Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Оглеждам остров Лемнос за евентуална разходка за  края на лятото.  Четох, че едната му част е ветровита, но другата била добре.

Изненадах се, че има много беден избор на къщи в booking и Airbnb.

Някой знае ли сайтове за къщи под наем за този остров?

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...

Може ли за един ден (ако има значение и че денят от седмицата е неделя) да се посетят Навплио, Микена и Епидавър от Атина с обществен транспорт?

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Не съм ходила в тези посоки все още, но като знам що за бъркотия е обществения транспорт в Гърция, не съм убедена, че ще е възможно. (ще се радвам някой да ме опровергае)

Връзка към коментар

Някой да препоръча местна фирма за коли под наем в Родос?

Предполагам, ще може да предложат по-добри цени от стандартните фирми.

Благодаря!

Връзка към коментар

Имам питане за обществения транспорт в Атина.

От летището до града с метро е 10 Евро, а с автобус 6 Евро.

Ако вземем 3 дневна туристическа карта за 22 Евро  тя включва един трансфер от или до летището и неограничено ползване на останалия градски транспорт за 72 часа от първото ѝ активиране.

Правилно ли разбирам?

Кои са най-бързите и съответно най-изгодния вариант за трансфер от летището до града?

От къде се закупуват тези карти?

Връзка към коментар
преди 17 минути , tsvetinka каза:

Имам питане за обществения транспорт в Атина.

От летището до града с метро е 10 Евро, а с автобус 6 Евро.

Ако вземем 3 дневна туристическа карта за 22 Евро  тя включва един трансфер от или до летището и неограничено ползване на останалия градски транспорт за 72 часа от първото ѝ активиране.

Правилно ли разбирам?

Кои са най-бързите и съответно най-изгодния вариант за трансфер от летището до града?

От къде се закупуват тези карти?

Правилно разбираш, но като цяло 72-часовите туристически карти не са суперизгодни, освен ако не възнамерявате по цял ден да се возите на рейсове/тролеи/метра. Но дори и така не излиза сметката: 5-дневен билет е 9€, +12€ за автобус по линия X, излиза 21€.

По принцип обикновени карти и билети се продават на едни павилиончета на атинската компания за градски транспорт при изходи 5 и 6. Разбира се, продават се и на метростанцията. Там вероятно има и от туристическите. За мен автобусът е оптимално решение на транспортната задача летище - Атина - летище.

P.S. Ей ги павилиончетата:

IMG_20170421_171622.jpg&f=1&nofb=1

• Харесвам 3
Връзка към коментар

Благодаря!

Трансфера от/до летището ще е с автобус, решено е вече. Апартамента, който сме запазили е на метростанция Акропол. Имаме 3 дни в града. Имаме само едно планувано посещение на Зоопарка, за там няма как, ще се ползва градски транспорт. Разумно ли е всички забележителности да ги обходим пеша? Не сме от туристите, които искат на всяка цена всичко да се види, по-скоро спокойни и лежерни разходки.

Още едно питане - попаднах на информация, че всяка първа неделя в месеца посещенията на Акропола и останалите туристически обекти за безплатни. Това така ли е? 

Връзка към коментар
преди 9 минути , tsvetinka каза:

Още едно питане - попаднах на информация, че всяка първа неделя в месеца посещенията на Акропола и останалите туристически обекти за безплатни. Това така ли е?

Нямам представа. Но имай предвид, че безплатен вход == големи тълпи.

За пешеходното обхождане отговорът е условен - зависи от това как сте с ходенето пеш, кои забележителности искате да обиколите и някои други подробности (например какво е времето - вали ли, жега ли е...). Но при добро желание спокойно можете да напълните поне един ден с Акропола, музея към него и някои други интересни места наоколо.

Връзка към коментар

Правилно е с безплатния вход, всяка първа неделя до края е на март входа е безплатен http://odysseus.culture.gr/h/3/eh355.jsp?obj_id=2384

Тук има информация за всички музеи в Гърция, които са към тяхното Министерство на културата 

Връзка към коментар

Здравейте. Предстои ми пътуване през есента до Гърция. Плана ми е с кола от България до Рафина, след това с ферибот до Санторини за 2 дни и 6 дни на Крит. Въпроса ми е от Пирея или от Рафина са по-евтини билетите и къде мога да оставя колата на сигурен паркинг. Моля ако имате имената или сайтовете на паркингите ще бъда много благодарен.

Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
4 minutes ago, temporary said:

Здравейте, някой минавал ли е Българо-гръцката граница скоро? Имам предвид по време на "карантина"?

Че не е ли затворена? Само за камиони са отворени границите. И за тези, които живеят и работят там, но трябва да го докажат.

https://www.mvr.bg/gdgp/информационен-център/пресцентър/ежедневен-трафик

• Харесвам 1
Връзка към коментар

Затворена е за "трети страни" което е еквивалент на страни извън ЕС, по скромните ми знания.

Така или иначе аз съм в Гърция и по силата на българското си гражданство би следвало да мога да мина границата. Интересува ме обаче дали е възможно после връщане към Гърция - следя различни източници, но ме интересуваше лично мнение. 

• Харесвам 1
Връзка към коментар
11 minutes ago, temporary said:

Затворена е за "трети страни" което е еквивалент на страни извън ЕС, по скромните ми знания.

Така или иначе аз съм в Гърция и по силата на българското си гражданство би следвало да мога да мина границата. Интересува ме обаче дали е възможно после връщане към Гърция - следя различни източници, но ме интересуваше лично мнение. 

"На останалите пунктове гръцките гранични власти временно пропускат само чужди граждани, които живеят или работят в Гърция, което трябва да се удостовери на границата с официален документ на гръцки език. " 
Съмнявам се да има някой да се мотка сега... Но може и да има. 🙂

• Харесвам 1
Връзка към коментар
  • 1 месец по-късно ...
  • 1 месец по-късно ...

Освен Софитела на летището в Атина може ли да предложите хотел за нощувка за няколко часа между полетите? Предпочитам да е нещо с включен трансфер, че с таксита предполагам, ще е скъпо. Пристигам с къснея полет на Егейците в 22:15 и предполагам преди 23ч няма да изляза, а полета на следващия ден ми е в 10ч. Не ми се ходи до града, а и няма смисъл. В близките квартали виждам, че има някакви апартаменти, но не пише трансферите на каква цена са. Имате ли идея какви са цените на такситата и има ли Убер? 

Връзка към коментар
  • 4 седмици по-късно ...

На Пелион  за каяци и шнорхелинг къде бихте ни препоръчали да отседнем? Не са фаворит пясъчните плажове, живеем на морето. Идеята е с каяци да търсим диви заливчета с пещери. Тръгваме с каяци сутринта и се връщаме следобед.

Връзка към коментар

Убер няма в Гърция. Таксито от Атина до летището е 35 евро. Маркопуло или Коропи за отсядане за една вечер, също и Спата.Питайте за трансфер. До тези места сигурно е около 16-18 евро.

Връзка към коментар
  • 2 седмици по-късно ...
  • 2 седмици по-късно ...
На 11.08.2020 г. в 10:32, lesy каза:

На Пелион  за каяци и шнорхелинг къде бихте ни препоръчали да отседнем? Не са фаворит пясъчните плажове, живеем на морето. Идеята е с каяци да търсим диви заливчета с пещери. Тръгваме с каяци сутринта и се връщаме следобед.

Интересувате ли се още ? Ние миналата година бяхме там 

Връзка към коментар
преди 23 минути , ttelena каза:

Интересувате ли се още ? Ние миналата година бяхме там 

Сега сме тук и вече пътуването е към края си. Разделихме нощувките - 5 в Агиос Йоанис и 7 в Милина. Всеки ден сме на различна изходна точка - някой плаж, според вятъра и след това с каяците обикаляме дивите заливчета. Има и други българи с каяци, гърците си лежат по плажовете. Пелион е благодарен за обикаляне с каяк. 

• Харесвам 2
Връзка към коментар

Страхотен е аз миналата година го открих и бях много приятно изненадана препоръчеам го на всеки море и планина на едно място.Ние го обиколихме но с кола Спахме в Афиос

Посетихте ли  прекрасното село Макреница ?    

Перлата на Пелион  

Връзка към коментар

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.