Прескочи до съдържание

Турция - конкретни въпроси

Mary
Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Турция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Колко струва билетчето за трамвай в Истанбул?

- Как се пресича от европейската към азиатската част на Истанбул?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Къде да спим в Кападокия?

- Заслужава ли си отбивка до Памуккале?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Здравейте, тази година отново ще летим от Истанбул и имаме време за разкарване. Искам да отидем до Свети Стефан. С какъв транспорт да се придвижим от автогарата до църквата?

• Харесвам 1
Връзка към коментар
преди 20 минути , slujitel каза:

Здравейте, тази година отново ще летим от Истанбул и имаме време за разкарване. Искам да отидем до Свети Стефан. С какъв транспорт да се придвижим от автогарата до църквата?

Няма нищо директно или поне спиращо близо - най-близо с един транспорт е на около 2км.

Давам два варианта:

От автогарата(също и от летището) може да вземете метрото - М1 -  до:

1. Ulubatlı и от там автобус 35D до  Fener - в делнични дни е на 15 минути, а в празнични на 20.

2. Yenikapı и от там с автобус 41Y отново до Fener, като имате предвид, че този автобус също не е на много кратък интервал - 20-25-30мин.

Не съм ползвала нито един от двата варианта, защото не съм имала отправна точка автогарата в тази посока. :) 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , Mary каза:

Няма нищо директно или поне спиращо близо - най-близо с един транспорт е на около 2км.

Давам два варианта:

От автогарата(също и от летището) може да вземете метрото - М1 -  до:

1. Ulubatlı и от там автобус 35D до  Fener - в делнични дни е на 15 минути, а в празнични на 20.

2. Yenikapı и от там с автобус 41Y отново до Fener, като имате предвид, че този автобус също не е на много кратък интервал - 20-25-30мин.

Не съм ползвала нито един от двата варианта, защото не съм имала отправна точка автогарата в тази посока. :) 

А от автогарата до Султанахмет дали има директен транспорт ?

И това М1 къде точно се намира, защото доколкото разбрах тази автогара е огромна ?

Връзка към коментар
преди 13 минути , vbkirilov каза:

А от автогарата до Султанахмет дали има директен транспорт ?

И това М1 къде точно се намира, защото доколкото разбрах тази автогара е огромна ?

Няма директен транспорт - М1 и после трамвай.

Ето го метрото - в средата на автогарата е.

• Харесвам 2
Връзка към коментар

От Султанахмет или Otogar, както и от началната станция на летище Ататюрк-червена линия М1 направлениe станция Yanikapi, там сменяш със зелена линия М2 до станция Halic (Халич) църквата е на километър и половина от станцията. По пътя ще минеш и покрай Цариградската патриаршия. 

Редактирано от toxicalert
Връзка към коментар
преди 15 минути , toxicalert каза:

От Султанахмет или Otogar, както и от началната станция на летище Ататюрк-червена линия М1 направлениe станция Yanikapi, там сменяш със зелена линия М2 до станция Halic (Халич) църквата е на километър и половина от станцията. По пътя ще минеш и покрай Цариградската патриаршия. 

Мапса ми го дава 2,2 км. Искам да отидем направо до църквата и после ще се върнем пеша към Галата и ще разгледаме патриаршията. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте! През април ще отседна в хотел близо до метрото Yenikapi. Тук прочетох, че до Истанбулският аквариум във Флория от там мога да хвана автобусите  BN1 и BN2. Въпросът ми е, къде е точно спирката им: от страната на метрото или от другата страна?

Връзка към коментар
преди 4 минути , Маргаритка каза:

Здравейте! През април ще отседна в хотел близо до метрото Yenikapi. Тук прочетох, че до Истанбулският аквариум във Флория от там мога да хвана автобусите  BN1 и BN2. Въпросът ми е, къде е точно спирката им: от страната на метрото или от другата страна?

BN1 и BN2 Вървят по бул. Кенеди. Спирки има и в двете посоки на пресечката с бул. Ататюрк.

Изберете си която ви е по-удобна. Мисля, че това ще е Balıkçı Barınağı.

Имайте предвид, че спирката за самия Аквариум(İstanbul Akvaryum) не е съвсем пред него в посока към аквариума.

Връзка към коментар
преди 2 минути , Маргаритка каза:

Много благодаря за отговора! Дано правилно да се ориентирам и не потегля в обратна на Аквариума посока /от това се притеснявам/

Няма да потеглите в обратна посока. Спирките са откъм града, а не откъм морето.

Хората са изключително любезни - питайте, дори и да не ви разбират(в повечето случаи) пак ще се опитат да помогнат.

А шофьора дори ще ви покаже къде да слезете, ако не се ориентирате, но трябва да го попитате и да седите наблизо.

Пътя до аквариума е дълъг, особено ако има задръстване някъде...

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Здравейте, планувам семейна разходка до Истанбул с деца и посещение на Виаленд началото на юни.Идеята ми за 4 нощувки, с възможност за разходка до централната част на града,аквариума,разходка с корабче и т.н? въпросът ми е :къде да избера хотел? 

Връзка към коментар

За мен най-удобен е района около гара Сиркеджи. Наоколо е пълно с хотели за всеки вкус/цени. На около 500м от самата гара има спирки на много автобуси от градски транспорт, пред гарата има спирка трамвая, има и няколко кея на различни линии на фериботите - всичко е достатъчно компактно. Много от главните забележителности са на пешеходно разстояние, включително Египетския пазар и Капалъчарши, ако ви интересуват, но те също са си голяма атракция.
До Виаленд можете да стигнете от спирка Еминюню (до моста Галата) с автобус 399С (около 45 мин.) посока Фатих; 36СЕ (около 50мин) посока Фатих; 47С (около 1ч) посока Фатих; има и други номера.

• Харесвам 3
Връзка към коментар
Преди 1 час, Cilia каза:

Здравейте, планувам семейна разходка до Истанбул с деца и посещение на Виаленд началото на юни.Идеята ми за 4 нощувки, с възможност за разходка до централната част на града,аквариума,разходка с корабче и т.н? въпросът ми е :къде да избера хотел? 

И аз обикновено отсядам в района на Сиркеджи.

Само, ако сте с кола не е много подходящ този район.

Връзка към коментар

Ние когато ходим с кола винаги нощуваме в квартал Султанахмет. Гледаме да сме на 10 минути от трамвая, а основните забележителности са на 20 минути пеша. 

Според мен, може да отидете и до МиниТюрк. Щом сте с деца ще им хареса много. Ние бяхме 3-ма 30+ годишни и престояхме повече от 3 часа там.  Друго, което може да е интересно за деца е музея на Рахми Коч. В него нагледно е обяснено как функционират повечето домакински уреди и доста превозни средства. В началото има зала с къщи за кукли, има колекция от ретро автомобили, стари трамваи, самолети и т.н. Към музея има и подводница, може да си платите да влезнете. Влиза се в групи по 10 човека, като билета ви за подводницата е за точно определен час. Единствения недостатък на влизането в подводницата е, че се говори изцяло на турски, но въпреки това си беше доста вълнуващо. В края на тура ви дават и сертификат за подводничар, но е пак на турски. Също така музея има и планетариум, но всичко беше на турски и не отидохме. Освен това вътре в музея има влакче, за което ще ви дадат безплатни билети. Представлява нещо като нашата теснолийка, линията по която се движи е 500 м, но за децата е забавно. 

Аз само да попитам относно аквариумите. Ние сме ходили само в аквариума, който е в центъра в мола Sea Life Aquarium. А другия се намира близо до летището Ататюрк. Има ли някой, който да е ходил да двата и да каже, който е по-добрия. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар
преди 1 минута , lamerz1912 каза:

Има ли някой, който да е ходил да двата и да каже, който е по-добрия. 

Istanbul Aquarium е по-хубавият според мен.

Липсва само по-дълъг тунел, в сравнение със SEA LIFE Akvaryum.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
преди 12 минути , remili69 каза:

Някой може ли да ми каже как да стигна от Лалели до Свети Стефан?

Благодаря предварително!

С трамвай до Еминьоню и после с някой от автобусите: 33ES, 36CE, 44B, 48E,  99, 99A, 99Y, 399B, 399C - това е единия вариант.

Има и директен вариант от някоя спирка на бул. Ататюрк да хванете автобус 41Y, но е с доста голям интервал на движение - сутрин е през 25 минути, а после на 30-35 минути. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Някой да ми препоръча евтин хотел в Истанбул!Искам организирана екскурзия,но никоя фирма не минава през Хасково,карат ме да отида до магистралата Мариця,което е неудобство.Така се амбицирах сама да си организирам пътуване.Моля,помагайте!

Връзка към коментар
На ‎3‎.‎2‎.‎2018 в 12:20, remili69 каза:

Някой да ми препоръча евтин хотел в Истанбул!Искам организирана екскурзия,но никоя фирма не минава през Хасково,карат ме да отида до магистралата Мариця,което е неудобство.Така се амбицирах сама да си организирам пътуване.Моля,помагайте!

Кажи датите и колко човека сте.

На ‎3‎.‎2‎.‎2018 в 10:27, remili69 каза:

Ако реша с корабче до Свети Стефан?От Еминюню може ли?И как да се ориентирам?Благодаря предварително!

Преди време можеше.

После правиха ремонт на пристана и не можеше.

Сега не съм проверявала на място, но гледам, че в разписанието не фигурира спирка на Еминьоню, та не мога да бъда категорична какво е настоящето положение.

Най-близката спирка до Еминьоню е Karaköy - от другата страна на моста Галата.

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

От Юскюдар до Кадъкьой съм ползвал автобус 12. А от Юскюдар до стадиона на Фенербахче - автобус 2.

Веднъж съм ползвал и автобус 17, който от Кадъкьой се движи по булевард Багдад чак до Пендик. 

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.