Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Здравейте и от мен! :)

...

Тук идва и първият ми въпрос:

1.Как най-практично да подредя обектите от 2ри ден, за да ни е най-удобно ползването на градският транспорт?

2.Какъв транспорт трябва да хванем, за да стигнем до всеки един от обектите? За третият ден от екскурзията съм предвидила пътуване до    Принцовите острови, разходка по крайбрежната на Юскюдар и евентуално посещение на Девичата кула и най-накрая прословутият пазар Капалъ чарши!

Третият ми въпрос е: 3.Удобен транспорт от Лалели до островите?

4.Транспорт от островите до Юскюдар?

5.Транспорт от Юскюдар до Капалъ чарши! Благодаря предварително, за отговорите, които ще получа! :)

Добре дошла във форума! :)

1. Правите сутринта рано Долмабахче(с трамвая от Лалели до последната му спирка и после малко пеша) - по мои наблюдения още с отварянето няма много хора. То сега по принцип май няма много хора... След това отивате в Миниатюрк - най лесно е с директен автобус - ТВ1 - но ... има един огромен недостатък върви през много голям интервал от време, затова взимате Фуникуляра, качвате се до Таксим и там намирате спирката на 36Т.

Като свършите с Миниатюрк, качвате се на някоя от 47-ците(47, 47E, 47N, 47Ç) и отивате на Еминьоню - правите разходка с корабче и вечерта минавате през Таксим и Истиклял.

В този ден може би е добре предварително да изберете какво бихте жертвали - Миниатюрк или разходката. Разстоянията в Истанбул са големи и придвижването е бавно.

2. В т.1 отговорих за втория ден. Първия ден си е направо пеша.

3., 4., 5. Трамвая до Еминьоню и после корабче. На връщане слизате на Кадъкьой. От там автобус №12 до Юскодар. Правите си разходката, ако имате време отивате и до Девичата кула.

От там вариантите са два - Мармарай до Сиркеджи и после трамвай до Капълъ или корабче до Еминьоню и после пак трамвай.

Не знам дали успях да отговоря на всички въпроси. :)

Давайте, ако има неразбрано или нови въпроси.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Щом ще е организирана екскурзия и първо посещение на Истанбул, препоръчвам да се възползвате от панорамната им обиколка(ако е вкл. в цената, обикновено е). Така по естествен начин ще отпаднат доста неща от първия ден, ще останат само обектите с вход , където може да си се отделите вече или по-късно да се върнете и посетите самостоятелно. Втория ден ми се струва много натоварен- не е невъзможно, но ще е едно търчане...ще ви се убие удоволствието. Обектите от първия ден са на един трамвай разстояние или при добро желание-пеша.

Да, има включена пешеходна обиколка на забележителностите, от която мисля да се възползваме! :) Благодаря

Връзка към коментар

Не е по темата ,но днес истанбулски съд е забранил на 'booking.com"  да действа (предлага обекти) на територията на Турция:-)).

От кога ще влезе в сила тази забрана ,окончателно ли е решението,ще има ли обжалване,има ли някой представа?

Връзка към коментар

Добре дошла във форума! :)

1. Правите сутринта рано Долмабахче(с трамвая от Лалели до последната му спирка и после малко пеша) - по мои наблюдения още с отварянето няма много хора. То сега по принцип май няма много хора... След това отивате в Миниатюрк - най лесно е с директен автобус - ТВ1 - но ... има един огромен недостатък върви през много голям интервал от време, затова взимате Фуникуляра, качвате се до Таксим и там намирате спирката на 36Т.

Като свършите с Миниатюрк, качвате се на някоя от 47-ците(47, 47E, 47N, 47Ç) и отивате на Еминьоню - правите разходка с корабче и вечерта минавате през Таксим и Истиклял.

В този ден може би е добре предварително да изберете какво бихте жертвали - Миниатюрк или разходката. Разстоянията в Истанбул са големи и придвижването е бавно.

2. В т.1 отговорих за втория ден. Първия ден си е направо пеша.

3., 4., 5. Трамвая до Еминьоню и после корабче. На връщане слизате на Кадъкьой. От там автобус №12 до Юскодар. Правите си разходката, ако имате време отивате и до Девичата кула.

От там вариантите са два - Мармарай до Сиркеджи и после трамвай до Капълъ или корабче до Еминьоню и после пак трамвай.

Не знам дали успях да отговоря на всички въпроси. :)

Давайте, ако има неразбрано или нови въпроси.

Изчерпателна, както винаги! :) Принципно не ми се иска да жертвам никой от набелязаните обекти, но ако трябва да го направя може би ще се откажа от Долмабахче! Първият ден ще посетим сходен обект, през месец май парковете ще бъдат зелени и предпочитам да се разходим в Миниатюрк, а разходката по Босфора не бих я заменила за нищо! Благодаря за отговорите със сигурност ще има и други въпроси, които ще питам в последствие! :)

Не е по темата ,но днес истанбулски съд е забранил на 'booking.com"  да действа (предлага обекти) на територията на Турция:-)).

От кога ще влезе в сила тази забрана ,окончателно ли е решението,ще има ли обжалване,има ли някой представа?

Преди малко бях в сайта им и разглеждах хотели в Истанбул, не видях да има проблем поне в разглеждането!

Връзка към коментар

Доколкото успях да разбера, има(ло) е проблем със сайта в Турция - предполагам от турско ip, при търсене на хотели в Турция.

Давало е надпис за грешка.

Проблем с резервациите от чужбина и към чужбина не е имало.

На български информацията е малко и еднообразна.

На турски има повече обяснения, но ... за съжаление не мога да ги прочета без преводач, а понякога с него се губи смисъла...

Връзка към коментар

Въх, не думайте::(

Че за края на април имам резервация в Истанбул през Букинг. :(

А, сега видях - отнася се за потребители вътре в страната, които търсят хотели в Турция.Заради това, че Букинг обещават най-ниската цена, а според закона за конкуренцията не било редно и асоциацията на турските туристически агенции е завела дело.Турският съд бил глобил Букинг със сумичката 680000$:(.

Редактирано от AlexandraKo
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейтее :) Предвидила съм разходка по Босфора за втория ден в Истанбул , нооо нещо не мога да се ориентирам в сайтовете :( От Еминьоню кога има корабчета ? Често ли има ? Как да се ориентирам на кое корабче да се кача ?:resent:

Връзка към коментар
преди 45 минути , Letty каза:

Здравейтее :) Предвидила съм разходка по Босфора за втория ден в Истанбул , нооо нещо не мога да се ориентирам в сайтовете :( От Еминьоню кога има корабчета ? Често ли има ? Как да се ориентирам на кое корабче да се кача ?:resent:

От Еминьоню има два варианта за разходка с корабче.

Единия е с Şehir Hatları - това е една от фирмите, които обслужват редовните линии по Босфора.

С тях има два вида разходка по Босфора - къс и дълъг курс.

Ето и една снимка за ориентация какво представляват двата тура:

uxweyddw_ncd_Bogaz-turu-harita-mini.jpg

Освен тази фирма, на Еминьоню има и други фирми, които непрекъснато канят за разходка по Босфора.

Техните маршрути покриват късия тур.

Ползвала съм и двата варианта, но предпочитам с  Şehir Hatları.

При хубаво време и повече дни в Истанбул, силно препоръчвам дългия тур.

Има разбира се, и по-евтини начини да се повозиш и разгледаш Босфора, но не тръгват от Еминьоню и не представляват типичен тур по Босфора, а са линии от градския транспорт.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 месеца по-късно ...

Здравейте, предстои ни пътуване до Истанбул с кацане на летище Сабиха Гьокчен, после  две нощувки и друг полет, но този път от летище Ататюрк около 9 сутринта. Според вас къде е най-добре да резервирам хотел?

Връзка към коментар
преди 23 минути , aleks_s каза:

Здравейте, предстои ни пътуване до Истанбул с кацане на летище Сабиха Гьокчен, после  две нощувки и друг полет, но този път от летище Ататюрк около 9 сутринта. Според вас къде е най-добре да резервирам хотел?

Таксим, Султанахмед, Сиркеджи.

Не ги подреждам по някакъв признак, а просто изброявам удобни райони. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...

Здравейте! Предстои ми пътуване до Истанбул. Някой може ли да ми каже дали е актуално разписанието на корабите на Sehir Hatlari от Еminonu до Sariyer  в 7:45, 9:00, 9:30 и т.н. през 30мин. в делнични дни? Благодаря Ви предварително.

Връзка към коментар
преди 57 минути , mila31 каза:

Здравейте! Предстои ми пътуване до Истанбул. Някой може ли да ми каже дали е актуално разписанието на корабите на Sehir Hatlari от Еminonu до Sariyer  в 7:45, 9:00, 9:30 и т.н. през 30мин. в делнични дни? Благодаря Ви предварително.

Това са часовете, но не може да се каже, че са през 30 минути. 

Погледнете разписанието!

ПП Въпроса ви не е за тази тема, но ще го преместя малко по-късно.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Здравейте , има ли нещо за разглеждане в Sarıyer, Освен че това е най- евтиния вариант за разходка по Босфора ... и ако знаете през какво време е ферибота или предполагам че има рейсове. Сега разгледах картата и видях че може да се отбием тук Büyük Mecidiye Cami . Знаете ли с какво да се придвижим от Sariyer

Редактирано от Liompa
Връзка към коментар
преди 57 минути , Liompa каза:

Здравейте , има ли нещо за разглеждане в Sarıyer, Освен че това е най- евтиния вариант за разходка по Босфора ... и ако знаете през какво време е ферибота или предполагам че има рейсове. Сега разгледах картата и видях че може да се отбием тук Büyük Mecidiye Cami . Знаете ли с какво да се придвижим от Sariyer

В Саръйер има един много интересен (според мен) музей, който е почти неизвестен все още. Съществува от не много години, но е много добре направен. Създаден е с дарения от частни колекции и се помещава в две стари богатски къщи на брега на Босфора.  Миналата година си направих труда да отида да го видя защото съм извидяла всичко известно в Истанбул, а той ми е от много приятните градове и току го навестявам. И понеже Истанбул е голям град всеки път има нещо, което е ново или не съм видяла все още :)

Та, качих се сутринта на "дългия" ферибот, дето отива чак до Саръйер, пих един чай и хапнах "трилече" в сладкарница Mado на алеята до пристана и после яваш-яваш покрай Босфора стигнах до Sadberk Hanim Museum. Намерението ми беше да хвърля едно очо за 20-30 минутки и после да се метна на някой автобус към Бешикташ. Да, ама не. Когато си погледнах часовника на излизане от музея... бяха изминали близо 3 (три) часа!  Наистина великолепни и много интересни колекции - от древни артефакти от преди 5 хиляди години, открити из знайни и незнайни места из Анадола, до модни колекции на султански валидета и турски аристократки, разкошни бижута и аксесоари (дамски и мъжки), красиви и скъпи подаръци от разни чуждестранни величия... Ако харесвате да разглеждате подобни неща, няма да съжалявате.

Можете да се върнете обратно към Истанбул - Истиние, Емирган, Бебек, Ортакьой, Бешикташ - до Таксим или Еминюню с автобус. Мисля, че аз се качих на N25 - на табелата пише до къде отива, но този който е до Тексим обикаля много из вътрешността, докато този, който е до Еминюню върви все по крайбрежния път. Ако вземете автобус до Бешикташ, след това можете да извървите разстоянието (1км+) до Кабаташ и оттам да хванете трамвая. 

01_Istanbul.jpg

Редактирано от iaia_mama
  • Харесвам 1
Връзка към коментар

Благодаря за бързият отговор. Бихте ли ми казали и за бароковата джамия :хубава ли е и в Ортакьой има ли друго за гледане . Или пък вие ме посъветвайте какво да разгледа ме. В Центъра сме виде ли почти всичко  Каракьой , Кадакьой и Йоскудар също сме ги обиколи ли . Паркове не обича ме . До принцовите острови още не сме ходи ли , но тива съм го оставила за др. Година. Мини Ататюрк също . 

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 14 минути , darina каза:

Привет,

Утре заминавам за Истанбул, та имам питанка. :)

На коя спирка на автобус 25 трябва да сляза за джамията Ортакьой?

Джамията Ортакьой попада почти в средата между две спирки.

Едноименната спирка е под/след моста идвайки от Кабаташ.

По-удобната спирка е преди джамията - Kabataş Erkek Lise

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 33 минути , Mary каза:

Джамията Ортакьой попада почти в средата между две спирки.

Едноименната спирка е под/след моста идвайки от Кабаташ.

По-удобната спирка е преди джамията - Kabataş Erkek Lise

Мери, благодаря ти за отговора!

Преди малко намерих разписанието и спирките на автобуса, но сигурно щях да направя грешката да сляза на спирка Ортакьой.

Сега вече знам. :)

• Харесвам 1
Връзка към коментар
Преди 1 час, darina каза:

На коя спирка на автобус 25 трябва да сляза за джамията Ортакьой?

Автобусът е 25Е, а не 25 

карта

Редактирано от epetkov
  • Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 23 минути , epetkov каза:

Номерът без вярната буква след него може да те закара на друго място :)

Прав си, така е.

Писах го така за по накратко, иначе знам кои са точните автобуси.

Намерих и разписанията.

Все пак благодаря за уточнението.

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.