Прескочи до съдържание

Размяна на пощенски картички


Георги
Съобщението е добавено от Георги

Адрес за изпращане на пощенски картички: София 1505, пк. 4, Георги Пенин

 

След време се появяват в темата 🙂

Препоръчани мнения

image.png

 

Идеята хич не е нова, още в далечната 2013 сме я главоблъскали, но сега мисля, че имаме всички предпоставки да я осъществим. 

 

Става въпрос да си направим собствен postcrossing, с размяна на картички от целия свят между любителите на изпращането и получаването на картички. В ерата на интернет малко залезе, абсолютно незаслужено според мен, удоволствието от получаването на класическа аналогова пощенска картичка с кратко послание написано на ръка. Даже сега забелязвам, че вкъщи имаме на стената едно табло, на което стоят картички, които съм пращал преди 4-5 години. Искам още от вас! А и ще ви пращам и аз!

 

Изпращането на картичка все пак е свързано с малки разходи, за това предлагам заплащането да става в магелански мили. Всеки, който ще праща картички може да обяви цена колко мили иска за една картичка. После естествено може да ползва натрупаните мили за да си поиска картички за себе си от други места, един вид милите ще служат за първоначален жетон за влизане в системата. Ако изпращате картички колкото и получавате, няма да е необходимо да се притеснявате за събиране на мили. Или пък може само да изпратите, а след това да замените милите за тениска или нещо друго - ваша воля. 

 

Личните данни предполагам са най-деликатния момент. За хората, които сравнително редовно присъстват на софийските сбирки, поемам ангажимент да отворя абонаментна пощенска кутия, на която да се пращат картичките и ще бъде моя задача да ги нося на срещата да си ги вземете. Останалите или може да отворите лична пощенска кутия или да давате служебен адрес, вие ще си прецените нивото на комфорт. Пощенските кутии хич не изглеждат скъпи и ги предлагат и частните пощенски оператори. За Български Пощи не успях да намеря цената, но за М и БМ Експрес пише, че предлагат за 1лв на месец или 12лв на година, както би казал Topfly - цък.

 

Всеки който желае да пусне картички нека следва шаблона:

 

Дестинация:

Ориентировъчна дата на пускане:

Брой картички:

Цена в магелански мили:

 

Картичките е необходимо да са минали през пощенската система, за мен лично носи много по-голямо удовлетворение да се получи картичката с печатите и клеймата, от колкото да е просто празна картичка предадена на ръка. Изпращачът може да щракне една снимка преди да пусне картичките, получателите пък да ги щракнат след като ги получат и да пишат тук. Нещо като целогодишна мини версия на размяната на подаръци :)

 

Дестинацията може и да е изненада, не е задължително да разкривате от къде ще дойдат картичките!

 

Детайли и подробности след това ще комуникирам на лично съобщение с желаещите. Да видим дали ще проработи :) Мисля, че картичките са прекрасен старт на инициативата, а после може да доразвием идеята за магнити, чашки за шотове...абе за всичкия сувенирен джънк, на който толкова се радваме. Че защо и да е сувенирен джънк, може някой да иска италианско списание, или френски вестник, или...възможностите са неограничени, но нека започнем с картичките!

 

Ето и моите заявки за пускане на картички:

 

Дестинация: Пулия, Италия (не знам още от кой град точно)

Ориентировъчна дата на пускане: 10 февруари

Брой картички: 10

Цена в магелански мили: 20

 

Дестинация: Лондон, Великобритания

Ориентировъчна дата на пускане: 5 март

Брой картички: 10

Цена в магелански мили: 20

 

Сигурен съм, че ще има въпроси, така че давайте смело!

  • Харесвам 7
Връзка към мнение

Добра е идеята, само този финансов елемент за мен е доста обиден, за вас не знам...

 

п.п. Основател, объркал си линка по-горе

 

  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Аз пък, умирам да пращам картички по пощата. Не знам защо ми е толкова приятно, може би, е носталгия от времето, когато си пишехме истински  писма и си пращахме картички, щом идем на море.:)Така че, с удоволствие пращам, на когото ми поръча!:)

 

Дестинация: Истанбул

Дати: 22-25 март и 11-14 април

Дестинация: Мадрид и Тенерифе

Дати: 22април-02 май

  • Харесвам 4
Връзка към мнение

Като участник в истинския Pоstcrossing и запален фен на пощенските картички схемата за участие ми се вижда сложна.А и нямам магелански мили.Темата сигурно цели стимулирането на използване на милите.

Връзка към мнение
преди 35 минути , Meidj каза:

Добра е идеята, само този финансов елемент за мен е доста обиден, за вас не знам...

 

п.п. Основател, объркал си линка по-горе

 

Кое те притеснява? Че трябва да има механизъм, който да контролира баланс между изпратени и получени картички ли? Може предложения от мен вариант да не е перфектен, отворен съм и за други. 

 

Оправен е линка, мерси.

 

преди 23 минути , Gani74 каза:

Като участник в истинския Pоstcrossing и запален фен на пощенските картички схемата за участие ми се вижда сложна.А и нямам магелански мили.Темата сигурно цели стимулирането на използване на милите.

Точно значи ти може да помогнеш да се опрости :) Нищо не е финализирано. Не е задължително да е с магелански мили, може съвсем нова единица да създам, която да е само жетончета за картичките и да дам на всеки по една стартово. Но тогава безплатните картички ще се поизчерпят и размяната може да забуксува и пак да стигнем до там да е нужно жетончета да се продават, ако някой е изчерпил а няма път скоро. Просто пример. А и го има момента на това, че различните хора по различен начин оценяват усилията необходими да се пусне картичка, както и че изпращането на картички на различни места струва различно. Точно за това си мисля, че по-свободен обменен курс определен от всеки, по-разчупен от фиксирана цена (била тя в мили, жетони или вълшебни бобчета) е по-подходящ. Вижда се, че има хора да го направят и абсолютно безплатно. Но както казах, отворен съм за предложения как да се опрости регламента, така че да е честно и лесно за всички. 

 

А използването на магелански мили в случая по-скоро ще навреди финансово, от колкото да помогне. Мога много да изпиша, но има реална причина повечето програми за лоялност да не позволяват трансфери между членове, или ако позволяват е срещу сериозни такси. Гледайки от чисто меркантилна гледна точка, за мен има много по-голяма полза да има 15 магеланеца с по 20 мили, с които не могат да си купят нищо, вместо един магеланец с 300, който може да си вземе тениска. Съмнявам се някой да се юрне да купува мили само за целта, по-скоро съществуващите ще могат да се консолидират и да станат използваеми, което пак казвам, само ще поизхарчи наличните сувенири без да има абсолютно никакъв приход насреща. 

 

Между другото, качването на снимки за участие в календарите даваше по 15 мили. Абсолютно безплатно и нямаше никакви изисквания освен да са оразмерени според условията. Има и други механизми за безплатни мили само на база участие във форума, за сега са ограничен брой, но ще ги засиля съвсем скоро и няма да ги обявявам публично за да не се злоупотребява с алгоритмите.

 

Но да не се отплесвам, ако милите притесняват много хора, нямам против да е нова единица, различна от тях, само за размяната на картичките и всички да получат стартово по една, само се притеснявам какво ще стане когато някои хора понатрупат такива жетони, а други ще искат ама вече ще са изхарчили. Малко като игра на Монополи ще стане. 

 

Относно другите по-сложни неща, мога да въведа поле в профилите, което да е видимо само за администраторите и да е адреса/пощенската кутия, на която искате да получавате картичките. От там нататък, изявили желание за картичка, давате мили/жетони на човека и всичко за вас ще е автоматично. Просто преди да инвестирам време за техническата реализация на това нещо искам да усетя пулса и настроението на останалите. 

преди 40 минути , AlexandraKo каза:

Аз пък, умирам да пращам картички по пощата. Не знам защо ми е толкова приятно, може би, е носталгия от времето, когато си пишехме истински  писма и си пращахме картички, щом идем на море.:)Така че, с удоволствие пращам, на когото ми поръча!:)

 

Дестинация: Истанбул

Дати: 22-25 март и 11-14 април

Дестинация: Мадрид и Тенерифе

Дати: 22април-02 май

Записвам се за Тенерифе, че явно това ще е стимул да го планираме най-накрая :) Ще ти пиша с подробности преди пътуването ти. 

Връзка към мнение
преди 16 минути , Георги каза:

Оправен е линка, мерси. 

 

Имаше една по-скорошна тема с доста повече отговори. Да речем отпреди две години и нещо.

 

 

Връзка към мнение

Вместо мили в замяна изпращащия да получи в замяна картичка на любима тематика - туристическа картичка/посочва град,държава/, ретро картички, картички с животни или цветя.Ако няма възможност да ги изпрати от чужбина то като се завърне в България ги изпраща от тук.

Аз имам опит само с български пощи тогава трябва да се има предвид,че картичката може и да не пристигне :) 

Връзка към мнение
преди 53 минути , Георги каза:

 

Записвам се за Тенерифе, че явно това ще е стимул да го планираме най-накрая :) Ще ти пиша с подробности преди пътуването ти. 

С удволствие, даже, ако имаш желание от определено място на острова, кажи, ще обикаляме надлъж и нашир.:)

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към мнение
На 1/27/2018 в 14:38, Георги каза:

За хората, които сравнително редовно присъстват на софийските сбирки, поемам ангажимент да отворя абонаментна пощенска кутия, на която да се пращат картичките и ще бъде моя задача да ги нося на срещата да си ги вземете.

Като го направиш, напиши моля адреса в тази тема. Предполагам най-лесно ще е да се праща до кутията с получател никнейма във форума?

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Готова е пощенската кутия - София 1505, пк. 4, Георги Пенин. Взеха ми 36лв за година + 6.20 депозит за ключ. Процедурата в Български Пощи, както можете да очаквате, е леко бюрократична - попълваш заявление и молба-декларация :) Въпреки, че служителките бяха любезни и всичко приключи за десетина минути. 

 

Обаче има няколко проблемчета/идеи и ми се ще да ги обсъдим преди да задействаме...

 

Инструктираха ме пратките да са поименни, за да не станели грешки ако някой обърка номера на кутията. Не знам до колко това е проблем и според мен всичко ще е ок, ако имаме просто пощенска картичка пък макар и адресирана без име. Но ако сме тотално стриктни при това положение няма как картичките да са адресирани до някой профил тук, или пък само плика може да е адресиран до мен, а картичките да са до истинския получател. Но пък тогава клеймата ще са върху плика, а те са според мен половината удоволствие от сувенира. Мислите ли, че това е проблем, очаквам мнения от любителите на картички :)

 

Друг вариант е да не ползваме тази пощенска кутия централизирано, а всеки да си дава личния/служебния адрес или лична пощенска кутия, но без имена. Това струва ли ви се достатъчно анонимно? По този начин ще може да дублираме истинския посткросинг, при който картичките пристигат от случайни дестинации и случайни податели. Ще трябва сериозно да се поблъскам над алгоритъм, но мисля, че е възможен такъв, при който да автоматизирам изпращане на случайни адреси на желаещи, на всеки който пуска картичка. 

 

Или пък, въпреки огромното ми желание да поставяме по-малко пречки пред инициативата, в крайна сметка да е налична само за тези, които не се притесняват да споделят име и адрес. Тези данни няма да са публични за всички, а само за изпращачите. 

 

Да резюмирам много набързо:

 

  • Използване на обща пощенска кутия, поне за хората идващи на софийските сбирки, но с неудобството, че плика ще е адресиран до мен, а картичките няма да имат клеймо. 
  • Използване на истински адреси, но без имена. Картичките ще бъдат разпращани на случаен принцип и никога няма да знаеш от къде ще получиш картичка. Ще е необходим по-висок процент участие за да се получи. 
  • Използване на истински адреси и имена. Най-лесно за реализация, но вероятно ще откаже голяма част от хората. 

Кой вариант най се харесва? Някакви предложения за промени в тях? Мнения?

 

 

Връзка към мнение

Аз, като човек, участвал в postcrossing (вкл. и форума) няколко години, да ви предупредя, че за кратко време човек събира много картички, които в един момент се превръщат в голяма тежест. Да не говорим, че след това, ако направиш сметка колко пари си изхарчил за това хоби (аз дори и не си помислям да направя тази сметка), това са средствата за няколко пътувания.

Връзка към мнение

Да се включа и аз:) 

 

Картички започнах да пращам преди няколко години, и от тогава намирането, написването и изпращането на картичка се превърна в една от "мисиите" във всяко посетено място. Това си е допълнителен щрих към цялостното усещане за пътуването, а и носи радост поне на един човек - на мен :angel:

 

Като разбраха за това, много приятели настояха и те да получат картичка от някъде, и на няколко пъти разпращах по няколко на веднъж. Но, повярвайте ми, това може да е изморително - едно е да седнеш, за да си починеш от разходки на чаша кафе, и да надраскаш впечатленията от видяното на една картичка - а съвсем друго - на 5 такива. От към цена - докато в България стандартна картичка струва 60 ст., а марка за Европа до 20 гр. - 1 лв. (по-рано днес пратих няколко картички на куп, и се оказа, че до 50 гр. цената е 1.50:), то средната цена за Европа е 60 цента за картичка и 1 евро за марка. Нищо кой знае какво, но ако пращате от всеки посетен град по няколко такива, пощенските разходи внезапно се превръщат в перо от бюджета:D 

 

Тъй като ми беше интересно, участвах за кратко в postcrossing, но не ми допадна, затова сега пращам само по една картичка до момичето, което ми даде идеята преди време - с нея имаме сделка, всеки да изпраща картички на другия от всяко посетено място. В началото го взимах доста присърце, и когато открих, че няма картички в гр. Айтос - направих една с подръчни материали:

 

5a6fb55a89ae5_DSC_1871(2).jpg.73ebbdc4e84c2bfb78a9ad262fc624c5.jpgНе ви ли се иска да посетите Айтос, след тези илюстрации? :D

 

Преди да я пусна в пощенската кутия, всяка картичка се снима, в случай че изчезне, но досега не съм имал проблеми, а Български Пощи са най-добрите, на които съм попадал, с рекорно бързи доставки (стига да не е по празниците:). На всяка картичка слагам номер, за да могат да се проследят по-лесно хронологично, и да се види, ако някоя се загуби. Ако има хора покрай мен, ги моля да напишат/нарисуват нещо, и картичките стават наистина специални. Старая се и всяка да е поне малко оригинална, при което се стига до такива експерименти:

 

DSC_2118.jpg.85778c0bb64ee51110e3a006acca93a6.jpgТози квадрат в ляво е QR-код, който се генерира бързо и лесно в интернет, и може да се разчете със стандартно приложение за смартфон.

 

Днес пратих няколко картички на куп (от едно и също пътуване), защото много често денят, в който искаш да пратиш дадена картичка е неделя (този ден се повтаря доста често, а като пращаш картички - дори по-често!), или нямаш време да търсиш поща, или забравяш, или просто за удобство:) Случвало се е да имам картичка с марка, но да нямам къде да я пусна; в Испания веднъж имах особен вид марка, валидна за Малага, и то за точно определени пощенски кутии - в обикновенната поща не ми я признаха, и залепиха нормална марка отгоре й - изобщо не липсват премеждия, но като цяло си струва, така че препоръчвам:)

  • Харесвам 8
  • Браво 4
Връзка към мнение

Аз пък си пращам сам, тоест на детето. Вече наближават стотина, но имам и десет неполучени, което си е голяма трагедия, като знам в някои екзотични страни колко трудно е да се намерят и изпратят картички. Последният пример бе сега в Етиопия, и картичката така и не пристигна...

  • Харесвам 1
Връзка към мнение
преди 11 минути , ruwenzogy каза:

Последният пример бе сега в Етиопия, и картичката така и не пристигна

Колкото и да обичам Африка, пощенските ѝ служби не са ѝ най-силната страна. Даже и в република Южна Африка. Лотария е какво ще стигне къде и кога.

Връзка към мнение

Аз също имам навик да пращам пощенски картички. В пренебрежимо малък брой от посетенетите от мене държави не съм имал досег с пощенските служби. Макар и не винаги да съм разчитал на надеждността им. Имам си дежурни получатели и adhoc получатели - такива, за които съм се сетил в контекста на някоя конкретна дестинация. Или просто са ме помолили. Включително - магеланци.

 

Но и аз се чудя, че за нещо - съвсем просто - като изпращане на пощенски картички е нужно да се изпише толкова много мастило ("аналоговата" версия на удари по клавишите). За какво е нужна цялата тая схема на калкулации и баланси на изпратено и получено? 

 

Пращането на картичка по определение е нещо небрежно, импровизирано, вдъхновено от мига и настроението. А най-приятният момент при получаването е изненадата. Не би трябвало да се приема като поръчка, обещание, задължение, попълване на дупка в колекция. Но пък нищо не пречи, даже би било много добре, ако получим картичка, да се похвалим във форума.

 

Странно ми се струва и да се отварят служебни пощенски кутии. Не мога да си представя, че някой, който обича да получава писма и картички, няма да поддържа свой собствен адрес за целта (домашен или в пощенски клон).  Освен ако не е постоянно в движение. Хрумва ми обаче, че служебният адрес на основателя, може да се ползва за изненадващи картички до някой от магеланците сбиркаджии. Даже и човекът да не е влизал в темата и хал хабер да си няма за какво си говорим.

 

Алгоритмизирането на анонимността също не ми е съвсем ясна концепция. Едно, че анонимната картичка от/до случайно магеланско другарче е лишена от искрени чувство. Второ, че не всички получатели живеем в България. Ако трябва да се задейства някакъв централен преразпредлител на вече получени картички, наистина навлизаме в света на ненужните разходи в пари и време.

 

За себе си заявявам, че съм щастлив да пращам картички на който поиска, без да обещавам точно от къде и точно кога. Условието е, че повече от 5-10 картички от едно място надали бих писал и пускал, та ако списъкът е дълъг, ще се придържам към "първи поискал, първи получил".  Адреси може да ми пращате на лични. 

 

 

  • Харесвам 9
Връзка към мнение

Никога не ми е хрумвало да изпращам картички... Може да се пробвам с някое следващо пътуване, ако не забравя...

 

@Янко Велков готина е картичката на Айтос :)

  • Харесвам 1
  • Благодаря 1
Връзка към мнение

Събирам всякакви гледни точки, може да начертаем всичко от нулата - мили, без мили, тайни, явни, скрити адреси, видими адреси, общи пощенски кутии, всичко ще измислим, само ентусиазъм да има, а той нещо липсва в темата. 

 

Благодарен съм на изразените несъгласия в темата, но не ми е ясно останалите не им харесва механизма или просто съм надценил удоволствието от получаването и пращането на картички. За първото - няма проблем, ще изчистим нещата, по второто е ясно че няма какво да направя :)

 

 

Връзка към мнение

Беше време, когато получавах и пращах обикновени писма и картички. И двата процеса ми доставяха огромно удоволствие, което не може да се сравни с отварянето на имейла сега.

Постепенно отвикнах да го правя. Когато пътувам, купувам почти задължително илюстровани книги за съответната държава и много картички. Голяма част от картичките подарявам на приятели заедно с други малки подаръчета. Но не ги пращам, а ги давам лично.

С удоволствие ще се включа в тази инициатива.

Но честно казано, организацията ми идва малко сложна - с общата пощенска кутия, особено за хора, които не са от София или не ходят на сбирките, с отчитане на мили т.н.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Хрумвало ми е да пратя картичка на себе си за спомен от някое посетено място, но винаги не ми се е разправяло да търся как да се случи.Струва ми се, че тази инициатива е за фенове, а не за любители като, май, повечето тук.

Някои сме отвикнати,други не са свикнали, трети се чудят що е то, а четвърти наистина не разбират за какво става дума.Това мисля е проблемът, извън абсолютно точните наблюдения за процеса ''изпращане на картичка'' на @домосед.

Връзка към мнение

Добре, какво ще кажете за следната идея:

 

- отделен подфорум, до който достъп ще имат само желаещите да пращат/получават картички, няма да е публично достъпен. 

- там ще има тема с адреси, за тези които не се притесняват да ги пуснат в малко по-контролирана среда

- който тръгва за някъде и му се пращат картички може да пуска тема, пък който иска и не си е споделил адреса може да му пише лично съобщение. А може и да не пуска тема, а просто ако е на кеф и някъде да отваря темата с адресите и да си избира на случаен принцип.

- ще има място и за допълнителни практически теми, например какъв е механизма за пращане на картички от еди коя си държава, колко струва и т.н. 

- естествено тема за хвалби

 

Нещо такова в по-точната посока ли е? Без мили, без жетони, без броене кой какво е пратил и какво е получил. Понеже така и така съм платил пощенската кутия, тя ще остане за удобство за който иска, но няма да е основен механизъм за разпространение. 

  • Харесвам 5
Връзка към мнение

@Янко Велков Уникални са ти картичките самоделки. Браво! :)

 

По темата: Идеята ми, споделена и в предишна тема, е картичките да се изпращат не до конкретни хора, ами централизирано до Магеланци. Съответно да се назначат един-двама отговорници, които да събират и сортират картичките в колекция. Да се отвори тема-каталог, където да се публикуват всички получени картички със снимки (на самата картичка, на посланието и на клеймото/марката) и кратка информация (откъде е изпратена, колко е пътувала и т.н.). Евентуално да се направи и атлас, където да се означават всички точки по света, от които са получавани картички. В края на годината може да се организира изложба-конкурс и търг-разпродажба с благотворителни цели.

 

Такъв вариант виждам да спести два основни проблема, които поне мен ме тревожат като потенциален изпращач:

- с капацитета/бюджета (ще се праща само по една картичка от място)

- с избора (няма да се мисли на кого от всички желаещи получатели да се прати по-напред)

 

А освен другото - малко или много всички магеланци ще са получатели на картичките (макар и не в класическия вариант, в който, от друга страна, е основният смисъл на кроспостинга...)

 

 

 

 

 

 

 

  • Харесвам 4
  • Браво 1
Връзка към мнение
преди 4 минути , Meidj каза:

е картичките да се изпращат не до конкретни хора, ами централизирано до Магеланци.

Двете идеи не си противоречат. Аз бих пращал и лични картички, и картички до форума. Нямам проблем с избора. Подреждам си опашаката адреси и като се извърти, почвам отначало.

 

Това с атласа е добра идея.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Аз съм си пращал до мен си и до офиса от Ватикана. Ватиканската поща има хубави пликове, марки и печати. 

 

Редактирано от Фичо
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

И за мен няма проблем да пращам лично и до форума.

Аз и сега пращам, различни Магеланци ми поръчват и го правя с удоволствие.

Иначе, от всички места,  където сме били, винаги пращам на внучката ми и вече има доста. Ама то, все едно пращам на мене си, щото сме с еднакви имена и фамилия.

А не е ли по-добре да се направи една тема, дето всеки да прави заявка, от къде му трябва картичка. И който затръгва натам  да се разбере на какъв адрес да му я прати.

Нещо, като предварителните заявки за календари.

Редактирано от AlexandraKo
  • Харесвам 2
Връзка към мнение

Идеята на @Meidj много ми допада. 

Отделно от това аз много бих се зарадвала на картички от България с мартеничка за ръка:) Снощи една стара снимка, точно правена след баба Марта събуди много приятни спомени.

В замяна мога да изпратя картички от Малта по всяко време на годината, още от Барселона, Сицилия, Гърция, Лисабон.

  • Харесвам 1
Връзка към мнение

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

    Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.

×
×
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.