Прескочи до съдържание

Бързи въпроси за Гърция и Кипър

Георги
Съобщението е добавено от Георги

Това е тема за бързи въпроси, свързани с Гърция. Какво е бърз въпрос? Това е въпрос, който има достатъчно конкретика, така че да му бъде отговорено с до 2-3 отговора, т.е. въпрос, който не предизвиква дискусия. Примери:

- Какви са средните температури в Гърция през август?

- Какво е работното време на метрото в Атина?

Има и друг тип въпроси, които може да изглеждат бързи, но да са въпрос на лично мнение и може да предизвикат дискусия. За тях се пуска отделна тема. Примери:

- Кой е най-хубавият гръцки остров?

- На Лефкада или Кефалония да отделим повече време?

Възможно е да решите, че въпросът ви е бърз, да го пуснете тук и да се зароди дискусия - няма лошо, ще бъде отделен в нова тема, да не се чудите 🙂

Разбира се, ако искате да обсъдите цялото си пътуване в детайли, винаги пускайте нова тема. По този начин най-добре ще си го проследите от първите въпроси до самото пътуване и разказите ви след него. 

Препоръчани мнения

Публикувано:

а пък за мен върхът на блаженството и почивката е да се изсипем всеки септември в южен Крит за 7-8 нощувки, да си открием и изберем поредната китна виличка, да обходим любимите плажове и евентуално да открием някой нов, да се подивим за пореден път на фамозни гледки, да спим плътно по 8-10 часа без капка глъч и шумотевица, да си четем кротко или говорим глупости, да висим лениво по 2-3 часа в сенчести таверни за обяд с базова, но супер вкусна храна, да се къпем през 20 минути в кристални води и ей такива тотални битовизми без капка адреналин и приключенски дух.... добре че по света, и в частност Гърция, има място и условия за всеки вкус 🙂

• Харесвам 18
  • Браво 1
Публикувано:
преди 3 часа, antea каза:

а пък за мен върхът на блаженството и почивката е да се изсипем всеки септември в южен Крит за 7-8 нощувки, да си открием и изберем поредната китна виличка, да обходим любимите плажове и евентуално да открием някой нов, да се подивим за пореден път на фамозни гледки, да спим плътно по 8-10 часа без капка глъч и шумотевица, да си четем кротко или говорим глупости, да висим лениво по 2-3 часа в сенчести таверни за обяд с базова, но супер вкусна храна, да се къпем през 20 минути в кристални води и ей такива тотални битовизми без капка адреналин и приключенски дух.... добре че по света, и в частност Гърция, има място и условия за всеки вкус 🙂

Напълно споделям това мнение с едно малко изключение:

"...или говорим глупости"

Жена ми не говори глупости, а аз си мълча.:wink:

• Смея се 8
Публикувано:
преди 21 минути , ven62 каза:

Напълно споделям това мнение с едно малко изключение:

"...или говорим глупости"

Жена ми не говори глупости, а аз си мълча.:wink:

ох, дори и без да те наблюдава жена ти, държиш правилната линия на поведение, ...направо не знам дали можеш да станеш по-идеален мъж :wink:

• Харесвам 2
  • Смея се 1
Публикувано:

Да напомня на хората без коли, че има сайт, където е възможно да си намерите споделен превоз летище-хотел-летище на по-ниска цена.
Сайтът е shuttledirect.com
Ползван от мен в Крит няколко пъти и много пъти от летище Даламан в различни посоки. Както и от съфорумци в Кипър след късния полет до Ларнака.
От моя опит най-голямата кола е била микробус с няколко души пътници, а няколко пъти – такси само за нас. Връщането винаги е било частен трансфер. 

Сравнение на цените за двама души - двупосочен трансфер до Стегна - 40€, същото с такси е 115€. Да, може да се наложи малко да се почака (до час) или вие да не сте в първия хотел по трасето. За връщане обикновено човек трябва да се обади и да пита за час на вземане, досега са действали с разчет да те закарат два часа по-рано на летището.

За малките острови и дори за по-непопулярни села из Родос излизат само таксита (някъде и таксита няма), но не пречи да си видите тук.

Screenshot(3).png.de3e72d1ef64d5d56987b0685b7a1593.png

**Конкретно Стегна е трудна за достигане с обществен транспорт от летището заради единствения автобус дневно от Родос-град, а билетите за дългото пътуване с автобуси двупосочно за двама от/до летището излизат 30€. 

• Харесвам 14
Публикувано:

@ven62, как ходиш на Калимнос? 

На Родос бях преди пет години и рентакар компанията ми канселира колата два часа преди да я вземем. Не им помня името на тези тъпаци, бяха местни с висок рейтинг. Ковид лятото, Родос се пукаше от туристи, дали са я на някой за повече кинти и измислиха мега тъпо обяснение, че някой си бил с ковид. След като прозвънихме с една съфорумка всички компании и коли нямаше, се наложи да наемем кола с връзки 😅 През три поколения народ и рода от България и Гърция 😁 Там алчен чичка ни чарджи 50 евро на ден (при цени около 18-20). На тръгване питах англичанката във фирмата как не ги е било срам, а тя се хили и вика друг избор имахте ли. Не го харесвам този остров. един плаж има там по наш вкус. 

• Харесвам 3
Публикувано:
преди 7 часа, Bellaero каза:

...

Със самолет до Кос от Атина. 

Един път и от Амстердам пак до Кос.

После с ферибот до самия Калимнос.

Калимнос е специфичен. Става само за катерачи според мен.

• Харесвам 4
  • Замислям се 1
Публикувано:
преди 5 часа, ven62 каза:

Става само за катерачи според мен.

Сигурно и за къпачи, и за кулинарни туристи, и за обикалячи на острови става. 🙂 Ще взема да го проверя някой ден, че имам бели петна на картата между Кос и Икария.

• Харесвам 3
  • Замислям се 1
Публикувано:
На 7.09.2026 г. в 18:12, Argentique каза:

Да напомня на хората без коли, че има сайт, където е възможно да си намерите споделен превоз летище-хотел-летище на по-ниска цена.
Сайтът е shuttledirect.com
Ползван от мен в Крит няколко пъти и много пъти от летище Даламан в различни посоки. Както и от съфорумци в Кипър след късния полет до Ларнака.
От моя опит най-голямата кола е била микробус с няколко души пътници, а няколко пъти – такси само за нас. Връщането винаги е било частен трансфер. 

Сравнение на цените за двама души - двупосочен трансфер до Стегна - 40€, същото с такси е 115€. Да, може да се наложи малко да се почака (до час) или вие да не сте в първия хотел по трасето. За връщане обикновено човек трябва да се обади и да пита за час на вземане, досега са действали с разчет да те закарат два часа по-рано на летището.

За малките острови и дори за по-непопулярни села из Родос излизат само таксита (някъде и таксита няма), но не пречи да си видите тук.

Screenshot(3).png.de3e72d1ef64d5d56987b0685b7a1593.png

**Конкретно Стегна е трудна за достигане с обществен транспорт от летището заради единствения автобус дневно от Родос-град, а билетите за дългото пътуване с автобуси двупосочно за двама от/до летището излизат 30€. 

Тези трансфери обаче не могат да се поръчват в последния момент. Днес проиграх един пробен и първата налична дата ми дава за 18-ти, т.е. след три дни. За утре примерно даже такси не предлага.

• Харесвам 4
Публикувано:
На 14.09.2026 г. в 0:16, Bellaero каза:

На Родос бях преди пет години и рентакар компанията ми канселира колата два часа преди да я вземем. Не им помня името на тези тъпаци, бяха местни с висок рейтинг. Ковид лятото, Родос се пукаше от туристи, дали са я на някой за повече кинти и измислиха мега тъпо обяснение, че някой си бил с ковид. След като прозвънихме с една съфорумка всички компании и коли нямаше, се наложи да наемем кола с връзки 😅 През три поколения народ и рода от България и Гърция 😁 Там алчен чичка ни чарджи 50 евро на ден (при цени около 18-20). На тръгване питах англичанката във фирмата как не ги е било срам, а тя се хили и вика друг избор имахте ли. Не го харесвам този остров. един плаж има там по наш вкус. 

За колите под наем си права, за острова като цяло твърдо не си. Преди  около 10 години бяхме една компания от 7 човека на Родос по Великден. Единия ден отидохме с корабче до Сими, а на другия искахме да обиколим острова и за целта да си наемем бус. Тъй като беше месец април, на острова определено не беше пълно с туристи. Отидохме до една агенция за коли под наем и си харесахме бусче на прилична цена. Точно  да го платим и изведнъж се оказа, че било запазено за друг клиент и могат да ни предложат друг бус, ама  на друга цена, значително по-висока. Бяхме 7 души и на човек не излизаше чак толкова повече, а и не ни се занимаваше да търсим друга фирма и друга кола и приехме, но факт, остана кофти усещане. Но пък имам и доста положителни преживявания. Например букнала съм една нощувка в хотел без право на отказ и са ми дръпнали парите от картата, но дойде ковид и пътуванията секнаха. Писах на хотела с молба, ако е възможно да ми изпратят ваучер за бъдещо ползване, а те ми върнаха парите. След години в същия хотел си запазих 4 нощувки, но след само 2 нощувки ни се  наложи да освободим хотела. При чек аут-а от хотела по собствена инициатива ни промениха резервацията от 4 на две нощувки, за да не плащаме излишно. Не мисля, че на много места ще са толкова ларж, по-скоро ще не вземат парите.

• Замислям се 1
Публикувано:
преди 3 минути , Bellaero каза:

А, то не е до кой прав, кой крив. Не е моето място за почивка. Иначе за обиколка на района си е екстра.

Много посещаван е Родос, трудно се намират спокойни местенца и за любителите на такъв вид почивка, разбирай без навалица наоколо, не е ок. Но пък е много подходящ за дей трип до различни острови от групата на Додеканезите, лесно стигаш с фери до Турция, а и почти без пари стигаш до него от София. Но различни  хора, различни предпочитания. На мен лично ми е много любим и поне 7-8 пъти съм го посещавала. За догодина пак си купих билети до Родос с точки, но при мен това е начинът да стигна до Халки.

Искаш да споделиш мнението си? Създай профил или влез да коментираш

Трябва да си член за да оставиш коментар.

Създай профил

Регистрирай се при нас. Лесно е!

Регистрирай се

Влез

Имаш профил? Влез от тук.

Влез сега
  • Четящи темата   0 магеланци

• Няма регистрирани потребители, разглеждащи тази страница.
  • Създай...

Важна информация

Поставихме бисквитки на устройството ти, за да улесним употребата на сайта. Можеш да прегледаш нашата политика за бисквитките.