

Лично аз, щом съм аз гост уважавам манталитета и се съобразявам с него.

В Япония например си изчаквам рестото, благодаря, взимам парите с двете ръце [уважително] и т.н.

В Германия винаги ми е било интересно с разделното водене на сметката на мен и жената до мен, но пък германците така са си свикнали [често в семейството си плащат отделно]. Това води от своя страна до по-голям бакшиш и съответно сервитьорите го правят по подразбиране.

 

Кой какво прави (оставя или пък не бакшиш ) не бих отсъждал дали е правилно. Едни се вписват в обичаите, за други те са странни и не им импонират на разбиранията за справедливост примерно.

Изобщо, хора разни - взаимоотношения разни :)

 

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 4 часа, zon каза:

Предлагам да се направи един списък на 'бакшиш фрии зоните', веригите ресторанти на самообслужване. Само не знам доколко ще е безопасно посещението им за фигурата, да не сме накрая с няколко килограма на плюс.

Ако това ще те успокои - в САЩ дори и само салати да ядеш пак ще надебелееш (това е истински случай). Представям си с какво ги тъпчат...

  • Харесвам 4
  • Шок 1
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 минути , Георги Матеев каза:

Ако това ще те успокои - в САЩ дори и само салати да ядеш пак ще надебелееш (това е истински случай). Представям си с какво ги тъпчат...

Да не става въпрос за руска салата? :)

  • Харесвам 1
  • Смея се 3
Публикувано:
преди 2 часа, zon каза:

Да попитам, в случай че някой е запознат, в САЩ в японски ресторант пак ли се очакват бакшиши или сервизът е калкулиран в цената? Или зависи дали ресторанта е семеен? Променили ли са си културата американците от японски произход?

И в японските ресторанти е като в другите ресторанти в Щатите.  Нямам кой знае какъв опит, но доколкото го имам - политиката с бакшишите си "американска", дори и в малките (вероятно семейни) японски ресторантчета, в които работят изключително японци.

 

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 2 часа, Георги Матеев каза:

Ако това ще те успокои - в САЩ дори и само салати да ядеш пак ще надебелееш (това е истински случай). Представям си с какво ги тъпчат...

И с какво ги тъпчат? Съвсем нормална си беше храната, даже много вкусна. Навсякъде си пише месото какво е и от къде е. Особено закуските са им  мммм (яйца Бенедикт с бекон), страшна вкусотия. 

Какво ли не пробвахме за 15 дни, с колкото килограмчета отидохме с толкова си се прибрахме :)

 

Бакшиша може и да е по-висок, отколкото в Европа, но пък много други неща са доста по-евтини. 

Безплатни пътища, безплатен интернет навсякъде, евтин бензин, чисти и безплатни тоалетни по пътищата, паркинга на повечето места е безплатен ...

Публикувано:

  Искам да благодаря на @домосед за информацията за ЮАР и САЩ , на всички писали за САЩ (не ги изброявам че са много  ) , на @zon  за Белгия и на @samuraika  за Япония :thankyou:.

 Благодаря !!! :thankyou:

 Не сме посещавали нито една от тези 4 страни и тази информация за нас е много полезна . 

 Информация от този тип е изключително важна , за да си спести човек отрицателни емоции

 

 Дълго време се дразнех силно от навика на немскоговорещите да се секнат шумно и тържествено в ресторантите :).

  

Преди 2 години принцесата едва ме спря да не се саморазправя с трима от тези от  северните народи  с гъгнещите езици . В един от ресторантите на пистите на  известния швейцарски курорт Zermatt си събуха обувките на съседната маса и така си обядваха  :)

 

 Въобще ако се въздържаме от празно дърдорене  темата може да стане една от най-полезните и забавни във форума .  Особено с толкова много хора с опит  посетили или живеещи по такива места . 

 

 Нещо от сорта на .  Странните навици на хората по света .  

 

 Благодаря отново :thankyou: !

 

  • Харесвам 14
Публикувано:
преди 1 час, EliNik каза:

И с какво ги тъпчат?

Нямам идея с какво ги тъпчат. Факт е обаче, че една моя позната изкара 2 седмици в САЩ, ядейки само и единствено салати, и после се прибра в България с 5 кг. отгоре. Ти си прави извода.

  • Шок 1
Публикувано:
преди 58 минути , Георги Матеев каза:

Нямам идея с какво ги тъпчат. Факт е обаче, че една моя позната изкара 2 седмици в САЩ, ядейки само и единствено салати, и после се прибра в България с 5 кг. отгоре. Ти си прави извода.

Предполагам става въпрос за салати, ядени в ресторант? Може да са използвали някакво олио/сироп за дресинг и от там да идва проблема. Или пък царевица ГМО.

Публикувано:
преди 29 минути , zon каза:

Предполагам става въпрос за салати, ядени в ресторант? Може да са използвали някакво олио/сироп за дресинг и от там да идва проблема. Или пък царевица ГМО.

Царевица ГМО не е с нищо по_калорична от нормалната царевица. Просто, понякога хората не съзнават какво и в какви количества ядат - салата, полята със стабилно количество дресинг, ядки и сирена,, спокойно удря 1000 калории. Друга за вечеря, 2000 калории, 2 кОли и ето ти 2500 за деня, бил си гладен, ял си "само" салати, а си превишил дажбата с 500. Едно шейкче да е имало на закуска и вече 1000 калории отгоре, 7000 на седмица, което си е едно кило тлъстина. Просто... Не е от храната в САЩ, а от това какво ядем, докато сме там. Сори за офа. 

  • Харесвам 3
Публикувано:
преди 14 минути , luba_rizova каза:

Царевица ГМО не е с нищо по_калорична от нормалната царевица. Просто, понякога хората не съзнават какво и в какви количества ядат - салата, полята със стабилно количество дресинг, ядки и сирена,, спокойно удря 1000 калории. Друга за вечеря, 2000 калории, 2 кОли и ето ти 2500 за деня, бил си гладен, ял си "само" салати, а си превишил дажбата с 500. Едно шейкче да е имало на закуска и вече 1000 калории отгоре, 7000 на седмица, което си е едно кило тлъстина. Просто... Не е от храната в САЩ, а от това какво ядем, докато сме там. Сори за офа. 

Да, и количествата са важни.

 

Имам някаква обща идея от телевизията за порциите в ресторантите в САЩ. Който е бил там и/или живее там, може ли да ги сравни с тези в Европа. Действително ли е голяма разликата. Става въпрос за сравнение между един ранг/клас ресторанти.

Предполагам в гурме ресторантите порциите с грамаж като в гурме ресторантите в Европа, или пък греша в предположението си?

  • Харесвам 2
Публикувано:
преди 6 часа, akair каза:

Никой не остава без заплата и няма опасност да лишиш някого. Не мисли, че с бакшишите изкарват някакви кой знае какви невероятни пари...

Не е така, винаги осносвният аргумент е "знаеш ли колко малко получават тези хора" , както и тук се споменаха заплати от по 50$ на месец...Ми да ме псува тоз келнер пак ще му дам нещо. Е, то няма да е бакшиш, а милостиня, но...

 

Да не забравяме абсолютната класика по темата от култовия филм на Тарантино "Глутница кучета". Няма какво повече да се каже :

 

  • Харесвам 5
Публикувано: (редактирано)
На 1/11/2018 в 22:02, Topfly каза:

Записвам си: Carnival, MSC. Други компании може ли да добавиш ако си спомняш? При AIDA всички оферти са с включен бакшиш и безплатно вино и бира :)

Обикновено колкото са по-скъпи круизните компании, толкова по-често бакшишите са включени в цената. Примерно top of the line  компании - Crystal Cruises, Seabourn Cruises, Silversea Cruises и подобни...  А иначе като един инсайдер от тази индустрия (200+ круиза), мога да ви светна какво се случва на други круизи, когато не дадете бакшиш... Най-честото срещано явление е, камериерите (най-често филипинци, индонезийци, тайландци или индийци) отиват в банята на кабината ви, вземат четката ви за зъби и си я завират отзад (не само м-у бузите имам предвид), както и един милион други мръсни номера. Колкото и да ви изглеждат "мазни" (имам предвид учтиви) докато общуват с вас ;):):)  И това е меко и съвсем стандартно "отмъщение" :):);)

Та хубаво си правете сметката или си пазете под ключ тоалетните принадлежности... :):)  ;)

Редактирано от FlyTraveler
  • Харесвам 3
  • Шок 4
  • Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, FlyTraveler каза:

Обикновено колкото са по-скъпи круизните компании, толкова по-често бакшишите са включени в цената. Примерно top of the line  компании - Crystal Cruises, Seabourn Cruises, Silversea Cruises и подобни...  А иначе като един инсайдер от тази индустрия (200+ круиза), мога да ви светна какво се случва на други круизи, когато не дадете бакшиш... Най-честото срещано явление е, камериерите (най-често филипинци, индонезийци, тайландци или индийци) отиват в банята на кабината ви, вземат четката ви за зъби и си я завират отзад (не само м-у бузите имам предвид), както и един милион други мръсни номера. Колкото и да ви изглеждат "мазни" (имам предвид учтиви) докато общуват с вас ;):):)  И това е меко и съвсем стандартно "отмъщение" :):);)

Та хубаво си правете сметката или си пазете под ключ тоалетните принадлежности... :):)  ;)

Ужасно! Вече ще си заключвам четката за зъби в сейфа при паспортите.:)

  • Харесвам 1
  • Браво 1
  • Смея се 7
Публикувано: (редактирано)
На 1/10/2018 в 9:32, luba_rizova каза:

Извинявам се, че се включвам, ама темата за бакшишите ме провокира - какво, ако не оставиш? Или оставиш 5%? Не, че нещо, но не ни е в българската природа да даваме задължително бакшиш на някой за това, че си е свършил работата... Не ми се усмихнала сервитьорка та - не й давам хич, с не давам й 10%. Та, въпроса ми е, какво се случва, ако не дадеш или е под 10%? Гонят те от заведението, слагат ти черна точка, всички хора стават и те слагат на стената на срама? И как цялото заведение разбира, че си оставил 10%, а не 25%, да речем? 

В българската природа е да сме скръндзи. При повечето от споменатите професии, където се оставя бакшиш, е ПЛАНИРАНО персоналът да получава бакшиш. Заплатите са ниски!!! Той си върши работата, ЗАЩОТО ОЧАКВА БАКШИШ. Има някакъв очакван процент, защото на база него персоналът ЗНАЕ ГОРЕ ДОЛУ колко ще е изкарал в края на месеца.

 

Ако повечето разсъждават по "българския манталитет", а именно "да му давам бакшиш, защото си е свършил работата, за която му плащат?!?!", персоналът в световен мащаб ще започне да се е**ва с клиентите. 

 

Нещата са навързани, не бъдете тесногледи и коне с капаци. Плащайте си за доброто обслужване. И плащането на сметката съвсем не е достатъчно.

 

 

P.S. Ясно е, че ако персоналът те е обслужил кофти, няма да му ставиш бакшиш. Но и сервитьор, който не получава бакшиши, няма как цял ден да е на 6 за работа.

 

 

 

Редактирано от 123456
Публикувано:
преди 1 час, 123456 каза:

В българската природа е да сме скръндзи. При повечето от споменатите професии, където се оставя бакшиш, е ПЛАНИРАНО персоналът да получава бакшиш. Заплатите са ниски!!! Той си върши работата, ЗАЩОТО ОЧАКВА БАКШИШ. Има някакъв очакван процент, защото на база него персоналът ЗНАЕ ГОРЕ ДОЛУ колко ще е изкарал в края на месеца.

 

Ако повечето разсъждават по "българския манталитет", а именно "да му давам бакшиш, защото си е свършил работата, за която му плащат?!?!", персоналът в световен мащаб ще започне да се е**ва с клиентите. 

 

Нещата са навързани, не бъдете тесногледи и коне с капаци. Плащайте си за доброто обслужване. И плащането на сметката съвсем не е достатъчно.

 

 

P.S. Ясно е, че ако персоналът те е обслужил кофти, няма да му ставиш бакшиш. Но и сервитьор, който не получава бакшиши, няма как цял ден да е на 6 за работа.

 

 

 

Българите НЕ сме скръндзи, напротив, доста по-широко харчим, отколкото са ни възможностите. Както се видя, и холандците са "скръндзи" , даже световно признати, американците, които са известни с широки пръсти, когато могат, клинчат, но понеже не ни е в природата да мразим друг освен себе си, го подминаваме.  Та, ако обичате, без такива смешни обобщения, хората по света са еднакви и всеки си знае как си изкарва парите, за какво ще ги харчи, дали ще е за бижута и дрехи, дали ще е за ядене и пиене, дали ще е за цигари, дали ще е за бакшиши на сервитьори, пък после ще пропуска ядене, дали ще ги трупа в банката и после ще си ги носи в гроба. Ако трябва да избирам да си купя парцал или да ида в чужбина - ще ида в чужбина. Ако трябва да реша дали да дам на сервитьор 50 лв или да купя на детето си нещо - ще дам 10лв на сервитьора и 40 лв за детето си. Пък нека после някой ме нарече скръндза,българка (защото очевадно според хората обиждаме балканците, като ги слагаме под общ знаменател с нас, българите), незнаеща, неука. За съжаление тези определения си ги слагаме сами, никой извън нас не го интересува толкова, колкото си мислим. 

Дълбоко съм убедена, че някой и друг стиснат или заблуден турист няма да преобърне икономиката на САЩ, а също и че ако злоупотребите са твърде чести и персонала страда, ще си променят правилата по начин, че да няма недоволни работещи, експлоатирани от чужденците. 

  • Харесвам 11
Публикувано:
преди 2 часа, 123456 каза:

В българската природа е да сме скръндзи. При повечето от споменатите професии, където се оставя бакшиш, е ПЛАНИРАНО персоналът да получава бакшиш. Заплатите са ниски!!! Той си върши работата, ЗАЩОТО ОЧАКВА БАКШИШ. Има някакъв очакван процент, защото на база него персоналът ЗНАЕ ГОРЕ ДОЛУ колко ще е изкарал в края на месеца.

 

Ако повечето разсъждават по "българския манталитет", а именно "да му давам бакшиш, защото си е свършил работата, за която му плащат?!?!", персоналът в световен мащаб ще започне да се е**ва с клиентите. 

 

Нещата са навързани, не бъдете тесногледи и коне с капаци. Плащайте си за доброто обслужване. И плащането на сметката съвсем не е достатъчно.

 

 

P.S. Ясно е, че ако персоналът те е обслужил кофти, няма да му ставиш бакшиш. Но и сервитьор, който не получава бакшиши, няма как цял ден да е на 6 за работа.

 

 

 

Тъй, тъй, световно известен факт е, че в Япония персонала масово се е..ва с клиентите поради липса на бакшиши...

  • Харесвам 8
Публикувано:
10 hours ago, samuraika said:

Не е така, винаги осносвният аргумент е "знаеш ли колко малко получават тези хора" , както и тук се споменаха заплати от по 50$ на месец...Ми да ме псува тоз келнер пак ще му дам нещо. Е, то няма да е бакшиш, а милостиня, но...

 

Да не забравяме абсолютната класика по темата от култовия филм на Тарантино "Глутница кучета". Няма какво повече да се каже :

 

Ако това е твоят take away message след 7 страници дискусия, аз не мисля, че имам необходимите знания и умения, за да разбера какво те смущава и да се опитам да го обясня по начин, който няма да породи допълнително объркване и за 2-те страни.

Публикувано:

Я, малко да разведрим темата с нещичко от Чудомир:

 

" Отида ли в столицата, обикновено се разкрасявам в близката до хотела бръснарница. Когато преди няколко години влязох за пръв път, направи ми впечатление поставеният на най-видно място надпис: “Граждани, не оскърбявайте персонала с разни бакшиши”.
– Браво – рекох си, – прекрасно, достойно, напълно в духа на епохата и социалистическия морал. Напредваме, значи, крачим смело към комунизма.
Доста време стоя този надпис и аз, като се придържах строго към предупреждението му, не дръзвах да оскърбя учтивия и любезен персонал и щом ме обръснеха, само с лек поклон излизах да си гледам работата. Неотдавна влязох в бръснарницата, огледах се – надписа го няма.
“Трябва да е овехтял – помислих си, – да се е измърсил и са го свалили да го почистят или подновят. Може да са решили пък в рамка да го сложат”. И като си спомних пак съдържанието му, стараех се да не оскърбявам персонала с разни бакшиши. В столицата стоях доста време и колкото пъти влизах да се бръсна, забелязвах, че учтивият и любезен персонал става все по-малко учтив и любезен спрямо мене и все по-накриво започва да ме гледа. Влязъл съм рано например, взел съм си номер, дошъл е моят ред, а друг седне на моето място и никой не ми обръща внимание. Обръснат този, който ме е прередил, друг след него сяда, после трети и бръснарите, учтиви, любезни, покланят им се, казват им “честито”, изчеткват ги да нямат прашинка по дрехите и ги изпращат чак до вратата. Аз седя и чакам ред. И както седях, веднъж забелязах, че тези, които ме пререждат, започнали да ги оскърбяват с разни бакшиши, представете си. При ставане от стола или при излизане все им пущат по нещо в джобовете.
– Такава ли е била работата – рекох си и от този ден започнах и аз да оскърбявам всичките подред. И за да ги ядосам още, пущам им повече пари, отколкото е прието. Какво да правя, граждани, оскърбявам ги и ще ги оскърбявам непрекъснато, защото иначе рискувам да пусна брада, дълга като на владика. "

  • Харесвам 5
  • Смея се 12
Публикувано:

Аз оставям бакшиш според ситуацията. Не харесвам двете крайности. В повечето случаи оставям бакшиши, ако ми хареса обслужването.  За съжаление, американските туристи са извратили сериозно Югоизточна Азия. В страни като Тайланд е изключително грозно и цинично просенето на бакшиши. Недвусмислено ти посочват, че не си оставил, оставил си малко, не си оставил и за другия сервитьор, бармана, готвача, за третия братовчед през две улици, с който си се разминал... Все повече места имат все по-големи една, две, три табели с надписи колко уелкъм е бакшишът. Ако си на заведение с жива музика, тип боксовете са минимум две+. 

Основните ми принципи за даването на бакшиш са: перфектно и ок обслужване давам, лошо обслужване и цинично просене=$0. Редовно в Тайланд при физиономия и коментар от персонала си взимам и дадения обратно и им казвам защо. :D 

За съжаление, все повече страни в региона започват да се учат от циничния тайландски пример. Обслужване все по-зле, просене на бакшиши все повече. Как пък една страна не прихвана от Япония. :D

  • Харесвам 12
  • Смея се 3
Публикувано:
Преди 1 час, T.E.Lawrence каза:

За съжаление, американските туристи са извратили сериозно Югоизточна Азия.

Защо ли не се опитат да направят същото с например Норвегия (?) Много ме съмнява, че в норвежките ресторанти оставят въобще някакъв бакшиш, камо ли 20-25% отгоре.

  • Харесвам 5
  • Смея се 4

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    • Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.