Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Здравейте, някой знае ли как най-бързо мога да стигна до Коня от Анталия? Кацам в Анталия със Сън Експрес около 14 часа. Дали има автобуси директно от летището или трябва да отида до автогарата?

Връзка към коментар
преди 10 минути , Ou7law каза:

Здравейте, някой знае ли как най-бързо мога да стигна до Коня от Анталия? Кацам в Анталия със Сън Експрес около 14 часа. Дали има автобуси директно от летището или трябва да отида до автогарата?

С автобус от автогарата. Трябва да отидеш до автогарата.

Връзка към коментар
преди 3 минути , iaia_mama каза:

С автобус от автогарата, която по път от летището към центъра.

А до автогарата, предполагам, се стига с градски транспорт от летището?

Връзка към коментар
преди 1 минута , Ou7law каза:

Градски транспорт, такси... може и с кракомобил  🙂

Ето, например, за дата 20.09.2023   разписанието за да се ориентираш за автобусите.

• Смея се 1
Връзка към коментар
преди 8 минути , Ou7law каза:

С трамвая най-добре. Обаче спирката е пред терминала за вътрешни полети. Ей тук. Мисля, че ставаше с безконтактна карта да се плаща.

Хваща се до спирка otogar тук.

Следвате табелите - автогарата има две сгради - едната обслужва регион Анталия, другата - по-далечни дестинации. Задавате към някой чичка, приличащ на шофьор, въпроса „Коня?“ и ще ви покажат къде да ходите.  :smile3:

• Харесвам 7
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Здравейте, може ли наготово информация или линк за разписанието на фериботите до Bozcaada, не съм стъпвал там отдавна и другия дълъг уикенд мисля да се отдам на пиене там. Благодаря.

Връзка към коментар
преди 52 минути , Nayden Bondzhev каза:

Здравейте, може ли наготово информация или линк за разписанието на фериботите до Bozcaada, не съм стъпвал там отдавна и другия дълъг уикенд мисля да се отдам на пиене там. Благодаря.

На официалния сайт на Gestas: https://gdu.com.tr/sefer-tarifeleri

829890148_Screenshot(1).png.ebede734a4dc403b1748a15b6b709a85.png

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 7 часа, Velin S каза:

Извинявам се, ако въпроса се повтаря, но може ли линк за разписание на корабите за Принцовите острови от Еминьону, рових, ама нещо не намирам.

Ето   🚢

• Харесвам 2
  • Благодаря 1
Връзка към коментар

Имам точно една седмица в района на Анталия, летя директно от София, 19-26 септ.

Съответно последният ми ден трябва да е в Анталия, защото летя рано във вторник.

Иска ми се няколко дни да направя плаж, препоръчаха ми Каш като такава дестинация. Но в същото време, знам, че мога да отида на плаж и в Анталия, въпреки, че не са толкова хубави там.

Искам да видя и Коня, особено музея на Руми и дервишите в събота.

Като цяло повече ме влече по-автентичният тип туризъм, не толкова туристически места тип кръчми, дискотеки и т.н.

Дали ще имам достатъчно време да посетя и трите места или ще е прекалено много? Ще пътувам с автобуси, не планувам да наемам кола под наем.

Гледам, че от Анталия до Каш го дават около 4 часа път в посока, а Анталия до Коня около 6, така че ще загубя доста време в път и затова се чудя дали да отделя по два дни или едната дестинация да отпадне, за да не губя толкова време в път.

Връзка към коментар
преди 2 часа, Ou7law каза:

Имам точно една седмица в района на Анталия, летя директно от София, 19-26 септ.

Съответно последният ми ден трябва да е в Анталия, защото летя рано във вторник.

Иска ми се няколко дни да направя плаж, препоръчаха ми Каш като такава дестинация. Но в същото време, знам, че мога да отида на плаж и в Анталия, въпреки, че не са толкова хубави там.

Като цяло повече ме влече по-автентичният тип туризъм, не толкова туристически места тип кръчми, дискотеки и т.н.

Дали ще имам достатъчно време да посетя и трите места или ще е прекалено много? Ще пътувам с автобуси, не планувам да наемам кола под наем.

Гледам, че от Анталия до Каш го дават около 4 часа път в посока, а Анталия до Коня около 6, така че ще загубя доста време в път и затова се чудя дали да отделя по два дни или едната дестинация да отпадне, за да не губя толкова време в път.

В Каш е много хубаво, не бих казала, че блести с плажове, чарът му е в атмосферата. Препоръчвам  да имате поне една нощувка там. Можете да посетите и Кастелоризо. Хубави плажове има в района на Сиде. Антик Сиде и старият град на Анталия са много приятни местенца, но са туристически.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
преди 6 часа, Ou7law каза:

Каш няма плаж, всичко там е на плочи и понтон (мисля, че така се казва). Но както е писала Asya Assenova   Каш има много приятна, бих казала, "ретро атмосфера“. На юг от Каш има едно малко плажче и това е. Хубави пясъчни плажове има в Алания и Сиде. Аз, лично, предпочитам Алания, но и в Сиде, и в Алания има какво да се види за 2-3 дни. От Алания има автобуси до Коня, пътува се 4-5 часа, но автобусите са комфортни и удобни, предлагат напитки и дребни неща за хапване, изискват паспорт от чужденците. За Коня един цял ден (или 2 половинки) с 1 нощувка е достатъчно. Можете да си направите и шопинг там, ако желаете, всичко е местна и качествена стока на цени по-ниски от тези в Истанбул или по крайбрежието. В Коня освен музея Мевляна и Културния център Мевляна (с шоуто на дервишите) е доста приятен град. Той е доста добре уреден вече, интересна и красива е и Японската градина "Киото", която е създадена с помощта на кмета на Киото, тъй като Коня и Киото са побратимени градове. Типичен за града е "фърън кебап", което за мен си е "агнешко печено на фурна", и ми хареса. То, "фърън" на турски е "фурна"  🙂

• Харесвам 9
Връзка към коментар

Вчера брат ми беше на организирана екскурзия шопинг в Одрин от Хасково за 30 лв. Купил си яке,търсеше и дънки.Със същата фирма през лятото ходи 4 пъти до Александруполис на плаж,но два пъти е било лошо времето и само са се разхождали.

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 часа, Ou7law каза:

Каш е готино за гмуркане, пясъчен плаж не видях. Градчето е с атмосфера! Рибните ресторанти бяха на много добри цени в сравнение с Истанбул - впечатление от преди година. Ако ще нощуваш там имай предвид че града е разположен терасовидно на доста стръмен хълм и ако хотела е нависоко и си без кола не е много готино :not_i:

• Харесвам 6
Връзка към коментар
На 16.09.2023 г. в 7:36, iaia_mama каза:

Ето   🚢

Към Büyükada хванахме кораб от Еминьоню почти до Сиркеси, Мармара тур или от сорта, 60 или 80 лири кеш, не помня, точно до големите фериботи. А с големия кораб от линка се прибрахме. Спира чак на Кабаташ и от Сиркеси ни беше далеч на отиване. 45 турски лири чарджна Истанбулкарта, и заедно с билетите по трамваите и електробусчетата на острова, които бяха по 62 лири парчето (3ма бяхме), минахме лимита на картата за месеца и трябваше на пожар да вадя нова за навръщане. Голяма глупост са тия лимити.

• Харесвам 3
Връзка към коментар

От автогарата до летище Сабиха излиза 63 лири-4,3 лв.Преди 5 години съм си записал пак около 10 лв ми излезе отиване и връщане,но се пътуваше и с автобус от крайната спирка тогава на метрото Pendik до летището.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някой знае ли как е най-добре да си взема такси от летището в Диарбекир до центъра?

Дали имат Uber там? Ако не, с предварителен пазарлък за сумата до центъра или да ги накарам да пуснат апарата?

Връзка към коментар
На 18.09.2023 г. в 19:30, Ou7law каза:

Някой знае ли как е най-добре да си взема такси от летището в Диарбекир до центъра?

Дали имат Uber там? Ако не, с предварителен пазарлък за сумата до центъра или да ги накарам да пуснат апарата?

В крайна сметка не ми се наложи да ползвам никой от вариантите, защото съседа по седалка в самолета сам предложи да ме закара до хотела, въпреки, че не говореше грам английски и беше с жена си и две малки деца.

Явно кюрдите са найстина много гостоприемни

• Харесвам 10
Връзка към коментар
преди 12 часа, borislavpetkov84 каза:

Някой може ли да ми каже големи магазини с голям избор за мебели и обзавеждане на баня в Истанбул или Чорлу. Благодаря предварително.

Masko до Mall of Istanbul, може би най-големия и добре зареден, има и метростанция Masko.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! Който е бил скоро в Алания (близо до Анталия) на почивка - би ли споделил информация за видовете екскурзии, които се предлагат от местните агенции и техните цени? Благодаря предварително! 🙂 

Връзка към коментар

Здравейте, имам два въпроса конкретно за Истанбул. 

1. На 29.10 - Денят на републиката - работят ли музеите и има ли особености при посещението на църкви и джамии? Пада се точно тогава да съм там и имам цял ден, но дали ще са отворени забележителностите - например цистерната или археологическия музей? 
2. Има ли място за оставяне на багаж на автогарата Esenler Otogar? Не успявам да намеря сайт и да се ориентирам за тази автогара.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
На 28.07.2023 г. в 15:05, Nayden Bondzhev каза:

Има ли минимален праг на покупката, или да събирам всички tax free бележки, от магазините които ги издават? През 2021 жена ми обра точно EMAAR и бая пари остави, питаха ни дали искаме бележка, но ние не се заинтересувахме.

IMG_9336.jpeg

Инструкция в един от моловете 🙂

• Харесвам 2
Връзка към коментар
Преди 1 час, mradulova каза:

2. Има ли място за оставяне на багаж на автогарата Esenler Otogar? Не успявам да намеря сайт и да се ориентирам за тази автогара.

Ако пътувате с Метро може да питате там ,където спира автобуса дали може в помещението-офис със касиера може да се остави и той да ги пази.

dfg.png

Сега прочетох и за сайт за съхранение на багаж,5 евро на ден.По картата е до джамията на автогарата.

1234556778.png

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.