Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Е айде сега мурафети ;) Задуха идва от гъчканака вътре, а не от вида на превозното средство.В Истанбул тази линия на трамвая е с модерни трамваи ,но просто по често е фрашкана.Нарочно не писах,как се стига пеша ,защото нямаше да страдат от задух,но може да се объркат зад Египетския пазар и Еминьоню в посока Капалъ-то и после да страдат от много ходене или обърквация.За мен трамвая си е по живописна разходка от скучното метро,но по бавно се стига с него...в Стамбул-а.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

,,Истанбулкарт,,  важи и за някои обществени тоалетни ,което е много полезно .

Една лира ти взема ,колкото е и с монети .

;)

Редактирано от theo
  • Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Как е по-бързо да се придвижим от Ататюрк до автогарата - такси или метро ? Самолетът ни каца по разписание 21:50, искаме да хванем последния автбус на Метро в 23ч. Шансът ни е минимален и при идеални условия, но искаме да опитаме, затова не бива да губим и минута.

Връзка към коментар

Как е по-бързо да се придвижим от Ататюрк до автогарата - такси или метро ? Самолетът ни каца по разписание 21:50, искаме да хванем последния автбус на Метро в 23ч. Шансът ни е минимален и при идеални условия, но искаме да опитаме, затова не бива да губим и минута.

Тони вече каза за метрото. :)

Ако имате купени билети за автобуса, може и да ви изчакат малко. Обадете им се.

Връзка към коментар

Според мен е напълно възможно да хванете автобуса, стига да няма закъснение в полета или проблеми с багажа (в случай, че имате такъв). С метрото е много удобно и евтино. Не мога да си спомня колко точно време отнемаше... не мисля, че беше много. Прикачам карта с маршрута, за да добиеш представа.

Предимството на метрото е, че няма шанс да попаднете в задръстване.
В google.maps ми дава, че с кола (респ. такси) разстоянието се взима за 20-тина мин. http://bit.ly/1SnNgyB. Предвидете и няколко минути за пазарене с шофьорите...

Аз лично бих се спряла на вариант метрото. Успех!

post-3727-0-17937600-1454063793_thumb.jpg

Връзка към коментар

Благодаря. Багаж нямаме, само паспортен контрол трябва да минем. Освен това пътуваме на места до пътеката, така че ще се изстреляме бързо, А билети за метрото от къде ? Може ли да си купим предварително на отиване като сме там и после да не губим време ?

Билети ще се опитаме да купим от Истанбул, защото ако ги купим от тук и не можем да се качим, не могат да ни ги презаверят. Някой знае ли до колко часа работи офиса на Метро на Отогарата ?

Редактирано от silvia_b
Връзка към коментар

За метрото има 2 варианта - Истанбулкарт https://www.theistanbulinsider.com/how-to-get-an-istanbul-kart-and-is-it-worth-it/,която е подходяща за многократна употреба (понеже дава по-ниска цена на едно пътуване, но пък самата пластика струва 10 лири) има и жетони, които се купуват от автомати (Jetonmatik) до турникетите, но на по-висока цена (4 лири са). Ако смятате отново да пътувате до Истанбул, картата не е лоша идея, защото с една пластика може да се возят до 5 човека, но ако ви трябва само до гарата и скоро няма да я ползвате, заложете на жетоните.

Проверете и от кой перон пръгват автобусите на Метро към България, защото автогарата е голяма и половината автобуси са на тази компания, а това може да ви забави. 

Относно заверката на билетите - прави се само на място в Истанбул. Може да вземете телефоните на гишето, за да потвърдите дата и в случай, че се наложи да ви изчакат 5 мин., но не разчитайте, че ще се оправите на английски  :rolleyes:

Редактирано от venceremos
  • Харесвам 2
Връзка към коментар

Има карти, като хартиени са за три пътувания. Може да вземете такава ако нямате монети, продават ги на будка  в ляво точно преди мястото от което влизате в метрото. Че с жетоните е тегаво, само с монети са.

Слизате на автогарата, излизате от лявата страна и се озовавате срещу самите безброй боксчета. Пресичате пешеходната пътека- две или три една след друга и съвсем лекичко в ляво отново се пада офисчето на метро, ще го видите. Вътре вече като влезете, автобуса им тръгва от другия изход на самото офисче.

Редактирано от Тони
Връзка към коментар

От Ататюрк мисля,че Otogar e 10 тата спирка по посока Аксарай/Yenikapi на линията M1a на Метрото. За жетони,карти е обяснено...избора е ваш.Автобусите на "Метро" за София от автогара Есенлер,по спомени тръгваха от 121 перон.

Редактирано от Botko
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

За перона питах в тукашния офис и казаха сектор 121. Преди 2 години ходихме в Истанбул и имахме такива карти. Ако ги намеря вкъщи дали ще са същите и да я заредим само с няколко лири? Хартиени карти на летището продават ли?

Връзка към коментар

Да, хартиени продават на будка точно преди самите прегради за влизане в метрото, 10 ина метра преди тях. Може да си вземете такава за три пътувания и да минете последователно с нея. Така мисля, че ще е най-бързо.

Връзка към коментар

За перона питах в тукашния офис и казаха сектор 121. Преди 2 години ходихме в Истанбул и имахме такива карти. Ако ги намеря вкъщи дали ще са същите и да я заредим само с няколко лири? Хартиени карти на летището продават ли?

Същите са картите. Можете да ги заредите с малка сума.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И последно - чух, че напоследък стават големи проверки на границата ни с Турция. На всеки автобус багажа на всички се проверявал. Някой има ли такава информация?

Връзка към коментар

И последно - чух, че напоследък стават големи проверки на границата ни с Турция. На всеки автобус багажа на всички се проверявал. Някой има ли такава информация?

Аз с автобус до Истанбул пътувах последно миналото лято. Да,на границата се слиза с багажа,даже, на едната граница, не помня на нашата или на турската имаше и скенер за багажа, като по летищата.

Някои от пътниците ги караха и да си отварят багажа, за да го проверяват.Това му е неудобното на автобуса, посред нощ не се знае колко време ще те държат на студа.

Но такива проверки винаги си е имало,защо се притесняваш?Даже да отиде повече време, в автобуса си има вода, кафе,дават и нещо дребничко за хапване.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

И аз съм на мнение, че проверки винаги си е имало на тази граница. Слизането с багажа не е нова практика. Особено строги са граничарите в неделя вечер, когато т.нар. "пазарджии" се прибират към Истанбул. Става дума за български турци, които през почивните дни са били на гости при роднините и приятелите си в България. На връщане ги претърсват много стабилно, защото внасят и някои "забранени" стоки. Лично съм виждала 10 л. бутилка от мин. вода, напълнена с мастика и торби с луканки и наденици, конфискувани от полицаите :rolleyes: Но шофьорите се познават с граничарите и обиконовено няма проблеми. По-неприятно е, ако има пътници с някаква екзотична националност и им се заядат за документите. 

Връзка към коментар

Не че се притеснявам толкова, но по принцип самолетния билет ни е до Болоня и решихме да се прибираме от Истанбул за по-бързо т.е. кацаме в събота вечерта и ми се иска да сме вкъщи неделя сутрин. Та да не стане да е било по-бързо да идем до Болоня и от там до тук. Както и да е, само пояснявам защо питам. И пак последно знаете ли в каква валута се купуват автобусните билети като се купуват от турския офис ?

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

Здравейте,

Имам два въпроса:

Трябва ли да носим акта за раждане на детето на 11 г. е

Бихте ли ми казали къде от автогара Енселер бих могъл да закупя Истанбулкарт?

Благодаря :)

Връзка към коментар

Здравейте,

Имам два въпроса:

Трябва ли да носим акта за раждане на детето на 11 г. е

Бихте ли ми казали къде от автогара Енселер бих могъл да закупя Истанбулкарт?

Благодаря :)

Ако сте с еднакви фамилии със съпругата ти - не го носете.

От павилионите на автогарата и мисля, че имаше и машина за продажба на спирката на метрото на автогарата.

Последното ми инфо е че я продават за 8 лири, като цената официално е 6 лири.

Възможно е да е поставена в калъфче за което искат пари. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.